Keď dá život facku, ktorú nečakáš
Ahojte, velmi velmi dlho som zvazovala ci pisat ci nie, ale mozno aspon to vypisanie sa na chvilu pomôze.To co napisem bude vyzerat ako zo zleho filmu, no verte, ze uz niekolko mesiacov ho zijem a je to tak tazke, ze na to nezabudnem do konca zivota.Kedze je vsetko na sude, nemôzem pisat konkretne ceci a detaily, skusim napisat vsetko tak, aby ste si vedeli urobit obraz .Manzel dostal pred viac ako pol rokom vypoved, ktora je neplatna a dôvody ktore su tam uvedene sa nikdy nestali,nic neurobil, vypoved mu bola dorucena ked bol 2x v zivote na PN,vsetko maju v rukach pravnici a nam sa v ten den tak zmenil zivot, ze to neprajem ani najväcsiemu nepriatelovi. manzel pracoval na vysokej veducej pozicii, v podstate nas zivil, ja mam pracu ktora nam pokryje iba mesacne povinne poplatky.Prisli sme o firemne auto, vsetky uspory,ktore isli na pravnikov a bezne mesacne vydavky, mame hypoteku, ktora sa momentalne plati z muzovej PN a z mojho skolskeho platu ostane 100E na cely mesiac .Prezivame, lebo to sa inak napisat neda vdaka tomu, ze mozem ist na ucte do minusu, doteraz som to v zivote nepotrebovala,teraz som tam stale .Najväcsia sranda je, ze doteraz nebol vytyceny ani prvy termin pojednavania a netusime kedy bude. Kto toto nezazil, nevie si ani predstavit co je toto za zivot. Neskutocny stres, zdravy chlap, ktory sa na svoju poziciu vypracoval sam je doma, vo veku kedy by mal byt na vrchu svojej kariery, co aj bol, ja mam taky strach z buducnosti ,to s aani napisat neda. Vsetko co aj deti mali skoncilo, ja nemozem ist ani ku kadernicke, ziadne vylety s detmi, kupuju sa bezne veci,nic navyse,normalne stojim v obchode a rozmyslam ktoremu dietatu topanky a pod. kazdy den pozeram na tabl. co mam doma, ze si nieco svihnem, no strach z nich je väcsi ako z toho co je teraz...pripadam si ako schizofrenik, chvilu na to zabudnem, je fajn, potom neskutocna uzkost, plac ,co bude ..
Dakujem baby aspon za precitanie, viem ze to nase problemy nevyriesi, len mozno je tu niekto kto cosi podobne zazil a napise ako to v zdravi prezit..desim sa leta, okrem zahrady nevieme deti nikam zobrat, este aj zubarovi nemozem ist kedy potrebujem, ale kedy mozem ..desne, sialene,neskutocne no pravdive..jedine co ma drzi pro zivote su deti a viera, ze to raz skonci .. ☹
dakujem za vsetky vase prispevky, hlavne tym, ktore vyskladali moj zivot na zaklade dvoch prispevkov,vsak effka a pod.,ktore nemaju ponatia o tom co sa medzi tym stalo, aj tym, ktori pochopili ze podstata nie je v peniazoch, ale v situacii ktora sa stala, aj tym" mudrym "ktori si myslia, ze sme sa nesnazili riesit hypoteku a pod., tym ktori si myslia ze zmyslom môjho zivota su peniaze, ze som rozmamznana panicka, ktora ma doma 20 kabeliek, 50 parov topanok a teraz si chudinka nemôze kupit dalsi, ktora podvadzala manzela ( mila effka - ta ktora sa vyzivas vo vyhladavani starych prispevkov ) ,veci sa daju aj opravit, nie len zahodit a to sa stalo aj s nasim manzelstvom ...cest vynimkam, par ich tu je, pochopili podstatu.
