icon

Každodenná návšteva sestry

dendrobia
8. dec 2015

Ahojte žienky. Vytvorila som si nový nick,kvôli väčšiemu súkromiu,inak na MK fungujem už nejaký ten piatok.
Mám staršiu sestru,je psych.chorá (trpí paranoidnou schizofréniou) , čakám bábo,som v 8.tt.
V čom spočíva môj problém:
od samého začiatku tehu mám nevoľnosti,ale nonstop. Neobjímam wc misu,to nie,ale celý deň mám pocit na zvracanie,som slabá,malátna. V noci nespím,pretože jediná moja spiaca poloha bola na bruchu,no už niekoľko týždňov tak nemôžem spať,pretože ma plod tlačí a bojím sa,aby som mu neublíźila (ja viem,že plod je ešte maličký,no ten pocit je silnejší 🙂 )
Moja sestra je u mňa každý deň. Už rok.. Najskôr chodievala každučký deň. Okolo 10.00hod doobedia sedela u mňa do 18-19.00 večer. Každý deň. Po istom čase som si "vydupala" aspoň "voľné" víkendy,kedy som sa chcela venovať mm a deťom. Takže asi pol roka už chodí len 5x do týždňa... ak sa náhodou stane,že nie som doma,čaká na mňa aj dve hodiny... kedže sa menil čas a stmieva sa rýchlejšie, z ôsmych hodín sa stalo už "len" päť -šesť hodín.,ale aj tak... včera som sa jej snažila vysvetliť,že kým sú deti v škole a mm v práci,chcem si oddýchnuť,kedže v noci nespím a nevoľnosti neustupujú,že nech nechodí,lebo chcem mať aspoň do obeda pokoj. Nepomohlo. Dnes je tu znova, sedí v kuchyni. Každý deň vypije 2-3kávy a sedí,sedí,sedí... Pokiaľ si nejde uvariť tie kávy,alebo na WC ani sa nepohne.. už sa nemáme ani o čom rozprávať ..
Viem,že hormóny robia svoje,a možno si to beriem až príliš k srdcu,tiež viem,že nemá kam ísť,ale už ďalej nevládzem.
Prosím poraďte ako jej vysvetliť,aby svoje návštevy aspoň zredukovala...
Ďakujem 🙂

Strana
z8
bobulazelena
19. feb 2016

@luba41 ja som to tak pochopila...

luba41
19. feb 2016

@bobulazelena ja myslím že nie..

bobulazelena
19. feb 2016

@luba41 no tak ak nie, tak potom to je tak ako ste tu pisali a nie je to az taky problem. Staci so sestrou,pokial bude ochotna zajst k psychiatrovi a dohodnut sa na dalsom postupe. Pokial je pozbavena tak to treba riesit s opatrovnikom.

cervenaruza123
19. feb 2016

@dendrobia So psychicky chorymi ludmi to nie je sranda, najlepsie riesenie by bolo jednat razne, bud pojdes aj ty s nou k psychiatricke alebo ju nebudes doma trpiet. Viem, ze je to sestra, ze ju mas rada, ale ma diagnozu, ktora moze byt nebezpecna, je nepredvidatelna a jednoducho je to podla mna privelky risk len preto, lebo je neprijemne to riesit a bola by si za zlu, tak to neriesis. Ked fakt spravi nieco velmi zle, budes si to vycitat.
No a ked to ty nedokazes, vo vlastnom dome trvat na svojom, riesila by som to cez muza. Muzi su raznejsi, tvoj muz s nimi nie je rodina, povedz mu, ze si v koncoch a nech im to jasne vysvetli on. Ked sa nanho urazia, mozno si to ani nevsimne a bude mu to jedno, ale hlavne sa to vyriesi. Musis proste ratat aj s vycitkami a s tym, ze nebudes za najlepsiu a mozno sa aj vztahy pokazia. A tu nejde o vztahy a ze sa neviete dohodnut na nejakej blbosti. Tu ide o zdravie, pretoze sestra ma chorobu, ktora moze kludne sposobit, ze ublizi tvojim detom a ani si to neuvedomi. A ked bude male babatko, bude sa s nim chciet pohrat, toho by som sa bala najviac.

dendrobia
autor
19. feb 2016

@taty mala si v rodine schizofrenika?
Sestra na tom bola podobne ako tvoja svagrina. Rozpravala sa sama so sebou,s Bohom,dokonca vdaka hlasom aj so mnou. Ked mi kazdy den vykrikovala,ze som ju dala sledovat pochopila som,ze nieco nie je v poriadku. Ku psychiatricke som ju dostala tak,ze som jej akoze povedala,ze by bolo super,keby vedela precitat myslienky aj jej (sestra bola v tom,ze vie citat myslienky,obvolavala televizie aby o nej prisli nakrutit dokument,pretoze je vestica atd.. ) z ambulancie-na vysetreni som bola pritomna-ju ihned zobrali na hospitalizaciu. V nemocnici bola celkovo styri mesiace a pocas nich tiez presla xy liecbami. Kedze nic nezaberalo,podstupila aj elektrosokovu liecbu. Bohuzial,pamat jej "vymazali" ale hlasy pocuje stale,akurat to pred vsetkymi taji,lebo nechce ist znovu do nemocnice. Dokonca pocas hospitalizacie odvolala suhlas na hospitalizaciu,naco za nu urcili opatrovnika-mna-a skoncilo to na sude..
Ako sa z nemocnice vratila,nic sa nezmenilo. Byvala chvilu u mna,ale co sa mi za jeden den 2x doslova pos***a do dcerinej postele a lezala v tom,ze ved som sa IBA pos***a ,muz dostal nervy a odviezol ju k mame. Jej hyg.navyky boli nulove... tiez mi takmer vsetci tvrdili,ze sa z toho dostane. Ono,tazko sa nieco "podnika" samemu.. tak ak si mala toto co si pisala,vies teda aspon opravnene poradit a moja raznost bude musiet niekde zacat,lebo naozaj budem o chvilu ja ta,ktora bude toho psychiatra potrebovat.

