icon

Jeduje ma povaha mojej maminy

barbora0308
23. dec 2021

Ahojte, idem sa tu teraz trocha vyrozpravat. Chcela by som iba pocut nazory ludi, ktori ma nepoznaju, kedze ja osobne uz naozaj neviem, ci su moje pocity a hnev ktory citim voci svojej matke opravnene alebo iba zbytocne prehanam. Ani neviem kde zacat, kedze je toho tak vela kvoli comu som na nu neustale nastvana, ak by som to mala nejako zhrnut, tak by som povedala, ze najhorsim problemom je, ze ma vobec, ale ze absolutne nepocuva a robi si vsetko posvojom aj napriek mojmu namietaniu. Ide uz o uplne banalne veci ako napr. ze jej poviem, aby mi nic nenosila ziadne potraviny a pod. lebo ich vobec nepotrebujem a nezuzitkujem a ona ich nosi napriek tomu a potom je urazena, ked jej ich nezoberiem. No potom su to napr. vaznejsie veci, ako napr. co ma dnes uplne dostalo... aktualne som tehotna, zajtra mi konci prvy trimester, od zaciatku tehotenstva som vsak na rizikovom, kedze som mala uz jeden potrat v 4 mesiaci. Uzska rodina t.j. rodicia a surodenci o tomto vsetkom vedeli uz od zaciatku, ale poziadala som ich, aby to este nikomu nehovorili, ze pockame na sviatky a potom sa tato novinka moze roztrusit po sirsej rodine a blizskych priateloch, ale ze ja by som radsej este chcela pockat a nech toto rozhodnutie respektuju. No dnes mi vola moja krstna (mamina sestra), ze ma pre mna drobnost na Vianoce, ze ci sa moze zastavit, tak ona hned ze gratuluje, ze moja mama to uz pred par dnami oznamila ako "tajomstvo" celej rodine...ostala som totalne zaskocena, kedze to spravila za mojim chrbtom a dokonca nerespektovala moju poziadavku. Okrem toho mi krstna povedala, ze vie, ze som na rizikovom a vie aj o mojom potrate...tak to ma totalne dostalo, lebo som to naozaj nechcela vesat nikomu na nos a to moja mama velmi dobre vedela. Tak som sa rovno pytala, ci to vie teda od mojej mami a ona, ze nie od mojej sesternice...takze moja uzasna mama zjavne uz davno vsetko potajomky roztrusila kazdemu, aj ked som ju razne ziadala nech to nerobi. Som neskutocne sklamana a ja uz naozaj neviem, ako jej mam povedat, ze nech respektuje moje rozhodnutia a nech si nerobi co chce. Konfrontovala som ju uz asi milion krat, skusala som to pekne, milo, pomaly, razne, hlasno...no nikdy nic nezabralo. Ja naozaj uz prestavam mat na nu trpezlivost, proste vobec nepocuva a robi si co chce. Normalne mam strach, ze ju raz uz od nervov poslem s prepacenim do r*ti a ja sa s nou tak pohadam, ze to bude mat vplyv na nas celkovy vztah, ja si ani predstavit neviem, co bude ked jej porodim vnuca... Co by ste robili na mojom mieste? Skaredo jej vynadat nech sa uvedomi? Normalna komunikacia s nou absolutne nefunguje...jednym uchom dnu druhym von.

Strana
z2
evkano1402
23. dec 2021

neuvedomi sa, mozes jej vynadat, ale neuvedomi sa
TY musis prestat vesat mame na nos, co nechces, aby vedeli ini. Tvoja mama to nevie ovladat, bude aj nadalej klebetit.
Potraviny. S usmevom jej tu tasku strc do ruky pri odchode, a povedz, ze diky, ale fakt to nechces, len to pridava starosti.

