icon

Každodenná návšteva sestry

dendrobia
8. dec 2015

Ahojte žienky. Vytvorila som si nový nick,kvôli väčšiemu súkromiu,inak na MK fungujem už nejaký ten piatok.
Mám staršiu sestru,je psych.chorá (trpí paranoidnou schizofréniou) , čakám bábo,som v 8.tt.
V čom spočíva môj problém:
od samého začiatku tehu mám nevoľnosti,ale nonstop. Neobjímam wc misu,to nie,ale celý deň mám pocit na zvracanie,som slabá,malátna. V noci nespím,pretože jediná moja spiaca poloha bola na bruchu,no už niekoľko týždňov tak nemôžem spať,pretože ma plod tlačí a bojím sa,aby som mu neublíźila (ja viem,že plod je ešte maličký,no ten pocit je silnejší 🙂 )
Moja sestra je u mňa každý deň. Už rok.. Najskôr chodievala každučký deň. Okolo 10.00hod doobedia sedela u mňa do 18-19.00 večer. Každý deň. Po istom čase som si "vydupala" aspoň "voľné" víkendy,kedy som sa chcela venovať mm a deťom. Takže asi pol roka už chodí len 5x do týždňa... ak sa náhodou stane,že nie som doma,čaká na mňa aj dve hodiny... kedže sa menil čas a stmieva sa rýchlejšie, z ôsmych hodín sa stalo už "len" päť -šesť hodín.,ale aj tak... včera som sa jej snažila vysvetliť,že kým sú deti v škole a mm v práci,chcem si oddýchnuť,kedže v noci nespím a nevoľnosti neustupujú,že nech nechodí,lebo chcem mať aspoň do obeda pokoj. Nepomohlo. Dnes je tu znova, sedí v kuchyni. Každý deň vypije 2-3kávy a sedí,sedí,sedí... Pokiaľ si nejde uvariť tie kávy,alebo na WC ani sa nepohne.. už sa nemáme ani o čom rozprávať ..
Viem,že hormóny robia svoje,a možno si to beriem až príliš k srdcu,tiež viem,že nemá kam ísť,ale už ďalej nevládzem.
Prosím poraďte ako jej vysvetliť,aby svoje návštevy aspoň zredukovala...
Ďakujem 🙂

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
dendrobia
autor
11. dec 2015

@anetkaadamko ked som pracovala chodila ku mne do prace,ale to sme mali vlastny obchod. Ked som robila v skolke nechodila. Proste ona pride odolo tej desiatej,caka do pol jednej ci sa nevratim a ak nie,ide domov...

taty
11. dec 2015

@dendrobia a to bude aj cez Vianoce u vas? A ak ano tak muz ked bude doma mu to vadit nebude? Ja som mala choru svagrovu a bola som ta zla ktora ju dala zavriet podla rodinky na psychiatriu ale tak keby som to neurobila,tak zomrie,nejedla ,nespala stale videla nieco co nebolo.Liecila sa dlho ale pomohlo,chodi aj na skupinky teraz a rodina mi uz odpustila,sice stale sa sama so sebou rozprava ale aspon uz je schopna pracovat a ma aspon aky taky zivot,Nikoho uz nepotrebuje aby ju riesil dokaze uz sama zhodnotit kedy potrebuje viac liekov alebo zmenit liecbu:No kazdopadne ti drzim palce nie je to jednoduche pre nikoho z vas.

lubiss
11. dec 2015

No tak to je dost problem to by som asi neuniesla dennodenne...uff druha vec ze ti ludia su ozaj nevyspytatelni a ked este tvrdi ze aj na liekoch pocuje tie hlasy ach ... Nechcem strasit ale kamaratkin otec biologicky tiez trpi schizofreniou takou nejakou tazsou a jedneho dna si zmyslel ze chce najmladsieho syna obetovat bohu ..... Nastastie nic nevyviedol ale ma sudny zakaz sa k detom priblizovat lebo toho bolo viac ... Urcite sa porad s jej psychiatrom co mas robit nejak ju zamestnat alebo neviem nejake centrum jej najst alebo cosi kde sa zabavi

dendrobia
autor
12. dec 2015

@taty netusim veru ako sa budu riesit sviatky. Nad tym som veru este neuvazovala..
ja verim,ze ked spolu so sestrou navstivime jej psychiatricku podari sa nam spolocne najst take riesenie-a mozno aj vhodnu liecbu,vdaka ktorej sa sestre podari znovu zaradit do bezneho zivota...
velmi by som to chcela...

