Keď dospelé deti nechcú pracovať
A ani neprispievajú do domácnosti.
Ako ich motivovať, aby už vyleteli z hniezda?
Čo robiť, keď nemajú ani chuť pracovať?
Vyhodiť ich z domu?
Dohováranie ani nadávky nepomáhajú.
Čo by ste robili?
No ja som dlho nepracovala iba študovala a to som nemala ani brigády nič a bývala som doma a mamina mi ani slovo nepovedala.A absolútne takéto výčitky ako tu niektoré pišu u nás nikdy neboli.Ale my máme iný vzťah kamarádsky
No jedine treba, dat ultimatum, ze do 2-3m (podla mna aj skor, idu vianoce, vsetky obchody ak nebude lockdow budu hladat zamestnancov, aj teraz kam sa pohnem, vsade su vypisane cedulky, ze hladaju ludi -gastro, obchody...) budu mat pracu, inak im konci mama hotel, zatial obmedzit wifi napr. na vecer ked ste doma, lebo zase neodpojite ich uplne, obmedzit financie na minimum - nutna vec je cestovat na pohovor.
A potom pride hardcore s manzelom prestante robit nakupy, najedzte sa kludne vonku, ved to usetrite, ked nebudete deti chovat, vypnete teplu voduuu, ziadne platenie mobilov/internetov... a nakoniech ich vypoklonkujete z domu. Otazne je kam pojdu, ak im vylozite tasky pred dvere?
@liusa82 jedna vec je studovat, a druha vec je valat sa doma po skonceni skoly... a 3 deti. Fakt je aj ten, ze cim neskor zacnu ziskavat pracovne navyky, prax.. tym horsie. za chvilu si zmyslia rodinu a manzelstvo atd a nebudu mat ani len pracu....
@cocolino234 presne tuto diskusiu som mala cerstvo v pamati 👏 A nie je jedina...
@simca06022011 nehvoriac o tom, ze ak nepracuju ani nestuduju, co sa deje s dochodkovym sporenim a podobne?
Bude to zniet tvrdo ale dala by som im napr 3 mesiace na najdenie minimalne brigady ked by nenasli vyhodila by som. Ale neurobila by som to so zamerom aby som mala z ich prace peniaze ale s tym aby sa naucili, co dospely clovek by mal robit a ake su jeho povinnosti ak chce mat strechu nad hlavou. Co sa tyka prace TPP dala by som im pochopitelne dlhsiu dobu napr Pol roka ale tu brigadu do 3 mesiacov by museli mat a z TPP prispievat rovnym dielom do domacnosti alebo ist do vlastneho. Ale pokial chodila na VS tak by som od nich neziadala aby sa odstahovali ani aby prispievali do domacnosti ale to asi nebude tento pripad.
@simsalabim a kto im plati zdravotku? 🙂
To musí byť aká nahodicka,že všetky deti tých istých rodičov nechcú pracovať? Autorka,ak je toto pravda,zamyslela by som sa,kde sa stala chyba a nie ako ich vyhodiť,aj keď je už na zamyslanie sa dosť neskoro,to by ma asi trápilo viac,než to,či ich vyhodim.
@simca06022011 no presne, aj na to som myslela...
a inak ja neviem co je to za doba, ci naozaj detom vsetko kupime, doprajeme, ale ja soms a tesila ako blcha na brigady, uz od strednej som bola v lete aj mesiac v kancelarii a potom som bola kral sveta s tolkymi peniazemi 🙂)) na vs to bolo uplne normalne ze som popri nej pracovala... aj teraz sme mali v kancelarii studentky popri skole, tak prisla vecer... prisli volne dni... prax popri skole a zarobok vo vacku.
@cocolino234 No neviem ja som vdačná za mojich rodičov a keby mám náhodou niekedy dieťa bola by som rovnaká ale to platí iba vtedy pokial by študovali riadne výšku a pripravovali by sa dalej na povolanie
To je dosť zapeklitá situácia a nechcem autorku súdiť, ale mne nejde do hlavy, že všetky tri deti nechcú pracovať? Pochopím, že jedno sa "nepodarí", ale tri? To niekde musela byť sakra veľká chyba vo výchove.
