icon

Kamarátka ma sklamala. Ako zareagovať?

11. jún 2023

Poznáme sa už 30 rokov,chodili sme spolu do ZŠ,na SŠ,robili sme spolu v prvej práci.Vieme jedna o druhej všetko.Prezivali sme spolu prvé lásky,sklamania.Neskor manželstvo narodenie deti.Pisali sme spolu každý deň x správ,často sa stretávali aj s deťmi.No posledný rok sa niečo zmenilo v jej správaní.Ostala iná ako napísať flegmaticka.Nic ju nezaujíma okrem nej.Uz sa ma neopýta ani ako sa mám, nezaujíma ju čo sa deje v okolí,proste nič.Povedala že bude sa starať len o seba a ostatné jej je všetko jedno.Prestavali sme si písať,ona to tak chcela.Ozvala sa mi len keď niečo potrebovala.Samozrejme som jej vždy pomohla,mám ju rada.Len neviem kam dať túto zmenu v jej správaní.Ked sa jej ozvem ja po dlhej dobe ako sa má že by sme mohli ísť niekam von s deťmi,tak ma odbije že jej sa nechce,že už sa jej nechce nič riešit a že nepotrebuje kamarátky k životu.Dost ma to zranilo.Je mi to strašne ľúto ako sa zachovala,boli sme si veľmi blízke.Neviem ako zareagovať či sa to dá ešte nejako zachrániť alebo to už znamená definitívny koniec kamarátstva.?

Strana
z2
marca12
11. jún 2023

Clovek sa vyvija zivotom a okolnosti ta menia. Zrejme prisla do stadia,kedy uz nepotrebuje riesit veci s kamoskami,mozno ma ine zaujmy ako ty,iny pohlad na zivot. Respektuj jej rozhodnutie a nepchaj sa jej. Mozno raz uzna za vhodne a vysvetli ti,preco utala kamaratstvo. A mozno to ozaj nema dovod,len uz nechce blizke vztahy. Ja to tak mam z jednou kamoskou. Vzdy som bola pre nu butlava vrba,vsetko so mnou rozoberala,uprimne,mne to vadilo. Veci,co maju medzi muzom alebo v rodine to nepotrebujem vediet. Tak som sa postupne prestala ozyvat,prestala som prijimat jej pozvania na navstevu. Pochopila to a nezatazuje ma iz svojim zivotom. Ja mam rada kamosky,s ktorymi sa vieme aj v zlych casoch zabavit,zasmiat a nie len nadavat na vsetko a cely zivot. Netvrdim,ze to aj u vas tak muselo byt,len pisem svoj pohlad.

miadi
11. jún 2023

Ved jej napis ze uz ju nebudes volat kedze nikdy nechce nikam ist ale nie v zlom - ze si urazena. Ale v dobrom ze ona to nechce. Ale ze si tu pre nu kedykolvek ked bude mat chut nech sa ozve. Ze stale si jej kamoska len si das odstup kedze mas z nej pocit ze to potrebuje. Ze ju poznas 30r a ked chce kludne sa nemusi ozvat aj rok dva no hocikedy sa ti ozvat moze. . Ze je to len na nej. A ty si stale jej kamoska hoci potichu neviditelna stale ju mas rada.

autor
11. jún 2023

@marca12 U nás ja som bola butlava vŕba ja, ona väčšinou sa len sťažovala,poslednú dobu len samé negatívne veci.Aj keď nie vždy som mala na to náladu počúvať ju no bola som stála som vždy pri nej.Nikdy som jej nepovedala že teraz nemám čas alebo nechcem sa stretnúť.Aj keď o polnoci ma zavolala išla som za ňou.Preto ma trápi prečo sa teraz takto zachovala.
@miadi Také niečo som jej napísala,no od nej žiadna odozva

aurora33
11. jún 2023

Podla mňa to moc silis. Ved ti napísala že sa chce sústrediť len na seba, tak ju nechaj tak.

jana_eyre_2
11. jún 2023

@autorka aj ja som presne bola tá butlava vŕba, nie som ukecany človek, s veľa vecami sa vyrovnavam sama a pre mne blízke kamaratky som niekto, čo si vypočuje a snaží sa nesudit aj keď nesúhlasí s určitými vecami.. ťažko sa to opisuje..
@apolka77 áno chápem úplne, sama.mam psychické problémy, viem o nich a bojujem s nimi.. ďakujem, že si sa takto pokúsila to vysvetliť, cenim si to.. ale neviem to nebrať osobne, lebo po 15rokoch blízkeho kamarátstva, kde sme si poznali celé rodiny, bola mi svedkom na svadbe, ja som jej synom krstná, mi vôbec nevysvetlila čo sa stalo.. aj si myslím, že za tým je niečo vážne či už u nej, alebo u jej partnera, ale neviem čo.. pozná má, vie že som ju do ničoho nikdy nenutila ani nesudila, preto ma veľmi mrzelo že to šlo tak do stratena.. ale nevadí, život ide ďalej ako vždy.. ja len že to boli rovnako ako keď sa rozides v akomkoľvek inom vzťahu..

