icon

Kar - miesto kvetín chcú peniaze

jaq
30. okt 2019

Ahojte baby, zajtra ideme na pohreb strýkovi a jeho dcéra hovorila,že nemáme kupovať kvety, ale dať do obálky peniaze. Nikdy som sa s tým nestretla a neviem koľko eur tam dat. Ďakujem

dopolbokaodrata
30. okt 2019

Ešte som sa s tým nestretla, ale keď sa tak zamyslím, na svadbu sa už tiež nenosia dary ani obrie kytice ale obálky na štart do života.. Tak prečo nie aj na pohreb, na ten "záver", ktorý je taktiež udalosť kde sa (obvykle) stretne celá rodina. Tie kvety tam bude mať tak či tak, ale čo potom s nimi, tie peniaze pozostalým viac pomôžu... Nech to znie akokoľvek hlúpo, priznajme si, je to tak.

petkaaa
30. okt 2019

@dopolbokaodrata Porovnávaš neporovnateľné.... na svadbu sa nosia peniaze priamo mladým na štart, ale na pohreb? To nedávaš pre toho nebožtíka. To ako keby si povedala aby sa na svadbu nosili peniaze rodičom novomanželov. Preboha... je to pohreb, pietna udalosť, nie biznis pre rodinu... niekto ide zarábať na tom, že im zomrie príbuzný, otras kam sme sa dostali.

dopolbokaodrata
30. okt 2019

@petkaaa ako vravím, ani nám nikto na otcovom pohrebe nedával peniaze (to mal 46 r, tiež sa nechystal zomrieť), ja som tiež na pohreb peniaze nenosil, takže sa len zamýšľam a keď to rodine pomôže, teda samozrejme okrem podania ruky a prítomnosti rodiny, nevidím v tom nič poburujúce. Mňa tu zase zaráža, ako každý predpokladá, že starý človek má mať na pohreb našetrené, aby náhodou jeho rodinu neobťažovalo ho pochovať. Každá strana ma dve mince.

tenty
30. okt 2019

@jaq u nás sa to takto robí, rodina oznámi, že ďakuje m za prejavenú sústrasť bez kvetinových darov, do obalky sa vkladá od 10 do 20 eur.

h2
30. okt 2019

@lula313 Keď môj otec zomrel, moja mama nemohla z ich spoločného účtu, kam chodil aj jej dôchodok a na ktorom mala ona všetky svoje peniaze, vybrať ani cent. Keby nemala mňa, zostala by len s tým, čo mala práve v peňaženke. ☹️ Dala dom jej peniaze, bola som s ňou v banke založiť nový účet, prehlásili sme jej dôchodok na nový účet... K svojim vlastným peniazom sa dostala po trištvrte roku po dedičskom konaní.

mtnns
30. okt 2019

@jaq na Slovensku som to ešte nezažila ale v iných krajinách je bežné že sa dávajú peniaze. Už priamo na parte sa píše číslo účtu kam posielať peniaze a zároveň sa píše ze si pozostalí neziadaju kvety a vence..

larisalarisa
30. okt 2019

Asi by ma to sprvoti šokovalo, ale ak volia takúto možnosť, prečo nie? Veď predsa o nič nejde. Veniec stojí okolo 20 eur? Tak asi 20 do obálky.

saurian
30. okt 2019

Záleží aj od toho, načo majú byť tie peniaze. Ja som sa s tým stretla 2x - 1xto boli v komunite, kde bolo zaužívané že nekupuj kvety, vence ale dajú peniaze a darujú sa na nejaký dobrý účel (=dobrocinnost), druhý krát keď ostala rodina bez zivitela a peniaze sa dali pozostalým. V oboch prípadoch platilo pravidlo že sa dalo toľko, koľko kto chcel pôvodne investovať do kvetov/vencov; a myšlienkou bolo ze kvety sa aj tak vyhodia a radšej tie peniaze lepšie sa investujú. Mne osobne sa to páčilo.

janinka007
30. okt 2019

@larisalarisa veniec za 20€? to asi ten malý machový akurát tak...

petkaaa
30. okt 2019

@janinka007 vôbec nie... moji rodičia boli včera na pohrebe, dali urobiť v kvetinárstve veľký veniec, bohatá čečina, kvety, šišky, stuha, nápis... a vyšiel ich 19€

judar
30. okt 2019

Ja neviem ci ste niektore dobovo zaostale ze "nechutny biznis alebo nevhodne" ...a ked sa na svadbach v obalkach davaju peniaze namiesto darov a kytic?...to uz nechutne a nevhodne nieje ze?...ta dotycna asi vie preco peniaze -prepit ich isto asi nepojde ked idu dusicky a plastovy bordel v podobe vencov a kahancov je drahy a skonci tak ci tak v smetiach po sezone...je to skor lepsi sposob investicie ohladom hrobu

petkaaa
30. okt 2019

@judar No tak ty si asi strašne moderná... porovnávať svadbu s pohrebom, to je teda fakt adekvátne.

