Jeduje ma povaha mojej maminy
Ahojte, idem sa tu teraz trocha vyrozpravat. Chcela by som iba pocut nazory ludi, ktori ma nepoznaju, kedze ja osobne uz naozaj neviem, ci su moje pocity a hnev ktory citim voci svojej matke opravnene alebo iba zbytocne prehanam. Ani neviem kde zacat, kedze je toho tak vela kvoli comu som na nu neustale nastvana, ak by som to mala nejako zhrnut, tak by som povedala, ze najhorsim problemom je, ze ma vobec, ale ze absolutne nepocuva a robi si vsetko posvojom aj napriek mojmu namietaniu. Ide uz o uplne banalne veci ako napr. ze jej poviem, aby mi nic nenosila ziadne potraviny a pod. lebo ich vobec nepotrebujem a nezuzitkujem a ona ich nosi napriek tomu a potom je urazena, ked jej ich nezoberiem. No potom su to napr. vaznejsie veci, ako napr. co ma dnes uplne dostalo... aktualne som tehotna, zajtra mi konci prvy trimester, od zaciatku tehotenstva som vsak na rizikovom, kedze som mala uz jeden potrat v 4 mesiaci. Uzska rodina t.j. rodicia a surodenci o tomto vsetkom vedeli uz od zaciatku, ale poziadala som ich, aby to este nikomu nehovorili, ze pockame na sviatky a potom sa tato novinka moze roztrusit po sirsej rodine a blizskych priateloch, ale ze ja by som radsej este chcela pockat a nech toto rozhodnutie respektuju. No dnes mi vola moja krstna (mamina sestra), ze ma pre mna drobnost na Vianoce, ze ci sa moze zastavit, tak ona hned ze gratuluje, ze moja mama to uz pred par dnami oznamila ako "tajomstvo" celej rodine...ostala som totalne zaskocena, kedze to spravila za mojim chrbtom a dokonca nerespektovala moju poziadavku. Okrem toho mi krstna povedala, ze vie, ze som na rizikovom a vie aj o mojom potrate...tak to ma totalne dostalo, lebo som to naozaj nechcela vesat nikomu na nos a to moja mama velmi dobre vedela. Tak som sa rovno pytala, ci to vie teda od mojej mami a ona, ze nie od mojej sesternice...takze moja uzasna mama zjavne uz davno vsetko potajomky roztrusila kazdemu, aj ked som ju razne ziadala nech to nerobi. Som neskutocne sklamana a ja uz naozaj neviem, ako jej mam povedat, ze nech respektuje moje rozhodnutia a nech si nerobi co chce. Konfrontovala som ju uz asi milion krat, skusala som to pekne, milo, pomaly, razne, hlasno...no nikdy nic nezabralo. Ja naozaj uz prestavam mat na nu trpezlivost, proste vobec nepocuva a robi si co chce. Normalne mam strach, ze ju raz uz od nervov poslem s prepacenim do r*ti a ja sa s nou tak pohadam, ze to bude mat vplyv na nas celkovy vztah, ja si ani predstavit neviem, co bude ked jej porodim vnuca... Co by ste robili na mojom mieste? Skaredo jej vynadat nech sa uvedomi? Normalna komunikacia s nou absolutne nefunguje...jednym uchom dnu druhym von.
@barbora0308 neboj sa, ono to casom prejde. Deti rastu, ty pojdes do prace, to je taky cas ze nie je energia ani cas riesit s matkou rozne zalezitosti.
A podla mojich skusenosti babky riesia hlavne male deti, tehotenstva, ale ked idu deti do skolok, skol, to uz sa riesia ine veci, strazenie, choroby, atd. Potom sa moze babka realizovat strazenim vnucat, na klebety a vyzvedacky uz nebude tolko casu.
Ved mame povedz len to co ti nevadi ze posunie dalej info... nakup jej Daj normalne zoznam veci ktore by si chcela Alebo nech kupi konzervy ktore sa nepokazia.. ak ani to nepomoze a kupi co chce ona , tie veci Mozes ponuknut susede alebo kamoske rozculovat sa nad tym Nemusis to je tvoja volba ako to prijmes. Tvoja mama ina nebude mà Ta rada Preto ti nosi je to jej sposob akym prejavuje lasku, Aj ked Mozno opiciu a nevyziadanu, Ju nezmenis ale mozes zmenit ako tieto banality prezivas. Vies ze neudrzi tajomstvo -tak jej ziadne nehovor. Moj otec bol alkoholik psychicky mà tyral no nikdy mi nenapadlo vulgarne mu vynadat. Ved to este nikdy nic nevyriesilo. Preco by si chcela tak ublizit mame? Len Preto ze si robi veci po svojom ? Ze nie je podla tvojich predstav ? Ze Ta nepocuva? Myslis ze ona by ti vulgarne vynadala keby si jej doniesla 10kg pomarancov? Pochybujem. Skor by urobila marmeladu a dala ti 20 zavaranin naspet. ( ci chces ci nechces) Jej robi radost nosit ti potraviny a teba ide rozhodit od hnevu lebo Ta nepocuva ked vravis ze to nechces. Ked si predstavys kolko je zla chorob chudoby vojny teror vo svete.. tak to vobec nemas zle Iba nechavas banality aby ti rozhodili naladu. Pritom mozes pomahat nejakej rodine v nudzi ( Niekto by si pre to prisiel) alebo organizacii co pomaha matkam v nudzi alebo bezdomovcom. A mame o tom samozrejme nehovorit. Mozno to robi len Preto ze si na rizikovom vie ze si doma a chce aby si mala “vsetko “. Nedovolila by som ju z tychto par riadkov slov oznacit za manipulatorku a ze ju mas odstrihnut. Hlavne ked z nej bude uzasna babicka Ved to nie je len o tebe tvoje dieta potrebuje aj staru mamu. ( aj ked tam budu zas klasicke veci ktore ti pojdu na nervy - bude chciet aby si dieta Viac babušila a kopec nevyziadanych rad ako co mas robit) ked sa ti narodi dieta az potom pochopis co vsetko pre teba mama robila a pocitis k nej vacsiu lasku a uctu. Lebo teraz este nemas potuchu co to je byt mama. Hoci si tehotna ., pochopis moje slova tak o rok dva.
