icon

Je v poriadku klamať po sedemdesiatke?

4. dec 2024

Po slovensky- vymysla si, az sa prasi. Zena, babka po 70.tke,s titulom. Kedysi sme sa smiali, ze ma 2 mozgy, jeden realisticky, druhy barona Prasila a tie sa hadaju medzi sebou. Mam pocit, ze ako starne, tak to graduje. S nou by ste isli napr. cez mesto, vleziete na 2.min do obchodu a ona medzitym ukazovala cestu cudzincom a odrazila utok Stojkovych. Stavkuje, gembli,kupi vsetko, co smejdi ponuknu, nevyzije z penzie velmi stedrej. Je to zena zo susedstva, takze ma to nemusi velmi trapit, len ma zaujima take psychologicke hladisko. Zrejme za cely jej zivot sa jej nikto nepostavil na odpor-prestan si vymyslat, to sa fakt neda- keby to niekto spravil, ci by sa uvedomila.? 🤔

moonlight1210
4. dec 2024

Skor je to nutkanie. V ramci toho vymyslania si veci zaziva dana osoba prijemne pocity.

Nieco na sposob kontroly a moci nad vymyslenou situaciou, pocit dolezitosti, pozornost, obdiv, ci aj unik pred niecim neprijemnym (casto deti zo strachu pred trestom), atd.

Takze "prestan si vymyslat" nepomoze. Ani konfrontacia s realitou. Lebo koren je uplne niekde inde. A to v tych prijemnych pocitoch, co to dava. Istym sposobom je to zavislost ako na omamnych latkach.

butterflyeffect
4. dec 2024

Mne to pride ako schizofrenia, ktora sa vzdy vekom zhorsuje a prejavuje viac. Ludia maju problem rozoznat co je skutocnost a co sa odohralo v hlave. Pomoze len liecba j psychiatra a tabletky.

alexandra197
4. dec 2024

@butterflyeffect moja babka schizofréniu q k tomu sa jej v 79r pridala starecka demencia. Dosť mi to pripomína tento popis.

butterflyeffect
4. dec 2024

@alexandra197 tiez mame v rodine pripad a velmi mi to pripomina… bohuzial vekom je to naozaj len horsie a horsie a pribehy stale viac nerealne a ten clovek uz nevedel fungovat “ako za mlada” a tie “bludy” a vymysly prevazili uz realne zmyslanie, pomohla len hospitalizacia na psychiatrii a nastavena silna liecba…

danyelia
4. dec 2024

Alzhaimer a starecká demencia...bude to len a len horšie 😬

pralinka25
4. dec 2024

neuvedomila. je to choroba

drahomirrra
5. dec 2024

Toto je Alzheimer. Klasicky ako z ucebnice. Vela sil autorka.

alexandra197
5. dec 2024

@butterflyeffect nám ju odmietli hospitalizovať,že pokiaľ si nesiaha na život nemá nárok.. tak moja teta (dcera) si vybavila opatrovak a musela zostať doma . Lebo ako náhle babka zostala sama doma aj na 10min panika, stres, volala po rodine ,susedoch... strasne sa to zhorsovalo

anika
5. dec 2024

Preco to tu rozoberas? Ved osliv obvodneho a porad sa tam.

teki1
5. dec 2024

Konečne viem,prečo sa ten barón volal tak,ako sa volal.🤣🤣🤣

butterflyeffect
5. dec 2024

@alexandra197 tak to je fakt divne, lebo aj so “slabsimi” diagnozami hospitalizuju. Napriklad jedna koja znama s depresiou-ziadne pokusźy o samovrazdu ani nic, len prosto sledovat a nastavit vhodnu liecbu, kedze ambulatne navstevy a lieky co dostavala nezaberali. Asi zalezi aj od lekara a nemocnice

drahomirrra
6. dec 2024

@butterflyeffect Absolutne nie. Momentalne su cakacky na hospitalizaciu priblizne 5 mesiacov. Samozrejme, tazke stavy su ina rec.