icon

Keď je muž na nočnej, tak sa bojím

10. okt 2020

Dievcata, zeny, musim to dat zo seba von. Mam 32, skveleho chlapa, uzasneho 2rocneho chlapca a ja som momentalne psychicka troska lebo muz zmenil pracu a ma chodit na nocne. Vynara sa mi opat moja nocna mora z mladosti- byt sama doma osamote. Cim je to blizsie, tym je to horsie. Neviem ani vysvetlit coho sa bojim ale asi niecoho nadprirodzeneho. Bojim sa ze otvorim oci a uvidim nieco,niekoho pred sebou, v tme. Ze uvidim nieco sa mihnut a to vedomie a ten pohlad mi uz nikdy neda spat. Pre normalneho cloveka mozno smiesne, ale ja tym trpim od detstva. Uz z bytu rodicov si nesiem fobiu pre ktoru som s mamou spavala do svojich 12tich rokov v jednej posteli. Cely zivot som sa bala ist vnoci na wc,musela som zaznut vsetky svetla v byte. Ked som sla studovat a odstahovala som sa na internat a spolubyvajuce sli domov, tak bez ohladu na to,ze som mala skolu alebo dohodnutu pracu, aj ja som musela Odist zo strachu z noci. Neskor som bola s nespravnym chlapom, ktory mi ublizoval len kvoli tomu aby som nebyvala sama a dokazala som sa s nim rozist az ked som sa dohodla s kamoskou ze v tej den ked sa on odstahuje sa ona zas pristahuje. Proste sialene:(
Riesila som to aj so psychologickami- 2x. Obe pokladali za vhodnu terapiu mi hned na zaciatok nariadit ze mam vydrzat sama noc a uvidim ze to bude ok, co je pre mna nepredstavitelne. Skusala som to par krat par rokov doazdu, ale mala som kolapsove stavy zo strachu. Busilo mi srdce, triasla som sa, nevedela som dychat..pocula som kazde puknutie, kazdy sum vonku a prerevala som celu noc pri zapnutych svetlach v byte.
Prosim, prosim ste tu este niektora podobne sialena? Ako to riesit? Potrebujem na sebe pracovat sama

karhu
11. okt 2020

@asia83 tak s nim nespi

katkati
11. okt 2020

@annamarin V domoch a bytoch nie je nič zlé. Tí, čo vidia duchov, strasiakov alebo čokoľvek, čo tam nepatrí majú halucinácie, z úzkosti, zo strachu, z depresie alebo sú príliš senzitívni. Zlych duchov by určite neodradilo, že sú dvaja, ale myseľ človeka, ktorý sa bojí je pokojnejša a preto tie halucinácie zo strachu nemá. Keď bude niekto tvrdiť, že duchov videli obidvaja, tak sú to bludné videnia, zdieľaná psychóza.

jana_eyre_2
11. okt 2020

No a máš to iba z tmy, alebo nepomôže ani nocne svetlo a ide o obdobie dňa? Ja tiež nenavidim tmu a ked mám byť sama v noci celkom sa bojím.. v takom prípade si vždy dám deti k sebe, spíme všetci spolu na veľkej posteli, dole nechám zapnuté celú noc.. taktiež celú noc, celý rok máme na chodbicke pred izbami zapnuté male svetlo, v izbe kde spím je veľmi tlmené svetlo.. mám veľmi slabý spánok a zobudí má čokoľvek aj to že dieta troska zakasle kedykoľvek v noci.. neznášam pocit keď otvorím oči a nevidím aj tak nic, preto musím mať zazate.. aj keď je muž doma bojím sa že zaspím tak, že na niečo zle sa nedokážem zobudiť.. napríklad obaja moji rodičia dostali mozgovú porážku v noci a ja som to.zistila až ráno... Asi preto mám už reálnu poruchu spánku... Držím ti palce, sranda to nie je veru...

marca12
11. okt 2020

Prilis na to myslis. Ja som roky sama v noci a bojim sa tmy, ticha, duchov,zlodejov a tienov a vsetkeho mozneho,ale viem,ze na to nesmiem mysliet. Mna ako dieta matal duch,mam dozivotnu traumu,ale na druhej strane som samostatna a mozno aj prilis hrda,aby som volala niekoho k sebe spat. Ja zvyknem zaspavat pri telke a na komode mavam taku sviecku na baterky. Hlavne sa naucit nemysliet. Akonahle si pomyslis na strach,povedz si stop a rychlo mysli na nieco prijemne. Touto technikou sa naucis preniest mysel,ale musis sama chciet. A nie a lutovat ako to nezvladnes a podobne.

