icon

Je večerné pitie piva už alkoholizmus?

7. máj 2023

Takmer kazdy vecer ked deti zaspia, si dame s muzom pivo, ja jedno, on dve. Mam pocit, ze obaja to berieme ako "odmenu" resp.sucast oddychu po narocnom dni. Myslite, ze je to ok, alebo uz sa to da povazovat za alkoholizmus?

Strana
z3
anjelok
8. máj 2023

Alebo si dajte nealko pivo 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
krisbar
8. máj 2023

Ak vies po anglicky, odporucam skvely podcast od hubermanna o alkohole. Vsetko tam popisal, aj taketo "uvolnovacie" pitie.

mircalla
8. máj 2023

Predalkoholická fáza
Príznaky charakteristické pre túto fázu sa výrazne nelíšia od správania ľudí, ktorí príležitostne pijú alkohol. Rozhodujúci je prístup človeka k alkoholu a alkoholizmu celkovo.

Potenciálny alkoholik, na rozdiel od ľudí, u ktorých je menej pravdepodobné, že ochorením trpia, považuje pitie za obzvlášť príjemné a relaxačné pre neho. Preto začne s alkoholom zaobchádzať ako s akýmsi prostriedkom na zlepšenie nálady – siahne po ňom vždy, keď má zlú náladu, má depresiu alebo ho niečo rozruší.

mircalla
9. máj 2023

@elizabet173 Keby si bola ista, ze to je ok, tu otazku nedava. Tiez by som skusila byt mesiac bez piva.
Dat si pivo obcas, ok. Mam chut, dam si. Davat si ho denne na uvolnenie, je uz nabeh na nejake pravidelne pitie s tym, ze pijem lebo mi to robi dobre. Moj nazor, viem, ze na Slovensku, kde sa nadmerne pije nepopularny

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mircalla
9. máj 2023

@elizabet173 Suhlas.

banderaska29
9. máj 2023

Závislosť je stav straty kontroly nad pitím alkoholu so vzrastajúcou potrebou a chuťou na alkohol, bez ohľadu na následky.

alkoholizmus je závislosť na pravidelnej konzumácií alkoholu. alkoholik nevie byť bez alkoholu takmer ani jeden deň. alkoholik nevníma čas, kedy je konzumácia vhodná, pije ráno, večer, pije kedykoľek a aj kdekoľvek. pije veľké množstvá a prichádzajúce triezvenie opäť zapíja alkoholom (tzv. dopĺňanie hladinky), pretože triezvenie mu okrem iného spôsobuje triašku, depresiu, úzkosť, nespavosť, apatiu atď...

nie - nie si alkoholik. test ako to zistíš aj sama je ale jednoduchý - dokážeš fungovat a byt stastna aj bez alkoholu ? ak áno, si safe 🙂

sense
9. máj 2023

Nečítam všetky príspevky, len úvodný.... Ak chceš vedieť ci sa jedna už o závislosť, spravte si "test" 2-3 týždne si to pivo alebo iný alkohol nedajte. Ak budete v pohode aj bez toho tak sa o závislosť sa nejedná. Ak vám bude chýbať a budete kvôli tomu podráždení alebo nervózni tak by som spozornela

simca06022011
9. máj 2023

Jaaaj pytat sa na MK nieco ohladom pitia.. uz ste alkoholici. :DDD dajte si kolko mate chut a kedy mate chut, nikoho do toho nic. Ak mas obavy, ci nie ste zavisli, tak si otestujte ci vydrzite bez. Popravte ide leto, lludia, ktori pivo piju prave teraz zacnu/alebo budu pit viac. Skuste pripadne nealko 🙂

babulkomale
9. máj 2023

@mircalla ano, alkoholik sa berie ako nadavka, vela ludi svojim pitim alkoholu do tejto kategorie spada, ale nepriznaju si to ani za svet.
Osobne mam husiu kozu z fotiek mamiciek, kde si fotia ruku s chlastom hocikedy pocas dna a v pozadi hrajuce sa deti.
Vsak len prosečko, vsak len koktejl, vsak len "dve deci" vina a zrazu je to kazdy den viackrat, stale sa chodi kupovat, a uz sa to foti na socialnu siet s nalakovanym nechtikom na teraske a mamicka si mysli aka je free a cool....pritom je len alkoholicka, ale kedze ju kamosky rovnakeho razenia v tom podporuju, nikdy by jej to nenapadlo.

mircalla
9. máj 2023

@banderaska29 K tejto faze sa ale dopracuje casom....zacina to pravidelnym popijanim malych mnozstiev. Samozrejme je to individualne

banderaska29
9. máj 2023

@mircalla to ale v závislosti voči všetkému 🙂 tu hrá rolu sebakontrola. poznám X ludí (moji rodičia detto) ktorý celý život popíjajú v rovnakom množstve - doslova decentne. aj ja si dám pravidelne pohár vína, sme vinárska rodina 🙂 ale s mierou, rozumom... 🙂

mircalla
9. máj 2023

@banderaska29 Jasne, tam je to uz o konkretnej osobe, predispoziciach atd

ndrag
9. máj 2023

No ja neviem, bez ohladu na zavislost davas si za odmenu po celom dni karcinogennu latku... Ked uz odmenu, tak to radsej nahrad niecim zdravsim, napr aj ten presladeny pohar ovocnej stavy je lepsia alternativa ako toto.

Strana
z3