icon

Jeden človek ma opakovane obťažoval. Ako sa s tým vyrovnať?

22. jan 2023

Dobrý deň, neviem či je toto vhodné miesto na riešenie takýchto vecí ale už niekoľko mesiacov ma trápi ma to, že jeden človek ktorého som istým spôsob aj prijala do rodiny ma opakovane obťažoval :( jednalo sa o hnusné slovné narážky a nevhodné poznámky (nechcem ani písať lebo je mi z toho zle) a aj o opakované neželané se*uálne dotyky (stehno, riť, skoro aj prsia a dokonca mi aj rozopol ten človek na verejnosti na výlete pred rodinou podprsenku)
nedokážem sa s tým akosi vyrovnať :( a vkuse to cítim, že sa ma dotkol ten ,,človek"
neviem čo robiť..

miadi
23. jan 2023

Urcite aspon kamoske to povedz. Podpori ta a kedze ta pozna Mozno ti da dobru Radu.

autor
23. jan 2023

@miadi a je tu dosť možnosť, že ma ozaj podporí, lebo viem aké má na takéto veci názory❤

panelacikova
23. jan 2023

Autorka..,. Ja som taký introvert, že až. Ale to nemá fakt nič spoločné so sebaobranou vo všeobecnosti...

autor
23. jan 2023

@panelacikova aj introverti sú rôzny nemôžeš ma porovnávať so sebou a každá máme iné zázemie/skúsenosti/ životy

kittykat22
23. jan 2023

A teraz je situacia aka? Budes toho cloveka stretavat aj v buducnosti? Bude sa podielat na rodinnych udalostiach? Lebo jedna vec je, nechat veci plavat a nejako sa s tym vyrovnat, pretoze pocitas tym, ze toho cloveka neuvidis. A nieco ine je vediet, ze budes v jeho pritomnosti v buducnosti.

autor
23. jan 2023

@kittykat22 tak na tú svadbu nepôjdem a na stretnutia kde bude on nepôjdem, našťastie sme sa nestretávali každý týždeň ale komunikáciu som prerušila s ním, je preč z facebooku a na jeho správy čo mi poslal (prianie na narodeniny, Vianoce a dačo o kalendároch) som nereagovala, jedine na kalendáre tak stroho ,,ahoj,netreba." ale inak neplánujem odpisovať

kittykat22
23. jan 2023

pokial budes stretavat cloveka co ta obtazoval tak sa traumy velmi tazko zbavis. Nemas niekoho v rodine komu by si mohla s informaciami co si napisala tu, mohla doverovat? Nemusis to povedat celej familii - ale mozes mat niekoho kto bude vediet co sa deje a postavi sa za teba v pripade problemov.

autor
23. jan 2023

@kittykat22 hmm ono je to ťažké, lebo kto vie kto sa to ešte dozvie :( lebo reči sa rýchlo šíria, proste sa toho bojím :( lebo rodičia by to asi riešili s ním alebo dačo, možno raz poviem...

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
ysseba
23. jan 2023

@322sima123 Máš dve dcéry, ak ich niekto bude obťažovať alebo ich znásilní, tak im povedz "no moja milá, nemala si chodiť v tom obtiahnutom tielku". Čiže chyba nebude v tom prepnutom úchylákovi, ale v tvojej dcére, lebo bola nevhodne oblečená, hejže? No dobre teda 😀 Ja normálne niekedy nechápem čo dokážu, ženy, matky zo seba vypotiť.

kittykat22
23. jan 2023

Chapem, ze sa bojis a mas obavy z hurhaja. Ale mlcat, to je taka medvedia sluzba ...
Aky mas vztah s rodicmi? Myslis, ze by sa ta nezastali? Ja ako matka ti mozem uprimne napisat, ze by som bola velmi nestastna, keby si bola moja dcera a nepovedala mi to. Ono rodicia nejak pocitaju s tym, ze ked si starsia tak za nimi prides, ked ta nieco taketo vazne trapi.

autor
23. jan 2023

@kittykat22 myslím si, že by mi verili alebo kto vie ako by reagovali alebo ako ,,riešili"

autor
23. jan 2023

@kittykat22 lebo by vznikol cirkus v rodine

kittykat22
23. jan 2023

tak to je fajn, ze im mozes verit. To je dobra sprava. A coho sa bojis? Z coho konkretne mas obavu, keby sa to dozvedeli ludia z rodiny? Ze by ta ohovarali alebo neverili?

autor
23. jan 2023

@kittykat22 ano, že by neverili, lebo podla mňa sesternica by sa ním asi pohádala a potom keby ma vidí, tak by zazerala alebo jej rodičia :( a celkovo potom by to on ešte použil proti mne a ja by som bola za čiernu ovcu

kittykat22
23. jan 2023

nemyslim si, ze by si bola za ciernu ovcu. Jedina cierna ovca by bol ten chlap. Myslim, ze by si to mala povedat aspon jednemu z rodicov - tomu, kto si myslis, ze si to necha pre seba. Mala by si u neho podporu aj bezpecie.

