icon

Keď máme návštevu, tak je svokra vždy pri nás

michaela2713
11. máj 2015

Ahojte.Spolu s manželom a synom bývame u svokrovcov.Mame prerobený vrch domu, takže máme svoju domácnosť.Problem je v tom, že vždy keď máme nejaku návštevu svokra príde za nami malému prinesie nejakú maškrtu a sedí s nami sedí,počúva a trepe somariny, ktoré nikoho nezaujímajú. Kamarátky mi už hovorili, že im to vadí,ale ani ja ani manžel nevieme ako jej to povedať, aby sa neurazila (čo sa asi nedá, lebo ona sa urazi na každú somarinu).Máte niekto podobnú skúsenosť, alebo mi poradte čo mám robiť?

horana
12. máj 2015

Sorry za off topic, ale nie pre autorku ale pre inych co to citaju a su este slobodni/nebyvajuci, pozrite si kolko je tu takychto tem a zapamatat:

NEBYVAT SO SVOKROVCAMI, NEBYVAT SO SVOKROVCAMI, NEBYVAT SO SVOKROVCAMI !!!
Toto kazdemu mlademu paru pri svadbe ci v porodnici dat podpisat.
S privetkom, kazdy sa stazuje, potom si spomente. Ale uz byva neskoro ked mladi investuju tie svoje posledne penizaky a zebtonuju sa v pozicii odkial sa bez vyraznych strat neda hnut.
Mame aj v rodine sirsej ci uzsej x prikladov, vacsinou sa mladi namlsaju na lahko dostupne majetky, nehnutelnost za doopatrovanie, nakoniec je to utrpenie a sluzba az do ich vlastnej staroby, neoplati sa ani v najmensom, nekonecne trenice bez realnych vysledkov.

sasa1310
12. máj 2015

@bonaqa2013 svokru zamknúť??? V jej vlastnom dome??? Vám už asi ozaj drbe

sasa1310
12. máj 2015

@michaela2713 nie je nad to bývať sami. Prídem si domov, zavriem za sebou dvere s vedomím, že nikto mi tam nebude chodiť bez môjho dovolenia, že jednoducho všetko čo tam je je moje a len našim pričinením. Nie sme nikomu nič dlžní ani zaviazaní. Žiadne hádky, nechcem svokru vidieť, tak ju nezavolám...
Radšej hypotéku na krku ako spolužitie so svokrovcami alebo rodičmi aj keď síce vo vlastnom ale na spoločnom dvore..aj keď sú vzťahy akékoľvek dobré. Každý má právo na svoje súkromie, či starí rodičia alebo mladí. A spoločné žitie je len dlhodobý kompromis z oboch strán

timea7
12. máj 2015

@michaela2713 keď chceš mať svoj domov, pomôže klen jediné, odsťahovať sa. Aké bude so svokrou spolužitie si predsa podľa jej chovania mohla predpokladať už pred tým, ako si tam začala bývať. Tak, ako ti radia ostatné, treba si s ňou sadnúť - ty aj manžel a slušne jej povedať, že by ste boli radi, keď k vám príde návšteva, aby vás vtedy nechala osamote. Či sa ofučí, alebo nie ti môže byť ukradnuté, je to síce jej dom, ale aby čumákovala na tvoje návštevy a "natáčala" všetko, o čom sa rozprávate je neslušné a nevkusné. Je to jej dom, ale keď súhlasila s tým, že tam budete bývať, tak by vás mohla aj rešpektovať ako samostatnú rodinu. Tiež má určité výhody z toho že ste tam, ide o to, aby spolužitie bolo príjemné pre obe strany. Dá sa to, vyskúšala som, síce krátko, ale rada na to obdobie spomínam. Držím palce.

bonaqa2013
12. máj 2015

@sasa1310 prečo by mi malo drbať - Vážená to si hovorte doma niekomu inému, ale nie mne.

