Kamarátka upozorňuje moje dieťa
Riesim teraz v hlave taku dilemu, ci mi to ma vadit alebo nema, ale teda asi mi to vadi. Mam kamaratku, kamaratka ma trosku horsiu zivotnu situaciu a aj financnu ako ja, aj mi trosku slovne dala najavo, ze to vnima a ze to vnima ako nespravodlive v zivote vseobecne. To by som neriesila vsak ok chapem, ze jej je luto, ale tak nemozem za to, ze zarabam viacej, mam aj brigady navyse a tak, aby som sa mala lepsie. Co mi ale začalo trosku vadit, ze mame podobne stare deti a poslednou dobou zacala stale napominat, upozornovat, poucovat moje dieta, a to aj za veci, za ktore ho upozornim ja sama. Zacal mat smerom k mojmu dietatu reci typu toto sa nepatri, takto sa s tebou nebudu deti kamaratit, to neni pekne a podobne. A teda je mi to dost neprijemne, hlavne preto, ze to napominanie sa deje aj kazdych 5 minut dajme tomu, cize niekedy ked sa stretneme mam pocit, ze pocuvam len napominanie mojho dietata. Ja sama by som si nikdy nedovolila napominat druhe dieta, ved ma svojich rodicov predsa a hlavne si neviem predstavit, ze by som napominala cudzie dieta priamo pred jeho rodicom aj ked vidim, ze sam rodiv ho napomenul …. Ale jednoducho zacalo sa to diat teraz, mne to cele pride, ako keby ma nejaky hnev za to, ze mozno mi nejake veci lepsie vysli ako jej samotnej a riesi si to cez to moje dieta nejakym nepriamym sposobom …. Je mi to aj luto, lebo je to inak super kamoska, dlhu dobu, ale normalne po tomto nemam nejako velmi chut sa stretat alebo sa teda stretat s nou, ked je tam aj moje dieta pritomne …. Aky mate na toto nazor? Nechate si od kamosiek napominat dieta? Ďakujem
@katkami123 jednoducho, musim urcite niečo skúsiť, bud neco vyskúšať a stretat sa alebo sa nestretat.... Ale tej asertivite sa musim naučiť tak ci tak
Tak mozes cvičiť na kamoske, aj tak sa s nou nechceš stýkať, tak ti môže byt jedno ako rozhovor dopadne či sa urazí.
Úplne normálne jej povez. 😀 Janka, poprosím ťa, nehovor mojej cére tieto drísty. Ja uznám za vhodné, za čo ju napomeniem a akým štýlom jej to vysvetlím. 😉 a je vymalované. Buď to pochopí, alebo sa už stretávať nebudete 😉
Prečo necháš svoje dieťa buzerovat takou zavistlivou kravou? A prečo preboha stojíš o "priateľstvo" s touto osobou? Veď ty sa jej bojíš, cítiš sa zle v jej prítomnosti, si kvôli nej zbytočne prehnane prísna na svoje malé dieťa.... Táto osoba ta ma niečo naučiť a to asertivite
Ahoj,u nás je toto ako cez kopirák,horšie,že v rodine.Na druhej strane som si vedomá,že moje dieťa začína byť riadny šinter.Ale takisto,upozorňujem a vychovávam predsa ja,nedovolím si upozorňovať dotyčnej dieťa ako ona moje,pritom mi nevie to dítko ani odzdraviť-co by ho zas ona mala upozorniť.Bola som neutrálna až kým to môj muž nevydržal a možno to aj prehnal..Ale prešlo času a je to tam kde bolo.Neurobis asi nič,jedine obmedziť kontakt a snažiť sa to tvojmu dieťaťu vysvetliť.U nás už bolo aj také,že moje nešlo ani von keď prišli.Avsak druhá strana je presvedčená o svojej "dokonalosti" a patente na rozum a výchovu detí(pritom ja už mám veľké deti odchovane) Buď to porieš radikálne a nech sa aj urazí,dieťa mi je prednejsie ako kamoška,horšie takto v rodine,kde budete spolu furt
Mne sa napriklad nepaci ked Moj brat “buzeruje.” Moje deti .. Ja ich ucim za vsetko dakovat a vacsinou aj same vedia.. tak priklad Boli sme na dovci a mal v plecniaku malej termosku s vodou.. som ho poprosila nech nam ju da.. a mala podakovala .. a on ze hlasnejsie Nebolo to dost pocut. ( pocul to dost ) Tak som mu povedala nech to neprehana. A v sukromi nech si vychovava svoju dceru o par rokov starsiu ktora mi nikdy za nic nepodakovala co som jej kupila veci jedlo vstupne hracku . Vsetko zhrabla ako samozrejmost a vsetko chcela co som mojim kupovala. Moje deti su vychovane dost . Nejakej kamoske by som uz vobec nedovolila riesit moje deti opakovat moje zakazy -prikazy. A vobec by som nebrala za kamosku osobu ktorej by som sa bala nieco povedat.
