icon

Keď partner/ka ubližuje

joe858
24. apr 2021

Tazko sa mi pise, pretoze prave lezim v posteli po poslednej epizode, mala dcerka spinka vedla mna a dnes asi nezaspim. Premyslal som aj o manzelskej poradni, ale kedze mam s psychologiou na slovensku skusenost, obavam sa, ze to bude len strata casu. Rad by som skor pocul rady od vas. Ak mozem, zacnem od zaciatku.
S parnerkou sme sa spoznali asi pred 10 rokmi a ako to byva, spociatku bolo vsetko super. Hned som si vsimol, ze sa rychlo opije. Je to utle ziena, po 2 poharoch vina sa jej krizia oci a po 4 uz ma problem suvisle rozpravat. Prvyraz mi zazvonil o polnoci telefon, este sme spplu len chodili. Z nesuvislych reci som pochopil, ze nevie trafit domov. Sadol som do auta a nasiel ju o 3 brany vedla bytu, ako sa snazi vopchat kluc do dierky. Na druhy den sme sa rozpravali, povedal som, ze mi to vadi a ona priznala, ze to bolo moc a ospravedlnila sa. Par rokov bolo vsetko fajn, myslel som. ze je to za nami.
Druhyraz sa to stalo na rodinnej oslave, kde boli okrem mojich rodicov aj sirsia rodina a rodinni znami. Na druhy den, som sa s nou o tom nerozpraval len ja, ale aj moji rodicia, u ktorych prespala. Velmi sa hanbila, ticho plakala a videl som. ze ju to uprimne mrzi. Uzmierili ame sa, oapravedlnila sa vsetkym. Par rokov bolo zas vsetko fajn a myslel som, ze je to za nami.
Znova sa to stalo ked mala dcerka 2 roky. Po polnocnom telefonate som nakladal rozospate mrzute dieta do auta a siel do mesta hladat mamku, ktora nevedela kde je. Na druhy den som zaviezol dcerku na pol dna k babke, ako sme to zvykli robit casto a az sme zostali sami, dost sme sa pohadalli. Dovodom hadky ani nebolo to extempore,skor to, ze si manzelka nehchcela priznat chybu. Nas vztah po tomto raze dost ochladol.
Dcerka ma dnes takmer 4 roky, nas vztah je posledne roky skor o symbioze ako o laske a dnes sa to stalo znova. Mal som ju vyzdvihnut vecer u kamaratky. Tazko stala na nohach, kamaratka ktora posobila celkom triezvo, sa na mna vo dverach len previnilo pozrela a pomohla mi a nou dole, kedze som drzal za ruku aj dcerku. Vecer chcela malicka, aby jej mamka precitala rozpravku. Mamka nevedela udrzat knizku a po velmi tichej hadke odisla do obyvacky s paplonom, dcerka si snad nic nevsimla. Ked som moju malicku uspal, chcel som moju velku roztrhnut napoly. ale v obyvacke uz zaspala. Asi sme mali obaja stastie, lebo myslim, ze by som jej prvyraz v zivote vlepil facku.
Tak si lezim a premyslam ci toto ma zmysel. Za tie roky sa to stalo len parkrat, ale kym prvyraz to zranilo len mna, druhy raz uz moju rodinu a teraz aj to najdrahsie - nasu malu dcerku. Ak niekto zazil cosi podobne, povedzte mi co s tym...

Strana
z3
fantaghiro21
24. apr 2021

.... Ze by som ti nohy bozkávala a zobrala za manžela...

haley7897
24. apr 2021

Čiže manželka zle toleruje alkohol v dôsledku čoho sa za 10 rokov 4? x opila. Tak? Úprimne, to je na kariéru alkoholika dosť chabé. Bud si niečo vynechal, alebo by sa mal spýtať sám seba, či by nebolo na mieste byť občas skôr trochu viac zhovievany.

