icon

Keď dá život facku, ktorú nečakáš

teskoma
17. apr 2016

Ahojte, velmi velmi dlho som zvazovala ci pisat ci nie, ale mozno aspon to vypisanie sa na chvilu pomôze.To co napisem bude vyzerat ako zo zleho filmu, no verte, ze uz niekolko mesiacov ho zijem a je to tak tazke, ze na to nezabudnem do konca zivota.Kedze je vsetko na sude, nemôzem pisat konkretne ceci a detaily, skusim napisat vsetko tak, aby ste si vedeli urobit obraz .Manzel dostal pred viac ako pol rokom vypoved, ktora je neplatna a dôvody ktore su tam uvedene sa nikdy nestali,nic neurobil, vypoved mu bola dorucena ked bol 2x v zivote na PN,vsetko maju v rukach pravnici a nam sa v ten den tak zmenil zivot, ze to neprajem ani najväcsiemu nepriatelovi. manzel pracoval na vysokej veducej pozicii, v podstate nas zivil, ja mam pracu ktora nam pokryje iba mesacne povinne poplatky.Prisli sme o firemne auto, vsetky uspory,ktore isli na pravnikov a bezne mesacne vydavky, mame hypoteku, ktora sa momentalne plati z muzovej PN a z mojho skolskeho platu ostane 100E na cely mesiac .Prezivame, lebo to sa inak napisat neda vdaka tomu, ze mozem ist na ucte do minusu, doteraz som to v zivote nepotrebovala,teraz som tam stale .Najväcsia sranda je, ze doteraz nebol vytyceny ani prvy termin pojednavania a netusime kedy bude. Kto toto nezazil, nevie si ani predstavit co je toto za zivot. Neskutocny stres, zdravy chlap, ktory sa na svoju poziciu vypracoval sam je doma, vo veku kedy by mal byt na vrchu svojej kariery, co aj bol, ja mam taky strach z buducnosti ,to s aani napisat neda. Vsetko co aj deti mali skoncilo, ja nemozem ist ani ku kadernicke, ziadne vylety s detmi, kupuju sa bezne veci,nic navyse,normalne stojim v obchode a rozmyslam ktoremu dietatu topanky a pod. kazdy den pozeram na tabl. co mam doma, ze si nieco svihnem, no strach z nich je väcsi ako z toho co je teraz...pripadam si ako schizofrenik, chvilu na to zabudnem, je fajn, potom neskutocna uzkost, plac ,co bude ..
Dakujem baby aspon za precitanie, viem ze to nase problemy nevyriesi, len mozno je tu niekto kto cosi podobne zazil a napise ako to v zdravi prezit..desim sa leta, okrem zahrady nevieme deti nikam zobrat, este aj zubarovi nemozem ist kedy potrebujem, ale kedy mozem ..desne, sialene,neskutocne no pravdive..jedine co ma drzi pro zivote su deti a viera, ze to raz skonci .. ☹

marcelatje
20. apr 2016

@viera27 ak niekto zaraba menej to je zlyhanie? Ako kazdy by chcel asi viac ale za prve nemame vsetci rovnake hodnoty a za druhe nemozu byt vsetci na veducich poziciach ak niekto maka s lopatou za 500 asi nevie robit uctovnictvo alebo nerozumie jadrovej fyzike.....a bohuzial aj pomocna sila v kuchyni nezaraba majland. Podla mna im sluzi ku cti ze to robia aj za mizerne peniaze. Ale robia necakaju kto im co da.

viera27
20. apr 2016

@marcelatje ano. pokial niekto zivori a musi rozmyslat, z coho nakrmi rodinu, poplati elektriku a najom a zije stale na hrane nevediac co bude zajtra, tak je to zlyhanie. Presne ako som pisala, bud zlyhanie toho cloveka, alebo zlyhanie statu/rodiny.