gita17
12. dec 2015

@dendrobia plod ta nemoze tlacit v 8 t, a uz vobec nie ''niekolko tyzdnov'' pokecaj so sestrinym psychosom aj ty. Nespat v noci koli bludom, ktore su len v tvojej hlave nie je normalne.

taty
12. dec 2015

@dendrobia no hej ale ides na konzultaciu az po sviatkoch ,podla mna by si im uz teraz mala dat vediet ze sviatky budes travit len v naujuzsom kruhu svojej rodinky a teda budes v tomto s muzom nekompromisna ,lebo sviatky nie su kazdy den a uz si toho urobila pre sestru dost;Teraz je cas ktory chces stravit tak ako si to zelas a mas na to narok;Ak to nebudu akceptovat tak kludne sa vyhrazaj a hnevaj -ale potom to nezabudni aj dodrzat. Ziadne take ze pride sestra na stedry den ,vsak co to je len den a vecer bude uz pri mame a detto aj den po ci kludne si to daj az do 26.12 vsak su to tri dni v roku a to nie je tak vela. Kazdy clovek ma pravo na oddych ,vsak prave preto si ludia beru aj dovolenky ze treba vypnut a regenrovat ,nech potom zvladaju dalej pracu. Jednoducho zavolaj matke ,povedz to prisnejsie aj segre a porozpravaj sa aj s muzom nech vie ze takto to bude.

dendrobia
autor
12. dec 2015

@gita17 svoju zmenu spanku som konzultovala so svojou gyn.povedala mi,ze ten pocit nie je tlacenie plodu,ale moje nevolnosti,proste vysvetlila mi to,ako to len ona vie 🙂 neviem ci si dobre citala,ale ja zatial ziadnymi bludmi netrpim. " problem" je inde,nepochopila som preco tu miesas moje tehotenstvo.

dendrobia
autor
12. dec 2015

@taty neviem ako to vyriesim, dnes je sobota a sestra na moje velke prekvapenie prisla aj dnes. Takze pokojne a kludne sviatky asi nehrozia..

wena
12. dec 2015

@dendrobia Sviatky budes mat take ake si zariadis. Citala som celu diskusia a problem je v tom, ze jednoducho nevies stanoviť sestre jasne hranice. Vysedáva u teba preto lebo jej to dovolíš. Uvedom si, ze mas pravo povedat jej nie a mas pravo staviť jasne hranice a podmienky za ktorých ta moze navštevovať.

taty
12. dec 2015

@dendrobia zlatko zacni si dupat a stat za svojim inak to bude horsie a horsie,ak to inak nepojde tak aj ju vyhod.Jednoducho jej otvor a povedz dnes ani zajtra nechod, mam ta rada ,ale jednoducho tak ako ja ta respektujem ako sestru respektuj rovnako aj ty mna.Musis zacat byt troska sobec inak to nedas a zblaznis sa coskoro aj ty. AK to dodrzi tak ju kludne aj nejak odmen ako to robime u deti. Ja som tak potom svagrovu zobrala na vylet na nakup do ZA-hoci ja som uplny opak nakupnych maniacok,keby som nemusela ani po chleba nejdem 😀 Moja svagrinka toto zas miluje takze sme to dali spolu ako taku odmenu.Jednoducho jej dnes povedz stop stacilo ,mozes prist v tieto a tieto dni a na dve tri hodky viac nie.Som tehotna ,nevladzem uz tolko ,som unavena lebo zle spim takze sme teraz na tom podobne a bodka. Takze teraz chod domov a cez sviatky tri dni uplna pauza potom prid dame kavicku a mozeme spolu aj niekam von;

gita17
12. dec 2015

@dendrobia aby clovek nevedel dlhodobo spavat, musi mat neaky vazny dovod. Ked nemozes zaspat, lebo ta tlaci plod vo velkosti hrasku, tak je problem niekde inde. V hlave. Len si to predstavujes a tak tomu veris, ze ti to neda zaspat. Toto nie je normalne. Gynekologicka ta ocividne nepochopila, pocit, ze ta tlaci plod a nevolnosti nemaju nic spolocne. Ja na tvojom mieste skocim vazne k tomu psychiatrovi, porucha sa lahsie lieci ked sa podchyti na zaciatku.

dendrobia
autor
12. dec 2015

@gita17 nespavam dobre cca dva tyzdne. Pomaly si hladam vhodnu polohu na spanok,je to cosi lepsie,ale stale to nie je ono.
myslim si,ze moja gyn.ma pochopila viac nez ty. S nou som sa totiz stretla osobne a diskutovali sme spolu,s tebou vsak diskutujem virtualne, co je samozrejme velky rozdiel 😉 prosim nevytrhavaj slova z kontextu a neries moju ciastocnu nespavost,pretoze o tom tato tema nie je. Dakujem 🙂

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
dendrobia
autor
12. dec 2015

@anetkaadamko vies,to,ze sa pri polohe v ktorej som spavala predtym nez som zistila,ze som tehu necitim dobre neznamena ,ze je to psychikou. Aspon podla mna. Som rok aj nieco po laparoskopii zlcnika,neviem ci aj tento zasah neprispieva k mojmu nepohodliu...