Takze : tento prijem ktory tu s radostou rozoberate, sme mali cca 2 roky , predtym som bola na MD .,prave preto aby sme nezili ako mi mnohe pripominate statim pred regalom a setrenim kazdeho centu manzel na sebe tvrdo pracoval a vsetko co mal, dosiahol sam.Robil to pre nas, mozno preto nevidel besiedky deti, mozno preto chodil domov od rana az vecer, mozno preto, ze ako dieta to nemal a chcel aby sa jeho deti mali lepsie . A potom sa stane nieco, resp. niekto jeho vsetku pracu, usilie,vymaze smahom ruky .Prave preto to nenechame tak, lebo ta firma si mysli, ze sa proti nej nikto nepostavi.Aj s tym ratali a zrazu su vyhukani, ze sa tak deje. Preto, ze dôvody vo vypovedi nemaju v sebe ziadne opodstatnenie,prokurator nedokaze vzniest trestne oznamenie, leho mu to sudca smahom ruky zmetie na zem. Prave preto, sme sa rozhodli bojovat a je nam jedno kolko to bude trvat. Ak by ste sa vy niektore v tejto situacii rozhodli drzat usta a krok, nechcem pisat hubu, je to Vas problem, my nebudeme.
Manzel sa nehodil na PN po vypovedi, on na nej bol, akutne ho par dni predtym operovali.Uz sa z nej nevratil ,nemal kam... Z nasich uspor sme zili niekolko mesiacov, toto sa nestalo zo dna na den ze sme bez financii . A ked si myslite, ze na SK su rodiny, co si dokazu usetrit na x rokov, fajn ,ja take nepoznam. A neviem odkial ste vypocitali, ze aj teraz mame prijem 1300 e .Ani zdaleka.Ako som pisala, po zaplateni vsetkych povinnych veci ostava 250 E. Ak z toho niektora z Vas vyzije cely mesiac, tak ste frajerky.Je to nemozne. taze tak expertky na moj zivot.
Ano, prezijeme to, lebo musime a urobime vsetko preto, aby sme sa z toho dostali, len celym tym som chcela napisat, ze je to tazke.Ja doma manzelovi nevyplakavam na ramene, momentalne som ja ta co totu drzi a verte, ze pomaha ako moze. Nezela si nic ine, len sa opät do prace vratit a robi vsetko pre to, aby to tak bolo. A ze nepôjde vykladat tovar do regalov ? To nezarobi fakt ani na tu hypoteku.Preto musime hladat nieco,co nas uzivi.
Asi som skakalaa mozno nenapisala vsetko ako som chcela, kto chce, pochopi.Kto nie, stale si najde nieco aby si "kopol" .Krasny slnieckovy den zelam, idem ja s malym na trening - si predstavte, tuto radost sme mu nevzali ..
@teskoma
🙂 super prispevok. Uz som ti chcela pisat, ze tu prist sa vyzalovat z nejakeho trapenia, pocitu krivdy, tazkej zivotnej situacie sa neoplati. tu su expertky, ktore ziju pomaly z 200e mesacne, co je na zaplakanie. Uplne ta chapem, lebo zivot si treba uzivat plnymi duskami a nie zgrlosit na kazdom kroku. Taktiez chapem tvojho manzela, ze ho to na cas polozilo. Je super, ze navstevuje psychologicku a snazi sa vysporiadat s takouto situaciuo. Prajem vam, aby si coskoro nasiel pracu, ktora ho bude bavit a zaroven vas uzivi. nie je nic horsie ako vstavat s pocitom, ze zas musim do tej blbej prace. Preto treba na sebe stale makat a posuvat sa vpred 🙂
@teskoma nevidel besiedky, nebol s deťmi tam,nebol hentam.... A k čomu to bolo dobré???? Absolútne k ničomu! Dieťa už nikdy nebude mať ďalšiu Besiedku,nikdy nebude mat zase 3 alebo 6 rokov,nič z toho sa nikdy nezopakuje! Nikdy! zatiaľ čo peniazu sú boli aj budú. Stále tliachas dookola tu istú primitivnu pesničku, želám ti len jedno,nech sa už konečne zobudis do reality a začneš ju vnímať inak ako doteraz, ak sa ti to nepodarí,je mi tá ľúto. Ty nemáš ani páru o tom,čo je v živote skutočne dôležité, ani tvoj muž. Celé smutné....
pomoc, besiedky .... uprimne, pri našich 4 deťoch, čo okrem bežnych školkarskych besiedok a školackych chodili niektorí aj na tanečnu, do LSU, hrali na nastroje, recitovali a všetci dobre spievali mi naskakovali už len pri slove "besiedka" zimomriavky ... viem, že nemám ani páru čo je skutočne doležité v živote ale po cca 15. besiedke som to celkom vzdala ... klobuk dolu pred všetkymi učiteľkami...