joe858
autor
25. apr 2021

@haley7897 netvrdim ze je alkoholicka. Ani si to nemyslim. Ide o to, ze nie je ochotna si na to dat pozor, ani koli dietatu. Ja zvacsa nepijem a ak pijem, tak do triezva. Navyse ak sme niekde spolu a vidim ju s poharikom, prejde ma chut aj nalada - to je moja cast, ktora si vyziadala dan na nasom vztahu. Dnes to bolo pre mna extra silne, pretoze druhy raz sa to tykalo dcerky. Aj ked je este malicka, musela vidiet, ze je nieco zle. Nemyslim ze je normalne ak dieta vidi rodica ozrateho. A nechcem, aby sa to opakovalo. Neviem ako na nu, aby to konecne pochopila...

kitycat
25. apr 2021

@joe858 precondi s nou mal dalsie a dalsie rande ked ta psychicky poznacilo, ze sa za 8 rokov 2x opila do nemoty? Den na to si ju asi ziadal o ruku a o rok ste mali zamiesene na dieta.... Pred 2 rokmi sa opila zase... No tak sa rozved ja az taky problem nevidim... A zda sa mi, ze vo Vasom vztahu ma to hlavvne slovo zena

haley7897
25. apr 2021

@joe858 čiže ty si ten dobrý, lebo "vieš ako piť" a ona ta zlá, lebo evidentne nepije často a teda nepozna a nevie odhadnúť svoj limit. Hráš tu ublizenu srnu, všetko čo čítam je "ja, ja, ja". Ak by si naozaj nechcel aby ju dcéra nevidela, mohla prespať u kamarátky, alebo jej poslať taxi/uber... Možnosti je viac. Ty si sa ale rozhodol hrať obeť. Preber si sám zo sebou, čo ti na nej a vzťahu reálne vadí. Sotva to bude, že to za 10 rokov 4 x prehnala s alkoholom. A to ti hovorí niekto kto alkohol neznáša a nepije vôbec ✌🏼

joe858
autor
25. apr 2021

@haley7897 vdaka za to, nieco na tom je. Ak sa problemu neda zbavit, ozaj bude lepsie ho predvidat a vyhnut sa mu 🙂 Mozno som podla hlasu v telefone mal ozaj povedat, ze sa uvidime rano.

haley7897
25. apr 2021

@joe858 vieš, nie všetci strávili študentské časy pitím aby nadobudli superpower "prepit sa dotriezva". A na každého pôsobí alkohol inak. Na ňu očividne veľmi zle. Ulož ju do postele, postaraj sa o malú. 4x za 10 rokov nieje "red flag". Len neskusenost. Iné by bolo keby pila doma pred dcérou, alebo by tak chodila domov pravidelne... Btw svojim cudnym spôsobom jej skôr slúži ku cti že "nevie piť" 😉

joe858
autor
25. apr 2021

@haley7897 asi mas pravdu... Prave preto, ze je to tak malo, to zrejme zakazdym prezivam az prilis a neviem na to dobre zareagovat. Ako mama je skvela, mozno ked ja budem menej sledovat kazdy jej glg alkoholu, aj nas partersky zivot bude zas ako ma byt. Lebo ine problemy sme nikdy nemali. Vdaka. Ozaj, mam nad cim premyslat 🙂👍

haley7897
Autor odpoveď zmazal
haley7897
25. apr 2021

@joe858 všetci máme nejaké nedostatky, nejakú slabinu... Pokiaľ sa ti tak nesnaží zámerne ubližovať (co zrejme nie) a nedeje sa to pravidelne, sústred sa na to dobré, nehľadaj problémy kde nie sú. Verím že keď ju podržíš v slabej chvíli, vráti ti to rovnakou mincou

ukulela
25. apr 2021

Ale ženy. Keď neviem chlastat, nechlastam! Na SVK je alkohol všeobecné tolerovaný. U nás v rodine sa nepije. Môj chlap v živote neochutnal. Ja som si svoje odpila na vysokej. U nás sa nenalieva na oslavách, nestrnga a neponúka návšteva. Sorry, ale spit sa do nemoty a nevedieť o sebe je total grc. Najmä, keď viem, že alkohol nezvládam a manželovi to vadí. Buď je manželka nezodpovedná, alebo si hoc aj obcasnou chlastackou niečo ventiluje, nejaký skrytý problém.

