Keď máme ísť ku svokrovcom, tak mi začne byť zle
Ahojte, chcela by som sa opýtať, či som jediná, alebo sa ešte nájdu aj iné žienky, ktoré keď majú ísť na návštevu k svokrovcom, tak im začne byť nevoľno, dostanú stres, bolí ich brucho, dostanú akoby strach a nervy...
Ide o to, že sú to mladí svokrovci, ktorí nás s mužom majú za malé deti, čo majú malé dieťa, pričom sme im neraz povedali, ako si my výchovu predstavujeme, čo sa nám nepáči, a podobne...
Vždy, keď mi muž oznámi, že tam máme ísť, dostanem zlosť, že prečo to organizuje bezo mňa a mne už len oznámi, že ideme... možno to preháňam, ale naozaj, zmocní sa ma stres, panika, uskiat, začne ma bolieť brucho a príde mi zle.... chodíme tam raz, dvakrát do týždňa, no pre mňa je to utrpenie, nie som sama sebou, necítim sa dobre. Mali sme s nimi už aj par konfliktov, tak možno aj to ovplyvnilo môj pohľad na nich... nemám ich rada. ani oni mňa, avšak, kvôli malému a mužovi sa rešpektujeme. Svokra ma neznáša, to vidno, malého si privlastnuje, keď sme tam, robí mi napriek a keď to poviem mužovi, tak ten sa smeje, že veď je s ním malo... poraďte mi, prosím, ako sa toho pocitu zbaviť, ako byť pri nich sebavedomejšia, vyrovnaješia.... ti ľudia mi beru všetku energiu, iba kvôli nim sa s mužom hádame...
naozaj si nevsimaj, ze ju to stve.. fakt to prejde, odolas a prestane sa trhat za vnukom tolko.. u nas to trvalo par rokov,teraz si s dcerou tak max. raz za tyzdne zavolaju ale mna do toho netahaju, aj ked sem tam riesime nejake kauzy ;) Ved to ze si ho chce chytit je ok, co ti s tym urobi? A ked chce ist k tebe maly, normalne si ho vezmi a ju uplne ignoruj. A klud 🙂 Vezmi si na navstevu knihu a citaj si a oni nech sa zabavia.A ono aj ten pristup sa celkovo casom zmeni.
@veroniq85 a moze prist aj babka za nimi domov, nemusia hadam oni chodit 2x do tyzdna (ano dvakrat do tyzdna chodia, cize to nie je raz za cas, raz za dva tyzdne/mesiac) k nej a este so stresom.
Ja tvrdim, ako sa spravaju svokrovci, to mozu cakat aj od zatov/neviest. Nic ine. Keby sa spravali normalne, a neriesili typicke recicky, ako dobreze kojenca neodtrhnut od mamy, tak tato situacia asi nenastane. Mne je jasne, ze mamy, hlavne my jedinacikov, mozno trochu prehaname.. ale teda ja som vedela rozoznat, co je to normalne spravanie a zobrate dietata na ruky a co uz je trhanie dietata a vnucovanie sa (autorka malo problemov opisala, takze neviem, mozno nie je to az take prehanane ako to bolo u nas). Do dnes to vidim, ked mala nieco urobi zle, tak ju pochvalia aka je spickova a super sikovna. Ked sa s malou rozpravam, ze nieco jej nejde, nevie, musi sa doucit, okamzite idu kontra s tym, ze ona vie vsetko. Sepkaju tajnosti a nema rodicom povedat nic, proste doslova ju nabadaju ku klamstvam a zatajovaniu veci, s ktorymi nesuhlasime (nie len ja, ale aj ocko). Alebo vedia, ze dieta ma vecierku o 20tej, ju nechaju do 22tej behat von, alebo 23 pozerat televizor... napriek tomu, ze im to opakujeme milionkrat a roky... To su proste take typy ludi, vsetko musi byt podla nich, ohlad na nikoho neberu. Budu robit co chcu a este to korenit komentarmi, aka je nevesta zla a ake je to dieta zamaminkovane. To podla mna nie je ukazka dobrych vztahov. Normalne je respektovat nazor rodicov dietata a ked tak byt ako stary rodic vzorom pre dietat (moja ukazuje dietatu iba arogantnost, hocikde sa predbehne, hocikde sa strci, zazila som v akvaparku ako odsotila maminu s dietatom, lebo ona nebude cakat kym prejdu, mala som dost.. a este sa tvari nevinne prekvapivo ked jej niekto nieco povie... ). Uvidi sa ako to bude napredovat 🙂
@veroniq85 ibaže naše vzťahy nie sú pekné, keďže na každej návšteve je dusno, tolerujeme sa, to je všetko a svokrovci by boli najradšej, ak by sme tam s mužom neboli (ešte muž áno, no ja nie), aby mohli byť s malým sami. Áno, preto tam raz za týždeň idem, keďže sme u našich, ide o to, ako sa pritom celý čas cítim a aké signály oni vysielajú.
ja by som ti poradila mat trosku viac sebavedomia, ty si mama, aj ked mas mozno menej rokov. Aj moja svokra ma tendenciu maleho brat, aj ked vyslovene chce ist ku mne a zacina plakat..To je asi ta starsia generacia, ze ved nech si zvyka. Ale vtedy normalne zasiahnem, zoberiem si ho naspat, ze mu nebudem predsa vytvarat stres, ked to nie je nutne (nepotrebujem nutne ist prec) a vybavena vec. Ona ale respektuje to, co poviem, aj ked niekedy tiez prizmurim oko..ked bol mensi mi vadilo, ze ho stale pusinkovala, to uz vdaka korone prestala robit 🙂) Viem, ze maleho zboznuje a snazim sa aj vzit do jej koze a tiez, ze snad aj ja raz budem svokra a isto budem vnucatka zboznovat a budem chciet byt s nimi co najviac.