kittykat22
11. okt 2020

@eliska13 podla mna pises hluposti. Ze koli detom dokazeme nemozne? To si myslis, ze autorka nema dostatocne rada svoje dieta, ked sa nedokaze postavit strachu? Alebo ze je dobre ze ju psychologicka postavila k tomu, ze to ma skusit sama. Ved to je uplna somarina. To ludi ktori sa boja vciel by si poslala stat pod ule? Alebo ludia co sa boja vysok pojdu na balkony na 20 poschodie? Keby to bolo take jednoduche tak ziadna odbor psychologie a psychiatrie nepotrebujeme. Pretoze by stacilo sa prekonat. Ale zjavne to nefunguje, tak je dolezita odborna pomoc. No a k tvojej egoistickej ja/ja/ja to dokazem a ja to viem, neznamena, ze pre ineho je to rovnako lahke. Svet sa okolo teba netoci vies.

zuzzinkaa
11. okt 2020

@ovaaa tak ja by som tu lampičku nezvládla. Ja mám zasa z toho paranoju 😂😂 vždy si hovorím že čo keď sa zapne len tak, tak sa pototo od strachu 🙈 my mame nestabilný prúd a často nám kvôli tomu zvoní zvonček alebo sa sama zapne dcérina lampička v detskej takze aj toto by mohlo mat reálne vysvetlenie, ale v mojej hlave by samozrejme išlo že preboha niekto tam jeeee, niekto sa k nám vlámal alebo je to duch a chodí mi po chodbe 😂😂 proste chorá hlava 😂

suzie26
11. okt 2020

Ja som toto mala od detstva s búrkami. Kŕče v žalúdku hnačky stres strach klepala som sa plakala som skrývala som sa do kútov .. od detstva a vyriešila som to až toho roku 🙄 po 26 rokoch och... Nehovorím že vyleziem v búrke von alebo že sa vystavim na okno ale vtedy som sa bála ešte aj skrytá pod paplónom. A teraz už v pohode fungujem. Paekrat som v byte zažila hroznú burku dudnenie výpadok prúdu úplná tma sama som bola a dcérou ex v robote 🙈 panika sa mi ešte zhoršila. Čo som mala.dceru ukľudniť revala som a zosypala som sa k zemi pripravená zomrieť ... No des ... Začala som si opakovať búrka je krásna a bezpečná. Skús to tak noc/tma je krásna a bezpečná. Cítim sa bezpečne. Alebo som v bezpečí.. čo si dávaš do mozgu tomu časom uverí. Možno nie o týždeň dva .. ale keď si to budeš opakovať denne výsledky sa dostavia. A pritom je to také jednoduché

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
katkati
11. okt 2020

@nikolka1986 To nebude nahováranie, to bude halucinácia, ktorá sa kľudne môže opakovať aj každý deň. Treba sa skludniť a nestrašiť ľudí duchmi.

eliska13
11. okt 2020

@kittykat22 nechapem tvoj útočný ton.Ano tak sa zbavuje strachu z niečoho, že si ho postupne davkujes až zistíš, že nehrozí riziko.A presne tak to robia psychologicky už jej to povedali 2 tak asi nekecali.A to, že kvôli deťom dokážu zeny nemožné bolo na povzbudenie autorky.Absolutne nerozumiem tvojim podrazackym poznámkam neviem prečo mám mať pocit, ze sa svet točí okolo mna?V poslednej dobe si hysterická nebývalá si taká.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
letta88
11. okt 2020

Ak verite v Boha, tak sa začnite modlit. Najlepsie ruženec, to je najsilnejšia zbraň proti zlu, strachu, nepokojom. Hovorim z vlastnej skúsenosti.

