Keď je muž na nočnej, tak sa bojím

10. okt 2020

Dievcata, zeny, musim to dat zo seba von. Mam 32, skveleho chlapa, uzasneho 2rocneho chlapca a ja som momentalne psychicka troska lebo muz zmenil pracu a ma chodit na nocne. Vynara sa mi opat moja nocna mora z mladosti- byt sama doma osamote. Cim je to blizsie, tym je to horsie. Neviem ani vysvetlit coho sa bojim ale asi niecoho nadprirodzeneho. Bojim sa ze otvorim oci a uvidim nieco,niekoho pred sebou, v tme. Ze uvidim nieco sa mihnut a to vedomie a ten pohlad mi uz nikdy neda spat. Pre normalneho cloveka mozno smiesne, ale ja tym trpim od detstva. Uz z bytu rodicov si nesiem fobiu pre ktoru som s mamou spavala do svojich 12tich rokov v jednej posteli. Cely zivot som sa bala ist vnoci na wc,musela som zaznut vsetky svetla v byte. Ked som sla studovat a odstahovala som sa na internat a spolubyvajuce sli domov, tak bez ohladu na to,ze som mala skolu alebo dohodnutu pracu, aj ja som musela Odist zo strachu z noci. Neskor som bola s nespravnym chlapom, ktory mi ublizoval len kvoli tomu aby som nebyvala sama a dokazala som sa s nim rozist az ked som sa dohodla s kamoskou ze v tej den ked sa on odstahuje sa ona zas pristahuje. Proste sialene:(
Riesila som to aj so psychologickami- 2x. Obe pokladali za vhodnu terapiu mi hned na zaciatok nariadit ze mam vydrzat sama noc a uvidim ze to bude ok, co je pre mna nepredstavitelne. Skusala som to par krat par rokov doazdu, ale mala som kolapsove stavy zo strachu. Busilo mi srdce, triasla som sa, nevedela som dychat..pocula som kazde puknutie, kazdy sum vonku a prerevala som celu noc pri zapnutych svetlach v byte.
Prosim, prosim ste tu este niektora podobne sialena? Ako to riesit? Potrebujem na sebe pracovat sama

h2
10. okt 2020

Neviem, ťažko Ti poradiť, keď ani 2 psychologičky nepomohli. Jediné, čo mi napadlo, je uvedomiť si, že nie si doma sama, ale so synom (ja viem, má len 2 roky, ale predsa, aspoň ten psychologický efekt, že je tam niekto ďalší s Tebou...)

1mina
10. okt 2020

Hmm veru az takyto strach nepoznam ale samozrejme tiez som nemala.rada muzove nocne ale odkedy sa nam narodila dcerka tak uz som to nejak az tak nevnimala proste som sa zavrela.s nou v spalni a pustila si telku aj na zaspanie ked som mala.zly pocit ze som sama 🤷‍♀️ inak co mne aj pomaha dost ze mame aj psika takze aj ked mal muz nocne ja som spala v izbe s dietatom a psom takze.sme boli traja 😂

saskia_98
10. okt 2020

Ja som tiez taka. V dome mame nastaveny alarm, na dom sme davali cca 2 mesiace dozadu montovat kamery (este si chcem poriesit otvaranie domu na odtlacok prsta), mame 3 psov (velke 50-60 kilove hovadka), ked v noci mam ist do kuchyne ta je vsade zapalene.. Ale ja mam po celej dlzke obyvacky a kuchyne velke francuzske okna, cize ja to svetlo do istoty zapalit musim inak sa zlaknem aj seba. A mne dost pomahaju moje psy. Uz sa nebojim lebo mam vsetko zabezpecene proste. Ten pocit ze sa mi nemoze nic stat uz mám.

oliviakatka
10. okt 2020

Bože, ja mam to iste 😬 niekedy mám zo strachu nočné mory o tom, že v byte straší. Snažím sa ukludniť tým, že Satan s krvavou Mary maju isto na práci niečo dôležitejšie, ako strašiť v Stropkove a zjavovať sa mi v zrkadle 😹

karhu
10. okt 2020

kamoska ma v noci v posteli 50kg psa, ..nepomohol by pes, macka?

gir
10. okt 2020

Pokiaľ sme nemali deti, tak mi pri posteli spal 50 kg slovenský čuvač. Muž robí 24 ky. Nebol to strach, ale blbý pocit, sme posledný 🏡 pod lesom. Ani v rodičovskom dome by som sama neprespala. Skús si zapnúť relaxačnú hudbu a hlavne nemysli na hlúposti.

