icon

Keď dospelé deti nechcú pracovať

10. nov 2021

A ani neprispievajú do domácnosti.
Ako ich motivovať, aby už vyleteli z hniezda?
Čo robiť, keď nemajú ani chuť pracovať?
Vyhodiť ich z domu?
Dohováranie ani nadávky nepomáhajú.
Čo by ste robili?

Strana
z4
autor
11. nov 2021

Ďakujem všetkým zúčastneným za odpovede, pripájam sa až teraz, keďže som bola v práci.
Neviem sama ako to dospelo až sem, tri deti, ani jedno do práce. Chvíľku som za to v tichosti obviňovala moju mamu, moje deti jej vždy boli dobre akurát keď potrebovala okolo domu porobiť, poprarať a deti mojej sestry len obskakovala. Že možno preto boli znechutení. Ale nemyslím si, že je to ten pravý dôvod.

simca06022011
11. nov 2021

Mas to trochu pomýlené. S matkou mas viditelne najvacsi problem ty a vsetko davas/davala si za vinu jej. Ale su to tvoje deti, ty ich vychovavas. Ti ze idu pomahat niekde, na tom nic zle nie je. Lepsie ako pred telkou sediet.

ki_ki2
11. nov 2021

@simca06022011 súhlasím .

liljana
11. nov 2021

Opicia laska. Zanedbali ste pracovnu, aj citovu vychovu. Najskor ste netrvali na tom, aby chodili od mala na brigady a robili ste vzdy za nich. Citova stranka je, ze im nevadi, ze stari rodicia dru a oni necinne lezia. Necakajte prilis od nich, ze sa o vas raz postaraju, ked to budete potrebovat. Este vam vynadaju, ze vy rodicia ste ich nic nenaucili.
Ako bolo povedane, najskor im dat 3 mesiace, aby si nieco nasli a az potom zbalit kufre. Su zdravi dospeli, schopni, aj povinni pracovat a starat sa o seba. Len doteraz nemuseli.
Zaujimave je, ze ked deti nepracuju, tak su to vychcani lenivci, hlada sa dovod zlyhania rodicov. Ked nepracuje zena v domacnosti cely zivot, tak tu bude, ze je to uplne normalna situacia. Rozdiel je iba, ze v prvom pripade zivia rodicia, pokrvni pribuzni a v druhom cudzi clovek - manzel.
Ale aj ine diskusie prebiehaju v tom duchu. Ked sa stazuje ten, co sedi doma - dcera, manzelka, tak hladaju dovody, ze je to normalne a spravne, ze sa o nich niekto stara a oni nic nerobia.

simca06022011
11. nov 2021

@liljana ano je rozdiel byt zena v domacnosti, ak to rodine vyhovuje, ako dieta doma v 30tke bez prace a povinnosti. Ked sa zamyslis, rozdiel urcite najdes.

lujza123
11. nov 2021

Autorka to snáď nemyslíš vážne zvalovat vinu na svoju matku? Nehnevaj sa to ze starý rodicia zvýhodňuju nejaké vnúčatá oproti iným sa deje v každej 5-tej rodine, to majú teraz všetci sedieť doma a vyžierat svojich rodičov?

Co bolo bolo, druhú šancu na výchovu už nebudeš mať. Máš len 2 možnosti chovať si doma pijavice až do smrti alebo im zaplatiť ubytovňu na 2 mesiace a vysťahovať ich.

0silvia0
11. nov 2021

aha, autorka, takže to máš v hlave asi tak, že tvoja mama nemala veľmi dobrý vzťah s tvojimi deťmi, tak ty si im chcela vynahradiť babkinu chýbajúcu lásku tým, že ich budeš šetriť, ofukovať a obskakovať, aby si tvojej matke ukázala, ako má vyzerať materinská láska? Lebo naozaj nerozumiem z akého dôvodu do tohoto celého pletieš svoju mamu. Tvoja mama vychovala svoje deti, aj teba a ty s mužom vychovávate zasa svoje deti. A evidentne ste robili chyby vo výchove tak isto ako ich robila tvoja matka. Takže stačilo obviňovania tvojej matky a skús sa teraz pozrieť na svoju výchovu a rieš ešte čo sa dá.

liljana
11. nov 2021

@simca06022011 Podarilo sa mi byt teraz dva tyzdne v nemocnici, zial kolaps organizmu. Za tyzden zomreli traja stari ludia. Dalsi 80 rocny stary pan chodil kazdy druhy den na dialyzu. Prisla sanitka, osetrovatel mu pomohol do sanitky, o 5 hodin ho doviezli. Pat rokov, kazdy druhy den. ked sa to prevedie na nemocnicne naklady, su to obrovske sumy. Sanitka, sofer, x osob personalu, pristroje, lekari, sestricky, osetrovatelia.
Potom raz pridu tieto stare zienky v domacnosti. Za mlada im "vyhovovalo" sediet doma, do nemocnicneho a socialneho systemu nedali ani eur, lebo im V RODINE to vyhovovalo. A vsetci sa potom poskladaju na ich dialyzu, dochodky, operacie, vysetrenia,... na vsetko.
Az ked cloveka "zachyti" system, vidi, ake je to vo vnutri.

