Každodenná návšteva sestry
Ahojte žienky. Vytvorila som si nový nick,kvôli väčšiemu súkromiu,inak na MK fungujem už nejaký ten piatok.
Mám staršiu sestru,je psych.chorá (trpí paranoidnou schizofréniou) , čakám bábo,som v 8.tt.
V čom spočíva môj problém:
od samého začiatku tehu mám nevoľnosti,ale nonstop. Neobjímam wc misu,to nie,ale celý deň mám pocit na zvracanie,som slabá,malátna. V noci nespím,pretože jediná moja spiaca poloha bola na bruchu,no už niekoľko týždňov tak nemôžem spať,pretože ma plod tlačí a bojím sa,aby som mu neublíźila (ja viem,že plod je ešte maličký,no ten pocit je silnejší 🙂 )
Moja sestra je u mňa každý deň. Už rok.. Najskôr chodievala každučký deň. Okolo 10.00hod doobedia sedela u mňa do 18-19.00 večer. Každý deň. Po istom čase som si "vydupala" aspoň "voľné" víkendy,kedy som sa chcela venovať mm a deťom. Takže asi pol roka už chodí len 5x do týždňa... ak sa náhodou stane,že nie som doma,čaká na mňa aj dve hodiny... kedže sa menil čas a stmieva sa rýchlejšie, z ôsmych hodín sa stalo už "len" päť -šesť hodín.,ale aj tak... včera som sa jej snažila vysvetliť,že kým sú deti v škole a mm v práci,chcem si oddýchnuť,kedže v noci nespím a nevoľnosti neustupujú,že nech nechodí,lebo chcem mať aspoň do obeda pokoj. Nepomohlo. Dnes je tu znova, sedí v kuchyni. Každý deň vypije 2-3kávy a sedí,sedí,sedí... Pokiaľ si nejde uvariť tie kávy,alebo na WC ani sa nepohne.. už sa nemáme ani o čom rozprávať ..
Viem,že hormóny robia svoje,a možno si to beriem až príliš k srdcu,tiež viem,že nemá kam ísť,ale už ďalej nevládzem.
Prosím poraďte ako jej vysvetliť,aby svoje návštevy aspoň zredukovala...
Ďakujem 🙂
@lilitela no u mna je to dlhy pribeh... ale ano ja som spolupracovala, lebo som velmi chcela, aby mi bolo lepsie...lenze mala som aj take stavy, ze som nevladala a dokonca som rozmyslala, ze si ublizim. Sestra to vsak nejako vycitila a ked som mala svetlu chvilku tak mi dohovarala a povedala mi nech sa zamyslim nad tym kolko ludi by tu zostalo nestastnych keby som si ublizila... Ja som isla aj dobrovolne na psychiatriu ( ked ma hospitalizovali prvy krat tak som mala totalnu hrozu a strasne som sa hanbila), ale pozerala som sa na to tak,ze som tam, aby mi pomohli. Na psychiatrii som bola 2x a raz som bola v liecebni... No ja nemam taku tazku dg.ako je schizofrenia....ale viem posudit ako sa chory clovek citi a aj pri mojej lahsej dg.som mala stavy ked som ani nevedela co sa deje 😒 😖
@anatalia77 ano diva sa do blba,stale sleduje co kto robi,pripadne obcas nieco komentuje..
zabudla som v uvodnom prispevku dodat,ze ked sestra odo mna odide citim sa ako bez energie,ako vyzmykany citron.. netusim cim to je,ale niekedy fakt nevladzem ☹
@dendrobia ja len k tym pocitom, mam taku znamu, po pobyte s nou som bola vycicana, odkedy sa s nou nestykam som v pohode. Proste energeticky upir, nech si hovori kto chce , co chce.
Uz je cca pol roka niekdy bud hospitalizovana alebo v domacej liecbe. Riesenie je nestykat sa.
ale, kedze to je sestra , chapem ze sa neda... 😢
@dendrobia tiez som po navsteve kamosky bola vystavena. Ale ta moja v kuse omielala to iste. Kazdy bozi raz co bola u mna sme preberali,preco akurat ju prepustili. Rozpravala mi tie iste veci kol do kola. Takze som pri nej sedela a pocuvala. Akonahle som chcela nieco robit,tak sa zacala obvinovat,ze ma zdrziava,ze je nemozna,ked nepochopila,ze je nehodna pre tento zivot. A plac. Vela placu.
