icon

Kamarátka bude rodiť a dieťa si nemôže dovoliť

stela1234
2. sep 2023

Ahojte kamarátka bude rodiť , dieťatko si nemôže vo svojej situácii dovoliť ,boji sa ho dať na adopciu skrz toho ,že nevie do akej rodiny by sa dostalo ,a že prvých 6 týždňov vraj má dieťa prežiť v nemocnici so sestrička mi a to sa jej tiež nepáči . Priala by si milujúcu rodinu pre svoje dieťa o ktorej by vedela že je aspoň slušná no nevie akoby sa mohla k takému paru dostať a oslovit ich
.

Strana
z2
acer11
2. sep 2023

🤦🏼‍♀️

skeblicka77
2. sep 2023

Ja len z profesionálneho hľadiska. Ak dá dieťa na adopciu, bude si ho berú hneď budúci rodičia k sebe a samozrejme prebiehajúce nejaké lehoty, súdy a podobne. Alebo ide do detského domova do profesionálnej rodiny a tu sa o neho starajú, pokiaľ neodíde do adopcie. Určite nezostáva 6 týždňov v nemocnici. To máte asi z filmov, realita je iná

jaskolka
2. sep 2023

@stela1234neviem celkom presne, co chceš tým príspevkom dosiahnuť. Aby sa ozvala nejaká "potenciálna" rodina? Ci návod, ako by to malo kamoška urobiť?
Tak v tomto je to vždy "riziko" lebo nemôže nijako vedieť, ku komu sa bábätko dostane. Jedine si nájsť sama rodinu, ktorá by si ho adoptovala, ale to si neviem predstaviť, ako by chcela urobiť. Inzerát si asi nedá...
6 týždňov je doba, v ktorej si to môže matka rozmyslieť a po dieťa sa vrátiť , preto je tých 6 týždňov. To neznamená, ze bude po celý, čas v nemocnici. Umiestňujú ho väčšinou do nahradnej pestúnskej rodiny a odtiaľ ide, po uplynutí potrebnej doby a splnení administratívnych úkonov do adoptivnej rodiny. Alebo ppo tom čase ide hneď do"svojej "rodiny.

zuza265
2. sep 2023

Rodina je vzdy riadne preverovana v nejakych medziach. Avsak pride mi, ze si dostatocne nezistovala - tiez mi to pride ako info “jedna babka povedala” a z filmu.

struhanka
2. sep 2023

@stela1234 Na Slovensku sa priamo adoptovať nedá - teda, biologickí rodičia si nevyberajú, komu bude dieťa dané. Existujú poradovníky, v ktorých sú páry/jednotlivci, ktorí si prešli preverovaním, sedeniami, školením s odborníkmi a sociálnymi pracovníkmi. Mnohí na dieťa čakajú roky.

pribinak
2. sep 2023

Dieťa určite nebude v nemocnici 6 týždňov. Pôjde do profi rodiny kde sa o dieťa bude starať náhradná matka

zuza265
2. sep 2023

@struhanka suhlasim. Najma na severe slovenska vela rokov

stela1234
autor
2. sep 2023

@skeblicka77 napísať že tu píšem nejaký názor skrz filmu je trochu zvláštne , mne to rozum nedáva kto by veril filmom. Písala si s jednou organizáciou ohľadne utajeného pôrodu a tí jej povedali že dieťa ostáva 6 týždňov v pôrodnici ak by si to náhodou matka rozmyslela.

lenja123
2. sep 2023

@skeblicka77 prepáč, ale nedá mi. Práveže tieto detičky ostávajú v pôrodnici úplne bežne mesiac, aj dva. Teoreticky by mali ísť hneď do rodiny (adoptívnej, profesionálnej),ale byrokracia je neskutočná, trvá niekoľko týždňov, ķým sa umiestni.
Čo sa týka výberu rodiny, autorka to nevie ovplyvniť, aspoň nie legálne. Ale všetky tieto rodiny sú dôkladne preverované, absolvujú dlhú prípravu na adopciu, v poradovníku sú často aj niekoľko rokov....takže je vysoko pravdepodobné, že bude "milujúca a slušná" ako píše autorka.