Neviem čo by som urobila. Ľahko sa hovorí, že ich vyhoď, ťažšie sa koná. Ale je to asi jediná možnosť. Prestala by som robiť sponzora, platiť povinné položky a možno by sa zbadali. Hlavne by som požiadala nech si nájdu vlastné bývanie.
Treba ich niekde zamestnať, skúste im aj vy hľadať prácu.
Poznám jednu ženu, matku 3 deti... V živote robila cca 2 roky, inak stále doma, nič nerobila, nič. Neplatila, pomaly ani ne varila, matka jej posielala peniaze aby z niečoho žila nakoľko jej už teraz exmanzel ju odmietal živiť keďže nebola schopná ničoho iba na nete sedieť, ta. Žena má 47 rokov a nedokáže sa o seba postarať, takže ak toto rodicia chcú.... Prestať im prat, variť a starat sa o ne, ak majú rozum pochopia a ak nie tak nuž....
@simca06022011 teraz je doba sedieť na PC a na mobile, fajčiť a chlastat sak rodicia pomôžu, postarajú sa 🙈
My sme s kámoškami makali už ako 14ročné,celé leto...brigády v sadoch, oberať ovocie mohol každý kto mal záujem....Keď som mala 16 mama mi už nakúpila nič,na všetko čo som chcela som si musela zarobiť sama...Tak som makala vo večierke,kde bola prác.doba od 5tej do 10tej potom 2dni voľno, počas ktorého som predávala ovocie-zeleninu v búde na vlakovke 😉....a po nociach som robila hostesku na boxe, alebo tanečnicu na laserdiscoshow v Maďarsku,alebo v Jambo centre v Košiciach.....To boli najkrajšie časy v mojom živote...bohatá,nezávislá,slobodná....Našetrila som na jednoizbák behom roka 😁
@cocolino234 si čítam tu diskusiu. To je teda gól. Presne viem, na ktorý komentár narážaš. :D :D
vždy je to len chyba rodičov, len toľko k tomu, deti chodia brigádovať ako 16 ročné aspoň letáky, alebo čokoľvek iné, zjavne ste ich nikdy k ničomu takému neviedli, tak prečo by robili, keď majú navarené, opraté atď, to malo byť ako prvé zrušené, ja keď som v 19tich robila, hneď z prvej výplaty som sama začala prispievať, takýchto darmožráčov neznášam čo vyciciavajú rodičov
Oni dvaja porobia doma, aj navaria, aj upracú, len s tou prácou je problém. Nie sú komunikatívni, všetky deti boli veľmi tiché v škole, tak hovorili pani učiteľky keď som bola na rodičovských združeniach. Ešte jedna vec ma trápi, nenávidia moju mamu, to preto, lebo robila rozdiely medzi nimi a deťmi mojej sestry. Nechcú ju navštíviť, ani dcéra. Pre dcéru babka neexistuje. Pre toto nemám pochopenie, predsa starší človek potrebuje pomoc a myslím si, že si máme navzájom odpúšťať.
koľko rokov majú deti? robenie rozdielov medzi deťmi sa starým rodičom nevypláca, totiž deti si to pamätajú veľmi dlho.
Vráťme sa ale k prvému problému, tvoje deti nikdy nechodili na brigády? Ani teraz nechodia aspoň na brigády, keď nemajú stálu prácu? Vykladať tovar môžu aj introverti, s tovarom netreba komunikovať. Čím dlhšie budú doma, tým horšie sa im bude naštartovávať normálny pracovný život.