zuzankasm
20. apr 2016

@marcelatje Uplne suhlasim,kazda praca je praca.Kym si clovek plati sam ucty,ten je frajer.Ja som robila v potravinach,krajala som salamy,mala som 20r,kamaratky sa mi smiali,ale ja som bola rada,ze som mala vlastne peniaze,kym oni si pytali od rodicov....Neviem,v dnesnej dobe sa ludia len zenu za materialnymi hodnotami,a ostatne akoby nebolo dolezite......

viera27
20. apr 2016

@arabellka no, rakovina, ako ti to povedat. Aj na tu potrebujes peniaze, vela penazi. Ak si zazila, vies ako to funguje pri onko ochoreni. Preto som to dala do jednej roviny. Je to zlo a rovnako nechapem, ako vobec niekto moze superit v tom ze je chudobnejsi. Presna rovnaka kravina ako superit v tom, ze som chorsi. Tam jednoducho nie je vitaz.

arabellka
20. apr 2016

@viera27 a rovnako si myslim,ze si pomylena tym, ked pisu, ze maju menej penazi a vyziju. neznamena to ze ma aj ona tak zit. vpodstate tym chcu povedat, aby si sa vo svojej tazkej chvili pozrela na zivoty okolo seba, vnimala aj ine ludske zivoty a situacie a uvidela ze toto nie je facka od zivota. skutocne nie je. a tiez si myslim, ze ked vravis, ze je zlyhanie zit z par eur na mesiac, ze nemas pravo takto urazat. ak si takto kopnes do ludi,tak sa ti neskor kopance vratia. mali by sme vazit slova a myslienky

gaby21
20. apr 2016

@teskoma Moja facka od života, bývame s celou rodinou v spoločnej domácnosti s mojou mamou, ktorá pred dvoma rokmi ochrnula od hrudníka dole, vinou lekára, mám dve malé det,i v tom čase vo veku 2 a 4 roky, velký rodinný dom, hypotéku na krku a kedže v žiadnom prípade nechcem dať mamu do ustavu, viem aká je tam starostlivosť, dostávam na nu opatrovatelský príspevok až 25 eur mesačne. Ty sa zobud pripadáš mi ako rozmaznané dieťa, ktorému zobrali hračku. (Krásny slniečkový den´= grcajuci smajlík/

viera27
20. apr 2016

@arabellka ako repac, ale vyhadzujeme miliardy z rozpoctu na nefunkcne statne internety, na sifa a kadejake kraviny a ludia u nas maju plat, z ktoreho rozmyslaju nad kazdym centom. A stale nie su v uliciach a nevesaju zlodejov, ale povazuju to za normalny zivot? Zazila som velku chudobu. Ale NIKDY ani na chvilku som si nemyslela, ze to je realita a ze takto to ma byt, ze taketo fungovanie je normalne.

arabellka
20. apr 2016

@viera27 neda sa zrovnavat rakovina,neda sa zrovnavat tazka choroba ci nahla smrt s peniazmi.

arabellka
20. apr 2016

@viera27 to ano,ja suhlasim,ale to je ine ako si pisala vyssie. nemyslim to zle,len som chcela aby to teskoma pochopila spravne a aby sa im darilo, aby sa nikto tu nehadal,lebo myslim si,ze dievcata to nemysleli zle

veronicka88
20. apr 2016

@gaby21 poďme sa "pretekat"...(ironicky reagujem na príspevky vyššie) keď som si prečítala názov nečakala som taký príspevok a prialo mi po vysvetlení ach zle...rana ktorú necakas je tyzden pred vianocami zistiť že otec má nador na oblicke-v,svokrovi vezmu pol chodidlá(cukrovkarska noha)a ešte do toho ti o pol noci manzel povie že už ťa nemiluje(našťastie sa spamätal po 2 mesiacoch)...je tomu rok a dodnes sa mi dvíha žalúdok...fuj hnusny predbiehaní šport kto je na tom horšie...chudatka zarábajúce ženy s mužmi na pnke cakajuciminkolko peňazí vysudia od zamestnávateľa....sprostá,načo prispievam...

mandala77
20. apr 2016

@viera27 ľudia keď žijú svoje životy to akože nie je realita a má to byť inak? Že všetci tí, ktorí nemajú na rozdávanie, zlyhali? Že len tí, čo majú na všetko peniaze, uspeli v živote?