haley7897
25. apr 2021

@ukulela blbosť. To je taka stredoškolská "prupovidka" 3. cenovej že keď neviem chalstat... Atď
Sú ľudia ktorí nestoleruju minimum alkoholu a nieje nič dramatické na tom, ak sa raz za dlhý čas rozhodne sadnúť si s kamarátkou. Všetci si nejako niečo ventilujeme. Kolke sa nevedia vzdať cigariet, na dennej báze - nie občas. Fajčia pri deťoch. Kolke sa prejedate, kompenzujete mindraky sladkým - áno to všetko vám škodí, na dennej báze a tu ideme súdiť ženu ktorá sa rozhodne dat si alkohol raz za x rokov. Naah, neberiem.

lula313
25. apr 2021

Mal si ju natocit a po vytriezveni ukazat. To by bola facka, ktorá by ju motivovala nepit

sonca1511
25. apr 2021

@joe858 podľa mňa keď už ju niekto ``nahovori piť `` tak nech si skúsi dať alkohol menej % napr neviem niečo sladké vajecni koňak pocuckavat alebo pivo ochutené alebo neviem proste slabé aby ju to nedostali aj keď viacej vipije 🤷

andreatytler
25. apr 2021

@joe858 Ja mam k opitym ludom velmi zly "vztah". Citim sa v ich pritomnosti velmi neprijemne. Neznasam sa s nimi rozpravat. Nedokazem tu opitost (aj ked je len mierna) ignorovat a je to vsetko co na tom cloveku vidim a neskutocne ma to irituje. Hnusia sa mi. Moj muz bol za 13 rokov co sme spolu opity len 1x a som tomu nesmierne rada. Moja nenavist k opitym ludom prameni z mami alkoholicky. Vacsina ludi ma urcitu toleranciu voci opilcom Napriklad ak sa to deje zriedka ako u teba alebo su len mierne pripity. Napriklad sa stale dokazu bavit s pripitym kolegom na oslave.
Mam dojem ze aj ty mas velmi negativny postoj k opitym ludom. Nie je za tym nieco z minulosti?
Koli mojmu extremnemu postoju k alkoholu, som nikdy v zvote nebola opita a odmietam pochopit, ze preco sa niekto potrebuje raz za cas opit do nemoty. Naco je to dobre? Problemy alkohol este nikomu nevyriesil a odreagovat sa da aj bez toho. Kazdy jeden clovek ma volbu (teda ak ho vyslovene neopiju tajne). Nechapem preco sa niekto dobrovolne stane smradlavym, otupnym a prihluplim tvorom. Aj ked je to len 4x za 10 rokov, je to blbost. A kedze ti to tak velmi vadi, mala by to respektovat a neopit sa.
Ale vaznejsi problem ako jej pitie je podla mna vas zamrznuty vztah, lebo to je pre vasu dceru ovela vacsie zlo ako opita mama raz za par rokov. Koli tomu urcite navstivte manzelsku poradnu. Ale mam trochu dojem ze ty uz nechces... ze pouzivas alkohol ako dovod na to aby si mohol s tymto manzelstvom skoncit.

baccio
25. apr 2021

@joe858 hmm nemyslím že je to až taká tragédia. Ak nepije pravidelne či potajomky....tak na to nevidím nič zlé. Ja som tiež mama...manželka...a tiež sa mi stalo že som sa pri manželovi dvakrát tak opila. Prvý raz sme ešte svoji neboli.... druhýkrát už áno....Viem že som sa hanbila jak pes lebo nezvyknem piť vôbec a ak tak len nejaký miešaný slabý drink.... ale viem že obidva razy to bolo z tatranského čaju... ktorý odvtedy už vôbec nepijem... Aj manžel sa prísne opil keď sme spolu začínali a to som si bola istá že on nepije takýmto štýlom lebo sme sa poznali dlho predtým.No čo čert nechcel dva dni ako sme boli spolu sa opil tak že som nechápala...a to som bola prinom ...vyzeral úplne v pohode a zrazu bum...akoby mu niekto pýchol oblbovak...tak sa hanbil na druhý deň že nepil potom vôbec nic hádam viac ako pol roka. Keď sa človek opije raz za x rokov ...nerobila by som z toho tragédiu. Možno jej fakt nesadne určitý druh alkoholu ... ktoremu by sa radšej mala vyhnúť ak niekto ponúkne a treba ju naučiť povedať dosť...už si neprosím.

