icon

Ako motivovať dôchodcov k aktívnemu životu?

Dnes o 14:43

Rodičia sú už obaja na dôchodku a začínam si všímať, že ich svet sa zúžil skoro len na obchod, lekára a lekáreň. Nie sú úplne chorí, len sa im nikam nechce. Keď navrhnem prechádzku, kávu, výlet alebo nejaké podujatie v meste, väčšinou povedia, že načo, že doma im je dobre. Na jednej strane si hovorím, že sú dospelí a majú právo žiť si po svojom. Na druhej strane mi je ľúto, že sa čoraz viac zatvárajú doma, sú unudení, potom sa hádajú kvôli somarinám. Neviem, či ich mám viac ťahať medzi ľudí, alebo to nechať tak a neorganizovať im život nasilu.

oceanahory
Dnes o 14:50

@anonym_autor Samozrejme nechat tak, je to ich zivot.

anonym_da2343
Dnes o 14:51

Bolo by fajn, keby chodili medzi ľudí,len nemôžeš vedieť,ci za tie roky už nemajú plné kecky ľudí a ich správania

klotildabazarik
Dnes o 14:52

@anonym_autor nepises vek, no ale asi su "unaveni" nechat tak kazdopadne je to ich život nie tvoj

autor
Dnes o 14:53
@oceanahory

@anonym_autor Samozrejme nechat tak, je to ich zivot.

@oceanahory Jasné, aj ja si hovorím, že je to ich život a nemôžem im organizovať dni podľa seba. Len ma mrzí, keď vidím, že sa doma potom nudia, sú podráždení a riešia medzi sebou úplné maličkosti. Nechcem ich nútiť, skôr nájsť nejakú jemnú cestu, ako ich aspoň občas dostať von.

autor
Dnes o 14:55
@anonym_da2343

Bolo by fajn, keby chodili medzi ľudí,len nemôžeš vedieť,ci za tie roky už nemajú plné kecky ľudí a ich správania

@anonym_da2343 Toto mi tiež napadlo. Možno už majú ľudí naozaj dosť a doma majú svoj pokoj. Ja to nechcem siliť, len mám pocit, že im potom ten stereotyp nerobí dobre.

autor
Dnes o 14:56
@klotildabazarik

@anonym_autor nepises vek, no ale asi su "unaveni" nechat tak kazdopadne je to ich život nie tvoj

@klotildabazarik Majú 67 a 69. A áno, viem, že je to ich život, práve preto váham, či do toho vôbec zasahovať. Nechcem ich vychovávať ani im plánovať program, len ma mrzí, že sa im svet zúžil na pár povinností a doma potom nie sú veľmi spokojní.

babababka
Dnes o 14:56

Možnokeby raz sa to podarilo,videli by ,že vonku je svet farebnejší ako vnútri.Dobre by sa cítili a potom by aj sami išli do kina,na kávu,na prechádzku.Neviem,majú vnukov?Možno by si ich mohla "zapracovať".Stačilo by raz.Sú to tvoji rodičia možno len nechcú byť na Obtiaž.

anonym_da2343
Dnes o 14:58
@anonym_autor

@anonym_da2343 Toto mi tiež napadlo. Možno už majú ľudí naozaj dosť a doma majú svoj pokoj. Ja to nechcem siliť, len mám pocit, že im potom ten stereotyp nerobí dobre.

@anonym_autor Vieš veľmi dobre, že často na dôchodcov pozerajú cez prsty niektorí.Mozno uz začuli nejaké hlúpe reči na adresu starších,a tak radšej ostávajú doma

autor
Dnes o 14:59
@babababka

Možnokeby raz sa to podarilo,videli by ,že vonku je svet farebnejší ako vnútri.Dobre by sa cítili a potom by aj sami išli do kina,na kávu,na prechádzku.Neviem,majú vnukov?Možno by si ich mohla "zapracovať".Stačilo by raz.Sú to tvoji rodičia možno len nechcú byť na Obtiaž.

@babababka Majú vnúčatá. Možno to skúsime tak nejako. Skôr ja mám pocit, že ich obťažujem :-/ Ako keby nevideli, že im to sedenie iba doma nerobí dobre.

0silvia0
Dnes o 15:00
@anonym_autor

@klotildabazarik Majú 67 a 69. A áno, viem, že je to ich život, práve preto váham, či do toho vôbec zasahovať. Nechcem ich vychovávať ani im plánovať program, len ma mrzí, že sa im svet zúžil na pár povinností a doma potom nie sú veľmi spokojní.