@anatalia77 sestra obcas aj nieco povie. Zvycajne na zaciatku "navstevy" to je max.polhodinka,niekedy len pat minut a dalej sedi a sedi a sedi a sleduje kazdy nas pohyb..
ona uz len ked pride,sadne na mna unava,no ked odchadza ja pomaly nie som schopna ani zo stolicky sa postavit. O tych tehu nevolnistiach ani nehovorim.. ☹
vela ludi mi vravelo,ze je energeticky upir ci co,vraj si mam postavit pomyselny mur a vtedy nic nezmoze. Je to divne.. ale ten ubytok energie si fakt neviem vysvetlit..
@blue_eyes ale cosi.. uz som aj mame povedala,ze nech tu tak casto nechodi. Osopila sa na mna,ze je to moja sestra a ja jej nemam pravo zakazovat aby ma prisla pozriet ☹ tadial cesta nevedie.. ked mi bude lepsie urcite navstivim sestrinu psychiatricku,vcera som tam volala,ale do 29.12.maju dovolenku..
@tajka1986 ja som skusala kadeco. Sviecky,naramky z labradoritu,hocico. Clovek sa v krajnosti uchyli veru k hocicomu. Nic,nic,nic nepomohlo..
@blue_eyes aj to som skusala,asi na zaciatku po troch mesiacoch. Plakala,ze ja som jej jedina rodina,ze nema kam ist,ze ju nemam rada a take citove vylevy.. jasne,ze ma to zlomilo,dohodli sme sa,ze fajn,moze tu byt dve tri hodiny viac nie. Tri dni to fungovalo a vratili sme sa tam kde sme boli ☹
@lilitela citala si moje prispevky vyssie?
Ano,skusala som nejako ju zamestnat,ale rychlo som od toho ustupila po istych kiksoch,ktore vyviedla. Raz mi takmer podpalila kuchynu,ked po utierani riadu polozila utierku blizko sporaka. Bola som na wecku ked som zacitila smrad. Najskor som si myslela,ze sa mi nieco pripalilo,ale horela utierka. A neskor,ked sa mama dozvedela,ze jej dam obcas nejaku pracu osopila sa na mna,ze preco ju vyuzivam,ci je ona moja sluzka,ked "musi" u mna driet ako kon (prisaham,ze mi sem tam len zemiakov naskrabala,prach utrela a pomohla upratat kuchynu)
prw klud v rodine som ju teda prestala zapajat do domacich prac .
@dendrobia vieš ale je to na teb eči sa necháš takto citovo vydierať a manipulovať....tu musí byť človek neoblomný ako mama nemama - neprajem si aby chodial ku mne denno denne na 8 hodin vysedavať ja by som mame povedala, ze ok, ja som jej sestra ale ty si jej matka!!!
Mama hodila na teba svoje problémy so sestrou a pomyslene si ,,umyla ruky,,. Tu by mozno mal zakročit aj tvoj manzel - neviem ako u vas ale moja mama si na zaťa tolko nedovoí čo na mna...aj ked teda moj muž je dobrák, pomoze vybaví ziadny ,,bulo,, ale tiež ma iste zasady a hranice a tiež by sa mu nepačilo kebyze ja ,,trpím,, touto situáciou....riešte to spolu, určite sa porad s tou psychinou ked budú k ,,mání,,. a mozno aj ty sama kebyze sadneš na pokec s nejakou psychologičkou ze ako sa bránit tomuto tlaku okolia. Tu ,,vysatu energiu,, skor pripisujem nevolnostiam aj ked všetko je možné....lebo jasne ze ked ty si v nepohode nespokojná s týmto stavom, situáciou tak jasne ze na to zvládanie potrebuješ viac energie, viac sil...takze aj preto si z toho unavena.
@dendrobia S tou mamou to mas tiez tazke - na jednej strane mi pride, ze je aj rada, ze sa sestry cez den zbavi, ci nie? Na druhej strane, este aj ona sa ti stara do toho, ako si mas zit zivot - ved ty si oboma uplne utlacana!
By som mame povedala (ak to ma vobec vyznam), ze snad aspon za to jedlo nech sestra nieco porobi... nakoniec sa vie, ze fyzicka praca je na psychiku velmi prospesna. T je super, obe chcu len aby si davala - svoj cas, nervy, ochotu, lasku... a nic za to, s prepacenim.