klip0
25. apr 2021

@joe858 ja z duše neznášam alkohol, naozaj velmi. Ale opitie sa na mol 4x za 10 rokov naozaj je nieco co by som tolerovala. Ved to nieje nieco pravidelne, časté a plus je predsa fajn ze nepije, tak logicky ze nevie ako sa pije. My sme spolu polovicu casu ako vy a stalo sa mi raz ze som sa opila ze som nevedela poriadne rozpravat a rovno kracat a raz ze mi bolo aj total zle. Muz ma oba razy hladkal v posteli, nosil mi vodu a na druhy den sme sa natom zasmiali. A stalo sa to presne preto ze alkohol neznasam a ked uz teda sa vyninocne stalo ze s kamoskani som si dala a druhy krat na oslave, tak to takto dopadlo, lebo nepoznam tu hranicu, ze teraz som do nalady a uz staci. Proate niesom zvyknuta, tak sa mi zda ze som do nalady, ale zrazu sa to zlomilo. Nadalej mam k alkoholu rovnaky nazor, nevypijem ani pripitok v 80% pripadov.. Ale neviem si predstavit, ze muz vnima ako obrovsky problem a kazí nam to vztah ze som sa 2x opila, alebo by nato pamatal po rokoch. Nehladaj si problemy tam kde niesu, to na malu posobi taktiez velmi zle. A keby to zasiahne vas vztah viac, tak ani nevravim. Ved co by si si spätne povedal? Dcerka nemas kompletnu rodinu, lebo za DESAŤ rokov sa tvoja mama 4 krat opila? Ved to ke naozaj malicko, kopu zien vxbehne s kamoskami asppn 3x do mesiaca a su opite. Naozaj z toho nerob tragediu, skor sa so zenou porozpravaj akenpocity to v tebe vyvolava a ze to musis skusit spracovat a pochopit ze to nieje ziadna drama

zuvelyn
25. apr 2021

Opitá zena je hnus. Opitá matka dvakrát tak 🤮Nechápem ako ženy toto môžu ospravedlňovať. Ja nie som odporca alkoholu. Aj ja si dam víno večer po ťažkom dni, ked príde kamoška na návštevu, dobru whisky s manželom, na svadbe či oslave kľudne aj viac, alebo pivo nech mi vytravi po obede, nikdy však tak aby som sa musela za seba hanbiť na druhý deň. Raz ked viem ze po dvoch pohároch sa mi motá jazyk a po treťom sa pretlkam zo strany na stranu (a kurňa,doma ma caka rodina!) Tak si proste viac nedám. Bodka. A je jedno ze je to "len" raz za rok.

Nechápem ženy, kedy ste klesli tak nízko, ze samé seba takto zhovadene tolerujete....

Môj manžel sa inak do nemoty opil iba raz keď sme uz boli spolu. Ta hanba ho fackuje do teraz a sam vie, ze toto uz nikdy nespraví, lebo NECHCE. A jen to chlap ktorý znesie naozaj veľa alkoholu.

natyreggae
25. apr 2021

@haley7897 presne tak súhlasím s tebou vo všetkom👌 toto nieje vôbec hrozné ako to autor vysvetľuje.. normálna vec

ayanamirei
25. apr 2021

@joe858 vas vztah ochladol, lebo sa opila 4!!!! x za 10 rokov, no skandal! Sorry za vyraz,ale aby si sa neposral. Pan dokonaly, co vie pit do triezva. 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Chuda zena....

