Kamarátka chodí s tyranom a nechce ho opustiť
Ahojte, som tu nová. Síce sledujem toto fórum už mesiace, ale pripojiť som sa rozhodla až teraz. 🙂
Vždy som tá, ktorá radí celému okoliu a vždy, keď niekto poslúchne moju radu povie, aká bola dobrá a užitočná. No s jedinou kamarátkou, ktorú mám, už neviem čo robiť.
Už vyše roka chodí s blbcom, ktorý ju doslova a do písmena psychicky týra. Ona stále že "nie, on je len taká povaha...". Typická týraná žena. Viem, o čom hovorím, mama po 20 rokoch opustila otca - tyrana, takže som s takým vyrastala.
Netýra ju fyzicky, len psychicky, čo sa ťažšie dokazuje. Ako sa to prejavuje?
Skoro každých 5 minút kontrola, kde je, s kým, ked je u neho a doslova vstane z gauča, hned že kam ide, minule si chcela len ísť kúpiť vložky, musel ísť s ňou. Pritom bývajú v malom meste, je to pár metrov odtiaľ. Nemaľuje sa, lebo ak to aj spraví, sypú sa otázky typu - načo, kde a kto ju namaľoval, prečo sa namaľovaná odfotila a dala si tú fotku na profilovku... Náhodou mu nezavolala že šla ku mne domov (nevideli sme sa 2 mesiace, robím v Nemecku na turnusy), a volal jej že prečo mu to nedala vedieť, psychicky ju predo mnou jeho telefonát niekoľkokrát tak zdeptal, že od plaču nevedela nabrať dych, vždy s nej robí tú zlú. Citujem ho (veta,čo povedal jej bratovi) "ľúbim ju,ale nech sa láskavo správa". Vecí, čo sa stali je milion, píšem len prvé, čo ma napadnú.
On je celý deň v garáži, zarába si opravovaním, ona je celý deň u nich v dome (žije s rodičmi a bratom), ak nie je v práci, ak aj vezme náhodou do rúk jeho notebook a ide na internet, on kontroluje historiu kde všade bola, nemôžem sa s ňou z Nemecka ani spojiť cez internet, lebo hned vyšetruje komu písala, tak ona radšej ani neide na internet, aby zase nebol problém. Znova - ona mu ustupuje.
Vie, že som vyrástla pri otcovi alkoholikovi a žiarlivcovi, vravím jej, ako to dopadne, že taký chlap sa nezmení, a že zatiaľ k nemu nie je ani nasťahovaná, len tam občas prespí. nemá s ním decko, nie sú svoji, má 23, on o 10 viac, nič ju k nemu neviaže, no tie jej dôvody prečo s ním je... Buď povie:
- ked ja som si na neho zvykla...
- alebo majú ho radi moji bratia - na čo ja vždy - a kto je v tomto vzťahu? ty alebo tvoji bratia?
- má peniaze - nevšimla som si, žijú v podpriemernom dome 4, auto má každý rok nové, ale staré, ojazdené, proste na bohatých ľuďoch vidíte, že sú bohatí, on vyzerá ako žobrák
- povie, že je to len dočasne, že sa to zmení, ked si nájde robotu...
Je s ním rok, takže veľa ráz sa už stalo, že sa doplazil, ospravedlnil, ona sprostá uverila, na pár týždňov bol pokoj, potom znova to isté...
Už jej nič nevravím, zmienky o ňom príjmam mlčky, vyhýbam sa mu, lebo na človeka ako on sa neviem ani pozrieť. No je to moja jediná priateľka na svete a to taká úžasná, úprimná a lojálna, že takých na celom svete narátate na prstoch jednej ruky. A ak je ona smutná, som aj ja. Nedokážem ignorovať tieto problémy, aj ked chcem. Ani neviem, či som chcela radu, či len vyhovoriť sa... Určite ma napadne omnoho viac, čím ju týra, a napíšem to neskor. Vopred ďakujem za nestranné názory. 🙂
@freddie1992 na celý tento tvoj elaborát len toľko - v prvom rade ona sama musí chcieť niečo zmeniť... a ty sa môžeš aj rozkrájať na 1000 kúskov a nič z toho... keď si dobrá kamoška, tak buď trpezlivá, nechaj ju padnúť na hubu a potom jej pomôž vstať a ísť ďalej... človek sa najlepšie učí na vlastných chybách.