jeemima
10. okt 2020

Ale terazbuz predsa nebudeš sama. Máš syna. Lahni si k nemu resp vezmi si ho k sebe. Zatvor na izbe dvere. Po prvom raze sa ti uľaví. Teraz už to musíš zvládnuť. O rok dva možno tvoj syn bude zvládať strach z tmy a ty budes musieť byt ta čo mu bude oporným múrom.

kittykat22
10. okt 2020

A nechces k psychiatrovi po SSRI lieky? Stacila by ti kozmeticka davka na 3-5 mesiacov, kedy sa naucis spavat sama a s pomalym vysadenim ta strach prejde, pretoze uz budes mat zvyk. Na SSRI sa fyzicka zavislost nevytvara - stacilo by ti 25mg denne. Po vysadeni nebudes pocitovat abstinencne priznaky. V CR ich moze predpisat aj obvodak - neviem ako na SR. Ja si myslim, ze to co popisujes nie je strach ale paranoja. Lieky ti nemoze predpisat psycholog - len psychiater. A inak vobec som nepochopila preci ti psychologicky navrhovali spat sama - ked si tam prisla s tym, ze sa bojis spat sama 🤷‍♀️ To je celkom blby napad.

majkagu
10. okt 2020

Skus si predsa este pohladat terapeuta/terapeutku, skus mozno s vycvikom KBT - kognitivno-behavioralny pristup. Oni vedia dobre pracovat s fobiami, postupnymi krokmi 🙂

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
11. okt 2020

Mam to podobne ale nie az take extremne. Muz chodi na turnaje asi 4x do roka cez vykendy. Bojim sa realnych zlych veci ako vrahovia ale aj nadprirodzenych.
Proti tym realnym mi pomaha spat v obyvacke na gauci... asi preto ze je to tam otvorene a vidim na pol domu aj na vchodove dvere a mozem utekat 3 vychodmi... kzezto ked som v spalni, ta je na konci domu a odtial nie je uniku a tak si tam pripadam ako v pasci. Vyskusaj ci ina izba v dome ti nedava vacsi pocit bezpecia. Pre mna najhorsie su pivnice (tam je zlo) a velmi mi pomaha ze mame pivnicu zariadenu a prenajimame ju ako samostatny byt, oddeleny od nasho prveho poschodia. To ze mame v dome najomnikov mi tiez dava pocit bezpecia ze nie som sama, lebo ich pocujem a proste viem ze ak by sa niekto k nam vlamal a zacala som kricat, myslim ze by zavolali policiu. Vela ludi ma najomnikov... skus ci by toto pomohlo. Pes urcite pomoze ale macka nie. Nasa macka ma tolkokrat vyplasi, lebo spi so mnou v obyvacke a naraz sa zobudi a diva sa na stenu akoby videla ducha.
Proti nadprirodzenym zlym veciam ti pomoze len viera. Ked si spavala s mamou, citila si sa bezpecne, lebo si verila ze pri nej sa ti nic zle nestane. Tuto vieru potrebujes najst vo svojej mysli a pouzit ju ked si sama a vedome verit ze do domu kde byvas sa ziadna prisera nedostane. Ked chces kludne sa obloz cesnakom, ja ho vzdy mam doma 🙂 a aj ked nie som veriaca, mame pri vchodovych dverach na stene krizik. Ked som sa pristahovala k muzovi (vtedy frajerovi) bola som tam taka stastna, (velmi zalubena) ze som verila ze ten dom je "stastny" ze tam sa mi nic zle nestane. Toto sa snazim vedome navodit aj teraz ked som sama.
U teba to vyzera na fobiu...mozno z tmy... a preto ti radia aby si tomu celila a ostala doma sama aspon jednu noc lebo tak sa tusim fobie normalne liecia.
Neni ziadna moznost ze by manzel zmenil tie nocne? Alebo ak by k tebe chodil spavat niekto z rodiny?

martinka13
11. okt 2020

Mam podobný strach, keď mam byť v noci sama. Ale odkedy mame deti, zmenilo sa to. Ja musím byť tá, ktorá sa nebojí. Asi to len naozaj budeš musieť vyskúšať. Sama nebudeš, máš syna. Inak aj psík mi pomohol. Aj keď nemá 60 kg...