muchotrafka298
11. jún 2023

Ja som bola tiez z niektorych ludi vycerpana, kamaratka psychologicka mi povedala, ze sa z toho zblaznim, ez nech nepreberam na seba problemy druhych. Lebo vacsinou ludia za mnou prisli, nakydli na mna svoje problemy, lebo som bola ochotna pocuvat. V dospelosti sa podla mna tazsie hladaju nejake uprimne a dlhodobe kamaratstva, lebo v dospelosti mame uplne ine starosti aj pohlad na zivot, ako trebars v detske alebo puberte. Ja mam tiez dlhorocnu kamaratku, obcas si napiseme, ale kazda sme uz niekde inde. Ja si svoje sukromie dost strazim a nepreberam niektore veci s kamaratkami.Ale jasne, zamrzi to, ked niekomu doverujes stretavate sa, ste si blizke a zrazu to skonci.

0silvia0
11. jún 2023

@apolka77 podla mna sa nemusis hanbit ozvat aj po rokoch, pokojne sa ozvi a spytaj ako sa ma, staci mail.

apolka77
11. jún 2023

@jana_eyre_2 skús tej kamarátke napísať list taký úprimný od srdca bez obviňovania iba tak ako si napísala tu...a potom už uvidíš keď sa neozve aspoň budeš vedieť že si spravila všetko ..ja sa tej mojej chystám napísať list (mail) ..ona mi asi 2 roky nazad volala na Vianoce už vtedy som sa ja ospravedlnovala že som ju od seba odohnala že nemala som jej čo ponúknuť, keďže som ledva prežívala ...bola zlatá, že sa nehnevá a chápe , že možno nás raz život dá dokopy...že asi to tak malo byť...
V skutočnosti mám výčitky svedomia a keď čítam ako sa cítiš ty viem že aj ja som jej ublížila ..
@0silvia0 áno , napadlo ma jej napísať .
V skutočnosti bývame v Tom istom meste.

thoughtfulweirdo
11. jún 2023

@apolka77 Mám najlepšiu kamarátku, poznáme sa od detstva, ale už pár rokov nás delí dosť veľká vzdialenosť a tak sa osobne vidíme málo. Keď sme raz boli dohodnuté, že pricestuje k nám, zrazu sa mi prestala ozývať. Ja som sa o ňu veľmi bála, lebo to nikdy predtým nespravila, volala som jej, písala, neodpisovala mi, nezdvíhala, a keď nakoniec zdvihla, bavila sa so mnou akosi neochotne, akoby som ju otravovala, na všetko odpovedala úplne neurčito. Sľúbila, že mi napíše, keď bude vedieť podrobnosti jej príchodu. Ja som bola už urazená nechcela som ju zas "otravovať", tak som sa neozývala, ona sa neozývala, až prišiel deň, na ktorý sme sa dohadovali, aj prešiel, ona nič. Strašne mi to bolo ľúto, hnevala som sa, nerozumela, čo sa to stalo. Po pár mesiacoch mi zrazu od nej prišla správa, že ju to veľmi mrzí, že ma s tým nechcela zaťažovať, lebo to sama zľahčovala a aj sa hanbila, ale psychicky jej bolo už nejaký čas veľmi zle a pred naším dohodnutým stretnutím prišiel úplný kolaps, preto ma tak nechtiac odignorovala. Poprosila ma, aby som jej dala čas, že sa mi ozve, keď jej bude lepšie. Ešte to nejaký čas trvalo, potom sa jej polepšilo a boli sme v kontakte ďalej. Z času na čas sa stane, že sa na nejaký čas odmlčí, ale už vždy viem, že má horšie obdobie, tak jej len ponúknem pomoc, ak by niečo potrebovala a dám jej čas. Naše priateľstvo tým nijak neutrpelo, lebo viem, že to nie je o mne. Čo tým chcem povedať je, že si aj tvoja kamarátka zaslúži vysvetlenie, keby išlo o mňa, veľmi by ma taká záhada trápila aj po 5 rokoch a veľmi by som ocenila vysvetlenie. Ty za to predsa nemôžeš a pokiaľ to bola dobrá kamarátka, bude to chápať 🙂

