icon

Kar - miesto kvetín chcú peniaze

jaq
30. okt 2019

Ahojte baby, zajtra ideme na pohreb strýkovi a jeho dcéra hovorila,že nemáme kupovať kvety, ale dať do obálky peniaze. Nikdy som sa s tým nestretla a neviem koľko eur tam dat. Ďakujem

jajka257
31. okt 2019

No podla mna super napad. A dala by som podla moznosti. Mna naposledy stala kytica na pohreb cca 50 eur. A nic z toho.... Keby bola takato moznost, privitam ju.

domiladka
31. okt 2019

@sara07 je to dobrovoľné a v každom meste, či dedine inak. 5, 7 alebo 10 eur.

renci777
31. okt 2019

@jaq ahoj, ked sme robili pohreb tatinovi mojmu, tak som sa stretla s tym, ze nam ludia davali do obaky peniaze, ze nenosili kvety.Tiez som bola prekvapena,ze peniaze, ale priznam sa, ze nam to v tom case pomohlo, kedze smrt nas prekvapila zo dna na den necakane. Tak realne sa zamysli v akej hodnote by ste kupovali kvety a aky mate vztah k pozostalym. Napr. suseda nam dala do obalky 10€ Starsi ludia napr. 5€ a taki blizsi pribuzni 20-50€ max. Za celu rodinu. Ak idete viaceri tak im dajte do obalky za celu rodinu, napis napr. Napr. Rodina Kocurkova

sara07
31. okt 2019

@domiladka no o tej dobrovolnosti by som pochybovala silno

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
sara07
1. nov 2019

@domiladka 60,000,000 dostanu od štátu na všetko čo potrebuju cirkvi je to málo aby museli tahat 100 za omšu

ukulela
1. nov 2019

zrejme nove moresy ... ja napriklad kvety na pohreb kupujem s tym, ze je to taky moj posledny dar - vyberam kvety, ktore bud mal rad, podla farby, aka sa pacila, aj vedele kytice, ktore mi pripominaju neboheho ... preto by som bez kyticke/kyticky na pohreb ani nesla, a kupujem teda zive kvety, nie plasty ...
co sa tyka penazi, bolo by mi divne, keby si ich niekto "na drzo" vypytal v obalke. ak by som sama bola v zlej situacii, tak poprosim rodinu o pozicku. a ked ja vidim, ze rodine treba pomocz, tak pomozem automaticky, ak by niekto povedal, ze nenoste kvety, prispejte radsej -*na (otcovu) pamiatku na hospic, kde nam pomohli, tak prispejem, ale porovnavat to (ako tu niektore porovnavaju) so svadbou mi pride cudne, naklady na pohreb sa zohladnuju v dedicskom konani, a ak na to rodina nema, tak skratka nekupim najdrahsiu truhlu a hotovo.

calendula321
9. nov 2019

@jaq Je to nechutné, keď už aj na mŕtvom chce niekto "zarábať" peniaze. Ja by som kúpila kvety.

veronikaszabova
9. nov 2019

@calendula321 tak uz je 100% po pohrebe

calendula321
9. nov 2019

@veronikaszabova Nerozumiem

veronikaszabova
9. nov 2019

@calendula321 pozri datum pridania diskusie. Autorka uz maju davno po pohrebe

calendula321
9. nov 2019

@veronikaszabova Joj, datum som si nevsimla 🙂

matkahelka
9. nov 2019

@sara07 to, co sa dava do "zvonceka" (kosika), sluzi na prevadzku kostola (elektrina, voda vykurovanie), nie je to vreckove pre knaza. Stat prispieva len na platy duchovnym. Za pohreby, svadby sa plati... Kazdy knaz berie inak. Nas napr. berie 30€, ktore vsak hned da kostolnicke na tie prevadzkove naklady. Poznam knazov (byvaly spoluziaci z gympla), kt.beru 50€ a rovnako ich nechavaju pre kostol,pretoze logicky, tie vyzbierane mince nepokryju prevadzkove naklady. Omsa stoji cca 5€, (jedna omsa) a je zvykom,ze ak niekto umrie, prvy rok su za neho omse kazdy mesiac jedna, dalsie roky, ako pribuzny uznaju za vhodne. A teda, len taka moja vsuvka, ak niecomu nerozumiem, nesnazim sa silou-mocou prispievat do diskusii 😉

calendula321
9. nov 2019

@matkahelka A prečo by mali pozostalého zaujímať prevádzkové náklady kostola ?

sara07
9. nov 2019

@matkahelka štát prispieva nie len na platy ale aj na prevadzkové náklady, z eu fondov sa obnovuju kostoly, ročne stojí štát 60,000,000 € , ked si zoberieš plat aký teda tvrdia že maju a vydelíš to tak to nesedí ani náhodou , čistá matematika
nehovoria že cirkev má budovy, pozemky , lesy , pôdu a je oslobodená od daní , no matematicky a logicky ma to nepustí ,nesedí to,
alebo potom kam idu tie prachy ked večne udajne na nič nemaju , keby bolo férové vyučtovanie každej farnosti a farnici by mohli do toho nahliadnut by to bolo iné ale férove všetko priznané , hmotny nehmoty majetok, aktiva pasiva , vynosy, naklady nie všeobecne kecy
,

sara07
9. nov 2019

@calendula321 v žiari nad hronom neviem či si videla ten kostol, mega kostol, ak teda nemaju prachy z čoho to stavaju, prečo také ohromné kostoly a byt pre farara tak to je ako iná rezidencia to so skromnostou nemá nič, ,tak ked nie su prachy z čoho stavaju nové kostoly,stare opravuju z eu fondov
matematicky to nesedí ale to vieš my sme vyryvači a ked cirkev povie tak predsa neklame a bodka

matkahelka
9. nov 2019

@sara07 prave preto,ze mam vsetko z 1.ruky a vsetko k nahliadnutiu, pisem,co pisem... stat neprispieva na prevadzkove naklady! Elektrika,plyn, voda, kupa kvetov...vsetko sa plati z milodarov...