@kubkovamama ako pises, ja si som vedoma ze moje dieta nie je dokonale, urcite niekedy nieco spravi, ale ide o to, ze ja nikdy neostanem ticho, ze by som mu za to nevynadala …. A ona mala potrebu este aj vtedy doplnovat, pripadne zasahovat teda aj vo veciach, ktore mne nevadia …. No ved uz som obmedzila aj kontakt, tak uvidime, ako sa to vyvinie
@miadi tak to by aj mne vadila, chudatko podakovalo a on este buzeracia, ze hlasnejsie …. No v tomto pripade asi on ma nevychovane tak sa chce tvarit ze aj druhi maju a hlda chyby aj tam kde nie su 🤔
@sidicek asi ano, ved ona je asertivna dost az drza, tak by som mala ja aspon tu asertivitu zacat
Necitala som ani nejdem citat komentáre.Ked Ti to vadí tak to snáď netreba dovoliť.Treba sa vedieť postaviť za svoje dieťa
Mam kamaratky také, ktorym neprekaza nasa zivotna situacia, také, ktore doprajú ked sa mame lepsie a pomozu, ked sme na tom zle. Rovnako aj z mojej strany voci nim to tak je. Ked sme spolu aj s detmi, rovnako ich upozornujeme (s mierou) pokial robia nieco zlé/nevhodné. Nam to nevadí, pretoze deti upozornenie od cudzieho vezmú váznejsie nez od rodica. Ak je ti kamaratkino spravanie zrazu divne a neprijemne, mozno sa snazi nejakym sposobom vyventilovat, obmedzila by som na cas stretavanie a uvidis ci to potom neprejde
Voľakedy mohli dieťa na ulici upozorniť aj susedy, tety, vyhresit, keď niečo vyviedli, len dnes sme my matky na to až príliš precitlivene. Bolo to lepšie? Alebo nebolo? Každý má na to iný názor ale jednoznačne sú dnešné deti nevychovanejsie ako v minulosti.
Áno vadilo by mi to .ja som mala tiež takú kamarátku .a rýchlou cestou som to ukončila.pretoze ona môjho napominala vkuse pre všetko.a pritom jej syn tiež nieje nejaký anjelik .tiež robí zlobu .ale jemu nikdy nič nepovie.takze pre mňa toť není kamarátka .bola vyslovene zameraná na môjho syna.aj je doteraz .ja tiež nemusím toho jej .ale v živote by som si nedovolila napomínať jeho .alebo hociaké dieťa
Povedz kamarátke otvorene ,že sa ti to nepáči a hotovo a pokiaľ v tom mieni pokračovať tak dovi.
Mne osobne nevadí tiež pokiaľ niekto ak je v práve upozorní moje deti no hentakym štýlom neustále tak to prrr.
Vadilo by mi to velmi....a to tiez nie som clovek, ktory hned prejde do agresie ci nieco riesi.Ale tu sa to pyta...akoby cakala kam az moze zajst.Treba to stopnut cim skor ja som sa nikdy nestarala do kamaratkinych deti aj, ked ma dvihalo zo stolicky🙂
Ale podla toho co pises Ti zavidi mas sa financne lepsie, dovolenka, brigada...a tak si svoju frustraciu vybija aspon na dietati, aby si videla ake je nevychovane a ty nemozna mama.Dostala si tu vela dobrych rad...a tiez by som pouzila, ked vas bude volat von, ze mas pocit, ze ju maly svojim spravanim znervoznuje a usmiala sa...to sa tak hovori, ze mala si ju stretnut ako svojho ucitela v zivote, aby si sa konecne prejavila a dala si hranice.
Urazit sa urazi urcite s tym rataj
Myslim si, ze Ti zacala zavidiet. No a Tvoje dieta napomina len preto, lebo Ti chce ukazat, ze sice zarabas viac, ale jej dieta je vychovanejsie. Urcite by som obmedzila kontakt, mozno aj navzdy. Toto Ti dava len negativnu energiu…
Ahoj, ak by islo len o obcasne napomenutie, tak by mi to nevadilo, myslim ze chyba v spolocnosti kolektivna vychova. Ale z toho co pises a ako aj zeny predomnou napisali, je jasne, ze problem je niekde inde. Byt za dobru sa zda ako najlahsie riesenie, ale z dlhodobeho hladiska je to narocne a vycerpavajuce. Nez obmedzis kontakt, odhodlaj sa postavit sa jej chovaniu, lebo pride dalsia taka. Raz to skusis ake to je skvele povedat nie nahlas ked s niecim nesuhlasis a zaradis to medzi svoje ostatne schopnosti 🙂
Asi ste este mlade mamy, ktore sa navzajom ucia ako vychovavat svoje deti, ake su hranice k cudzim detom... Tvoja kamoska ma hranice riadne posunute, posobi ako este nevyzrety jedinec. Nehraj s nou tuto hru, evidentne si ludsky zrelsia a rozumnejsia. Uvedomuj si svoju hodnotu, zastan sa svojho dietata a prestan byt taka submisivna.