buberova
11. jún 2023

Ja to tiež poznám z druhej strany. Potrebovala som voľnosť, nie výčitky, spovedať sa a byť veľmi často spolu. Potom prišla nejaká netaktnosť, nezhody, a mala som čím ďalej tým menej chuť byť s tým človekom. Tak som sa postupne vzdialila

mamusa123456789
11. jún 2023

Vieš škôlke mali dobrého muža, ktorý sa staral, nejedna by závidela a nakoniec ju podvádza a opustí ju aj jej deti a je s milenkou

moncek88
11. jún 2023

@jana_eyre_2 presne takto som dopadla aj ja. Z ničoho nič prestala komunikovať. Boli sme u nej na oslave, všetko bolo ok, rozlúčili sme sa v pohode. Po oslave sme si ešte písali no už to bolo také iné a zrazu bum nič z jej strany. Písala som jej xy krát a nič..dokonca ani keď som mala ja narodeniny či deti sviatok, nič úplná ignoracia.
Ja jej sem tam napíšem nech vie že na ňu myslím, no žiadna odpoveď, píšem i keď majú sviatok, nič. Uz som aj rozmýšľala že pošlem balík darčekov, no bojím sa ze mi to vráti...
Netuším čo sa stalo a prečo... 🤷🏼‍♀️😞

lucinka12356
11. jún 2023

Možno je len vyhoreta... Obmedzí kontakt na minimum, neotravuj ju.. Občas raz mesačne sa pripomen, opýtaj sa ako sa ma, či sú deti zdravé, ako v práci... Nic nútené, uvidia podľa reakcie ak ti neopdise alebo len stroho odpovie, ďalej nerozviaj komunikáciu a zase sa ozvi zdvorilostne o nejaký čas... Ak chceš zachrániť kamarátstvo skus to ak bude mať záujem aj druhá strana pôjde to.. Mozno potrebuje teraz nejaký čas pre seba..

denithestrange1993
11. jún 2023

To je od teba krute ked si napisala,ze nema mat z coho depresie...nevidis jej do hlavy,nevies co preziva v rodine,v praci,ci je zdrava atd. Nehrot to,nechce ta,mozno casom sa ozve sama a mozno nie. Nikdy ti neslubila,ze budete najkamosky do konca smrti. Prezili ste pekne chvilu spolu,ona to teraz citi inak.

apolka77
11. jún 2023

@thoughtfulweirdo ona vedela o mojich problémoch .
Ale je pravda že aj tak si zaslúži hlbšie vysvetlenie.

miadi
11. jún 2023

Aj ziadna odpoved je odpoved.

fineta
11. jún 2023

Prestala veriť ľuďom. Musela sa tak veľmi sklamať v blízkej osobe, že radí už všetkych do jedného vreca. Neverí, že niekto to môže s ňou myslieť úprimne. Zrejme aj vrátane teba.

tykat
11. jún 2023

Neviem ako u tvojej kamaratky ale u mna cim vacsi tlak tym vacsi odpor. Mozno jej uz len tak obycajne lezies na nervy a nech byt s tebou v nejakom pravidelnom kontakte. Chce si zit svoj zivot a nepotrebuje v nom mat niekoho kto na nej takto citovo visi. Tot vsjo. Nie je chora, nie je alkoholicka, nema doma problemyani si ju neurazila len sa chce od teba odstrihnut, tak jej daj pokoj.

autor
12. jún 2023

@tykat Veď v poriadku ale čo to nepovie na rovinu aby som vedela že len o toto ide?Ja keď mám nejaký problém tak poviem na rovinu a nebudem nikoho naťahovať alebo trápiť.

tykat
12. jún 2023

Ale ved ona nema problem, len nema zaujem. Tym ze sa neozyva, nestretava sa s tebou ti to dava jasne najavo, ved pises "...Povedala že bude sa starať len o seba a ostatné jej je všetko jedno. Prestavali sme si písať,ona to tak chcela..." Co ti ma este povedat na rovinu?

autor
12. jún 2023

@tykat Príklad že čo je za tým prečo tak odrazu sa zmenila.Nemyslim to v zlom no chcem ju pochopiť prečo.

tykat
12. jún 2023

Nemusi byt ziadny dovod, jednoducho to tak citi a nechce byt v kontakte. Ber to ako koniec intenzivneho kamaratstva. Mne tiez pocas zivota aj ako deti rastli nejake kamaratstva vysumeli a s ludmi co som bola denne v kontakte si uz ani nenapisem.
Tak ide zivot. Nesnazila by som sa nejako specialne patrat po pricine.

Strana
z2