stela1234
autor
2. sep 2023

@struhanka áno to viem , no viem že existuje aj také niečo že sa dohodnú konkrétni ľudia medzi sebou a obídu tieto adopcne systémy .

skeblicka77
2. sep 2023

@lenja123 som profimama, čiže viem ako to chodí 😉

pribinak
2. sep 2023

@stela1234 kamoska buď písala do organizácie ktorá má informácie spred 30tich rokov alebo nepochopila ich odpoved

Ešte raz, dieťa v nemocnici zostane max pár dni, potom ide do náhradnej rodiny

zuza265
2. sep 2023

@stela1234 nie to u nas naozaj neexistuje. Nevyberas detom rodicov. Je to nezakonne. Je poradovnik - ako baby pisali a je to naozaj dokladny proces a vsetky lehoty maju svoje dovody

skeblicka77
2. sep 2023

@stela1234 dieťa je v nemocnici na čas nevyhnutný pre jeho zdravotný stav. Už mi prišiel aj týždňový novorodenec,aj mesačný (ale nie kvôli systému)

pribinak
2. sep 2023

@lenja123 ak je dieťa zdravé, tak určite nezostane v nemocnici mesiac a už vôbec nie 2
Aká byrokracia? Ide návrh na súd a dieťa sa umiestňuje do CDR - resp. profi rodiny

lenja123
2. sep 2023

@skeblicka77 ver tomu, že nevieš😎. V našej pôrodnici sa nepodarilo umiestniť novorodenca skôr ako v 3 týždňoch. A to bola fakt skôr výnimka, zväčša je to tých 6 týždňov, aj 2 mesiace. Možno je to tým, že neodchádzajú k profirodičom, ale rovno k adoptívnym, prípadne do DD.

pribinak
2. sep 2023

@lenja123 ak dieťa ide do DD - CDR tak ide do profi rodiny. Dojcaky neexistujú

jan510
2. sep 2023

znama robi profi rodica a mala novorodenca z utajeneho porodu na cas kedy sa papierovacky a sudy povybavuju. Nebolo v porodnici tak dlho. Sud zasadal dlho lebo najprv museli mu dat meno a priezvisko nakolko mal len cislo ( vraj utajeny porod tak funguje ze dieta ma len cislo aj ked ho sestricky neoficialne pomenuju) a p otom sa riesi dalej adopcia

skeblicka77
2. sep 2023

@lenja123 vieš kto su profirodicia? Zamestnanci DD-dnes CDR, čiže keď ide do CDR, tak ide k profirodicom

martul
2. sep 2023

@stela1234 1. Z nemocnice ide po pár dňoch do rodiny
2. Keby aj ostalo v nemocnici, čo je zle na tom že sa oňho postarajú profesionáli?
3. Nová rodina prejde dlhým procesom výberu a prípravy, tam je minimálna šanca na ,, zlú rodinu "
4. Aké riešenie teda máš pre kamarátku.....teba?

mogaa
2. sep 2023

@stela1234 ja sa vyjadrím len k tomu že kamarátka si nemôže vybrať rodinu do ktorej sa dieťa dostane, dokonca ani by nemala vedieť ako sa bude následne volať a kde bude žiť.....ak dá dieťa na adopciu, ona už o ňom nebude rozhdovať kde a ako bude žiť.....to je princíp adopcie, matka sa ho vzdáva a nemá ďalej dosah na jeho ďaľší život....

deti95060810
2. sep 2023

a čo otec dieťaťa? kde je...

domkakvet
2. sep 2023

@stela1234 ak sa o neho boji urcite ho ma aj rada, skuste vymysliet moznosti ako by si ho mohla nechat.