zuzkaa1991
11. okt 2020

Ja som tie stavy mala mam aj obcas teraz našťastie muz ma málokedy nocne a vzdy som sla.k svokre mame dvaa polrocnu a uz minulý mesiac som zvladla par noci sama u mna pomohla strašná unavaa kedze.mala neskoro zaspava a resp Zaspavame skor jak ona v posteli ☺️ asi v hlavicke nastavit ze pri vás dieťa ale úplne vas chápem

evkakozickova
11. okt 2020

@oliviakatka "Satan s krvavou Mary maju isto na práci niečo dôležitejšie, ako strašiť v Stropkove a zjavovať sa mi v zrkadle„ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

nicicka
11. okt 2020

My sme sa nasťahovali do novo postaveného domu pred 4 rokmi. Občas sa u nás dejú čudné veci, zazvoní sám zvonček, niečo padne len tak samo od seba, alebo sa niečo rozhupe. No neriešim. Aj sme dom posvatili. Netreba sa báť mŕtvych ale živých. Moja dcéra má teraz obdobie, že ani cez deň nevyjde na poschodie lebo sa boji. Najúčinnejší spôsob je vystaviť sa tomu čoho sa bojíš. Je to len blbý zvyk že sa bojíš. Prvý krát by to bolo hrozne a nepríjemné ale časom si zvykneš. A hlavne nerozvyjat v hlave myšlienky ktoré to len podporujú a zhoršujú.

eliska13
11. okt 2020

@kittykat22 nie je to blbý nápad, ak sa niekto niečoho bojí musí sa tomu strachu pomaly vystavovať až zistí, že vlastne o nič nejde a zisti, že bubaci sú len v jeho hlave a strach má veľké oči a, že to zvladne.Len pre ňu je to teraz nepredstaviteľné, keď ma taký strach.tiez si myslím, že aspoň ukludnovak slabý by jej obvodna mohla dať ukľudní sa a nebude mať také fyzické prejavy.Ma strach zo strachu.Ja som tiež nerada bola so synom sama v noci síce som nemala také prejavy, ale už som pozerala do kalendára kedy to bude a v noci sa často budila.Kvoli deťom dokážeme nemožné... vedela som, že musím byť fit a vyspana, že som jeho istota už som "veľká" a bolo to dobré.Autorka možno Ti pomôže aspoň pocit, že keby sa niečo dialo zazvonila by si u susedov, zavoláš mužovi pocit, že nie si na to sama.Ja som neznášala služobné cesty sama v cudzom meste v hoteli..

moninah
11. okt 2020

Ja sa tiez niekedy bojim. Raz bol manzel cely mesiac prec, tak som si vypracovala taky ritual 😀 Vecer som poupratovala a potom som si lahla do postele aj s detmi, pomodlili sme sa, precitali rozpravku. Potom som sa spytala starsieho, ze ci to zvladneme. On ani nevedel co, a vzdy, ze jasne. A to ma nejak ukludnilo. Ja som sa ppdvedomo dost tymi detmi ukludnovala, ze vsak nie som sama...

ovaaa
11. okt 2020

Skus si nechat v izbe nocne svetlo , otvoris oci a nevidis tmu. Daju sa kupit aj svetla, ktore reaguju na pohyb.Ak chces ist na wc tak ti pekne osvetlia cestu bez starosti reaguju niekolko metrov. Dala som to na chodbu kedze syn sa bal ist na wc . Svetlo sa zaplo uz ked stal pred dverami svojej izby, na cestu wc pekne svieti. A na spiatocbej zase svetlo reaguje na pohyb a osvetli mu spatnu cestu do izby. Co sa tyka pocitu samoty a duchov to si musis spracovat sama. Daj si taky nejaky ritual kniha, pomodlenie za dobry spanok a dusi ....cokolvek co ti nabudi kludnu mysel, vysvetit dom.

limetka69
11. okt 2020

Ja nerozumiem coho sa bojite. Ved den a noc patria k zivotnemu kolobehu. Tma je len nepritomnost svetla. Je prirodzena presne ako svetlo. Vsetko je tak ako pocas dna, len proste slnko spinka 🙂

miriam11
11. okt 2020

Neviem túto situáciu pochopiť. Keď som mala 8 rokov som sa bála, ale nikdy nie až tak. Cudne, však viem, že reálne sa mi nič nemôže stať. Pozerám rôzne filmy, aj mysteriózne, aj horory. Ale takéto veci, že sa bojím neriešim. Príde mi, že nežijete v realite.