@yoxinka no nevieme podrobnosti, ale v 4tom mesiaci už bruško vidno, možno že sa to aj pýtala sesternica na rovinu že či nebola vtedy a vtedy už tehotná. Ked niekto nepovie, neznamená že ľudia nevidia a potom to riešia a šuškajú si viac ako ked sa to povie na rovinu.
Nevynadala… proste do budúcna by som jej tie veci nepovedala skôr ako ostatným. V muzovej rodine je tiež taká osoba a proste jej veci nehovoríme.
@miadi podla tvojho prispevku si sa s manipulatorom (normalne psychicka diagnoza) nikdy nestretla. A bud za to velmi rada. Toto nie je obycajna opicia laska a ja bohuzial presne kazdemu pocitu autorky rozumiem. Naozaj, musela by si to zazit. To, co popisujes ty, je premotivovane obetava mama. Ktora sa da pochopit, aj ked ti to vadi. Ja tu medzi riadkami vidim mamu manipulatorku, bohuzial, z vlastnej skusenosti
@barbora0308 ja ta chapem, mam taku istu, ja uz mam aj deti a keby si vedela v com vsetkom ma neakceptovala a nekceptuje doteraz a velaa urobila po svojom, alebo potajomky za mojim chrbtom....nic s tym nerobis.. my sme chvalabohu daleko 500km.. ale aj tak s ato deje🤣🤣
@miadi dakujem za tvoj prispevok a nazor, no s mnohymi vecami zial neviem suhlasit. Tazko pochopit a spoznat cloveka na zaklade jedneho prispevku, takze plne chapem aj tvoje argumenty, ale napr. nikde som nepisala, ze mam chut jej vulgarne vynadat, to by som si nikdy ku svojej matke nedovolila, skaredo vynadat v mojom ponimani je skor raznejsie s emociami, ale u mna urcite nie vulgarne. Ale chapem, ze si vsetcia vyvodime nieco ine ... Rovnako s tou marmeladou ma to naozaj pobavilo, ver tomu ze moja mama by ziadnu "marmeladu" nikdy nespravila, este by bola urazena, ze naco jej JA nieco nosim 😅 ale ako som pisala, je tazke sa o niekom vyjadrovat koho clovek naozaj nepozna. Rovnako to s tymi potravinami, ja vobec nechcem aby mi nieco kupovala a uz vobec nie nejake polotovary, ktore ja s manzelom vobec nekonzumujeme, ale uz som jej to hovorila asi 100x, no nie a nie pochopit. Dokonca ja si nezelam, aby mi vobec nejake nakupy robila, je to vec, ktoru si ja s manzelom zabezpecujem sama, ziaden zoznam nikomu nebudem davat... odmietanie ju nasledne uraza a nerozumie, preco ja nechapem, ze "ona mi chce iba dobre" aj ked ja tvrdim, ze mna to iba obtazuje, je to ako hadzat hrach o stenu. Suhlasim, ale s tym ze jedine co mozem zmenit je moj postoj a ten sa aj budem snazit...urcite to bude cesta ktorou pojdem, no neviem vylucit ani to, ze ak to naozaj nebudem vediet predychavat, tak sa nebudem nicit a obmedzim stretnutia na minimum. Mozno vela veci este nechapem, kedze rodicom som este nebola, no jednu vec viem na urcito, svojmu dospelemu dietatu nikdy nebudem vnucovat veci, ktore nechce a nepojdem stoj co stoj proti jeho voli a akceptujem jeho rozhodnutia a poziadavky hlavne ak sa bude jednat o banalne veci!
@marsmykkok sesternica zije v zahranici, cize sa vidime asi raz rocne 😅 ale tak moja mamina sa rozhodla obvolat kazdeho. A vidno este nic nie je ;)
@marsmykkok
Už píše, že sesternica žije mimo a vidia sa raz ročne a mimochodom, keď som bola prvýkrát tehotná, tak som bola v 5.mesiaci a ľudia mi neverili, že som tehotná. Mne brucho vyletelo v 6. mesiaci. Postava 168, 60kg, takže ani nejako “pri sebe” som nebola, že to nevyzeralo len, že som pribratá. Takže verím, že v 4.Mesiaci na autorke nemuselo byť nič vidno.

@barbora0308 ...predpokladam, ze si dospela, cca 25 - 30r, a to si nepoznas svoju mamu? podla mna je taka stale, zial rodicov si nevyberame, maju svoje chyby, co uz, ty si vyberaj, co jej povies