marsmykkok
23. dec 2021

Podľa mňa robíš z komára somára. Chápem že si pod vplyvom hormónov, plus strach kedže rizikové a jedna nepríjemná udalosť za tebou. Ale či to mama oznámila o 2 dní skôr alebo neskôr ako ste boli dohodnuté tragédia nie je. A bruško by si asi dlho neskryla už a ak by si to tajila, urobila by si okolo seba ešte väčší rozruch keby riešili či si tehotná alebo nie a v ktorom mesiaci ako ked vedia.

liljana
23. dec 2021

Narodenie vnucata je velka novina, proste sa neudrzala a pochvalila. Nemala si jej nic povedat, ak si nechcela, aby to niekto vedel. Ked vies o niekom, ze neudrzi tajnost, tak jej nic nehovoris a tym padom mate dobre vztahy. Povies iba veci, co smu vediet aj ini.

ivkazba
23. dec 2021

@barbora0308 nie, určite by som mame nevynadala a už vôbec nie škaredo. Neyslím, že to robí pretože ťa chce vytočiť vi urobiť zle. Proste mama je taká povaha a s tým neurobíš nič. S čím ale urobíš, je tvoj postoj. Ak chceš niečo držať v tajnosti, drž to v tajnosti aj pred ňou a oznamuj jej to, čo nevadí ak posunie ďalej. Jednoduché podľa mňa. A čo sa týka toho, že nosí veci ktoré nechceš. Ak si jej vysvetlila, prečo to nechceš a napriek tomu to nosí, tak poďakuj a keď odíde tak daruj susede alebo vyhoď. Mama sa nezmení, ale napriek tomu môžeš fungovať tak, aby ťa nevytáčala. Stačia tieto dve základné veci.

pribinak
23. dec 2021

To sú hormóny, kľud. Proste sa teší a tak sa pochválila že bude babkou
Keď si chcela tajomstvo, mala si si to nechať pre seba a manžela
Stari rodičia, teda budúci stari rodičia sú fakt jak rozhlas, proste sa tešia

Potraviny? Zbal a daruj nejakému zariadeniu pre bezdomovcov, útulky pre matky, charita, ….

len_nig
23. dec 2021

No asi tu budem jediná ako vidím, ale ja ťa absolútne chápem a tiež by som bola na ňu riadne nahnevaná. Aj by som si neodpustila pár teplých slov že čo si to dovoľuje keď si ju vyslovene žiadala aby to zatiaľ nikomu nevravela. Ešte ako tak pochopím že sa pretiekla o tehotenstve, ale to že povedala o potrate to by som bola veľmi nahnevaná. Pre mňa sú toto citlivé veci a keď to nevie udržať niekto blízky ako matka tak ja neviem 🤷🏻‍♀️
Každopádne nabudúce jej nič dopredu nevrav, to je asi jediné riešenie.

slovakboy
23. dec 2021

@barbora0308 neberie ťa vážne. Nejaký čas s ňou nekomunikuj a ostaň urazená. Veľmi. A povedz jej prečo. Normálne ju nepustí k vam. Tebe sa uľaví a ona sa uvedomí. Potom to ukončíš. Alebo je ešte jedna Metoda. Zavolaj si ju na vážny rozhovor a nesmieš jej povedať o čom bude. Tam jej povieš že si nepraješ aby ťa roznášala po rodine. No netráp sa tým že o tebe ľudia všetko vedia. To ti nijako neuberie na dôstojnosti. Niekedy naopak. Vezmi si takú Adelu Banášovú. Ale máš právo na súkromie.

jaja1979
23. dec 2021

@evkano1402 toto nie sú hormóny ... To je typický manipulátor ... Mám s tým skúsenosť. Akože ti chce dobre, donesie ti potraviny, napriek tomu, že ty ich nechceš a keď jej oponujes, tak sa urazí a vlastne ti vsugeruje pocit viny.... Typické pre manipulátora.... Mne pomohlo zminimalizovat kontakty, obmedziť na nevyhnutne, a keď sa stretnete, tak už vopred sama seba presvedčiť, že ťa nemôže vytočiť.... Všetko zobrať jedným uchom dnu a druhým von. Keď sa narodí dieťa, to ešte len bude múdrych rád.... Uvidíš... Budeš tá najneschopnejsia, najnemoznejsia .... Ale jej rady budú dokonale.... Skús ju predbehnúť a dopredu sa pripraviť, že ťa nezmanipuluje... Jej povahu nezmenis... Svoj postoj ale môžeš... Držím palce, chce to trpezlivosť...