moniquer
11. okt 2020

Keď nepomohli zbaviť sa strachu psychologičky, skúsila by som inú cestu, napr. kineziologiu, dá sa skontaktovať aj cez email info@zharmonizujsa.sk alebo priamo dohodnúť sedenie, určite v okolí nájdeš človeka, čo sa tomu venuje. http://www.zharmonizujsa.sk/kineziologia/index....
Držím palce! ❤

saskia_98
11. okt 2020

@limetka69 ja mam napr strach z toho, ze niekto príde. Sme posledny dom v dedine a rovno pod lesom, takze ja chcem mat z domu pevnost ... Nehovoriac o tom, ze manzelino ma turnusovu robotu a viac doma nie je ako je.

moonlight1210
11. okt 2020

@miriam11 to je v poriadku, ze to nevies pochopit. Ale tu nejde o to, aby si sa cudovala ty, ako sa moze niekto vobec bat, kedze ty sa nebojis, ale aby si mu skusila poradit, ako sa ma prestat bat.

A realita to je. Kazdy mame ine fobie a obavy z inych veci. Niekto ide umriet strachom, ked musi k zubarovi. Dalsi z injekcie. Treti je vystresovany zo soferovania. Niekto sa poti strachom, ked ma vojst do novej kancelarie k cudzim ludom. Niekto sa boji pavukov. Atd.
Strach z tmy je normalna vec ako kazda ina.

Mne pomohlo, ze mame doma zvieratka. Ked su oni pokojne, tak u nas doma nic zle nie je. Teraz sa uz nebojim ani ist v noci po tme do pivnice (predtym som sla len so sebazapretim a v strese a pri svetle).
Skor sa bojim vyjst na ulicu, lebo zivym zakernym zbabelcom dodava tma odvahu a na nich ucinny “liek” nie je.

miriam11
11. okt 2020

@moonlight1210 ďakujem za nedeľnú, rannú prednášku. Naozaj som vôbec o tom netušila, čo píšeš. Akože naozaj??? 🙈

leuska0910
11. okt 2020

Ja ta chapem, tiez sa bojim byt sama po tme🌜.
Ja som to vyriesila tym, ze som si kupila take dekoracne male svetielka a to som nechavala svietit celu noc.
Alebo som si zapalila sviecku (po 4 hodinach sa vypalila cize zhasla ked som spala). - keby mal zas potrebu niekto vyryvat - nebola pri nicom horlavom..
Tiez je pravda, ze som mala nonstop otvorene okno, aby som pocula ruch ulice..
A vzdy ked ma muz nocnu idem spat k mame.

eliska13
11. okt 2020

@moonlight1210 ono možno ani nejde o strach z tmy možno by sa rovnako bála, keby si nechala celú noc zasvietené🙂ale zo zodpovednosti a toho byt sama, opustenia...čo, ked...mi bude zle, som sama kto mi pomôže...čím viac sa bude báť, tým viac bude srdce busiť ja som podobne úzkostné stavy mala, ale v inej situácii v aute po autonehode....
@limetka69 to máš podobne ako ja, keď nechapem ako sa niekto môže báť pavúka, psa...a môže mať niekto takú fóbiu...a je to preňho strašný stres.

jeliz59
11. okt 2020

Aj ja som taká bola...aj dieťa sa mi narodilo a stále....a muž mal furt nonstop každý deň nočné (z 1 roboty chodil do druhej...)stále som k sebe dakoho volala spat mama tetka atď...🙈ale potom sa stalo,že sa im nedalo.... nuž ostávala som sama a zvykla som si alebo ako to nazvať... nemusíš byť úplne po tme ja mám malú tlmenú lampičku, retiazku na dvere som si dala aj....telefón mám stále pri sebe...😀...
Hlavne som si povedala jedno som dospelá a som mama!ja sa musím postarať a stražiť moje malé dieťa!kto sa oňho postará ja som tu s nim a jednoducho musím moje dieťa je malé o seba sa nepostará musím byť zodpovedná predsa!!!!
Toto si uvedom aj ty nie podávať sa strachu a čo dieťa???potrebuje tvoju ochranu
A nebývam na konci sveta bez elektriny ,bývam v paneláku mám susedov nie som sama opustená,aj toto mi pomohlo keď som si uvedomila.....
Držím ti palce

evkamotka
11. okt 2020

Daj si syna so postele, budete spavat spolu

asia83
11. okt 2020

@karhu Radšej by som umrela od strachu ako spať so psom, ešte ku tomu 50 kilovým. Bože môj.

annamarin
11. okt 2020

Ked aj s tebou niekto je v noci tak ako ti to pomôže? Ved ked je niečo zle v dome, tak si to nerozmysli ze "ach boze ved su dvaja, tak ja ju nrbudem strasit" 😃😃