0silvia0
25. apr 2021

@joe858 ja tiez nemusim opilcov, nic prijemne pozerat sa, na nejaku blabotavu osobu a hlavne ked to je zena... Ja nie som ziadny zaryty abstinent, v lete si s muzom dame pravidelne par piv, ale viem kedy prestat a viem ze ked dam viac ako 2 piva citim ich v hlave a tento pocit nemam rada. Cize 2 piva su moj strop. Tvoja zena tuto stopku asi nema,, alebo jej chyba enzym na rozklad alkoholu. Nerobila by som z toho dramu a nelezala by som odovzdane v posteli s velkym bolom na dusi a so sklamanym srdcom ako ty.
Postav sa k tomu racionalne a zavedte pravidlo jedneho poharika. Jeden poharik a dost a trvaj na tom, podla mna v pohode kompromis.

ingelika78
25. apr 2021

@joe858 Uz to tu nastastie viacere zeny napisali ale nic by som nerobila, dovol aby som sa zasmiala. Zena bola podnapita 4 x za 10 (DESAT!) rokov! Z toho asi 2x predtym ako mala teraz uz 4-tocne dieta. Mne je len akurat luto jej ze ju takto buzerujes namiesto aby si je doniesol rano kavu a zasmiali sa na tom. A ako tu uz ktosi pisal mala vziat taxik domov a ist si lahnut a nie citat knizku dcerke. Vyzera ze si ide posediet doslova raz za UHORSKY ROK tak si mal ulozit dcerku a bodka s mamkou sa uvidi rano. Sorry mna takito muzi vytacaju do vyvrtky -ako keby zena co ma dieta uz nemohla sa ist zabavit bez toho aby si z toho nevyrobil Antigónu a ine dramy.

pininka1
25. apr 2021

Zmenila by som nazov temy a chcem pripomenut, ze vieme iba jednu stranu pribehu. Ktovie preco potrebuje raz za cas takto vypustit paru. A naozaj je tak tazke tolerovat to,ze 4krat sa opila za 10 rokov? Keby som mala tvoje zmyslanie, uz som 14 rokov rozvedena. Ja osobne nechapem matky ktore sa takto opiju, hlavne nevediet co je s dietatom, ale zas ona vie, ze je s tebou. Skusila by som rozobrat preco to robi. Proste mozno len nema take sebazaprenie ako ty a nejde cielene do toho sa ozrat sa, len ako si napisal, znesie malo.

nistika
25. apr 2021

ja istym sposobom chapem ze pohlad na opitu zenu nieje nic prijemne. pravdepodobne stracas uctu k takej osobe, a nechces aby to videla dcera a raz v niekom vyvolavala podobne opovrhnutiahodne emocie.... ale opit sa raz za dva roky naozaj nieje vela....a tiez by som nehovorila o ublizovani partnerom - nieje aresivna, nikoho nebije....skuste si len nabuduce stanovit hranice nejake ak alkohol zle znasa, tak jeden pohoar max dva. a popros ju aby v pripade ze to prezenie radsej prespala u kamosky.

somtunovaa
25. apr 2021

Mna dostala veta ako nemohla dietatu prečítať knižku. No a čo! To matka je povinná každý deň čítať dieťaťu rozprávku? Prečo si ju hneď neuložil do postele ale ešte si dovolil aby brala do ruky knižku a zhovaďovala sa pred dieťaťom? Prečo si dietatu nevysvetlil že maminka je len strašne unavená a knižku budeš čítať ty? Namiesto toho cítiť len výčitky ako zničila život tebe a tvojej rodine, nehovoriac o dieťati, to bude mat ten obraz pred očami do konca života. Pane Bože, aká tragédia. Opila sa až 4x za život.
Možno len potrebuje raz za 2 roky vypadnúť z kolobehu Vášho dokonalého života a tvojich vysokých nárokov, tak potrebuje vypnúť až tak že nevie čo sa deje okolo nej a mozno chce len jeden deň zaspať bez nejakých povinnosti s prázdnou hlavou.