evica17
23. dec 2021

@jaja1979 suhlasim s tebou. Manipulacia jak vysita, aj moja svokra je taka s tym jedlom a vlastne ao vsetkym, ako sa dokaze rozrevat a vyhrazat somarinami a potom muzovi je luto a uz by robil podla nej, len cezomna tie veci neprejdu, preroze vidim ako to je, a ja si tonenecham.

@barbora0308 davaj si pozor aby ked sa babo narodi, nechcela riadit vsetko a tak ta manipulovat dako cez neho. Rob ako ty uznas za vhodne aj za cenu ze nebude s tebou mama ci svokra alebo iny suhlasit. A veci ktore nechces aby vedel jiekto skor, tak ich mame nehovor. Povedz kamoske ked takbalebo tu sa vypis a mame az ked to nebude tajomstvo

ivkazba
23. dec 2021

@len_nig nie si jediná, chápem ju aj ja. Na druhej strane si ale myslím, že krik nič nevyrieši. Jej mama určite nie je takáto odrazu. Jej mama je takáto určite odjakživa a preto sa autorka otázky mala zariadiť primerane tomu. Ak chcem držať niečo v tajnosti, tak to predsa nebudem hovoriť človeku, ktorý všetko vytára.
@jaja1979 absolútne súhlasím.

tom_i
23. dec 2021

Úprimne mama nemama tak jej nič osobné nevešaj na nos. Nabudúce keď príde daj jej zoznam čo ti má kúpiť ak nie nech nič nenosí . A zvyšok musíš pretrpieť. Ja keby som mala písať patálie strávim tu 2 dni. Napr. sa svokra ozvala po 20 rokoch nie že nás chce vidieť, ale že potrebuje peniaze a nejaký nákup. Urobila som nákup za vyše 50€ ako múka, cestoviny, soľ, cukor, káva, čaj, konzervy, maslo, syry, muž zobral peniaze a ona pozrela do tašiek že toto? Nádych výdych podali sme jej to a odišli. A o mesiac zas. Takže nerieš buď rada že máš rodinu a ak treba radšej sa zver kamarátke ak si myslíš že to nepatrí do uší celej Európy. PS mám kamošku ktorá povedala že je tehotná keď jej mama povedala, že nejak sa prejeda a ona že šak jem za dvoch 😬. Bola v 6m.

orangiiina
23. dec 2021

Moja mama robí to iste a nevešiam to na koňa cudzím ľuďom. Kazda druha téma ma vie prekvapiť. Neuveriteľne ako si viete samy vyrábať problémy.

oli18
23. dec 2021

A ja som sa dozvedela od cudzích, že dcéra je tehotná a čo? Povedala som jej to normálne a život ide ďalej. Viem, aké mala na to dôvody a mala pravdu.

annm81
23. dec 2021

@len_nig Nie si jediná. Ja mám s mamou dobré vzťahy, pretože sa rešpektujeme. Ale ak by mi toto vystrájala pravidelne, najprv by som jej veľmi škaredo vynadala a následne urazene oznámila, že tieto Vianoce si môže užiť bezo mňa. A moja ignorácia by trvala až do doby, kým sa nespamätá.