@anonym_autor moji rodicia tiez v tomto veku stratili zaujem o vylety a aktivity. Su na dochodku uz dlho (otec od 60ky, mama od 57) niekedy uz ani nevedia, aky je den a uz len navsteva lekara je pre nich udalost tyzdna. Ale maju dom, motaju sa v zahrade, hlavne otec, ten je celkom ciperny, mame sa uz nechce nic.
Obcas vybehnu na chalupu, otec tam zas len maka a mama oddychuje. Ale take ze divadlo, kino, koncert, to uz sa nedaju vytiahnut

anonym_da2343
Dnes o 15:00

Ty si neuspela, ale verím tomu,ze vnúčatá starkých prehovoria aspoň na cukráreň,alebo v lete ísť na zmrzlinu

oceanahory
Dnes o 15:02

Autorka, ale luto je to iba tebe. Im to zjavne takto vyhovuje. Moji rodicia tiez nikam nechodia a viem, ze 60 rocnych ludi clovek uz nezmeni, iba ak by oni sami chceli zmenu.

babababka
Dnes o 15:05
@anonym_autor

@babababka Majú vnúčatá. Možno to skúsime tak nejako. Skôr ja mám pocit, že ich obťažujem :-/ Ako keby nevideli, že im to sedenie iba doma nerobí dobre.

@anonym_autor Aj ja som na dôchodku,mám 63.Mám obdobia,že by som aj skaly lámala a inokedy chcem len kľud,ticho.Taakže tak.

0silvia0
Dnes o 15:07
@babababka

@anonym_autor Aj ja som na dôchodku,mám 63.Mám obdobia,že by som aj skaly lámala a inokedy chcem len kľud,ticho.Taakže tak.

@babababka tak ty si este mladica🙂, ja mam kamaratku v tvojom veku, teda ma 65 a ta funguje ako veverica, 3x fitko, divadlo, kino, tury, zahrada🙃

oceanahory
Dnes o 15:20
@0silvia0

@babababka tak ty si este mladica🙂, ja mam kamaratku v tvojom veku, teda ma 65 a ta funguje ako veverica, 3x fitko, divadlo, kino, tury, zahrada🙃

@0silvia0 Moja svokra detto, chodi kade-tade po dovolenkach, na koncerty, fitko s kamoskami a pod. Teraz zvazuje svoje prve tetovanie 😁👍. Kym moji rodicia v rovnakom veku iba doma hundraju, sedia pred TV, idu max raz rocne povinne na dovolenku a menit zjavne nechcu...kazdy sme iny.

0silvia0
Dnes o 15:24
@oceanahory

@0silvia0 Moja svokra detto, chodi kade-tade po dovolenkach, na koncerty, fitko s kamoskami a pod. Teraz zvazuje svoje prve tetovanie 😁👍. Kym moji rodicia v rovnakom veku iba doma hundraju, sedia pred TV, idu max raz rocne povinne na dovolenku a menit zjavne nechcu...kazdy sme iny.

@oceanahory no ono je to vysoko individualne vsetko. Kto si pestoval konicky a zaujmy pocas pracovneho zivota, tak v tom pokracuje aj na dochodku. Teda ja mam taku skusenost v okoli.

anonym_2e0518
Dnes o 15:24

@anonym_autor a akí boli keď boli mladsi? Chodil radi niekam na hory, koncerty, divadla, kino, výlety? Lwbo ak niekoho preferuje sedieť doma a prdiet na gauca, tak na staré kolena sa asi sotva zmení a začne byt fanúšikom kultúry a turistiky

anonym_b8012c
Dnes o 15:34

U nas je to tak, ze otec nechce chodit nikam, ale mama ide rada. Tak to robime tak, ze s mamou chodime na vylety a otec sedi doma. Vsetci su spokojni.
Nechcel by aspon jeden z nich niekam ist?
Na druhej strane, ak nechcu, neriesila by som to. Ak im je doma dobre, naco ich tahat nasilu. Onj radsej budu ,,trpiet,, nedu, ako niekam chodit. Respektuj to.

ivett1
Dnes o 15:37

Veď keď nechcú nikam chodiť, tak ich tak nechaj...nech si žijú po svojom...musíš si uvedomiť, že rodičov nezmeniš, tak ich prijmi takých akí sú a možno sa zmenia, keď nebudeš tlačiť "na pílu"😉

anonym_63e263
Dnes o 15:51

Si si istá,ze na tie vylety majú financie? A mozno nechcu chodit spolu. Skus pozvať mamu niekam a porozpravajte sa o tom. Nemusia behať horedolu,ale len doma sediať ak ešte vladzu je príliš skoro.