autor
23. jan 2023

@kittykat22 ale zase keby je to naopak, ja by som to chcela vedieť a riešila by som to a s takým človekom nebola ale teraz som ja v tej pozícii :( a je to ťažké ale chápem čo mi píšeš, ja súhlasím ale je to tažké :(

chrumka333
23. jan 2023

Môžeš sedieť v kúte, môžeš sa mu vyhýbať do konca života (ale nezabúdaj, že včera to bol on,zajtra to môže byť iný chlap), alebo sa mu môžeš postaviť. Vyhľadaj pomoc, nauč sa asertivite,popracuj na sebavedomí, skrátka sa poriadne priprav a pri najbližšom stretnutí a pokuse o obchytkavanie mu to daj vyžrať a urob riadnu scénu 🙂

babulkomale
23. jan 2023

@jabadabadu ti sibe? 👀👀👀👀

autor
23. jan 2023

@chrumka333 tak ja nie som typ čo robí alebo vie robiť scény na verejnosti, nerada priťahujem pozornosť, na to treba mať povahu, čo ja nemám a v bežnom živote nemám problém s asertivitou, toto je za posledných možno, čo ja viem 5-6 rokov prvý prípad čo sa nedokážem ohradiť.

kittykat22
23. jan 2023

najlepsie bude ked to niekomu povies - aj kamaratke. Nemusi to byt teda rodina. Kamaratku zober na oslavu alebo svadbu - ked bude treba. Nemusis ist do detailu, len povedz, ze na teba bol protivny a nemas ho rada.
Keby neviem akou nahodou prislo opat k neprijemnej situacii, tak mu nahlas povedz, ze to povies otcovi, ak okamzite neprestane. To je taka fraza, ktorej sa muzi boja.
Ale stale si myslim, ze by to mala vediet mama alebo tatko - komu viac veris. Nespravila si nic zle. Ten clovek ktory robil co robil, je zly clovek a je to len a len jeho vina.

autor
23. jan 2023

@kittykat22 možno keby tam je so mnou niekto komu verím a viem, že by ma podržal tak možno by som aspoň povedala, že ,,nechcem sa s tebou o tom rozprávať!" alebo ,,nemám záujem o komunikáciu!"

chrumka333
23. jan 2023

Tak nemusis (ale môžeš) hneď na plné hrdlo kričať a pútať pozornosť,poitna môjho príspevku bola až mu to dáš riadne vyžrať,hoci aj medzi 4 očami. Nespoliehaj sa na iných.

miadi
23. jan 2023

Mozno by bolo dobre postavit sa za seba a poslat ho niekde: on si na teba dovoluje Lebo vie aka si ticha utiahnuta ze nikomu nic nepovies ( ale teda Hlavne Lebo je kreten no ty si perfektna obet) ty sa bojis to povedat rodicom . Nie Preto ze by ti neuverili ale Preto ze by ho konfrontovali. A tomu sa ty snazis vyhnut. Neviem aky mas vztah so sesterkou. No ak ju mas rada bolo by dobre jej povedat ze ta jej partner ošahaval rozopol podrpdu atd, ked mu odpustila neveru nema dovod neverit ti. Ale Mozno by jej pomohlo otvorit oci co za hnusaka mà vedla seba. Lebo ty nie si prva ani posledna. Je dost sanca ze si ho aj tak zoberie. Ale mala by som aspon dobry pocit na tvojom mieste ze som ju varovala. Aj Keby sa koli tomu somnou zvysok zivota nebavila, Lebo zas len vyhybat sa jej koli nemu nic jej nepovedat.. jej moze ublizit ak ste mali dobre vztahy, urcite to najprv povedz kamoske tam mas istotu ze nebude nic riesit v rodine - kedze to nechces. A casom Mozno sa dopracujes k tomu povedat to aj rodine .

lavender273
23. jan 2023

Autorka, ja by som navrhovala navstevu psychologa. Radsej by som sa vyrozpravala niekomu nezainteresovanemu (niezeby som kamaratke neverila .. ). Skus online psychologiucku
ano plati sa zato, ale nie su to dobre investovane peniaze ked sa jedna o tvoje zdravie?

Vela z nas zazilo obtazovanie. A kedze som bola vychovava v style musis byt mila a dobra a nepapulovat tak som bola taka a nepovedala som nic. Raz to bol rodinny priatel, ked som mala 12 rokov ..odvtedy som sa mu na mile vyhybala, potom narazky od zopar chlapov som ako blba pretrpela usmevom. Potom kolega v praci akoze alfasamec (skor alfakkt). Tiez som nepovedala nic ale vyhybala som sa mu. (Vo vsetkych pripadoch k nicomu 'vaznemu' nedoslo, len to bolo neprijemne) Oprasila som to zo seba a neriesila to.
Teraz mam 40 a keby si niekto na mna dovolil konec.
Autorka, v prvom rade musis mysliet na seba a nie kto si co bude mysliet. Ak to ma narusit vztahy tak bude ako ma byt. Ale v prvom rade dostan tie pocity von zo seba, nedus to v sebe. Takze este raz za mna smer psychologicka 100%.

autor
23. jan 2023

@lavender273 tak jedine, že školskú by som skúsila, lebo ona je 1x do týždňa v škole

autor
23. jan 2023

@chrumka333 tak medzi 4 očami by som sa bála, že čo by urobil, možno keby je poblíž aspoň niekto, dajme tomu pár metrov od nás, že keby dačo poviem o pomoc

autor
23. jan 2023

@miadi kto vie či sesternica niečo tuší o jeho zvláštnych činoch, lebo on mi hovoril kadejaké príbehy, také úchylné veci, že čo robil spolužiačkam na sš...

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
evelyn246246
24. jan 2023

..budem ti drzat palec nech v sebe najdes silu a tvoja rodina sa zbavi takeho .. cloveka.