@aspolka77 prosim ta to si v akej knizke citala? normalne by som si ju aj precitala.. viac krat som si precitala ten citat ktory si sem napisala a fakt je to pravda! Ked premyslam nad tym co sa mi v zivote stalo tak vzdy pridem nato ze tie veci sa diali bud preto aby ma nieco naucili alebo pred niecim ochranili..
@teskoma a co je v tych povinnych platbach? Inak narastla ti ta suma co ti zostava za tych par dni 😉
na sud ste ich dali len kvoli tomu ze ho vyhodili nepravom? ci oni dali vasho muza?
@fra ja ze som jediná ,komu idú oči krížom pri slove besiedka
@mojkamojka presne tak zo 100-150 (písala, že toľko im zostane) je zrazu 250, ved čo stovka hore-dolu 😀
@teskoma necitala som ostatne prispevky, len vas uvodny a tiez ma napadlo, preco manzel nepracuje? To sa ludom stava, ze pridu o pracu, ale hladaju si novu potom. Su mnohe rodiny, ktore ledva vyziju, ale najdu si system. U vas je to, predpokladam, len docasna situacia, takze skor treba dat hlavu hore a pustit sa do hladania novej prace a udrzat si pozitivnu mysel a nadej. Podla mna sa to zasa upravi. Netreba pri prvom zakopnuti alebo nezdare hned si davat tabletky. Ved mate deti, pre tie stoji za to trochu aj zabojovat. Takze vela sil prajem!
@teskoma netreba setrit na x rokov, predpokladam ze clovek v produktivnom veku doma x rokov nebude
Refinancovat hypo, byt psychickou podporou pre manzela, aby sa dal co najskor dokopy a mohol sa vratit do pracovneho zivota.... ano, chapem, neistota je svina, no co mas teraz iste... pokial ste zdravi, vsetko sa da zvladnut...
Vážne Ti závidím Tvoje problémy. Vieš, mnohé rodiny riešia doslova existenčné problémy a ty riešiš, že nemôžeš ísť ku kaderníčke?! zobuď sa!
A ak bol manžel taký super v práci a mal takú dobrú pozíciu, určite by nemal byť pre neho problém nájsť si akúkoľvek prácu, aj keď len dočasne, aby si aspoň k tej kaderníčke mohla zájsť.
@teskoma po prečítaní úvodu mám otázku:
a čo presne bráni tvojmu manželovi zamestnať sa?
nechápem prečo by si úspešný, zdravý chlap, očividne nie hlúpy, keď pracoval na vysokej pozícii mal mať problém za pár dní nájsť náhradné zamestnanie a kľude popri tom riešiť neplatnosť výpovede.
Uff, musi to byt teraz pre vas tazke. Asi az v takej situacii si clovek zacne uvedomovat kolke veci povazoval za samozrejme. Nemam sice taku zodpovednost ako ty ale uz sa mj stalo ze som v minulosti prisla necakane o pracu ked mi nepredlzili kontrakt lebo som bola nadbytocna. Predtym som si minala, robila si sem tam radost s tym ze bude predsa za co a odrazu bolo po prijme. Snaz sa s manzelom dat dokopy zoznam pozicii na ktore by sa chcel dostat, ak sa da skuste oslovit nejakych znamych co maju firmy, spolahlivi ludia sa hladaju tazko a mozno by mu niekto mohol dat i dobre referencie.
manžel do práce a to okamžite, už včera bolo neskoro..
jedine že vám to takto zatiaľ vyhovuje a je dôvod, prečo sa doteraz nezamestnal inde. potom ale aký stres ak to takto chcete?
alebo potom naozaj nerozumiem, nechať rodinu žiť zo 100-250 eur mesačne a polroka sedieť doma a žehliť prádlo?
Viem, ze takato facka od zivota dokaze poriadne zaskocit, ale zasa az taka necakana nemoze byt, v zivote je clovek skratka raz hore a raz dole. Malokedy to ludom vychadza tak, ze znu uspech za uspechom, zdravi, stastni, milovani az nakoniec v devatdesiatke umru bezbolestne v spanku. A po precitani pribehu mamicky, ktorej zdrave dieta v 7 mesiacoch ochorelo a uz sa z toho nikdy nedostane, mi toto pride ako nic. Musis to brat ako prechodnu situaciu, narocnu, ale oproti inym problemom, zvladnutelnu. Staci, ked si manzel najde nove zamestnanie - a bude po probleme.