tinqua
12. máj 2015

@michaela2713 no poviem ti z vlastnej skúsenosti.... ja som bola dieťa v takejto domácnosti, bývali sme celý život v maminom rodnom dome s tým, že sme poschodie mali prerobené na vlastný byt, starká bývala dole ....vždy k nám chodila hocikedy, robí to doteraz, hocikedy k rodičom prišla do spálne keď ráno spali s rečami typu čo ešte spíte, susedia už dávno robia po dvore a podobne....výsledok bol taký, že otec to nezvládol, mal aj iné chyby, ale toto bolo centrum celého problému, našiel si frajerky a bla bla...proste sa rozviedli....starká ma doteraz svoju pravdu a kým sa nepominie bude fungovať ako bola zvyknutá....riešenie je odsťahovať sa ak nechceš aby sa urazila....druhé riešenie je uraziť ju svojou požiadavkou...ale mal by to povedať tvoj muž, predsa je to len jej dieťa 🙂 buď budete chrániť jej duševnú pohodu alebo vašu...ja by som veľmi nepremýšľala o tom čo je správne ....

rusalkablack
12. máj 2015

ja by som na tvoje vchodové dvere dala zvonka guľu, prídeš si do svojho, zabuchneš a nemusíš sa každú chvíľu strhávať, kedy sa ti svokra zjaví za chrbtom. Bude síce chvíľu ofučaná, ale bude si musieť zvyknúť - hlavne ty neustúp. Inak ti z toho začne šibať, ver tomu, poznám to z vlastnej skúsenosti.

zdena12345
12. máj 2015

ešte na margo tých, čo radikálne odsudzujú spolužitie so svokrovcami.. aj to sa dá, záleží od ludí a od vzájomnej tolerancie a úcty. A ak raz budú svokrovci ozaj starý a a nevládny, tak budú potrebovať pomoc a kto by ju mal poskytnúť??? Predsa ich deti a vie byť aj výhodou ak žijú spolu🙂 Napr. postráženie detí, podelia sa o prácu v záhrade a kolo domu... ale všetko je to o luďoch, takže nehádžte všetkých do jedného vreca. Stačia dobré hranice a vzájomná úcta a tolerancia. Bohužiaľ nie vždy to tak ide. Ani u nás nie🙂 ale viem o takých u ktorých to funguje

nuvaring
12. máj 2015

@zdena12345 nesúhlasím! Každý by si mal hrabať na ssvojom piesku. Mať za zadkom rodiča v dospelosti mi pride rovnaké, ako byť zbavený svojprávnosti. Viď tieto choré príspevky tu. Ja sa celkom čudujem,že tie vaše svokry nechodia asistovať k súloži.

timea7
12. máj 2015

@zdena12345 ja si nemyslím, že tu niekto hádže všetkých do jedného vreca. Sama som písala, že to funguje,len ide vždy o konkrétnych ľudí. My sme mali u svokrovcov jednu izbu, ostatné bolo spoločné, nebývali sme tam síce dlho, ale moji svokrovci by sa nikdy nenapratali k nám do izby, keď sme mali návštevu. My sme ju fakticky ani k nám do izby na poschodie neťahali, boli sme v obývačke, v ich obývačke, ale oni boli natoľko taktní, že prehodili s návštevou dve tri zdvorilostné vety a odišli. Jasné, že sme tam neporiadali žúrky každé dva týždne, rešpektovali sme aj my ich právo na súkromie a kľud. Tak, ako si písala, nie vždy a so všetkými ľuďmi sa to dá 😝 😝 😝

timea7
12. máj 2015

@nuvaring to je tvoj pohľad na vec, možno máš negatívnu skúsenosť, my sme tam bolo spokojní a šťastní. Neplánovali sme tak bývať celý život, po čase sme odišli do svojho. Je to vždy o tolerancii a úcte, ako tu už bolo písané. Som roky rozvedená a stále mám so svokrou kamarátsky vzťah, navštevujeme sa, možno som mala v živote šťastie, aj mama môjho terajšieho partnera je človek do pohody aj nepohody, tiež si máme stále o čom rozprávať, v sobotu ideme spolu na výlet, nemusela by som, mohla by ísť len so synom, ale ja chcem, je mi s ňou fajn. Na druhej strane tu píšu ženy, ktoré žijú desiatky km od rodičov, alebo svokrovcov, stále sú cez mobil nimi terorizované, kontrolované, nie je to vždy o tom, či niekto s rodičmi žije, alebo nie, ale o vzájomnej láske, úcte, tolerancii. My sme s mojou rodinou aj brat so svojou chodili s rodičmi aj na dovolenky, nie preto, že by sme boli neschopní (brat žije roky v zahraničí), ale preto, že sme chceli, tešili sme sa na spoločné zážitky. Vždy je to o ľuďoch. Je svokra ktorá už príde do príbytku svojej nevesty s výčitkou na perách - ja som sa o neho postarala lepšie, jedlo bolo chutnejšie, prečo ste si kúpili to a to, prečo má vaše dieťa ešte cumeľ - vŕŕŕ,! Toto som ja nikdy nepočula, ale veľa sme sa spolu nasmiali, išli spolu na kávu, na volejbalový turnaj, koncert, alebo na pivo 😉 . S takým človekom ťa spolužitie obohacuje, nie ubíja a to je rozdiel.