barbora0308
autor
23. dec 2021

@ivkazba
@jaja1979
@len_nig
@evica17
Viete ono aj to skore oznamenie bolo take nutne zlo, kedze povahu mojej mami dobre poznam, tak som z pociatku chcela pockat s oznamenim az do Vianoc, no vzhladom na to, ze sa jej nezdalo, preco sme uz 3 tyzdne s manzelom neboli u nich na navsteve a neustale ma otravovala s tym, kedy sa uz zastavime, tak som s pravdou musela najavo, aby pochopila, preco musim vacsinu casu prelezat. Spociatku som si vymyslela, ze mam seknute krize, ale ked tu bola na navseve a ja som lietala na toaletu kvoli nevolnostiam, tak to uz bolo jednoznacne. No ale, info o mojom potrate to sa proste zatajit nedalo...bola som mesiac v nemocnici a priebeh bol celkom vazny, takze myslim, ze je to vec, ktoru pred rodicmi tazko zatajis. Ja len aby ste chapali, ja jej uz naozaj hovorim iba to, co je nutne...
Je pravda, ze to asi aktualne moc prezivam, asi aj hormony, no skor si myslim, ze je to uz naozaj strop a mam pocit, ze chyba tak malo aby som vybuchla. Je to jednoznacne manipulator a ano jej povahu uz nezmenim zbytocne sa snazim, budem sa s tym musiet naucit zit zjavne. Dakujem za vase prispevky a nazory k teme, aspon mam na vec viacej pohladov.

barbora0308
autor
23. dec 2021

@orangiiina
Ako som pisala vyssie potrebovala som pocut nestranny nazor a ten clovek dostane iba od cudzich ludi. Ja osobne si myslim, ze si problemy zbytocne nerobim, skor sa ich snazim riesit, len mozno sposobom, aky pre vas nie je priatelny. Mozno je to pre vas nepochopitelne, no vsetcia sme ini a mame ine pohlady na veci.

basska_b
23. dec 2021

Nezmeníš ju, to sa absolútne nedá. Ja osobne by som jej možno otvorene povedala, že ma to zranilo. Vedela, že o tom nemá hovoriť nikomu? Bola na to vopred upozornena? Alebo si to mala len domyslieť, keďže o prve bábätko si prišla?

A tie potraviny. To moja mama robí furt, že mi niečo nosí alebo uvari a potom to jeme 3 dni plus sa nám kazí jedlo, čo sme si urobili my 😀 ale keď vidím, že jej to robí radosť, tak to neriešim.

basska_b
23. dec 2021

Ja som tiez teraz prišla o bábätko pred týždňom a moja mama alebo tatko to povedali mojim starým rodičom. Oni zatiaľ nevedeli, že čakáme. Pritom som ich s tým vôbec nechcela trápiť a zaťažovať, majú svojich starostí dosť 😐 ale tak čo už. Nejako som to dostatočne nezdôraznila, že im to hovoriť nemajú...plus nakoniec nič také hrozné sa nestalo, rodina si ma v takýchto situáciách pomáhať. Tebe hlavne držím palce, nech všetko dobré dopadne! A na to sa jedine sústred. Mamu nerieš

annm81
23. dec 2021

@basska_b Najväčší problému s nevyžiadanou pomocou nie je, že musí vyhadzovať jedlo, čo sa nestihlo spotrebovať. Peklo ešte len začne, až sa dieťa narodí, autorka sa pravdepodobne nebude riadiť stopercentne svojou mamou a potom príde citové vydieranie, ako sa ona o ňu starala, čo všetko pre ňu robila, ako sa obetovala, keď jej ešte ako dospelej vyvárala a po celej rodine začne rozširovať, akú nevdačnú dcéru má.

barbora0308
autor
23. dec 2021

@basska_b Samozrejme, ze na to bola upoznornena viackrat, az mi to pride cele take absurde tolko krat som jej o tom hovorila nech respektuje moje rozhodnutie, no ona si robi proste co chce. A ano uz som s nou hovorila, samozrejme sa ospravedlnovala, ze to naozaj nemala robit no v zapati to cele zacala hadzat na krstnu, ze aka je ona klebetna a ze nie je normalna a pod. ... Znova a zase som sa s nou normalne nevedela porozpravat rozumne, vyvodila si z toho svoje a to ze porusila svoj slub bude uz zajtra z jej strany zabudnute.

kleopatra114
23. dec 2021

Ale no , je bude z nej babička , tak sa teší . Ja som mame o mojom druhom tehotenstve povedala v 8 tt, tusim to bola nedeľa a v pondelok to už vedeli všetko kolegyne v práci .