simona92101
25. apr 2021

Ach jaj clovece,robis z toho zbytocne dramu..nerozumiem vsak,ze ked vidis manzelku na rodinnej oslave ako jej ulievaju,preco neupozornis hlavne výčapníka nech jej neleje dalsi poharik?namiesto toho cakas,az jej to udrie do hlavy,a potom jej to vycitas..skor by som manzelke davala castejsie opuštak,aby si mohla aspon obcas zajst na kavu s kamoskou,nie raz za uhorsky rok a potom to takto dopadne.pokial casto nepije,ma to na nu potom taketo ucinky.a tiez nerozumiem,preco si ju nutil citat podnapitu dcere knizku 🤦‍♀️

halienka
25. apr 2021

Ty si sám rozbíjaš vzťah, akože naozaj že sa 4x za 10 rokov opila je manželský problém, ktorý preváži všetko čo tvoja žena pre rodinu, domácnosť robí? Akže prepáč ale zamysli sa veru, kde je skutočný problém, toto je zaručene len výhovorka. Ja som tiež typ, že sa mi oči krížia už z jedného pohárika a nevieš si predstaviť aká je to v tejto spoločnosti stigma, ked musíš neustále dokola v každej spoločnosti vysvetľovať, že už nechceš, že ti stačí jeden a všetci ťa furt dookola nútia, nalej si ešze, ale neboj, nič ti nebude, nehraj sa na slušáčku a podobné drísty. Tvoja manželka to možno na 300 podobných stretnutí vydrží a odolá tým nátlakom a potom raz za 2 roky to možno o jeden pohárik prepískne a ty robíš z toho takúto vedu? Ja sa nečudujem, že teraz ked sa jej to stalo už štvrtý krát za 10 rokov si už odmieta priznať nejakú vinu, lebo už je aj jej jasné, že to žiadna tragédia nie je. Normálne žasnem aké očakávania majú dnešný chlapi od žien, tie musia byť vo všetkom dokonalé, krásne, sexi, milé, usmiate, doma všetok servis tip-top, o dieťa dokonale postarané a chúda ani raz 2 roky si nemôže hrknúť, akože sorry...Vaša dcéra sa preto že jej mama raz neprečítala rozprávku nezloží, ale zloží sa z toho ak rozbiješ kvôli takej prkotine manželstvo, tak si to dobre premysli.

tessa04
25. apr 2021

@joe858 Ano, občas matky potrebuju reset. No zda sa, ze tvoja zena to s alkoholom ani za tie roky nevie odhanut. Mozno keby vypije pohar vina, je vsetko ok. My mame alkohol v rodine z muzovej strany, on prave z tohto dovodu ziadny alkohol nepije. Mne to vobec nerekaza, prave naopak. Ako aj vyssie uz niekto pisal, alkohol a cigarety su u nas spolocnostou vseobecne tolerovane a legalne drogy. Osobne si nemyslim, ze je ok, ked ma niekto doma male dieta a opije sa pod obraz bozi, aj ked ako pises, stalo sa to len par krat. Ked ma clovek dieta, uz nie je zodoovedny len sam za seba, ide prikladom aj tej malickej. Urcite o tom s manzelkou komunikuj. Zda sa, ze si rozumny a chapajuci chlap a ak ine problemy nemate, toto by sa malo dat zvladnut, len nech sa to nestupnuje...

kristiii
25. apr 2021

@joe858 podľa toho posledného odseku v úvodnom príspevku mám z teba pocit, že silou mocou hľadáš zámienky na rozchod a ešte spôsob ako spraviť zo svojej ženy nemožnú matku, aby si mal pri rozvode dôvod získať dcéru do svojej starostlivosti. Lebo už len to, že miesto toho, aby si ju po príchode domov uložil a dcérke prečítal rozprávku ty, si to nechal na ňu, aj keď si videl, že toho neni schopná. Čiže v podstate, ak tvrdíš, že to mohlo vašej malej spôsobiť traumu, tak za to môžeš ty, lebo si to ako pán dokonalý dovolil.

ghostsgirl
25. apr 2021

@joe858 toto nemozes mysliet vazne. Buď mate vacsie problemy, o ktorych nepises a preto ta dokaze 4x za 10 rokov rozhodit to, ze zena sa viac ,,uvolnila,, alebo zbytocne vyrabas problem, kde nie je. Co ale realny problem podla mna je, je to, ze si uvazoval strelit facku svojej zene kvoli takejto banalite. Preber sa

Strana
z3