Si ešte asi aj napriek chudobe nepochopila, že šťastie sa nedá merať niečím čo prichádza a odchádza.
Že uspokojenie nikdy nenájdeš vo veciach pominuteľných.
A dobro so zlom - tie idú vždy ruka v ruke. Jedno bez druhého nie je.

katarinapekna
20. apr 2016

@gaby21 tie ústavy sú na to určené a netreba ich hádzať do jedného vreca. Keďže by si ju tam nedala,tak sa nemáš dôvod sťažovať ani dávať do pozornosti 25e kt. Za to mas.

felycity
20. apr 2016

@viera27 ale či sa ti to páči alebo nie je to bohužiaľ realita tu na Slovensku a nikto sám to nezmení, myslím ako jednotlivec, to by sa musela zomknúť spoločnosť a troška zmeniť aj svoje myslenie, ale to je už o inom debata ( a faktom ostáva, že si zober na plecia len toľko, aby si to dokázal splaiť , nikdy nevieš čo sa môže prihodiť, žiadne zamestnanie nie je večné a ani my..)...@teskoma ono niekedy je ťažké keď sem dáš príspevok nie vždy ťa tá druhá strana dokáže úplne pochopiť na základe jedného opisu, každá sme iná a každá sme si zažili na vlastnej koži niečo iné, občas je ťažké prijať kritiku, pravdou však je, že by mala byť napísaná slušne tak, aby neurážala a nedehonestovala autora, ... ja viem, že to máte ťažké, ale faktom ostáva, že aj keď sa snažím byť akokoľvek empatická a verím, že je to veľký stres tak tiež mi niektoré vety prišli tak, že som bud nepochopila alebo... napr. že sa desíš leta, lebo nemôžete deti nikam zobrať, áno je to nepríjemné, ale deťom sa nič nestane, keĎ rok - dva budú v lete na záhrade, skús sa na to pozrieť inak, aj tie detičky pochopia, že nebudú mať vždy všetko, proste to je život, ako ti kočky napísali, je to ťažké a nepríjemné, ale netreba sa vzdávať, musíte zabojovať a ísť ďalej...

jankali
20. apr 2016

Manžel nech sa určite zamestná - tá psychika bude len horšia, keď sa súd bude naťahovať (poznám). No a každé pojednávanie bude veľký stres, takže musí mať niečo pevné a fungujúce - akože prac. pomer. Kým je PN, nech si hľadá. Stíhanie nemus byť, okrem toho, vtedy bude mať už zázemie inde...
Peniaze budete potrebovať teraz aj potom - podrž ho, a láskavo odprevaď do práce, nič lepšie neni, j.

jankali
20. apr 2016

Nenechajte, aby sa váš život točil len okolo súdu! U našich je to už pár rokov - tiež z vyskokej pozície - súd ešte nerozhodol, a nejdem písať následky v rodine...

mojkamojka
20. apr 2016

@viera27 ty si asi mylis poijmy s dojmami, ak takto zije väcsia cast Slovakov, tak ano je to realita, nie pekna, nie prijemna, ale realita. Nie, nie je to spravodlive, tak ako nie je spravodlive, ak dieta vyrasta v detskom domove bez rodicov, tak ako nie je spravodlive, ze vymozitelnost alimentov pre zenu, ak sa chlap rozhodne neplatit, je takmer nemozna a prikladov je nekonecne mnozstvo...Tento stat nezmenia strngajuci ludia na namesti, ani protestujuci ucitelia, sestricky.. v uliciach. Pomoze mat narod, ktory uvazuje, rozmysla, nesadne na lep sladkym reciam hranola a jemu podobnych, ked budeme vyuzivat aj intuiciu pri volbach...atd. My sme neskutocne sprosty narod. Za gulas zapredame aj vlastnu mater. A to ani nehovorim o tom, ze pana otockabathnedpovolbach volilo tolko ludi napriek tomu, co z neho doslova salalo...