moonlight1210
11. okt 2020

@miriam11 v skratke: pisem ti, ze odpovedat na nieciu prosbu o radu tym, ze ty taky problem nemas a nechapes ako niekto taky problem vobec moze mat (a ak ho ma, tak je pre teba divnym clovekom), je od teba netaktne.
Tolko k tvojmu chapaniu nastavenemu v rezime nedelneho odpocinku (a.k.a. mimo provoz 🙂 ).

katkati
11. okt 2020

@nikolka1986 Práveže viera zakazuje veriť v to, že duša môže byť viditeľná aj po smrti a že sa môže vrátiť späť vo viditeľnej podobe.

laila22
11. okt 2020

Hm, ten pocit je nepríjemný.. Ja žijem v dome bez chlapa, nebojím sa, ale niekedy ma prepadne tiež ten pocit... Vtedy mi pomôže uvedomenie, že koľko ľudí poznám, ktorým sa zjavil niečo nadprirodzené..., zaznem si nočnú lampu a začnem si čítať, kým nezaspím..

katpox
11. okt 2020

ahoj, kup si psa🙂 nebudes sa bat,ja mam dvoch akitu 40 kg velky pes a maltezaka,byvali sme aj v takej bytovke no zil tam barskto a ked mal?muz nocnu ,spoliehala som sa na akitu,ze ma ochrani?ked sme zili v meste,pri parku, v ktorom prisli aj k vrazdam,znasilneniam a lupeziam,tak som bravala so sebou akitu a on uz odradzal svojim majestatnym vzhladom a teda vypada ako medved, ale je to dobracisko ,co vsak?okolie nevie a jednoducho funguje v domneni ludi velky pes -zly pes, mozno by ti to pomohlo,,,,psik ochranca, alebo sa skus pomodlit,zapni si lampicku, nepozeraj horory ani tv noviny,radsej komedie a cez den maj vela aktivit,ze zalahnes do postele,vytuhnes ani nevies ako a za chvilu je rano

simca06022011
11. okt 2020

Tak si nechaj zapnute svetlo a nebude sa ti v tme nic "mihat". Alebo spi so synom. Ja tiez nie som nadsena, ked mam byt sama a to este aj na samote byvame... ale takto to neprezivam, ale vzdy mam rozsvietene ak som hore, dom zamknuty :D a prinajhorsom psa pod postelou :D

limetka55
11. okt 2020

Viem, ako sa cítiš. Ja som mala taký stav odkedy nás vykradli. Nemohla som byť sama doma a už vôbec nie po zotmení. Dokonca som sa v noci budila a nemohla spať od strachu, aj keď muž spal vedľa mňa.. Po každom puknuti som ho budila a posielala skontrolovať celý dom 🙈 Vyriešilo sa to, keď sme namontovali alarm a kamery. Zapimename ho na noc, keď sme doma. Je zabezpečená záhrada na pohyb a všetky okná a dvere, takže viem, že môžem v kľude spať. Možno aj tebe by pomohlo, keby ste namontovali alarm..

marca12
11. okt 2020

@kittykat22 ale je to tak..strachu sa nezbavis,kym sa mu nepostavis celom. Ja som toho dokazom,ale to musis chciet. Prekonala som tmu,vysky,stiesnene priestory ako tak. Jedine,coho sa neviem zbavit je panicky strach z kadejakej havede hmyz,pavuky. Ale o to sa ani nesnazim,lebo s tym sa zit da. Ale ak sa bojis sama v noci ti poviem to je ine psycho. Vsetko mame v hlave a musime sa chciet pohnut vpred.

nnnuuunnn
11. okt 2020

Moznosti riesenia je viac:
1. Smer terapia - praca na sebe. Spracovať absurdné fóbie pretrvávajúce z detstva.
2. Zmena manželovej práce. Nech nerobí nočné, čo je vlastne nezdravé (aj) pre neho.
3. Pracovať na rovnaké smeny ako muž. 😀
4. Nájsť si opatrovateľku - prespávačku.
5. Nájsť si milenca. 😀
6. Byť celú noc hore.

katkati
11. okt 2020

@nnnuuunnn 😊

andreatytler
11. okt 2020

@limetka69
Ano den a noc patria k prirodzenemu zivotnemu kolobehu ale ludia boli odjakziva aktivny cez den. V noci spali a boli tym padom velmi zranitelni a kedze velke mnozstvo predatorov je naopak aktivnych v noci, bola noc pre ludi velmi nebezpecna. Preto je uplne normalne ze ludia maju z noci strach lebo prinajlepsom respekt. Nacuvat kazdemu puknutiu a vidiet mihajuce sa tiene kutikom oka bolo velmi uzitocne a pomohlo ludom prezit noc a tak je to hlboko v nasej mysli.

