Každodenná návšteva sestry

dendrobia
8. dec 2015

Ahojte žienky. Vytvorila som si nový nick,kvôli väčšiemu súkromiu,inak na MK fungujem už nejaký ten piatok.
Mám staršiu sestru,je psych.chorá (trpí paranoidnou schizofréniou) , čakám bábo,som v 8.tt.
V čom spočíva môj problém:
od samého začiatku tehu mám nevoľnosti,ale nonstop. Neobjímam wc misu,to nie,ale celý deň mám pocit na zvracanie,som slabá,malátna. V noci nespím,pretože jediná moja spiaca poloha bola na bruchu,no už niekoľko týždňov tak nemôžem spať,pretože ma plod tlačí a bojím sa,aby som mu neublíźila (ja viem,že plod je ešte maličký,no ten pocit je silnejší 🙂 )
Moja sestra je u mňa každý deň. Už rok.. Najskôr chodievala každučký deň. Okolo 10.00hod doobedia sedela u mňa do 18-19.00 večer. Každý deň. Po istom čase som si "vydupala" aspoň "voľné" víkendy,kedy som sa chcela venovať mm a deťom. Takže asi pol roka už chodí len 5x do týždňa... ak sa náhodou stane,že nie som doma,čaká na mňa aj dve hodiny... kedže sa menil čas a stmieva sa rýchlejšie, z ôsmych hodín sa stalo už "len" päť -šesť hodín.,ale aj tak... včera som sa jej snažila vysvetliť,že kým sú deti v škole a mm v práci,chcem si oddýchnuť,kedže v noci nespím a nevoľnosti neustupujú,že nech nechodí,lebo chcem mať aspoň do obeda pokoj. Nepomohlo. Dnes je tu znova, sedí v kuchyni. Každý deň vypije 2-3kávy a sedí,sedí,sedí... Pokiaľ si nejde uvariť tie kávy,alebo na WC ani sa nepohne.. už sa nemáme ani o čom rozprávať ..
Viem,že hormóny robia svoje,a možno si to beriem až príliš k srdcu,tiež viem,že nemá kam ísť,ale už ďalej nevládzem.
Prosím poraďte ako jej vysvetliť,aby svoje návštevy aspoň zredukovala...
Ďakujem 🙂

henikav
8. dec 2015

Bud neotvor dvere, alebo ju pusti dnu, ale rovno jej povedz je o hodinku mas nieco a odchadzas. Alebo je schopna ti povedat ze zostane na teba cakat sama u teba doma?

katulienkax
8. dec 2015

A ona do roboty nechodí?

dendrobia
autor
8. dec 2015

@henikav skúšala som aj to,ale ona čaká kým neprídu deti zo školy,lebo vie,že musím byť doma. Aj keď som potrebovala niekam ísť,čakala kým sa neoblečiem a išla so mnou. To som,ale fakt potrebovala odísť,takže toto by nezabralo..

slnecnica174
8. dec 2015

@dendrobia Asi by ma z nej uz davno klepla pepka 🙂 Rodicia, ustav?

erickatt
8. dec 2015

A chranena dielna v meste? Alebo dajaka brigada? Hoc aj leteky roznasat.

dendrobia
autor
8. dec 2015

@katulienkax nie,nechodí. Vyhodili ju z práce práve kvôli tejto chorobe,ktorou trpí. Stávalo sa,že keď počula "hlasy" kričala po zákazníkoch (v domnení,že sú to tie hlasy ).. až po tom čo ju vyhodili sme prišli na to,že trpí touto chorobou. Odvtedy sa veľmi zmenila a chodí doslova ako "živá mŕtvola"..

erickatt
8. dec 2015

Alebo jej daj robotu. Umy schody, ozehli. Ja idem spat.

erickatt
8. dec 2015

V trnave su stacionare. Skus pohladat.

erienka
8. dec 2015

asi si by som sa skusila spytat jej psychiatra, ako na to...

dendrobia
autor
8. dec 2015

@slnecnica174 býva u mamy,ale ona je v podstate rada,že nie je celý deň doma..
@erickatt v našom meste chránené dielne nie sú, chodí sa pýtať o prácu,ale ja mám pocit,že ju len vidia a vedia,že nie je v poriadku. Má po tridsiatke,nemá predné zuby,počas choroby pribrala viac než 20kg,chodí ako slimák a o svoj vzhľad dbá len minimálne..