mojkamojka
20. apr 2016
marcelatje
20. apr 2016

@viera27 nežijeme v bohatom štáte ktorý sa vie postarať o všetkých na úrovni. Ale preto sa ešte všetci nesťahujeme do zahraničia. Zlyhanie je ak niekto pre svoju rodinu nerobí maximum, spolieha sa na to čo mu kto dá, nepracuje aj keď by mohol. Zlyhanie je ak otec prepije peniaze detí. .......
No ak rodičia dokážu svoje deti urobiť šťastnými aj z mála to je obdivuhodné. Pretože na rovinu, žena s ukončenou základnou školou asi nikdy veľa zarábať nebude. Takú si asi generálny riaditeľ z nadnárodnej spoločnosti za ženu nehľadá aby dorovnal príjem...... Netvrdím že nikdy sa nedá zarábať lepšie ale sú aj ľudia čo robia maximum ale bohužiaľ nech robia čo robia zarábajú minimum 😒 obviňovanie štátu nemá význam. V prvom rade sa má každý spoliehať na seba a prikrývať sa perinou na akú má.

gaby21
20. apr 2016

@katarinapekna A ty si už v takom ustave samozrejme bola, nemáš ani predstavy ako sa staraju o bezvládnych ludí, ano 25 eur je nádherné, za to že chcem dať mame ktorá celý život robila, plnohodnotnu opateru, hlavná vec, že v ustave, by štát stálo opatrovíctvo človeka s 24 hodinovou starostlivosťou 1500 eur. Ty si zaslužiš aby ťa tvoje deti v starobe do jedného z takých ustavou šupli, jooj ako ti tam bude fajne, ako na dovolenke, prajem ti to z celého srdca, to budeš mať krásnu starobu 😉

svetluska82
20. apr 2016

Pokial je zdravie tak vsetko ostatne sa da poriesit...mam znamu co ma muza vysluhoveho vojaka na dochodku a pritom robil na univerzite a ona uradnicka...prijem cca dokopy vyse 2000e...stale sa stazovala ze maju malo...ja ucka muz robi na pol.uvazok plus invalidny ciastocny..zijeme mormalne aj auto mame hypo dyn chodi na hokej v lete dovca v zahranici....zas nevyberame drahe dovolenky...ak chceme ist do luxusnej destinacie tak setrime par rokov...a ked smw boli min.rok v disneylande tak ta znama zahlasila ze oni si to nikdy nemozu dovolit vysolit na vstupenku 70e na osobu...pritom kazdy polrok drahe mobily decka po tri najnovsie notebooky...jej hlasky su trapne. Rodicom zahlasila nech si zoberu pozicku na vianoce aby vnucatamzabezpecili darceky...teraz jej muz je bez prace no stale ma okolo 800 e vysluhovy dochodok no nejdu to prezit

veronicka88
20. apr 2016

@svetluska82 mne sa v mojom živote potvrdilo že sa sťažujú ti čo majú najviac...prečo?netusim ale XY ľudí kolo mňa je na tom takto