ivv
12. máj 2015

A čo tak raz po takejto návšteve zísť dole za svokrou a povedať jej, že kamaráti/tka sa potrebovala s vami/tebou o niečom poradiť, ale nemohla lebo to nechce pred ďalšími ľuďmi rozoberať. Skrátka niečo súkromné/zdravotne .. A že sa to teda stalo už neraz.. Možno jej "trkne". A samozrejme ze nevieš čo chcela, len teda odišli nespokojní.. Hm?

natalym
12. máj 2015

Možno jeje to treba normálne slušne povedať a pochopí. Chvíľu bude nasratá, byť milá ku nej a ona sa odserie.

betunka39
12. máj 2015

nuž myslim, že bez okolkov jej jasne povedať, že ak je u Vas navšteva, nech sa opyta či može aj ona prisť. Ak nie, tak nech sedi doma. Vravim z vlastnej skusenosti. moja svokra aj svokor už davnejšie, itež ked niekto prišiel tak vysedavali, bali sme sa povedať niečo,lebo by sa ofučali. Ale potom nás to už dožralo a jedneho dna im manžel, ako syn jasne pred návštevou povedal,že či nemaju nič ine na robote, že sedia pri nás. Na to dostal odpoved ,že nie, že už je večer, tak im povedal, že nech sa nehnevaju, ale nech si pustia telku a idu kukať niečo, lebo toto je naša návšteva, chceme sa potrozpravať a jednoducho ,že nemusia všetko počuť. Odišli trocha ofučaní, ale na druhy deň sa bavili akoby nič. Odvtedy máme pokoj, ale ani ja im neleziem do izby, ked maju navštevu. Teraz už sme v štadiu, že ich treba do izby volať, ak im pride navšteva, ale už sa im nechce, tak radšej su v spalni, alebo pridu le na par minut. Toto je problem spolužitia dvoj-troj generacii po spolu, ale všetko sa da ak je na oboch stranách vola a trpezlivosť a tiež tolerancia. Aj my sme si tým prešli, žijeme takto už pomaly 24 rokov, boli aj hadky, ale dnes je všetko o.k nevymenila by som iich za nič. Ale stalo to dosť trpezlivosti a niekredy sme museli aj tvrdo povedať, a staťvsi za svojim, kým pochopili.

moonlight1210
12. máj 2015

@michaela2713 jasne, ze mas obavy, co bude, az ju poziadate, aby k vam nechodila, ked mate navstevu, ze sa to nehodi.

ale pokial nepoviete nic a budete drzat ako hluchy dvere, kym to vo vas nevykypi, dopadne to este horsie. nakoniec sa s nou naozaj hnusne pohádate a fakt to dopadne tak zle, ako sa obavas.

takze to skuste (hlavne tvoj muz, kedze je jej syn) co najslusnejsie a pripravte sa na to, ze nejaky cas bude asi urazena.
nieco v zmysle, ze ju radi vidite a radi si s nou pohovorite, ale v case navstev potrebujete sukromie.

a pokial nemas nic proti tomu, nauc malého, nech sa vie zajst pohrat k nej. potom, ked dojde v case navstevy akoze za malym, mozes malého vziat a poslat s nou naspat dole. nieco ako: pockajte, ja vam ho poslem dole. (vsak prisla za nim, nie?)

timea7
12. máj 2015

@natalym čoby milá, využiť, že je nafučaná a pozývať vtedy tie návštevy 😀 😀 😀 😀 Žartujem.

natalym
12. máj 2015

@timea7 Alebo. 😀

timea7
12. máj 2015

@natalym alebo svokre povedať, jéééj idete sem? A my vás práve chceme ohovárať....to by bol pokoj asi na pol roka 😀 😀 😀 😀 Bože sa divím, že sa niekto nevie dovtípiť....že mu nedocvakne....