Tak tu s tou nenávisťou voči babke mám vlastnú skúsenosť. To im vôbec netreba mať za zlé pretože deti si takéto veci pamätajú a nesú do dospelosti. Sama mám babku ktorá vždy uprednostňovala ujove deti aj keď boli drzé a doteraz to nie sú dobrí ľudia. Babke nadajú aj vulgárne, ja sa správam slušne ale vždy inklinuje k nim. Neviem z akého dôvodu som ja doplácala na to že som bola dobré dieťa. Teraz mám s babkou taký vzťah že ju akceptujem ale nejdem sa za ňou pretrhnúť a moji rodičia to chápu lebo vedia aká bola situácia. Občas k nej zájdem alebo ona príde ku nám ale vždy mám strašné nervy lebo sa absolútne nezaujíma o môj život a celú návštevu rozpráva len o sesterniciach, bratrancoch a ich deťoch. Vždy mám tak na dva mesiace dosť. Človek cíti krivdu dlhé roky a tak to majú aj tvoje deti predpokladám. Nenúť ich do toho ak to sami nechcú. To ale nemení nič na tom že majú zle stanovené hranice. To že nie sú priebojné je chyba a asi bolo potrebné ich k tomu viesť ale teraz už ťažko nad tým rozmýšľať. Urob tak ako ti tu radia a vyčleň jasné hranice a pravidlá z ktorých hlavne ty nemôžeš ustúpiť.
@0silvia0 Dcéra 31, synovia 26 a 28. Brigádovať nemuseli, nechceli, boli sme radi, že aspoň školy zvládli. Syn bol chvíľu v Kauflande na brigádu, ale vyhodili ho. A on bol ešte aj rád. Neviem s nimi pohnúť.
@kkovacovak Ja to chápem, ale nechápem dcerino hranie sa na Popolušku a u synov to isté. Živiť v sebe hnev nie je to práve orechové.
Tak to su trosku stari uz na sedenie doma... babku/dedku/tetku by som neriesila vobec, je to ich vec, ich nazor.. iba by som povedala, ze raz to budu lutovat, rodinne vztahy su nadovsetko ak tam naozaj nie su nejake "vazne dovody" na hnevanie sa.
Ale na vlastne nohy sa musia postavit. Uz roky mali pracovat a nie ze brigadovat. Kludne by som pritvrdila, to nie su absolventi, co si oddychuju par mesiacov po skole doma. Ta skola im je bez praxe na jedno velke h***o (pardon za vyraz, nedalo mi to...)
@simca06022011 Ja neviem ako je možné, že necítia túto potrebu. S mužom pracujeme celý život, takže nemali vzor rodičov sediacich doma na dávkach od štátu. Nechápem ako sa to stalo. A zároveň sa bojím, že je neskoro.
Necitia, lebo im nic nechyba. Nikdy nie je neskoro. Len ak si nebudete stat za svojim, nepritvrdite a nevydrzite, budu to brat jednym uchom dnu a druhym von. Ved v dcerinom veku uz som mala vlastny dom a rodinu. A prax v obore 10+r, kedze som pracovala aj popri skole... tak si to porovnaj, ak nezacnu konat, kde bude v 40tke? bude sa rekvalifikovat, alebo znvou studovat,alebo vykladat tovar v tescu?
A to je chyba, že už ako študenti ani brigádovať nemuseli. My sme museli keď sme chceli niečo mať. Teda aspoň ja a sestra, brat nie a s ním to vyzerá ako u vás doma teraz. Tiež sme mali dobrý príklad, rodičia obaja pracovití ale to je jednoducho o výchove.
A inak ja som introvert velky, neznasam kolektivy ludi, stres neskutocny zo zodpovednosti a strasne neznasam zmeny a pracujem, v skoel som tiez neexcelovala v nejake "komunikacii"... teraz na HO par rokov a som z toho na nervicky uz, ale predstava, ze mam ist aj ked prax mam niekde do noveho, alebo niekam inak a mam z toho stres,ale proste musim sa pozbierat (akurat vyberam, ze by som trosku zmenila pracu, aj nejaky externy prijem by som urcite zniesla :D). Proste ked musis,ides. Dokonca musim povedat, ze ta praca s ludmi, ci v obchode, v office uz pomenej(uctovnictvo robim), alebo teraz v eshope s klientmi, prave nauci cloveka byt viac "komunikatívnym" a menej hanblivym.

No čítam tak diskusiu a že vyhodiť z domu? To mi príde ako z extrému do extrému.. to že neprispievajú a všetko berú ako samozrejmosť je niečím spôsobené.. to je riešenie, bez úprimného rozhovoru a nastavenia pravidiel vyhodiť z domu? Normálne dať ultimátum, ale len tak vyhodiť mi príde extrem..