Keď dospelé deti nechcú pracovať
A ani neprispievajú do domácnosti.
Ako ich motivovať, aby už vyleteli z hniezda?
Čo robiť, keď nemajú ani chuť pracovať?
Vyhodiť ich z domu?
Dohováranie ani nadávky nepomáhajú.
Čo by ste robili?
To sú doma od konca strednej školy? Či vysokej?
Nič iné nepomôže...Zbaliť kufor a dovidenia....ked nebude mať čo žrať a kde skloniť hlavu, tak aj robotu si nájde.
Brigadovat mohli aspon cez letne prazdniny, asi ste ich prilis ofukovali a teraz nemate gule na radikalnejsie riesenie. Tu sa neda nic ine poradit, len ultimatum. A prestat im robit servis.
@belllinka Jeden má výučný list, druhý maturitu. Sú doma od skončenia školy.
@0silvia0 Boli všetci traja takí, aj dcéra, ale tá sa neskôr spamätala, dnes pracuje.
@0silvia0 My sme chceli, aby dokončili školu hlavne, preto sme ich ani nezaťažovali nejakou brigádou.
tak sa vam to vypomstilo teraz🤷♀️, nezatazovali ste ich, teraz zatazuju oni vas...
Ja som hnala syna cez leto na brigady od 16tich, lebo som videla na nom, ze je pohodlny typ, tak nech ziska pracovne navyky do buducna.
@jana_eyre_2 ale ved autorka pisala,ze dohovaranie a ultimata nepomahaju,tak potom jedine vyhodit z domu,co ine..tak sa nespamataju nikdy..
no dobre, nezatazovali ste pocas skoly brigadou, ale uz su zo skoly prec roky. Bohuzial dohovor nepomoze, lebo vidia ze ste na nich makki a zvykli si za nejake tie vyhrazky za roky.
@simca06022011 tak to je ten lepší prípad ktorý sa uvedomil a dal si povedať.
@tehula2016 písala že dohovaranie a nadávky nepomáhajú o ziadnych ultimatach v úvode nepise.. no evidentne je asi niekde chyba..
Počkať ja som si hovorila že hovoríš o deťoch ktoré majú tak do 25 rokov. To ako vážne dvaja dospelí chlapi 26 a 28 rokov nerobili od konca školy??? No hnala by som ich. Ak majú priateľky tak si nechcem predstaviť aké musia byť nadšene ony.
nečítala som diskusiu, no urobili ste vo výchove veľa chýb. Nie všetci mladiství chodia na brigády, ale ak chodia, je to pre nich veľmi dobrá škola. Pretože 100 eur, ktoré 16 ročný pubertiak zarobí, je iných, ako 100 eur, ktoré dostane od rodičov. To, že ste najmä chceli, aby dokončili školu, je len výhovorka. Nechápem, ako si mohla dcére naletieť na to, že pracuje. Prečo si od prvej výplaty nežiadala prispievať do domácnosti? Z čoho si vtedy platila napr, mobil, šminky? Ty si jej na to v pohode dávala peniaze, aj keď akože pracovala? Či si tušila, že nepracuje a len si klamala sama seba. A teraz tvojím synom kto platí mobily? Kde berú financie na oblečenie, na nejakú zábavu, či len sedia doma? Zmeň heslo na wifi, nájdite im s mužom prácu s nejakou ubytovňou a odchod. A nezobrať v žiadnom prípade späť. Keď necháte hľadanie práce na nich, bude to tak, ako doteraz ešte ďalších desať rokov. Vzťah s babkou teraz nerieš, to ste si mali uvedomiť aj ty, aj babka skôr, že to nebude robiť dobrotu, keď robí medzi deťmi rozdiely.
Asi tam bude v niecom inom chyba,nasi velmi nevyskakovali,pri 3detoch co vam poviem,vzdy im to vyslo len tak tak. Ale to nas so surodencami motivovalo studovat,pracovat aby sme sa mali lepsie. Ked videli,ze sa snazime pomohli nam ci uz financne,s prerabkou,s konickami... Teraz sa im to pomalinky vracia,aspon dufam ze to tak beru.
Podľa mňa to berú tak , že rodičia sú povinný ich živiť do 25ky. Dnešna generácia je lenivá ako voš.
Dám vám príklad. Robia mi na dome majstri. Partia. Šéfuje im chlapec...má 23 rokov. Od 18 ako skončil strednú, maka na stavbách (od 15 do 18 chodil brigadovat) a už dva roky ma vlastnú firmu a robotu zajednanu na najbližší rok dopredu.
Pomáha rodičom a navštevuje ich co najčastejšie. Má priateľku, bývajú sami a začínajú riešiť deti.
Podľa mňa, jeho rodičov by sme mali ísť spýtať, ako sa to robí...
(Ja som z domu od 18 a môj muž tiež, naši nám pomohli s výškou, ale väčšinu výdavkov na VŠ sme si platili z brigád)
Nechceli ste ich zaťažovať tak ste si z ich vychovali lenivé pijavice. Nikdy iný nebudú, bohužiaľ.