Ak nevies byt asertivna, tak prerus kontakt.
Ale sa to pomaly uc, pokojne mozes len poznamenat: ved ja som maleho uz upozornila, nemusis aj ty, uzivaj si prechadzku, ja si na neho uz dozriem...
Mala som podobny problem. Ono jedna vec je, ked "kamaratka" ma poznamky na teba a ked tebe zavidi. A druha vec je, ked to ide riesit cez nevinne dieta, ktore za nic nemoze. Nestretavala by som sa s nou. Po prve podla mna to uz nie je kamaratstvo podla tvojich opisov, ale toxicky vztah, kedy zo zvyku sa bavite, ale vzajomne si leziete na nervy, vadi vam na sebe vela veci a ona ti este aj zavidi a prenasa to do spravania. A po druhe, podla mna ked sebe clovek necha skakat po hlave, to je jedna vec. Ale ked necha niekoho vyvrsovat sa na dietati, ktore sa branit este nevie, tak to je uz druha vec. My dospeli sme zodpovedni za deti a mame povinnost ich chranit, ak to sami este nedokazu. Aj pred takymito vecami. Ked neuvidia cez nas, ze sa vieme tomu postavit, ze dokazeme ukoncit ci obmedzit takeho nie zdrave vztahy alebo nieco povedat, zastat sa dietata, ako to budu vediet niekedy urobit sami vo svojich vlastnych vztahoch?
Aj mne by to vadilo. Som taka,ze nie od kazdeho mi to vadi. Zalezi akym je to stylom. Ja sa druhym do vychovy nestaram.
Dnes som bola s kamoskou u ktorej mi to vadi. Nie je to ale caste. Pobavilo ma: Maly sa milo opytal, ci moze kusok keksu. Ona, ze nepocuje (nepovedal prosim) a trvala na tom. O 5 minut sa ho pyta ci jej da jednu hranolku (bez prosim). Tak som jej povedala, ze najlepsie sa uci prikladom. 😂
Na tvojom mieste by som obmedzila kontakt. Nemoze to dobre vplyvat ani na tvojho maleho. Ja sa s tou mojou, tiez stretavam o dost menej.
No ja ti poviem z vlastnej skúsenosti, že u mňa toto kamoška skúsila raz a dostala odo mňa nakladku. Moju výchovu nikto spochybňovať nebude a hlavne nie človek, ktorý svoje vlastné dvojročné dieťa nechá samé na ulici, lebo ho nemá kam dať, kým zrovna musi ako servírka obslúžiť hostí. Ale to je iný prípad. Ja som na toto alergická, takže ja som jej povedala svoje a ona so mnou prerušila pre to kontakt.
Zvykneš tam chodiť sama s malým,alebo občas ide aj manžel.ak tam ide aj on,tak čo na to hovorí.nech tam ide najbližšie stebou a keď bude vášho malého upozorňovať tak nech jej manžel povie,že ale na uozornovanie tu ma malý svoju mamu,a nerobí nič zle aby si ho musela upozorňovať,keď by robil niečo tak moja žena sa postaví a vyrieši to,ona ho upozorňi. Nabudúce nech ta zavola ohlási keď malý bude robiť niečo,na čo ho treba upozorniť.
skus sa s nou porozpravat priamo. mne by to vadilo. ja druhe dieta upozornim len vtedy ak ide aj o moje dieta. priklad druhe dieta robi nieco mojmu. alebo ak druhe dieta robi nieco nebezpecne prenho
Možno si len mysli, že svoje vlastne dieťa príliš rozmaznavaš, keďže si to aj môžeš dovoliť narozdiel od nej ....

Alebo s nou komunikuj ako s malým 3-ročným deckom. Vadi mi to, nerob to, ja to tiež nerobím tebe a viac sa s nou nevypravduvavaj. Hovorí sa tomu obohraná platňa. Ona začne mlieť iné, ty sa toho nechytaj, nevypravduvavaj sa s nou, iba opäť zopakuj - vadi mi to, nerob to, ja to tiež nerobím tvojmu synovi. A keby si sla zase svoje, tak zase s kľudom zopakuješ.