0silvia0
23. dec 2021

@barbora0308 jednoducha vec, mame nehovor svoje sukromne veci a nebude mat co roztrubovat.

slovakboy
23. dec 2021

@0silvia0 musela.🤷‍♂️ Hore spomína prečo.

catherine87
23. dec 2021

@barbora0308 sú také povahy. S tým nespravíš nič. Ja som o dieťatko prišla už 2x. Nehanbím sa za to a je mi úplne jedno kto si čo myslí. Boli súčasťou nášho života,hoc iba krátko. Mamina vždy chodí k pomníku nenarodených detí,lebo to boli aj jej vnúčatá. Dobre mi to padne. O to viac sa teším z našej dúhovej dcéry. Keď donesie svokra alebo mama niečo čo nepotrebujem, posunieme to ďalej. Či oblečenie alebo jedlo.

0silvia0
23. dec 2021

@slovakboy dobuducna netreba nic hovorit, je poucena. Samozrejme hospitalizacia sa utajit neda, co uz bolo vyklebetene sa vziat spat neda...

kristinka92
23. dec 2021

@barbora0308 ahoj, normálne si pri čítaní tvojho príspevku zostala zaskočená či som to nepísala ja…. úplne že ÚPLNE ta chapem, mám to rovnako, skoro ako cez kopirak až na pár detailov - ja už som raz takto vyšumela a neudržala som sa a vynadala som mame…a vieš čo? vôbec to nepomohlo…tvrdohlavo si ide svoje ako keby mala klapky na ušiach očiach…človeku by to aj bolo ľúto keby to aspoň pomohlo k uvedomeniu sa ale nepomohlo
pár týždňov dozadu som navyše porodila prvé vnúča a môžem ti povedať že to je strašne…furt mi malú až vytrhava z ruky že toto hento robím zle, pritom JA som mama a ja viem čo ako chcem robiť a to že to tak robila ona pred desiatkami rokov neznamená že to musím robiť ja rovnako…
tým som len chcela povedať že ono sa to nezlepší a priprav sa nato že sa to môže zhoršiť s prvým vnucatom, jedine čo mne pomohlo bolo že som sa od nej “odrezala” lebo už sa to nedalo skutocne vydržať…keď niečo nechceš aby všetci vedeli nemôžeš sa jej s tým zdoverit…bohužiaľ…keď to bude preháňať ako u mna tak jednoducho žiadne navstevy lebo si unavena alebo si hľadáte systém ako fungovať s babom….

yoxinka
23. dec 2021

@marsmykkok
Ja som potratila a keby to moja mama rozkváka po rodine, ja by som s ňou normálne prestala kvôli tomu komunikovať, minimálne na nejaký čas. Také veci sa, podľa mňa, nehovoria. Komu som to chcela povedať, ten to vie, ale hento by sa ma veľmi dotklo.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
barbora0308
autor
23. dec 2021

@kristinka92
@dominika1988
No ved prave, asi sa musim dopredu pripravit este iba na "zlo", ktore pride po narodeni vnucata...uz som na to myslela a tiez to vidim tak, ze budem musiet nejako obmedzit stretnutia lebo mam pocit, ze to nebude s nou vobec lahke. No nic, rodicov si clovek nevybera, budem to musiet nejako rozumne poriesit, len nech mi zostane dost trpezlivosti a porozumenia.

nwnw
23. dec 2021

@barbora0308 naucis sa nic nehovorit mame a s tymi nakupami dokola dokola dokola. Moja mama je taka ista. Silou mocou chcela daco detom kupit. Oblecenie netrafila velkost o predrazenej cene za smejdy v dedinskom obchode uz ani nehovorim. Hracky tota blbosti. No a to rozpravanie sirsej rodine detaily z mojho rodinneho zivota tiez. Ja uz mam pocit,ze sa to vekom iba zhorsuje.

Strana
z2