2 krat za tyzden mi pride casto na stretavanie, dohodni sa s muzom na mensej frekvencii navstev, raz za 2 tyzdne by si mohla zvladnut 🙂
A musíš tam chodiť? Ja svokru nemozem ani citit a ona mňa detto. Nechodím tam,keď chce vidieť malú ,vezme ju tam muž na dve hodky a pokoj. Byť tebou nechodím tam,ešte si nazenies stresy a vredy... To za to nestoji
Ahoj, do mňa svokra tiež rýpala, ja som to neriešila jedným uchom dnu druhým von. Brala som to tak, myslí si že má patent na rozum, tak nech si to myslí ďalej. 2 krát do mesiaca ten nedeľný obed prežijem. Je to mužova mama, nebudem vyvolávať drámy... Vždy do mňa rýpala keď sme boli samé. A raz to počul môj muž ktorý je inak veľký kľudas. A ten jej tak vynadal. Viac jak pol roka sme tam potom neboli. Svokra aj volala chcela to zahrať do stratena že nič sa nestalo. Ale stalo sa,tak nakoniec nám zaplatila dovolenku, aby sme sa nehnevali. Odvtedy do mňa nerýpe. Naše odpustenie ju stálo dovolenku na Kréte vo 4*hoteli.
A neskúšala si zistiť z čoho to pramení? U mňa je taká niekedy moja mamina, ale ja chápem z čoho to u nej pramení a tak to neberiem osobne. Zasmejem sa natom, ale nehnevám sa preto na ňu. Skús zistiť ten dôvod žiarlivosti a súťaživosti. Veď najlepšie kamarátky nemusíte byť, ale aspoň ju dokážeš potom viac tolerovať.
@damtiporiti to, že bývame u našich ti príde, že sa nevieme o seba postarať? KOĽKO JE TAKÝCH RODÍN, ČO ŽIJÚ S RODIČMI? a sú podstatne starší ako my. Takže tvoj komentár je nemiestny. Nikto od nikoho nečakal, že nás prichýli, no ja by som svoje dieťa k sebe zobrala, aj keby som na zemi mala spať. Ide o princípy, precitaj si ešte raz, čo som písala, lebo si to asi nepochopila.
@simca06022011 no ale oni ani nebyvaju vo svojom. Mozno ak budu tak potom pridu aj svokrovci k nim ale myslim ze aj to bude autorke vadit. A ako uz jej pisali viacere pokial neohrozuju dieta na zivote (rocne nie babatko) tak moze ist s nim aj otec a ona moze urobit kompromis a ist raz za dva tyzdne. A ak budu raz byvat vo vlastnom tak by ma zaujimalo ako sa bude tvarit ona ak bude chciet ist ku svojim rodicom 2x za tyzden tak ci aj jej poviete ze je to vela. Alebo jej to muz bude zakazovat. A to co tu spominas su zas extremy ako pozerat telku do polnoci a podobne. To nastastie este autorka asi riesit nemusi.
Ja len jemne od temy: Doteraz som nepochopila tu obrovsku potrebu druznosti a taketo caste stretavanie sa. Ved to evidentne nerobi dobrotu. Nie kazdy sa chce pocas tyzdna stretavat a po poobediach vysedavat po navstevach. A cez vikend detto. My sme velmi druzna rodina, ale strasne respektujeme sukromie kazdej jednej "rodinnej bunky", takze ani k vlastnym rodicom sa nenanominujem kedy sa mi zachce. Ani k bratovi ani k sestre. A pravdupovediac, ja bezne ostavam doma, ked ide muz k rodicom. Mam s nimi dobry vztah, len skratka sa mi nechce a mam na praci ine veci. Byvame nedaleko, tak poslem pozdravy a vidime sa inokedy. Keby mam chodit k svokrovcom 2x do tyzdna, tak ani vlastny syn by si s nimi nemal co povedat. Take iste meritko plati aj na mojich rodicov, nebolo by o com. 🙂
No a k teme, nechodievaj tam tak casto. Vymedz si napriklad 2 navstevy do mesiaca a nie 2 do tyzdna. To je skutocne cista psychiatria. Takto aspon budes vediet nacnut nejaku normalnu temu. Odkaz po muzovi pozdrav a nech manzel povie, ze cosi robis (nech zas niesi za knedlu, aby ta neohovorili 😀) Moze byt? Podla mna tym nikoho neurazis.