karolinakr
30. okt 2019

Mne to je proti srsti, keby mi niekto pred pohrebom cislo uctu posielal v sms, tak asi caka do dnesneho dna.Zatial som sa s tym nestretla, a mama s ocom mi uz 20 rokov mavali knizkou, ze tam maju nasetrene na pohreb.Tak niekde je to samozrejmost..niekde ne sa caka na ppslednu chvilu.Az ked zomriem, poyom si zacnem setrit😇😇

domiladka
30. okt 2019

U nás na dedine je to bežný postup. Neplatí sa z toho kar, starkí maju na to odlozené peniaze, ale slúži to na sväté omše. Aspoň u nás je to tak zvykom.

erickatt
30. okt 2019

@jaq 20

sara07
30. okt 2019

@domiladka to kolko potom stojí taká omša u vás, lebo tomu moc nerozumiem, všetky náklady a prevadzku platí štát z daní a ešte k tomu dalej platit ? však to je služba ludom nie ,ešte chápem že pri pohrebe ale potom

judar
30. okt 2019

@petkaaa a?...už len toto je adekvátne na svadbách svadobčanom napchať vrecká peniazmi nech si kúpia čo chcú ale pri pohrebe dajú všetci ruky preč lebo kus plastoveho venca stačí než aby hromadny podiel sumy padol na lepší úžitok ohladom pohrebu čo hrobu

eliska13
30. okt 2019

@sara07 tiez tomu nerozumiem je to mega biznis.Ale na dedinach to este tak je kamaratka davala 100 eur za krst fararovi do vacku by som sa od hanby prepadla a to boli zobrati pokrsteni nebol dovod, aby si ho uplacali.ked som sa pytala preco, lebo sa to tak robi

ela_79
30. okt 2019

@jaq napisala som na konci mojho prispecku, ze by som prispela v hodnote planovanej ceny kytice , uvod prispevku bol viac k pohorseniu niektorych prispievatelov ze rodina uprednostni peniaze ...

mtnns
30. okt 2019

@jaq proste nerieš, daj toľko koľko by si normálne bola ochotná Investovat do kytice pripadne venca.. Úprimnú sústrasť

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
moni73
30. okt 2019

Tak nam na kare vzdialenejsia rodina ponukala peniaze, urcite na to nie sme odkazani. Jedny 200, druhy 500, jasne ze sme nezobrali. Aaale na druhej strane sme my davali dar mobilnemu hospicu, ktory nam nenormalne pomohol ku koncu. A rodina zo zahranicia sa pytala priamo kam mozu poslat peniaze - prispiet, takze aj ich sme odkazali na hospic.
@jaq ja by som urcite kupila malu kyticku a dala peniaze podla svojho uvazenia. Uprimnu sustrast

moni73
30. okt 2019

A ps zeny, neviem ci si uvedomujete, ale nas starostlivost za posledny cca polrok stala nemale peniaze, + ja som dala vypoved, aby som bola k dispozicii 24/7, + na posledny mesiac priletela segra (v robote neplatene) . A mozno sa da od statu vybavit vselico, u nas sa nestihalo, takze tak.

uglybetty1234
30. okt 2019

V nemecku absolutne bezna vec. Na slovensku som sa s tym este nestretla.

lilitela
30. okt 2019

@jaq Nestretla som sa s tym, ale urcite je financny dovod to chciet takto. Dala by som asi 30 eur a kvet na hrob, resp na truhlu, alebo niekde tam kde je na to vyhradene miesto.

evica01
30. okt 2019

20€?

mirro
30. okt 2019

Nikdy som nepočula o tomto,pozerám jak puk. Tie vyzbierané peniaze miesto kvetov majú slúžiť načo? Ako finančná pomoc pozostalým? Alebo z toho majú zacvakať pohreb? Alebo skutočne pre kňaza za cirkevný pohreb? No nechápem. Tiež by som netušila, koľko a akože na aký účel odomňa pýtajú...

zafir01
30. okt 2019

nam zomrela dcera. necakane par dni pred porodom . zo dna na den doslova sme platili pohreb a vsetko co s tym suviselo necelych 1 tis € ( kar sme z pochopitelnych dovodov nemali ) neviem preco, no niektorí z rodiny nam davali po pohrebe hotovost do ruk, nechceli sme to prijat, no kazdy to daval so slovami, ze to mali uz nachystane do vienka pre nasu malu. peniaze sme odlozili a dolozili na pomnik a hrobcek, ktory sme davali robit o rok neskor .
a ten " prispevok " urcite to neodsudzujem. casto je kvetov viac ako treba ( ja som na moju 30tku obvolala ludi, ze ked kvietok, tak potesi v kvetinaci ) a mozno to stale bol zivitel rodiny, alebo rodina nebola pripravena na tuto smutnu udalost a zaroven kar chcu aby sa mohli s dotycnym dostojne rozlucit . takze za mna.. kupila by som jeden kvet a dala by som do obalky tolko na kolko sa sama citis .

samkova_mamka
30. okt 2019

@jaq 20€ a je to normálne, že sa kvety nekupujú. Zvädnú a peniažky rodine pomôžu.

evica01
31. okt 2019

Mne by nevadilo dat a ani dostat peniaze na pohrebe. Pohreb stoji cca 1.000€. Dost dobra palka.
Necudujem sa nikomu kto pyta peniaze. Mozno mal neboztik dlzoby alebo nemal nasetrene na pohreb. Alebo pozostali nemaju z coho zaplatit pohreb. Kadeco sa stava.