Kar - miesto kvetín chcú peniaze
Ahojte baby, zajtra ideme na pohreb strýkovi a jeho dcéra hovorila,že nemáme kupovať kvety, ale dať do obálky peniaze. Nikdy som sa s tým nestretla a neviem koľko eur tam dat. Ďakujem
@jaq ja som sa s tým stretla nedávno na svadbe. Tiež na oznámení o svadbe mali mladí prosbu, že kvety nechcú, že to, čo by sme dali za kvety, nech dáme do obálky a oni to posunú, kam treba.
Dala by som 20 e, toľko stojí kytica na pohreb a viac by som neriešila, možno kúpila jednu ružu symbolicky.
Zvyk-nezvyk, nerobila by som z toho ziadnu vedu. Doniesla by som jednu bielu ruzu alebo karafiat a do obalky dala 20e.
@h2 no ale stari ľudia ich práve zvyknú mat odložené pod vankusom. Ja si pamatam, že stara mama nám stále ako detom ukazovala, kde má 40tisic sk na pohreb, keby sa jej niečo stalo, aj moja starka má tak peniaze bokom na kar. Ak si disponent na ucte, tiež mozes ist do banky peniaze vybrat, proste vzdy sa to dá nejako “polepit”, aby si nepýtal od širšej rodiny. Možno aj preto si to neviem vôbec predstavit, lebo mám oboch strýkov veľmi dobre zabezpecenych(jeden má mezonet za 400tisic, synom kupil byty, druhý má asi tri domy), proste si neviem predstavit, že ich ženám dam 30eur do obálky
Práve nám zomrel dobrý Rodinný priateľ nečakane mladý štyri deti naši niesli obálku s peniazmi. Ver ze 45 Ročny nešetrí na pohreb a kar... A peniaze sa im zijdu nemyslím si ze konkrétne na nejaký veľkolepý pohreb ale možno aj na preklenutie obdobia.... Nechápem prečo sa vám to zdá divne. Dar ako dar.
Dala by som do obálky 50 euro, keďže ide o strýka, čo je dosť veľká rodina (otcov, mamin brat). Nebude to ani veľa ani málo. Čiastočne to rodine pomôže s nákladmi na pohreb, keďže tie sa podľa mojich skúseností pohybuje v sume okolo 1 500 - 2 000 euro.
Keby to bola vzdialenejšia rodina alebo nejaký blízky, kamarát, dala by som do obálky 20 €.
@martinaman To je iná situácia, dáte, lebo chcete dať. Ale pochybujem, že vám jeho manželka volala, že nenos kvety, daj sem peniaze.
Samozrejme, že ak chce niekto prispieť rodine, je to jeho vec, ale my čo sme sa vyjadrili, že je to divné sme narážali práve na to pýtanie peňazí.
@petkaaa povedala to jeho dcéra možno mal aj manželku ktorá o tom nevie podľa mňa to myslela a aj určité povedala inak. Mňa sa mama tiež pýtala a som jej rovno písala ze radšej peniaze.
Ked zomrel ujo tak sme nekupovali kvety ale davali sme peniaze a to co sa vyzbieralo slo na onkologiu kedze ujo bol onko pacient
Ale ak nemaju taky umysel tal neviem
Max 20 eur
Je cudne pytat peniaze ale asi je to trend lebo uz aj na par svadbach pytali peniaze alebo stieracie zreby.... Nechapem toto 🤦♀️
@petrao2 my sme tiež dali možnosť doniesť zreby. Na hostine sme mali 90 ľudí. A v kostole ich bolo omnoho viac. Až tak, že sám pán kaplán sa čudoval, že dlho toľko svadobcanov nevidel. Teraz si predstav ze dostaneš darom zhruba 100 kytíc. Kam s nimi? Už len tá preprava z kostola alebo matriky je náročná. Kvietky sa polámu, znehodnotia. Niečo ostáva v kostole, vezú sa na cintorín a pod. Nepýtali sme zreby v hodnote kytice, koľko ľudia uznali za vhodné. A tiež sme dostali aj kytice ktoré sme s vďačnosťou prijali.
Peniaze na pohrebe sa dávajú na to aby pozostalí dali na omšu za zosnulého nič na Tom nie je zle.
@elenatomasova Peniaze "na omšu" sa dávajú v kostole do košíka, zvončeka, alebo ako to nazývate... mi nehovor, že niekto dá kňazovi za pohreb 200€ a viac
10 - 20 e...
pýtať od rodiny e to je už iný móres...
my sme robili pohreb mame - tiež nečakane zomrela a e sme nepýtali od nikoho...
ja by som tiež dala asi 20 eur. Približne v hodnote tej kytice
@suzitok mama dala 5€.Dobre vas ofajal
@karolinakr ale si zober že si vypýta takú pálku, nevieš zaplatíš, ak maju prachy dobre budiš ale ide o princíp,
@sara07 vsak prave
@sara07 to keby si od mojej mamy pytal, veru by nepochodil.Radsej by zrusila zadusnu omsu
@karolinakr No to je blbé. Lebo tých 5 € je normálny (zrejme oficiálny) paušál za takýto druh omše.
@jaq myslím ze to nebolo myslené tak že musíš dať peniaze ale ak už niečo tak peniaze a nie kvety. Ak ide o kremaciu tak tie kvety sú úplne zbytočne. Raz som niesla krásnu kyticu a postup bol taký že len od najbližšej rodiny veniec ostal na rakve a zvyšok kvetov sa rozdelil do kostola a na hroby iných príbuzných lebo miesto pre urnu zosnulej ešte nebolo vybrate ... Prispela vy som v hodnote kytice s akou by som pôvodne plánovala ist na pohreb.
@monika2012 ano, tolko mama platila ale ze od niekoho si farar pytal 100€ ?To by moja mama asi radsej ostala bez zadusnej omse
@karolinakr Tak to áno. Tiež nevidím dôvod im zbytočne pchať veľké sumy, myslím farárom.
Autorka naozaj neriesi preco peniaze a nie kvety....🙂
Ja som zazila uz viac pohrebov kde pozostali nechceli kvety, ale skor prispiet na nieco ine.
Ak pozostali chcu prispevok na kar, tak je to ich rozhodnutie. Podla mna by som zvazila kolko ludi idete na kar . A ten pocet by som vynasobila 10. Ale to je len moj nazor. Nikdo s tym nemusi suhlasit.
Len opakujem, uz je to viac bezne ako kvetinove dary. Hlavne ak je kremacny pohreb.

@suzitok u nas sa dava za kazdu omsu, ktora je za rodinu alebo zosnuleho 10eur