@solange7 vystihla si to
A autorka preco mi nenapises kolko mate rokov?
@0kristina0 prepáč, nevšimla som si komentár, budeme mať 26 rokov
a inac este ma napadlo ze ci muz nahodou nema pocit ze ked byvate u tvojich rodicov ze vas syn si s jednymi starymi rodicmi buduje vztah na dennej baze a tiez mozno si praje aby aj s jeho rodicmi travil maly viac casu. Preto tam chce chodit aj 2x za tyzden. A vela zien ti tu radi nech ide muz sam a nenapisala si ani jednej ze ci s tym mas problem resp. nedovolis tvojmu muzovi zobrat maleho sameho. Lebo ak s tym problem nemas tak potom je to mozne lahko vyriesit a ty mozes ist tak 2x za mesiac spolu s nimi .
Ja som to mala tiez tak, mlada svokra, navyse velmi atraktivna, ktora napriek vsetky NAJ, mala potrebu namna, obycjane dievca ziarlit a vyvysovat sa, skratka, dala mi to pocitovat - takze preto ma to napadlo.
@veroniq85 pekne si to napísala presne aj my raz budeme svokry,manžel rodičov už nemá moji 220km každý volný víkend cca ob týždeň cestujeme za nimi,chodíme spolu s deťmi aj sestra s rodinou po výletoch.starký kúpil rodinné auto,aby sme všetci cestovali spolu,aby sa tešili deti spolu,s manželom som 23 rokov a práve on,by chodil tam každý týždeň majú fantastický vzťah so svokravcami tiká si s nimi,nikdy sme vianoce neboli sami ale všetci trávime sviatky u rodičov aj sestra spolu,moja deti naj dovolenka starkí,sestra,keď ideme domov,deti slzia aj starkí zbožňujú ich a toto im nevynahradí nič,moji rodičia povedali,že pre nich je naj DAR,že chceme stále chodiť aj deti,že majú všetko,ale čas strávený s vnúčatkami je najkrajší,a hádam keď budem aj ja svokra mi raz povie zať,že ma má rád🙂
@veroniq85 áno, takto by sa to vyriešilo, lenže si to neprajem, nakoľko hučia do malého už teraz, že nesmie byť zavleceny za mnou, čiže ho nepriamo ovplyvňujú
@veroniq85 lenže vždy je iné vlastná mama a svokra...
no tak to mate potom asi nevyriesitelny problem ale ty nemas bohuzial pravo branit svojmu muzovi (otcovi dietata) ak si praje navstevovat svojich rodicov s malym. A este nemyslim to v zlom si daj pozor aby si si nepostvala muza proti sebe a neskoncilo to nebodaj aj rozvodom. Bohuzial svadbou si si nevzala len muza ale sucastou vasej rodiny sa stali aj jeho rodicia. A je to tak ze medzi svokrou a nevestou bude vzdy trochu rivality a sutazenia ale tak dolezite je sa vzajomne respektovat.
@veroniq85 áno, to máš pravdu, toho sa aj bojím...
Autorka, tak potom tvoj muž nie je odstrihnuty od rodičov, nehovoriac o Tom, že tvoja svokra zjavne žiarli nielen na teba ale aj na tvojich rodičov, že môžu s malým byť častejšie. To je ale už ich chyba a nie tvoja. A nabudúce svokre povedz že dieťa ktoré plače najlepšie utíši jeho matka, čo určite vie, keďže vychovala tvojho muža. Dieťa tiež asi nebude moc k nej inklinovat keď ho trhá od matky. Dieťa v roku nemusí byť odstrihnuté od matky ak je tá matka s dieťaťom doma a nie matka ktorá robí. Ak by si dieťa odkladala každý týždeň niekde, asi by bolo voči ostatným odvážnejšie. Ale si matka, ktorá sa dieťaťu venuje a to by svokra mala byť rada.... Čo sa týka tvojho muža ak nestojí pri tebe a potrebuje chodiť k rodičom nech chodí ale bez teba a najlepšie aj bez malého.
Na mňa bol syn naviazaný do dvoch rokov dcera ma rok a tiež sa nemôžem vzdialiť meter od nej
Pri synovi som sa tiež toho napočúvala aj som si to
Veľmi brala k srdcu teraz už tie reči neriešim nech si každý hovorí čo chce

Ja len k tomu že tvrdíš, že vás majú za malé decká...a žijete s dieťaťom u rodičov a este frfleš, že u nich ste byt nemohli a že sa vám neprispôsobujú (ako fakt? A keby si tam bývala, tiež by ti bolo zle od žalúdka a chcela aby sa ti prispôsobili? Asi nie lebo by si mala vďaka kde zložiť tú namyslenú palicu tak by si bola radšej ticho). Tak sa nečuduj, keď sa neviete o seba sami postarať, že majú takýto názor. A že sa tešia z vnúčaťa a chcú sa s ním aj pohrať, nechodia pred tebou v predklone, aby si sa na niečo neurazila, to je opovážlivosť. No tak tam už nikdy v živote nechoď a budeš šťastná naveky.