natalym
12. máj 2015

@timea7 Tak vieš, možno sa cíti osamelá, možno sa jej tam medzi mladými dobre sedí a možno je zvedavá. Asi zo všetkého trošku. Môj muž by stým ale nemal problém mamku poslať do riti v tomto sa môžeme na neho spoľahnúť. 🙂

timea7
12. máj 2015

@natalym C je správne 😎 , aj my sme bývali s babkou, tiež sa možno cítila osamelá, keď už dedko nebol a moji rodičia chodili do práce a mali okrem toho milión aktivít, my sme ako decká stále niekde lietali, ale rozlišovala, či návšteva prišla aj jej, alebo len našim, oni zase nečumákovali pri nej, ak jej prišla kamarátka. Iba mňa určitú dobu trochu strážila, že by preto, aby som nemala podstatne staršie deti? 😀 Kecám...

rybiatko123
Autor odpoveď zmazal
radkovadanka
Odpoveď bola odstránená
timea7
12. máj 2015

@rybiatko123 sorry, ale mne keby prišla svokra v sobotu ráno o 6,30 prášiť vankúše, tak by ju jej syn vyprášil aj s dverami, prípadne by rýchlo vyskočil na mňa a predviedol také divadelné predstavenie, že by sa svokra červenala až na pätách. Na druhý deň by bol v zámke kľúč a na druhý mesiac my dvaja v podnájme.

angela200
12. máj 2015

@michaela2713 preboha, a to tam chcete žiť akože navždy? či je to len dočasné?

sue
12. máj 2015

@michaela2713 no platíte daň za lacnejšie bývanie...to je tak vždy 😖 nepoznám ani jeden manželský pár, ktorý by si celoživotné bývanie s rodičmi / svokrovcami chválil. Vo väčšine prípadov dokonca spolužitie skončilo rozvodom alebo rozvratom - umŕtvením manželstva...

Riešte to rýchlo, pokojne a jasne. Rozhovorom pokojným dvoch manželských párov pri káve alebo víne, rozdebatujte si svoje práva a povinnosti i predstavy a neriešte kto je kedy ofučaný...

emilia25
12. máj 2015

Toto mi vzdy vraví moja svokrusks ked malá nsstevu vzdy pri nich sedela tiez to nemala rada a preto vzdy ked k nám pride moja segrs ci bracho IDE hore do izby kukst telku no a mňa to naopak vzdy mrzi a vzdy pri takej to príležitosti mi povie o svojej svokre.mi zijeme spolu ale v našom dome a máme úžasný vzťah je to moja msminks.a moc ju ľúbim a uz má 72rockov.

h2
12. máj 2015

@ivv Zísť dole za svokrou nepomôže. Pretože ona sedí u nich hore. 😀 😀 😀

ivv
12. máj 2015

@h2 po tom ako návšteva odíde hádam neostane s nimi spať 😝
to je jedno.. Povedať jej to po odchode návštevy

alaguema
12. máj 2015

@michaela2713 keď už ste sa dali na dvojgeneračné spolužitie (čo ja teda nechápem), tak teraz už v sebe asi budeš musieť nájsť dostatok asertivity a so svokrou si poradiť elegantne a účinne. Poprosiť ju, aby rešpektovala vaše súkromie a urobiť opatrenia, ako ti napísali dievčatá - zamykať dvere, na sklo závesy, alebo žalúzie. Ak sa aj ofučí, tak raz sa odfučí...a nakoniec, nie je to tvoj problém, keď chodí zdutá. Nie naozaj. Skutočné problémy vyzerajú inak. Váš osobný a intímny priestor musí každý rešpektovať a bodka. Keď vám nabudúce vlezie do spálne, budete pokračovať v tom, čo ste začali akoby sa pasúc? Len aby sa nefučala? 😀

lilitela
12. máj 2015

@michaela2713 No napadaju ma riesenia tohto typu: pozyvat kamaratky vtedy, ked svokra nie je doma, pripadne ju schvalne niekam poslat pred prichodom navstevy, niekam co robi rada... dalej najst jej kamaratky, lebo ich zrejme nema, a do tretice riesit to cez nejaku kamosku, ak mas fakt dobru, co by sa podujala, tak nech po prichode svokry sa ona zdvihne a sama povie, ze pride inokedy, ked budete mat sukromie.