moni244
20. apr 2016

ja nechápem, čo to máte za byt, keď platíte tak veľa, my sme v BA, hypotéka na 3 izbový byt je 325 eur, 500-600 a vyššie eurové hypotéku sú na novostavbách vo vychytaných lokalitách, čo tak predať byť, presťahovať sa do inej mestkej časti, kúpiť niečo lacnejšie? tím pádom môžu ísť aj mesačné platby za byt dole, požiadať o odklad splátok a netvrď, že to nejde, my sme žiadali a vyšli nám v ústrety, to ste nemali poistku proti strate príjmu? my ju máme, za ďalšie chlapa nakopať, nech sa preberie, nie je to tragédia, správny chlap sa otrasie a ide ďalej a nevyplakáva doma, aký je svet nespravodlivý

katarinapekna
20. apr 2016

@gaby21 dakujem, ja tam dobrovoľne pôjdem! ked sa nebudem vedieť sama o seba postarať, nechápem, prečo by som mala ostať dieťaťu na krku. treba vybrať taký, kde to vedia, nie taký čo májú na háku, vieš? možno si o tom nepočula, ale áno, aj také existujú. 🙂

moni244
20. apr 2016

jaj a ešte ma napadlo, lamentuješ tu nad letnou dovolenkou, dá sa to urobiť tak krásne, že deti budú mať zážitok a nič ťa to nebude stáť, mi robievame stále dobrodružné výpravy po okolí, na zrúcaniny zámkov, opekačky, na to fakt netreba veľa, špekačky, voda, nejaká lopta, chlieb a ide sa, radšej máme takéto výlety, ako si furt niekde niečo platiť, načo, máme na slovensku krásnu prírodu, škoda nevyužiť

sasa1983
20. apr 2016

Baby, ok, su zavazne problemy, zdravotne a fatalne a atd, ale kazdemu sa svoj problem zda ako najvacsi, najma ten v ktorom aktualne je. .trosku empatie by to chcelo a to ja robim na onkologii, takze viem svoje.

gaby21
20. apr 2016

@katarinapekna ja som nikdy nemala pocit že by moja mama ostala na krku, sú to tie najkrajšie chvíle ktoré sme spolu kedy strávili, je to úžasný pocit že jej môžem vrátiť všetku lásku s starostlivosť, ktorú mi celý život dávala, a moje deti sú nesmierne šťastná že starká je stále s nami, už teraz vedia čo je úcta a láska ku starým a chorým ľuďom. Tak ty si tu svoju starobu uzi v luxusnom ústave, ktorý by si si mala rezervovať už teraz, čakacia listina bude pravdepodobne dlha

fidka79
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
20. apr 2016

@gaby21 prečo by si mala @katarinapekna zaslúžiť aby ju deti do neho šupli? Trošku tvrdé slová, nie?
Ani tebe nikto nezaručí, že tam raz neskončíš, nikomu z nás. Život prináša rôzne situácie a ani to, že ty sa teraz staráš o mamu ti nezaručí, že raz takto bude postarané aj o teba...

marcelatje
20. apr 2016

@gaby21 si uzasna

trdelnik234
20. apr 2016

@0silvia0 V podstate si napisala velku pravdu. Vsetko, co robime pre svojich bliznych, by sme mali robit z lasky a neocakavat za to ziadne zasluhy, ziadnu vdaku, skratka nic. Robime to, pretoze toho cloveka milujeme. darujeme mu kusok zo seba a ked to utrpenie, fyzicke a ci psychicke prezivame s nim, vnutorne rastieme.
To, ze sa niekto stara o tazko choreho clena domacnosti by mala byt v prvom rade vzdy slobodna volba, naplnenie poslania
Ale ak si precitas prispevok od katarinapekna, na ktory gaby21 reagovala a das si ho do kontextu temy, tak mozno pochopis, preco reagovala, tak ako reagovala. Gaby 21 pise, ze facka od zivota je choroba jej mamky, tazka choroba, ktora ju priputala na lozko a
katarinapekna @gaby21 jej napise toto "tie ústavy sú na to určené a netreba ich hádzať do jedného vreca. Keďže by si ju tam nedala,tak sa nemáš dôvod sťažovať ani dávať do pozornosti 25e kt. Za to mas."