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
taty
12. dec 2015

tak ja som vedela ze som tehotna skor ako prisla menstruacia,a to ze som vela vracala ci ma len natahovalo na vracanie bolo len take plus k tomu zlemu spanku,takze len pre toto by som ja zakladatelku temy neposielala na psychiatriu ze vsak uz to ma v rodine. Kazdopadne je na tom horsie ako ja lebo ma este aj sestru ktoru taha co je na kludnom spanku neprida. Takze ziadnu psychiatriu nepotrebuje ale potrebuje si dupnut a naucit sa povedat nie . Inak ak to neurobi tak ano hrozi jej ze bude dalsi pacient s depresiou

dana_l
12. dec 2015

@taty ano, ludia mozu mat psychicke choroby. ale niekdy mozu byt citlivy na "druhy" svet. to ze my nejake veci nevidime, nepocujeme a hlavne u nas na svk sa o takych veciach nehovori, tak to neznamena ze take veci neexistuju. neviem co ma tvoja sestra ale moze to byt aj mix z oboch.

delfin23
12. dec 2015

@dendrobia všetka úcta pri tvojej snahe o opateru sestry,ALE pozeraj aj na seba a na svoju rodinu,lebo pri radikálnom "neriešení" problému budeš dalšou pacientkou sestrinej psychiatričky ☹

dendrobia
autor
12. dec 2015

@delfin23 poviem pravdu. V lete som bola preventivne u psychologicky. Tolko veci sa na mna navalilo,az som si myslela,ze sa zblaznim. Vypocula si ma,rozoberali sme tie veci snad z kazdeho uhla,napokon mi povedala,ze si toho na seba beriem az prilis ( ona ma pozna asi od mojich trinastich rokov,chodila som k nej s mladsou sestrou) upokojila ma,ze mi zatial nic nehrozi,ale keby nieco,mam sa jej kedykolvek ozvat.
Ja verim,ze dokazem najst take riesenie,ktore bude postacujuce pre obe strany. Hoci viem,ze to bude tazke.
naozaj mam dni,kedy by som sa na vsetko najradsej vykaslala,ale potom si poviem,ze im nema kto pomoct a trapi ma to ☹
fakt vsetko budem musiet vyriesit co najskor,nech si moje deti uziju matku a mm svoju zenu 😉

a vsetkym vam dakujem,ze mi drzite palce. A dakujem aj za dalsie srdiecka. Kiez by sa vam to co zelate mne stokrat vratilo ♥

dendrobia
autor
12. dec 2015

@dana_l to malo byt asi mne,vsak? 🙂
so sestrou som si toho tolko uzila,ze az (pocula hlasy a myslela si,ze sa s nou rozpravam ja,hoci som sa v tom case ked sa to stalo ucila s dcerou do skoly,obvinila ma,ze som ju dala sledovat novinarmi,vravela,ze vie citat myslienky a ked som jej povedala nech mi ich precita,povedala,ze ich blokujem,rano sa zobudila a povedala,ze sa rozpravala s Bohom o tom,kto z nas je dobry a kto zly. To vsetko sa samozrejme udialo predtym,nez sme prvy krat navstivili psychiatra) takze toto urcite nebol znak niecoho " nadprirodzeneho "..