struhanka
2. sep 2023

@stela1234 Kamarátka by si mala veľmi dobre rozmyslieť, čo ďalej. Či sa vzdáva úplne rodičovských práv - vtedy ide dieťa na adopciu a jeho rodičmi sa oficiálne stanú adoptívni rodičia, ona ako rodič stráca rodičovské práva, ale dieťaťu dáva šancu byť súčasťou rodiny, kde ho budú milovať. Možnosťou je ešte pestúnska starostlivosť.
http://adopcia.sk/home/a-pre-dospelych/adopcia-...

maranta_leuconeura
2. sep 2023

Nk ak je to tak, tak najlepsie co moze pre dieta urobit je utajeny porod a vzdanie sa rodicovskych prav. Dieta pojde do preverenej rodiny, k ludom, ktori roky cakaju a urcite bude onho vyborne postarane (v tom procese sa to samozrejme este kontroluje, kym je oficialne dieta adoptovane, kolkokrat to trva aj dva roky, ale dovtedy uz v tej rodine zije).

Pokial sa dietata nevzda, bude to pre nu aj pre dieta horsie-take dieta sa neda osvojit, zije na striedacku v nahradnej rodine a v domove, nie kazdy totiz si chce zobrat domov dieta, ktore nemoze byt pravne jeho, pestunov je malo.

skeblicka77
2. sep 2023

@maranta_leuconeura presne toto som chcela napísať na príspevok vyššie,nikto nevidí lepšie ako my z ako sa tie deti trápia, pokiaľ sa dostanú do pestúnskej rodiny, často majú rok a aj viac ☹️ sú naviazané na naše rodiny.

minesasubu
2. sep 2023

6 tyzdnov je v nemocnici v pripade anonymneho porodu vtedy ma matka lehotu na to si prist po dieta keby si to rozmyslela a chce si ho nechat

joannita
2. sep 2023

6 tyzdnov nemusi byt v nemocnici ani v pripade utajeneho porodu. Bezne ide diet hned do rodiny, s tym, za ta rodina ide do rizika, ze matka si to rozmysli a dieta budu musiet vratit.
Autorka, priama adopcia u nas nieje, je to protizakonne. Dieta ide do zoznamu deti a hned sa oslovi prvy par v poradi. Pary su velmi preverovane, museli prejst 30 hodinovou pripravou, niekolkymi psychotestami, navstevami socialky doma, preverovanim prijmov, zdravotneho stavu atd atd. Dovolim si tvrdit, ze vsetky tieto pary sa nevedia dockat, kym dostanu dieta domov a budu ho milovat.
V zozname ziadatelov cakaju vela rokov, niekedy 2 az 3 (na romske), alebo aj 7 rokov na biele.

anavixy
2. sep 2023

So sestrickami bude tak 2t kym sa rodina rozhodne a kym sa vybavia papiere. Ovela jednoduchsie je cele vybavovanie v pripade, ze ide o utajeny porod.
Priama adopcia mozno nie je, ale ked pana “adoptivneho” otca matka uda ako vlastneho otca a nasledne dieta necha v jeho starostlivosti, nikto nema co riesit. Poznam taky par s takto “adoptovanou” dcerou.. kde ale taky par najst, to tazko povedat 🙈

zuza265
2. sep 2023

@anavixy a ako je potom pravne mozne, ze sa matka vzdala dietata? Naozaj sa realne pytam🙂 a ako su chraneni, ze o dieta neprejavi zaujem alebo sa nebude starat, alebo nebude treba jej zvolenia - napr do skoly

rillwen
2. sep 2023

Dôvod nemôžem si dieťa dovoliť je predsa hlúposť. Rodičovský a pôrodné v pohode pokryjú všetky výdavky na dieťa min. do 3 rokov. A oblečenie a hračky pre deti sa vždy nájdu, toto každý posúva ďalej.

Strana
z2