simca06022011
11. nov 2021

@liljana jaj neziarli, len ti tak poviem ze zienky v domácnosti si odvody platia 😉 ak nie su teda na úradoch práce. A ani vacsina zamestnancov a szco s minimálnymi odvodmi neodvedie do toho systemu nejake "velke sumy". Za to ked chlap zarobi dost na to, aby vedel tahat sam domácnosť, odvody plati ine a vklude viac ako 10 zamestnancov, určite taka domácnosť štátu nie je nic dlžná... Moj posiela do sp a zo kazdy mesiac 3,5tisic (a este idu odvody extra za mna, cize aj keby som sa na to vykaslala a ostanem nepracovat doma, nemám ziadne vycitky voci systemu) ... Tak len tolko k tomu. Netreba si namyslat ako super dotuje zaamestnanec a minimálnou mzdou zdravotnictvo. Tie peniaze minie na preventívky, par chorob, navstev ambulancii, kozneho, velmi rychlo... A co este ked ho hospitalizuju kvoli hocicomu.
Každý nech si urobi a zaradi zivot ako mu vyhovuje, nezabudni zdravotnictvo mame bezplatné, netreba slepo zavidiet.
Nikdy by ma nenapadlo riešiť toto co ty, pretože prvorada je kvalita zdravotníctva, sluzieb statu atd... A bohuzial, ta je na figu a ziadne miliardy nepomozu, kym sa nezmenia ludia.

heln
11. nov 2021

ahoj, toto si popravde neviem predstavit. ked som skoncila strednu, mama dala na stol ucty, vydelila tromi osobami, povedala kolko budem prispievat mesacne a hucala do mna od rana do vecera aby som si sla hladat robotu.

eva8
11. nov 2021

skus im aj s manzelom najst brigadu/pracu. Cez profesia.sk sa da, spravye im zivotopis (je tam vzor, staci vyplnit kolonky) a poslite. Doteraz ste sap nich starali, tak urobte za nich aj toto. Poslite do viacerych robot.Alebo im len spravte zivotopis a spolu s chlapcami si za ten pocitac sadnite, popripade im ukazte pozicie, ktore ste pre nich nasli a spolocne odpovedzte na ponuku.
Cim dlhsie budu doma, tym tazsie sa zamestnaju. Nevadi, ze su tichi. Za pokus nic nestoji. Ked ostanu doma, budu rste tizsi. A vnucata snad chcete mat 🙂 Ako sa k tomu stavia manzel?

lopka1313
12. nov 2021

10 (8) a 8 (6) rokov je prilis, vsetko nad 2 je prilis. A este ked vsetky 3 deti... Mna z prvej vysky vyhodili, nasla som si pracu, normalne v obchode - tesco, potom lidl, rodicia este pomohli, kym neprisla vyplata, potom par mesiacov nie, ale na leto som sa vratila k rodicom, brigadovala uz doma, a po lete sla na inu vysku. Druhu som dokoncila, od polky/konca maja do novembra som bola doma, medzitym este boli promocie, starali sa o mna, doma som pomahala a hlavne varila, no aj tak prali mi, vozili, vreckove davali, zaplatili zalohu za najom jednej izby v meste kde som mala pracovat (v praci mi 2x posunuli nastup o mesiac) aj prve najmy, ale v novembri som uz robila a kym mi v polke decembra neprisla prva vyplata, stale boli ti, co sa o mna starali, hlavne financne. Brala a stale to beriem normalne, aj moji rodicia. Pocitali sme, ze vlastne do konca augusta mam este leto a prazdniny (aj ked uz na urade prace), nemusim sa hned hnat do prace, ale uz tie mesiace od septembra do novembra, ked mi posunuli nastup som to sama brala hrozne, ze som stale bez roboty... Problem je to, ze ak si nenasli pracu, absolvensku prax alebo nieco take do roka alebo max dvoch od skoncenia skoly, tak navyk pracovat a robit nieco, ziskat tie navyky a rutiny, to uz ziskaju len velmi tazko... Vasi su doma cez 5 rokov, asi aj cez 6 ci 8, kedze maju len strednu a ta konci max v 20tke. Tych uz nik robit nenauci. A nechcem strasit, ale ani na ich zeny a deti nech sa velmi neteste, lebo ktora si vezme domov muza bez prace/pracovnych skusenosti... Navrhujem vyhodit. Ale asi postupne. Dat realne casy na najdenie prace, no pozadovat vysledky. Ziadat potvrdenia, ze poslali niekde zivotopisy, boli sa pytat ohladom roboty, riesit (a ak to nepojde, tak kludne aj s nimi "za rucicku") im prvy najom, izbu niekde (ale zaplatit zalohu aj 1-2 mesiace asi budete musiet este vy, prva vyplata pride az po mesiaci a pol). Medzitym obmedzit wifi max na chvilu (aj ked bez netu tazko poslu zivotopis), prestat robit sluzbicky, vyvarat, co si zmyslia alebo upratovat ich veci. Mozno bolo blbe, ze ich sestra s Vami vybabrala a oni si vzali z nej priklad. A vy ste boli prilis dobri na nu a teraz aj na nich. Treba to riesit, mozno nie az uplne brutalne, ale s pomocou to snad daju. Pripadne vyslat do zahranicia s nejakou partiou od vas, nech ich priucia. Ono, po rokoch ich nezaujmu a bez pracovnych navykou to bude brutalne, treba im pomoct, ale rozhodne byt pevny v rozhodnuti, ze to musi skoncit co najskor.

modrykonik1237
6. mar 2022

Zlá výchova odmalička

Strana
z4