vondolina
11. okt 2020

musíš na tom zapracovať, lebo ťa to bude trápiť do konca života, kamoška má s týmto problém, ale už je to lepšie ako majú malú, kedysi zamykala dvere a ešte sa zamykala aj v spálni

andrea78
Autor odpoveď zmazal
sari24
11. okt 2020

Tie komentáre, v ktorých odznelo, že ju nechápete sú dosť necitlivé. Áno človek môže mať problém aj s niečím takým. Nezaškodilo by viac empatie.
K téme. Ja nemám až taký strach a fóbiu ako ty, ale keď priateľ nie je doma tak napríklad naš nemý sluha musí ísť do inej miestnosti lebo akonáhle zhasnem a vidím tu siluetu s vecami na ňom, tak mám pocit že tam niekto stojí. Možno je to niekomu na smiech ale svoju myseľ občas neobabrem, spôsobuje mi to nepríjemný pocit.
Skus si vziať do postele svojho syna alebo si myslím že by pomohlo aspoň nejaké zvieratko keby si si zaobstarala 🙂

macekovam
11. okt 2020

A bývate v dome ci v byte?

mamamoni
11. okt 2020

Každý sa niečoho bojí,je to úplne normálne...mne osobne prípadní duchovia v mojej blízkosti nič nerobia, ani tmy sa nebojím,a kľudne strávim noc sama v dome....nemám proste z toho strach,ale mám obrovskú,ozaj neskutočnú fóbiu z toho ,že raz zomriem.To je moja nočná mora,úplne sa mi zimomriavky robia na zvracanie mi je,stačí že si to predstavím,alebo pomyslím na to.A hneď aj rôzne blbé myšlienky kolo toho,že čo ak sa po smrti preberiem v hrobe,a čo bude s mojími deťmi,to úplne do plaču mi je....skúšala som psychologičky, aj hypnózu,ale nepomohlo, tak sa snažím žiť s tým,čím menej na to myslieť,nepredstavovať si....😔....ty skús tiež otočiť myseľ iným smerom.Proste keď cítiš,že ťa začínajú napádať blbosti,rýchlo ich ,,vypni" nezaoberaj sa nimi,knihu,film,pohár vínka,kúpeľ,pohodlie...vytvor si svoj priestor v ktorom nebude miesto na strach,obavy....

macekovam
11. okt 2020

@mamamoni alls ak pôjdeš na pitvu isto sa nepreberies.. Ak na spopolnenie tiež nie...

mamamoni
11. okt 2020

@macekovam preboha 😳 nešokuj ma.....čo ak sa preberiem počas (ani nechcem menovať) čoho....😭....

autor
11. okt 2020

Ahojte..dakujem za tolko reakcii🤗 chapem tie,ktore pisete ze ma nechapete a tisko Vam zavidim. Ani ja si sama nerozumiem. Vsetko si krasne racionalne odovodnim, preco sa nic nestane a ze je to uplne v poriadku atd.. a potom to pride a prevalcuje ma to.
Vase rady u mna niekto prespaval su fajn ale viem ze raz pride cas ked sa to nebude dat. Ak aj nie teraz, tak raz sama zostanem.. beriem to ako sancu zvladnut svoje fobie teraz- snad!!! Aby som nemusela mat strach z buducnosti, co bude ak... potrebujem sa vediet spolahnut sama na seba a nikoho nepotrebovat k tomu aby som sa vnoci nezblaznila.
Psika mam.. staruckeho,choreho:( a navyse malickeho 4kg. Ten sa boji viac ako ja :D ako keby vycitil moj strach a zacne stresovat.. steka do tmy, trasie sa, boji sa vyjst spod paplona (ale to len vtedy ked mam strach ja).
Odpoved na Vasu otazku ci byvame v byt ci v dome- byvame v byte, na najvyssom poschodi bez priamych susedov. Len oproti cez chodbu su zahranicni podnajomnici:-/