anonym_c7eb1c
Dnes o 15:54

@anonym_autor Jasne, ze neorganizovat. Kazdy je iny typ cloveka s inou zivotnou energiou. Skratka pomaly ale isto idu do etapy staroby, kedy naozaj clovek sa postupne pomalicky odrezava od sveta, od zivota. Je to prirodzeny vyvin. Niekto rychlejsie, niekto pomalsie niekto mozno aj vobec. Ale to musia byt take povahy. Co maju vrtulu v zadku aj po 80tke. Ak to nikdy nebolo nejako v nich tak to tam ani nepride. Nechaj ich nech si idu svoj zivotny cyklus ako to oni citia. Ja napr. neznasam ked niekto za mna ide rozhodovat a organizovat ma ( mam 48r.), lebo PODLA NEHO je to tak a tak dobre. No nie, kazdy ma to svoje. To je ako moj muz, ktory skratka zije robotou v zahrade, okolo domu, to ho bavi, naplna, pri tom relaxuje. A nuti aj mna, lebo to je podla neho pre mna ten pravy relax. No nie, nie je. Ja relaxujem inak. Ale to on nikdy nepochopi, ze ludia sme rozni a naozaj existuju jedinci, ktorych PRACA v zahrade a okolo domu dlhodobo dennodenne nebavi. Ale to bol len taky priklad.

anonym_b1d5de
Dnes o 16:24
@anonym_da2343

@anonym_autor Vieš veľmi dobre, že často na dôchodcov pozerajú cez prsty niektorí.Mozno uz začuli nejaké hlúpe reči na adresu starších,a tak radšej ostávajú doma

@anonym_da2343
Väčšiu hlúposť som už dávno nečítala 🙈

anonym_9ca0a3
Dnes o 16:34

@anonym_autor nepíšeš vek, ale ani moji nikam nechodia majú dosť zdravotných problémov.
Samozrejme otec sa ,, nepochválil,, so svojimi zdravotnými problémami to sa dozviem odamy ale ani mame sa nebude ,,chváliť,, to miedzi rečou povie otec.
Len tým chcem naznačit že možno nevieš všetko.

Najlepšia kamarátka mojej mamy tiež 70+ s manželom chodia 3-4x za rok vlastným autom k moru, obaja pracijú proti dôchodku aby si to vôbec mohli dovoliť. Zdravotne sú na tom o hodne lepšie ako naši.

marca12
Dnes o 16:34

Pokial sami nechcu,nezmenia to. My obcas rodicov vytiahneme na vylet. Aj sa im to paci,ale sami od seba nikam nepojdu. Tiez len sedia doma a hadaju sa, su nevrli,znudeni,usomrani a negativni.

anonym_da2343
Dnes o 16:44
@anonym_b1d5de

@anonym_da2343
Väčšiu hlúposť som už dávno nečítala 🙈

@anonym_b1d5de Neboj, budeš mať raz šťastie okúsiť túto hlúposť aj na vlastnej koži

anonym_66fe1d
Dnes o 16:56

Ak nežili nejak extra aktívne za mlada, na starobu už aktívni nebudú vôbec.
Keď vidím mnohých mladších ľudí ako žijú a fungujú, tak čo čakáte.

Mám takéto pribratejšieho kolegu, ktorý len príde domov, tak po robote sa vyvalí pred telku alebo si pospí ako starý dedo. Pritom nemá ani 50 rokov, ale toto je jeho predstava života. Cez víkend možno zoberie rodinku na nejaký výlet (autom) do okolia, kde si pozrú nejaký hrad a potom sa tam v reštike (nezdravo) najedia. A pre neho uplna pohoda a spokojnosť zo životom, za mňa hrôza. A čo čakáte že taký človek bude na starobu čo robit, len sedieť, čumieť do telky a riešiť hlúposti a zdravotné problémy.

anonym_b1d5de
Dnes o 16:58
@anonym_da2343

@anonym_b1d5de Neboj, budeš mať raz šťastie okúsiť túto hlúposť aj na vlastnej koži

@anonym_da2343
Nič nechápeš, ničomu nerozumieš ...
Ja som dôchodkyňa, ale aby som obmedzila svoj život len kvôli tomu, že dôchodcovia vadia ľuďom?
Hlúposť vesmírna 🤣

anonym_de3ab3
Dnes o 17:05

@anonym_autor hlavne ich to už nebaví byť spolu😆😆veľa rodičov takto dopadne a potom sa hádajú za úplne blbosti.Je to len také prežívanie zo dňa na deň.Moj otec sa 3 deň prázdnin spýtal či XY jeho vnuk je v škole🤪a to väčšinou každy deň pozerá TN

anonym_da2343
Dnes o 17:19
@anonym_b1d5de

@anonym_da2343
Ja som dôchodkyňa, ale aby som obmedzila svoj život len kvôli tomu, že dôchodcovia vadia ľuďom?
Hlúposť vesmírna 🤣

@anonym_b1d5de Ty si iná povaha, rodičia autorky môžu byť povahovo veľmi odlišni od teba

anonym_da2343
Dnes o 17:22
@anonym_b1d5de

@anonym_da2343
Hlúposť vesmírna 🤣

@anonym_b1d5de Myslím, že nikto si nevie vycucat z prsta,ze človek, ktorý druhému napísal,ze píše hlúposti,je už dôchodca.Pokial nemáš info,ty chápeš vždy všetko?