1fifinka1
8. dec 2015

Ja by som si sla oddychnut. Normalneby som fungovala, nechovala by som sa, ako ze je pre mna navsteva. Nech si pusti telku, nech si urobi svoj program. Je to sestra, asi sa citi u teba bezpecne, ja by som ju nemala srdce poslat prec. Akurat by som jej asi nevenovala tolko casu a energie.

seahorse27
8. dec 2015

Obavam sa, ze psychicky choremu cloveku nevysvetlis....priklanam sa k nazoru, ze jej treba najst iny sposob travenia casu (chranena dielna, denny stacionar, nenarocna brigada). Predpokladam, ze berie lieky, tak hadam uz tie hlasy nepocuje a teda by mohla sem-tam prist do kontaktu aj s ludmi tak, aby ich neohrozovala....socializacia jej len pomoze.

evulik858
8. dec 2015
Používateľ evulik858 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od evulik858.

treba jej najst nejaku cinnost akej by sa mohla venovat

sardinka335
8. dec 2015

Možno by nebolo od veci poradiť sa s jej psychiatrom ako jej stav vidi a čo navrhuje, ak poctivo uziva lieky tak by nemala byť ,,problémova,, na druhej strane chapem ze toto nie je ani pre nu život. Osobne som za denny stacionar kde by zmysluplne vyplnala svoj volny čas. Druha vec je či ju tam dostaneš, lebo nasilu ťažko ak by ona sama nechcela - ma sestru s DMO a je to kríž...zatial byva u rodičov, ale tiež nič nerobi len sedi doma, keby byvala s nami tak by sme ju do stacionara alebo ,,niečoho,, tlačili, pripadne aby niečo robila aj doma - jednoduche prace. Ty s nou musíš jednať ako s chorým človekom, ona sa nedovtipi.

dendrobia
autor
8. dec 2015

@erickatt nie som z trnavy,keby som si dala moje mesto,vela ludi by ma spoznalo..
uz som jej par krat povedala,aby mi pomohla,kedysi by to urobila super,ale ona je schopna handrou ktoru mam vydelenu na umyvanie kupelky/wcka umyt riad. Vodu vo vedre po umyvani podlahy pouzije na umytie kuch.linky atd... ☹

oxana1986
8. dec 2015

@dendrobia mas to blbe, podla mna by si sa važne mala porozpávať s tvojou mamou, sestra sa lieci? ak áno nemôže mať tento stav aj z tabletiek?? skúsiť aj debatu z psychiatrom, že čo máš robiť..

anatalia77
8. dec 2015

@dendrobia viem ako to je,kamaratka prisla o robotu,upadla do depresii. A mala som ju na krku. Liecila sa na psychiatrii,lieky nebrala(aj ked mala)...no myslela som,ze z nej ochoriem. Chodila som na tyzdnovky a len co som pricestovala tak prisla. Cez tyzden mi vecne telefonovala,ale to som jednoducho stopla. Takze ti neviem velmi poradit,moja kamoska mala len mna a svoju psychicky labilnu sestru. A matku neuroticku.

eludka
8. dec 2015

@1fifinka1 myslim, ze by si to dlhodobejsie nevydrzala 🙂 😢

dendrobia
autor
8. dec 2015

@oxana1986 mama je tiez psych.chora. rozhovor s nou nepomoze,obe si myslia,ze ich nechcem,ze im chcem zle atd..to je ina tema a tiez na dlho.. inak,sestra lieky berie,ale ked som sa jej pytala ci este mava stavy,ktore mala pred liecbou,povedala,ze ano,len o tom nikomu-ani svojej psychiatricke nehovori,lebo nechce ist znovu do nemocnice...