@luba41
@bobulazelena ak sa pytate ci je sestra zbavena svojpravnosti,tak nie je.. ale jej opatrovnikom (netusim na akom zaklade) je mama..

bobulazelena
19. feb 2016

@dendrobia ak nie je pozbavena a ani nie je jej sposobilost obmedzena tak mama nema byt ak opatrovnikom. Mozno bola opatrovnickom len v nejakom stadiu konania o liecbe alebo tak. V tom pripade by som zvazovala ju zobrat na tu psycjiatriu,pripadne aj riesit otazku jej sposobilosti. Ved si zober ze ona moze napriklad podpisat uverovu zmlivu s niek a co to budete potom za nu splacat?
No mas to tazke,kazdopadne si musis uzrejmit do akej miery si tym chces dat ovplyvnit zivot. Myslim ty najst nejaku rovnovahu medzi pomocou sestre a svojim rodinnym zivotom.

luba41
19. feb 2016

@dendrobia a kedy, kde bola hospitalizovaá?/ teda ak možeš napísať/..velmi chvália PN Pezinok...to len keby si sa odhodlala riešiť..

taty
19. feb 2016

@dendrobia ano,je to tazka choroba ale teda da sa nastavit liecba,na skupinku chodi stale poctivo a vie ze ak nejaka zmena co i len mensia musi to zacat riesit hned. Par krat sice utekala vystrasena ze zas je zle lebo ju bolela hlava ,nakoniec to bola len slabsia migrena ale predsa radsej nech uteka hned ako neskoro-to jej povedal aj doktor;Ona chodi k velmi dobremu psychiatrovi mne poradil ako a co aj ked ju nevidel ma aj Skype tak ti mozem dat kontakt aj ked nie je z vasho mesta tak ti bude vediet poradit ako sa zachovat. Alebo mu napis email http://www.kbt.sk/vycvik-v-kbt/lektori-vycviku-...

lienocka1983
19. feb 2016

aj my sme mali vzdialenej rodine schizofreničku..... utekala z domu........každý deň chodila k nám na návštevu.....v kuchyni posedela asi max. 5 min. a išla domov......chodila cez pol dediny v pyžame.....alebo celá špinavá........potom sa to zhoršovalo......prišlo aj 3x po sebe.......a dokonca prišla v noci....muž si s nou nevedel pomôcť......mal fyzické zdravotné problémy......ja som sa vždy zamkla v izbe, keď prišla.......alebo pod posteľ schovala.....ona prišla skontrolovať, či nie som v izbe..........bola niekoľkokrát zatvorená na psychiatrii........a na tej poslednej bola si 2 mesiace......a bola tak oblbnutá liekmi, že sa zadusila raňajkami.....veľmi smutné......mladá baba....

dendrobia
autor
19. feb 2016

@bobulazelena popravde netusim ci je,alebo nie je zbavena svojpravosti,ale viem,ze vsetko za nu vybavuje mama. Chodi s nou aj bez nej k lekarom,vybavovala jej dochodok i hm.nudzu,chodi za nu na sudy (sestra si v minulosti totiz zobrala zopar poziciek,ktore neskor nebola schopna splacat)takze naozaj netusim,ci je sestra este svojpravna. Mozno ani nie,len mne to nikto nepovedal..

@luba41 bola hospitalizovana na Orave,neskor ju previezli do LM. Konkretizovat z istych dovodov nechcem 🙂

@taty ja som pozerala ci v nasom meste,alebo blizkom okoli nie je aspon nejaky stacionar. Ale nie je.. dakujem za kontakt,precitam si to.

taty
19. feb 2016

@dendrobia a nemate tam charitu? Lebo v LM maju a teda je tam aj jedna sestra ktora nema problem sa postarat aj o takehoto pacienta dokonca jednu taku zamestnala http://dchsk.caritas.sk/index.php?Cat=5

bobulazelena
19. feb 2016

@dendrobia tak to asi bude len ti to nikto nepovedal. Inak v obcianskom by to mala mat napisane ale asi nechodi na navstevu aj s obcianskym...

dendrobia
autor
19. feb 2016

@taty nie,nemame. Pokial viem,najblizsia je v RK a to je od nas teda dost daleko..
@bobulazelena netusim,ale o tom by sestra mala nieco vediet,alebo sa to da aj bez jej vedomia?

bobulazelena
19. feb 2016

@dendrobia da sa to aj bez jej vedomia...resp. tak ze ju vysetri znalec-psuchiater,a ten napise v posudku ze neodporuca jej vypocutie sudom...takze asi by mala o tom vediet ale moze sa stat ak je fakt ,,mimo'' ze nevie

Strana
z8