Keby sú čerstvo po skole ešte by sa s tým dalo čosi urobiť, zaplatiť ubytovňu na mesiac a nechať ich nech si poradia sami.
Ale teraz su už strateni, zbytočne existencie. Nikto nezamestna chalana co ma 10 rokov po skole a ešte nikde nerobil
To si robíš srandu že 10 rokov od skončenia školy si s tými povalačmi nič neurobila?! To si im normálne všetko kupovala, varila, prala a oni sedeli doma? To je čo za výchovu. Dobre si ich pokazila. Teraz už jedine terapia šokom - po 2 mesačnom ultimáte im prestať variť, prať, celkovo stopnúť všetko čo pre nich robíš, vyhodiť z domu. Hneď zmeniť heslo na wifi a po 2 mesiacoch vymeniť zámky. Čo sa týka zlého vzťahu s babkou, môže si za to sama, tak jej treba, nie sú povinní sa o ňu zaujímať keď ona nemala záujem.
Vyhodit. To najlepsie co moze rodic urobit. Skutocne! Dohodnut podmienky odchodu a trvat na nom.
Prepáčte ale to ste sa až teraz zobudila? Teda aj s manželom ? .toľko rokov a vy ich stále živíte okamžite ísť za nimi a povedať jasné máte čas do vianoc si nájsť prácu aby v januári nech idú kade ľahšie .na nejaký nocľah budú mať . Poprípade jasne stanoviť že môžu ostať ale tu mi dáš 200 na jedlo a 100na ubytovanie a čo sa týka vody ,elektriky ,kúrenie, pekne na polovicu a svoju časť poplatok za popelnicu zaplatiť
Jednoducho vyhodit z domu, nech sa staraju vermi je to jedine riesenie syn nedokoncil prvy rok vysky isiel potom na inu do ineho mesta povedala som mu mas smolu tuto skolu aj intrak si budes platit sam a aj tak bolo dalsi vyuzil ze moze pracovat u otca a ten mu povedal najdi si uz svoju pracu a vlastne byvanie vzali sme mu kluce a on si pracu nasiel hned aj podnajom uz si vie naraz aj peniaze usetrit co predtim pominal na blbosti proste ked to nejde po do rom tak treba byt aj zly a vsetko zvladnu ja som si dokazala najst pracu v priebehu týždňa ked chces da sa vsetko len treba pritvrdit lebo dnesna mladez je nerozhodna
@andrejka1974 vobec nie,ja ked som sla na vysku vedela som ze mam len 1 moznost,ziadne tehotenstvo,ziadne opakovanie rocniku,pekne pracovat popri skole,ucit sa mi nechcelo,ale urobila som na prvy sup. Chudobnejsie pomery vedia motivovat.
@jana_eyre_2 ale ved kazdy normalne zmyslajuci rodic za tych 8-10 rokov musel dat nejake ultimata a napriek tomu sa synovia valaju doma..a take ze varenie,pranie ved to sa malo stopnut po polroku nicnerobenia..ja nechapem to autorka tolke roky tolerovala ich povalacstvo a zivila ich?ved tam sa malo zakrocit razne hned na zaciatku..
Spytala si sa deti, ako si to dalej predstavuju? Ako vidia svoju buducnost? Budu sediet u vas doma, nechaju sa zivit a ked rodicia zomru, tak co? Skoncia pod mostom? Bavili ste sa na tuto temu?
Mam jeden postreh k tomu,vela ludi hovori svojim detom/vnucatam ze zdedia byt,dom,auto a potom sa cuduju ked su nezamestnatelni. Lebo dakde im to nevyhovuje na 100% tak odidu. Este ked ich k tomu zivite,neposlete na brigadu,davate im vreckove...ja na svoje dieta chcem byt prisna v tomto,nech ide studovat na lepsiu univerzitu,ale nedam im mega vreckove.
Pred časom tu bola taká dlháááá diskusia, kde jedna mamička mala takýto problém so synom, baby jej radili vyhodiť z domu, druhé ju za to odcudzovali ako to mohla spraviť. Mamina to nakoniec spravila, mladý odišiel robiť, bývať na ubytovňu. A myslím 2-3 dni dozadu písala, ako dobre spravili, chalan zarába a už ide kupovať vlastný byt. Škoda že neviem jej meno, možno baby si budú pamätať a hodia sem link. Naozaj to bola zaujímava diskusia, poučná.
@redana no ja sa nechcem nikoho dotknúť.. niekde sa stala obrovská chyba keď po toľkých rokoch riešia čo ďalej pri toľkých detoch...

@nikpa aj ja mam takeho brata, ale ten sa po zakroceni rodicov teda dal riadne dokopy rychlo.. nasiel si taku pracu, realizuje sa, ktora ho bavi a zarobi viac ako my vsetci dokopy :DDD