eludka
8. dec 2015

@dendrobia obavam sa, ze pomoze len chranene byvanie a najlepsie mimo mesta Tvojho bydliska, nebude sa tam trapit, naopak bude pod dohladom a aktivizuje sa tam

intrograla
8. dec 2015

Jednoznacne sa poradit s psychiatrom. Tu by neuvazene kroky urobili vela skody a na oboch stranach.

vivi
8. dec 2015

Prečítaj si niečo o Asertivite, máš právo povedať NIE! Ale fakt skús niečo prečítať o tom, je tam veľa dobrých rád, práve na takéto prípady...

tomasko27
8. dec 2015

@dendrobia Ahoj mam bratranca kori ma schyzofreniu taky ten tazsi druh proste vidi diablov a chcu mu nieco urobit a pod. a potom chce urobit niekomu nieco.No nepracuje je na invalidnom a doma nerobi nic.Dr ho posiela do prace ale kde ho zoberu ked by len lezal a fajcil.Chodi na injekcie aj lieky berie.No proste vyberie si niekoho z rodiny a potom kazdy den vyvolava,teraz ma asi inu obet lebo mi dlhsie nevolal,ale je to dost otravne lebo stale len o tom istom hovori a uz ho ani nedviham.Je taky chlypny a rad rozprava o sexe a je mu jedno kde sa prave nachadza.Verim ze je to tazke a narocne.

anatalia77
8. dec 2015

@dendrobia tak toto je ta najhorsia kombinacia,ked je chora aj mamina. Mozno by pomohlo urobit opatrenia uz na zaciatku. Presvihla si zrejme ten moment.ked sa este dalo nieco vymysliet. Sestra zrejme uz teraz neprijme nejake zmeny,ze by bolo nieco ine. Ze by navstevy prebiehali inac,prip.by sa zredukovali.

maria123
8. dec 2015

@katulienkax s paranoid.schizo?ty vies co to je,,,,mam takych v okoli

tomasko27
8. dec 2015

@dendrobia To je ten problem ze ked idu k psychyatrovi tak nepovedia pravdu,povedia len to z coho budu mat dobre nie zle.Ono asi treba raz zacas ist k tomu dr a zistit co povie doktorovi a aka je ta osoba ked je doma.

dendrobia
autor
8. dec 2015

@vivi len v tomto pripade asertivita asi nie je na mieste...

dendrobia
autor
8. dec 2015

@tomasko27 k dr. s nou chodi mama. Mna nepustia,pretoze prave ja som bola ta, ktora trvala na tom aby prvy krat navstivila psychiatra a vlastne hned z ordinacie ju na dlhe dva mesiace zobrali na liecenie...

maria123
8. dec 2015

neotvorila by som,jej nevysvetlis,to su chori ludi,a poznam takych z okolia,vsetko na liekoch,resp.aj hospitalizovani,potrebuju dohlad apod apod.....si predstav,ze ta to zatazuje uz teraz a co bude az sa male narodi,navyse by som sa v jej pritomnosti necitila az tak bezpecne,hoci dajmetomu je na liekoch,su nevyspytatelni,to nie je ziadny vymysel, ale fakt...,a este byt v case ked je u vas zodpovedna aj za nu,lebo ona nie je...
ak mate nejakych pribuznych,rodicov,rieste to spolu,ona nepochopi,ze ty chces klud,ma to v hlave,aj ked su tito ludia lieceni...nedoverovala by som im..to nie je tvoja zodpovednost voci nej,ani by som si na tvojom mieste nic nevycitala,ze chces klud,v tvojom stave,a aj keby si nie tehotna,tak predsa ty aj tvoja rodina mate narok na pokoj a sukromie,presla som si tym,ked sa mi narodila dcera,a to moja sestra nebola ani schizo,len stara dievka,nevedela,co s casom a pokladala si za povinnost davat mi rady a a denne sediet u nas,cize nie je to len tvoja starost.nech sa zapoji dalsia rodina,ach zbezne citam,ze aj matka...no tazko radit,budes to musiet utnut,v zaujme zdravia svojho aj dietata,drzim palce

anatalia77
8. dec 2015

@maria123 Neotvorit jej? Pripadne dat najavo,ze sa bojim jej nevyspytatelnosti? To nie je cesta!!