dana_l
12. dec 2015

@dendrobia nie, aj ta druha pisatelka pisala ze ma choru svagrinu ktora pocula hlasy.
pisala som ze moze byt, ale urcite nie kazda osoba co pocuje hlasy to ma "z druhej strany". vela je ozaj ze ma to v hlavne trochu "inak" a lieky by mohli pomoct

taty
12. dec 2015

@dana_l nie moja svagrina pocula hlasy lebo to bolo pre nu v tom obdobi strasne vela a tazke,aj psychiater povedal ze to ze ona taka kludna si toho odkladala a prehliadala toho vela az sa to nakopilo a muselo to takto von. Najskor sa snazila co najskor prejst cez smrt 10 mesacneho syna-nesmutila vraj podla doktora tak ako by mala,potom prisli problemy nejak v praci ,potom klasika prepustanie tak sla ako prva,potom dlho doma,lebo nenasla nic a potom zas praca ktora ju nicila,no a popri muz ktory si myslel ze ako to vsetko perfekt zvlada tak jej pridaval este aj svoje problemy;takze sa ten ladovec nejak uvolnil a ona zacala nespavostou a kedze nedostatok spanku je pricinou vycerpania tak to uz bola ta ceresnicka na vrchole tej laviny ,tak sa to spustilo.

sardinka32
15. dec 2015

@dendrobia Necitala som, co radili kocky predo mnou, ale ked sa Ti narodi babo, tak si veru neviem predstavit, ako budes popri sestre nasáčkovanej u Teba doma fungovat. Je na figu, ze Tvoja mama je rada, ze ma od nej chvilu pokoj (co sa scasti da pochopit) a sedi u Teba, lenze je smutne, ze nechape, ze Ty mas svoju rodinu a teraz si este aj tehotna. Sestra, hoci isto berie lieky, je nevyspytatelna osoba a veru ja by som z toho mala nervy...u psychicky choreho cloveka nikdy nevies, coho je schopny, hoci za to v podstate nemoze.
1. Ty musis byt neustupna. Ano, je to sestra, treba jej pomoc, ale odtal potal. Toto co mas doma, je uz cez.
2. Neviem, ako to berie Tvoj manzel, ale mozno by pomohlo, ak by si on so sestrou sadol a ako chlap jej povedal, ze si nepraje, aby u Vas tolko vysedavala. Od neho to mozno zoberie ako ultimatum a bude to respektovat. Rovno jej aj mozete povedat, ze trebars nech dojde pondelok, stredu a piatok od - do. Znie to mozno zvlastne, ale ak bude mat urcite mantinely, tak sa ich lahsie nauci dodrziavat, kedze je schopna u Teba vysedavat cele hodiny.
3. Najst jej nejaku kamosku...socializovat ju, aby spoznala niekoho noveho a tym padom by nemala potrebu tolko u Teba vysedavat.

denkatn
18. dec 2015

si velmi obetava sestra. vyskusaj sa opytat ineho psychiatra ako na nu. aj keby si mala zaplatit za konzultaciu.skusaj jej kazdy den hovorit, ze potrebujes jej pomoc, aby isla nieco vyzdvihnut niekam (saty z cistiarne), co najviac takych cinnosti jej davaj, aby sa necitila zbytocna, asi nechce byt sama..

googlinqa
19. dec 2015

Mozno blbost ale mna napadla taka vec, ze odstahovat sa? Cim dalej ked to ani s mamou nemas najlepsie, hm

googlinqa
19. dec 2015

Poznam viacerych psych chorych ludi vo svojom okoli z velmi blizkeho prostredia a viem, ze ich sa zmenit neda a tak ked chces mat pokoj musis doslova utekat pred nimi

dendrobia
autor
19. dec 2015

@sardinka32 vies,ja mam pocit,ze im je v podstate jedno,ako sa ja citim. So sestrou som si tolko krat sadla a fakt lopaticky sa jej snazila vysvetlit,ze naozaj chcem mat aspon v tehotenstve klud a pokoj. V utorok som si s nou sadla a tolko vysvetlovala,ze som si myslela,ze to pochopila. Nakoniec z nej vyslo,ze ona tu chodi kvoli mne,aby som nebola sama. Ja neviem ci ma pocuvala bruchom,alebo jednym uchom dnu a druhym okamzite von.. ked som jej povedala,ze nech sa nehneva,ale ja naozaj potrebujem a chcem byt aspon do obeda sama,jeden den tu nebola. Ale na dalsi prisla znovu! Fakt sa uz neviem dockat terminu u jej psychiatricky,som zvedava na to ako ona jej zdr.stav vidi.
Co sa mm tyka,uz je citelne,ze si nezela aby tu kazdy den vysedavala,aj jej to povedal.. jeden den tu nebola,ten dalsi a dalsi a dalsi tu bola zas..

dendrobia
autor
19. dec 2015

@googlinqa stahovanie nepripada do uvahy.. staviame domcek na dedine len 3km vzdialenej od nasho mesta..

svetlana261
19. dec 2015

@dendrobia neotvaraj dvere jednoducho a basta ! ked nepochopila podobrotky, musis na nu tvrdo 😒