@sardinka335 ano viem. Ale aby si pochopila preco sa "nechavsm citovo vydierat" musela by si poznat cely moj pribeh... 🙂
moj muz sa s mojou mamou neznesie,ani ona s nim. Od urcitej udalosti,a kvoli tomu ani moju sestru nemusi,takze ja ho vlastne obdivujem za to,ze ju tu este znesie...
tou vysatou energiou som zacala trpiet asi pol roka dozadu,to som este ani netusila,ze budem tehu 🙂 teraz je to vsak aj kvoli tehu intenzivnejsie ☹
@lilitela mama ma tiez psych.poruchu,ale nelieci sa. Vidi len svoje problemy a chyby inych.. a urcite je rada,ze sa jej "zbavi" ved byvaju v dome,roboty tam je ako na kostole,no aj tak ju radsej posle vysediet sa ku mne..
dohovaranie nepomoze. Ani pri jednej. To je ako hadzanie hrachu o stenu..
@natalym ved prave..mama o nejakej psych.pomoci nechce ani pocut,vraj ona nie je jeb..ta! Staci,ze zo sestry sme urobili. Musim pockat kym sa teda jej lekarka nevrati a porozpravame sa,snad sa podari najst nejake vychodisko..
mm? Zo zaciatku sme sa kvoli nej hadali stale,potom zacal pracovat,chodil na tyzdnovky,turnusy tak to neriesil. Maximalne mi povedal nech jej dohovorim,ale to nefungovalo. Potom jej povedal,ze ked chce u nas sediet nech sedi ,ale kazdy den co tu bude musi zabehnut 100m. Prve dva dni zabehla,potom sa tri dni neukazala. Ked prisla znovu,nemal uz asi energiu cokolvek jej naznacovat.. a teraz ked chodi do prace,pride domov a ona tu uz nie je,tak neriesi..
@dendrobia Takže on Ti nejako nepomôže, veď asi sám ani nevie ako. Určite jej treba nájsť nejakú činnosť. Hľadaj, sú združenia, dr možno bude vedieť, hoc ju tam aj ráno zaveď. Pýtaj sa informuj, musíš to vyriešiť teraz, už keď bude dieťatko budeš mať iné starosti. Je to Tvoja sestra, situácia mohla byť aj otočená.
ja som zapalovala sviecky. Ja som mala casom stastie,ze chodila aj do denneho stacionara,bola v Zaluzi a tam ju "nakopavali".Trpela fazami velkeho optimizmu-v kuse sme nieco podnikali,ale to jej vydrzalo len tych 5 tyzdnov stacionara. Potom sme sa vratili k placu a depresii.
Po 2 rokoch sa zamestnala naspat do tej roboty.
Takze som mala stastie.
Kocky,dakujem za dalsiu zaplavu srdiecok. Velmi si vazim,ze ma chcete aspon takto potesit ♥
@dendrobia Človek môže mať rodinu, priateľov, ale väčšinou v najhorších chvíľach, resp. najťažších zostane aj tak sám. Nie si sama pokús sa skontaktovať s ľudmi čo majú takýchto príbuzných, veď je ich kopu. Povedz si, že lepšie keď je pri Tebe, čo by sa túlala po ulici? Pros o trpezlivosť a hľadaj jej aspoň na pol dňa zamestnanie, nech potom na chvíľu príde, to asi budeš musieť zniesť.
Chudacek sestra..schizofrenie je strasna nemoc ☹....urcite hovor s psychiatrem...to neni sranda..chtelo by to ji spise pomoct..nez resit ze tobe vadi jeji navstevy..
@jahodnicka nuz neviem,ci to nazvat"ze vadia navstevy"Je to taky zvlastny stav,je to niekto blizky,a predsa tak strasne vzdialeny. Obcas treba s takym clovekom narabat ako s makovym kvetom.
Jednoznacne rozhovor s osetrujucim psychiatrom a potom sa uvidi,CO drendobia je schopna urobit. Lebo ochotna bude.

@anetkaadamko necitala som,zeby ich otravovala. Ak si pamatam,tak len sedi a diva sa do blba. Viem,ze je to neprijemne,a pani si robi starosti.
Ja uz neviem,co by som napisala. Tak snad len,ze karma je zdarma.