@sissy27 presne :D
to je pre nu skuska, na co to ty riesis
@sissy27 suhlasim...proste su ludia co aj ked im pod nos polozis to najlepsie a najsuprovejsiu pomoc proste oni vidia len jedno...pre nich to najlepsie
My ako najkamosky mame ulohu tu byt pre kamosky a ked padnu na hubu, ta ich podrzat a pomoct.
Lebo ked sa zacnes moc montovat do niecoho, tak este ty budes za tu zlu...nehas co ta nepali. Alebo naopak, bud aktivnejsia, ale potom niest aj vsetky nasledky...je sice fajn, ze si fandis aka si sikovna a chvalia ta ludia ze dokazes fajn poradit...ale su ludia, kde proste ten 0 bod musi prist.
@freddie1992 Nechcem ti písať nijaké premúdrenosti, ja viem, aké to je, keď máme pocit, že druhej strane chceme pomôcť, a že sme stále neurobili dosť. Úplne tomu rozumiem. Ale moja skúsenosť je, že je vždy nejakým spôsobom chybou miešať sa do iných. Možno by stačilo nájsť pre ňu jeden rozumný argument, prečo je jej vzťah proste chybný, ale kým ona tento fakt vnútorne nespracuje, ty s ňou asi naozaj nepohneš. Okrem toho impulz k rozchodu ako taký musí prísť zvnútra. Ak príde zvonka, je skôr vnímaný ako krivda (to vôbec nevadí, že ma môj bývalý mlátil ako žito, ale vzťah nám rozbili rodičia). Toť môj názor.
@freddie1992 ahoj 🙂 tak nejdem ti pisat , že ja mam tiež take kamosky, dokonca jednu s titulom PhD. a des!!! Des akych chlapov sa drzi a vždy jej poviem aky bude zaver jej romantickej sceny a vzdy ma argument akym dotynčeho ( pijana, rozvedeneho, lakomeho, ziarliveho a mnoho inych) a vzťah obhajuje...jedno je ale iste - KTO CHCE KAM- POMOZME MU TAM...to je jedine iste a pravdive. ty jej mozes byt len dobrou kamoskou a butlavou vrbou, neurobis s tym nič. Nemozes ju uniest na koniec sveta aby sa nestretavali a nevideli. Nerozidu sa kvoli tvojmu prosikaniu a radam...jej to musi samej dojst...raz kvapne posledna kvapka do pohara...hlavne nech s nim neotehotnie, inak bude to toho ,,trapneho" vztahu zabarikadovane dieťa a to je problem...takze ju len pocuvaj, nech sa vyplace a pripominaj jej antikoncepciu...ale si super, a vyborna kamoska ze to tak riesis za nu <3
Môžeš sa aj rozkrájať, pokiaľ nebude ona chcieť, nič s tým nespravíš.
kamarátka je v tom teda veľmi hlúpa, ale vy sa to snažte neriešiť, inak si to vtiahnete do života taky.

Ešte ma napadlo, ako som písala, že ma to napadne neskôr - on sa aspoň raz do týždňa opije pod obraz boží, kým jej zakazuje čoilen trocha si vypiť. Tak my dve sa nevidíme, vdaka nemu v podstate nemáme 2 mesiace nijaký kontakt a zakazuje jej vypiť si trocha, ked sa my, dve východniarky stretneme po dlhej dobe? Nevravím, že sa spíjame, ale rady si trocha pri kecaní vypijeme. I počas toho ako sme my dve spolu jej minimálne raz volá a pýta sa jej, či pila. Aspoň keby mu zaklamala, nie...ona sa poslušne ako taký psík prizná a ked dostane po telefone prednášku, už si nepije.
Raz v noci pil s jej bratom a prišli ku nim domov, nazrel do jej izby (jej mama to počula, ona nám to povedala), či je tam a či spí. To bol oheň na streche, lebo nebola. Bola u mňa, uprostred noci a vyplakávala. Podľa neho kdekoľvek je, behá a ku-ví sa.
Vlastná mama to už vzdala a neradí jej nič, už to len uzatvorila slovami:ved ty to raz zistíš, dievča.
Ja sa bojím, že to bude, až ked ju nabúcha a bude k nemu pripútaná. Je to možné, lebo on to robí zásadne bez gumy. Ked jej vravím, aby aspoň ona mala rozum a brala tabletky, alebo s ním nespala kým si nedá ochranu, povie - on si dáva pozor. No tak to mi je len uistenie...
A je mladá a kosť, mohla by mať každého, a chalani o ňu stoja. Nechápem...