sara07
9. nov 2019

@matkahelka a to potom je aké učtovnictvo, fakt prehladné, to ako zaučtovaju potom milodary ked o vyške prijmu nie je žiadny doklad ani nič
chceš povedat že štát neplati, tak potom kde cirkev dáva štátne dotacie ked to teda vieš z prvej ruky , 60,melonov sa ukryt učtovne no neviem dochadza mi fantazia

matkahelka
9. nov 2019

@sara07 normalne ich zauctovavaju, po kazdej omsi sa peniaze zrataju, ak niekto prispeje mimo omse, vsetko sa prirata, peniaze sa odnesu do banky, uctovna kniha je k nahliadnutiu komukolvek... vzdy su pritom min.3 ludia, nikdy nie jeden... tych tvojich spominanych 60mil.mas odkial? Z medii, ci z vyjadrenia politikov? 😂😂😂

lula313
9. nov 2019

@sara07 boli sme u mužovho kamarata na byte(na fare), robil nám predmanželskú prípravu a na tom ubytovaní naozaj nebolo čo zavidiet-jedna valenda a 50 ročný starý zatuchnuty nabytok, uprimne mi ho bolo luto, ako zije..

matkahelka
9. nov 2019

@lula313 a teda hlavne, ani ten stary nabytok nie je jeho vlasnictvo, je to majetok obce, resp.mestskej casti. Ved farari sa vo farnostiach menia, kazdy pride do takeho, ake mu ten jeho predchodca nechal... Nas farar napr.v zime kuri len v 2 miestnostiach, aby usetril na plyne. A na Mikulasa, ZO SVOJICH penazi dava robit detom take balicky, ake kopa deti nedostane ani doma od svojich rodicov.
@sara07

sara07
9. nov 2019

@lula313 nie je fara ako fara, zase ja som sa rozpravala s jedným fararom a on mi povedal že mu je až trapne v takom byte žit , myslel velký, priestor, zariadnie

sara07
9. nov 2019

@matkahelka nie je to normálna dotacia od štátu, a momentálne sa robil nový zákon o prerozdelovani tejto dotacie, a ide sa uzatvorit pre tento zakon aj nová tretia vatikanska zmluva
chceš povedat že cikev by bola ticho keby tie prachy nedostala, v podstate v prepočte vratane mimča každy prispieva na cirkev 9€ či je alebo nie je veriaci
záleží aké maš informácie a z kade
do tejto dotacie samozrejme nie su zaratané 2% čo je samozrejmé tie sú adresné

lula313
9. nov 2019

@matkahelka no veď jasne, že to nie je jeho nabytok a že ubytovanie strieda podľa toho, v ktorom kostole pôsobí..

@sara07 tak tu sa jednalo o Ba, ale starý kostol, starú faru a nemôžu si až tak vybrat, kde budú pôsobiť a bola si aj v tom byte? Môže byt len skromný, vôbec to tam nemusi byt honosné..

matkahelka
9. nov 2019

@sara07 ty mas zjavne info z googlu 😉 ja mam info zo zivota a nebudem sa opakovat 😊

sara07
9. nov 2019

@matkahelka to je prispevok ktory bude napr prerozdeleny v roku 2020, z toho podla noveho zakona dostane rimskokatolicka cirkev 80% doteraz dostavala 60% + k tomu bude mat 2% +dostanu ešte jeden baliček ktory sa bude odvijat od miery inflacie a rastu platov zamestnancov

len pre porovnanie v roku 2000 bol tento balíček v hodnote 17.247.793€ tento rok je to 47 647 623 € to su čisla a fakty ,nezavidim ich len ma štve to kuvikanie ako maju malo prachov všade sa škrta ale cirkev dostava stale viac a stale je malo

sara07
9. nov 2019

@matkahelka to nie je goggle to je normálne sprava a graf z ministerstva kultury

sara07
9. nov 2019

@lula313 su aj krasne fary a potom su fary za trest tak trochu , ale zase ked si zoberiem plat ktorý maju je sám tak tu novu svoju postel by si vedel kupit, ked už tak

ja viem že vela vecí kupuju aj zo svojho, napr, v hosipice vždy farár kupi jeden kvietok a viem že to je z jeho penazi nie z fary , vyška platu je dostupna na nete, takže kolko zaraba vravel pravdu

sara07
9. nov 2019

@matkahelka ja sa nehádam že niektoré farnosti tahaju všetko z milodarov a 2% , ano to je pravda, otázne je ako cirkevná vrchnost dotacie od štatu prerozdelí, ja ked sa spytam tak mna do toho nič nie je čo je vnutorna zaležitost, farar vystupovat voči vrchnosti blbost to dá rozum že to nie je dobry napad, ostavaju veriaci a oni su ticho a skladaju sa aj keby sa nemuseli
tu je otázka čo robí cirkevna vrchnost s tolkými milonoami, lebo keby som zobrala všetky farnosti nahodila cca 1500 okolo zamestnancov tak ked to vypočitam mi to nesedí a to neberiem spodny plat čo je v tabulke

calendula321
9. nov 2019

Záleží asi od toho, kde a ako. Ja som v našej farnosti zažila farárov, ktorí chodili v značkovom drahom oblečení a auto mali pomaly na úrovni Mercedesu. Také by si z kňazského platu dovoliť určite nemohol.... A mimochodom, to kážu o pokore a skromnosti.