@teskoma mas pravdu, kasli na to a nenechaj sa rozhodit. Ja nechapem, kde sa vzal ten "sport" ukazovat, kto je na tom horsie. Ako "si oslepol? Ja mam rakovinu! mas 250 na mesiac? Ja vyzijem zo 100, sa zobud a vitaj v realite!". Normalne smiesne. Ludia, nie je to normalne zit z par eur na mesiac. Nie je to ani nic, na co mate byt hrdi a predhadzovat to kdekomu na oci. Je to zlyhanie. Bud vase, alebo v pripade socialne odkazanych skupin a zdravotne postihnutych je to zlyhanie statu a rodiny.
Drzim palce na sud, nedajte sa! Inak v pripade zamestnanec vs zamestnavatel v drvivej vacsine vyhra zamestnanec. Takisto mam podobnu situaciu ako ty. Moj prijem je krasny, ale manzel je primarny zivitel. V pripade jeho vypadku by to bolo rovnake ako u vas. Zabezpecili sme sa usporami (rovnako ako ste mali aj vy), poistkami proti vypadku prijmu, dlhodobej PN, zivotne atd atd. Ale to nie vzdy riesi vsetko.
Vela sily prajem. A nezabudaj, hlavne mate viziu do buducnosti. S obrovskou pravdepodobnostou toto bude u vas prechodne obdobie.
@teskoma z toho akým spôsobom reaguješ na baby, ktoré píšu čo sa Ti nepáči, neľutujú Ťa, nejednajú s Tebou v rukavičkách, z toho je vidieť, že Ti ide hlavne o to, aby Ťa niekto poľutoval, lebo žiadnu radu si si k srdcu nezobrala. Nenapíšeš otvorene, že je pre vás výhodnejšie ak je manžel na PN - lebo ju má vysokú. Spoliehate sa, že vyhráte súd... na niečo čo vôbec nemôžete ovplyvniť, čo sa bude roky rokúce ťahať a bude stáť veľa peňazí.
Takéto lekcie v živote sú často o pokore, o zmene priorít, hodnôt v živote. Ale niekto sa ľutuje, hľadá vinu kade tade a nepozrie sa hlbšie, čo mi skutočne toto čo sa stalo malo povedať - tak bude prešľapovať z miesta na miesto vo svojich skľúčených pocitoch a hľadaní viny vonku pokračovať roky, pokým ho nestretne iná rana.
Život sa nikdy nedeje len tak. Práve ten postoj čo k tomuto všetkému máš, mne príde omnoho žalostnejší ako to, čo sa vám stalo. Tebe chýba pokora.
Rany osudu zažil každý z nás. Ide len o to ako sa k nim postaví.
@viera27 myslim ze si celkom nepochopila....."sport" ukazovat, kto je na tom horsie. Ako "si oslepol? Ja mam rakovinu! mas 250 na mesiac?.........kiez by najtazsi problem ktory by nas postretol je riesenie penazi, a nie ten,ktory rakovina /ako ako si ty dala do jednej roviny s 250 eurami na mesiac/ prinasa. A uz vobec by som sa neodvazila spajat rakovinu so "sportom"ktory ukazuje kto je na tom horsie. Mnohe sa jej tu snazili radit, ze veci ohladom penazi treba brat tak, ze je tu vzdy riesenie, ze sa to zmeni k lepsiemu. Si odvazna, ked spajas oslepnutie,rakovinu...s 250 eurami na miesiac. Nech nikdy nepocitis trapenie ktore so sebou tazke choroby ci nahla smrt prinasaju
Fuha,zaujimavy pribeh...My pracujeme obaja,kazdy den v praci,mame hypo,auto,dokonca dve, nemame prijem ani tych 1300e a zijeme.Nie ako krali,ale zijeme,sme obleceny,najedeny,chodievame na vylety,aj ku kadernicke s dcerkou,a teray z budem na MD,a nemam pocit,ze zivorime...Nechapem,co vlastne oco ti ide....Ako tu pisalo x bab,toto povazujes za facku zivota? Bud rada ze ste zdravy,mate ruky a nohy...
mne taketo obdobie pomohlo si uvedomit, ze mnoho z tych veci, ktore som predtym pokladala za dolezite, vlastne vobec nepotrebujem. Zaobidem sa kludne aj bez nich a nie som o nic menej stastna. Ale u mna to trvalo dlhsie a krizou som presla uz davnejsie.

@jolinka životná poistka??? To je k čomu dobre??