Keď partner/ka ubližuje
Tazko sa mi pise, pretoze prave lezim v posteli po poslednej epizode, mala dcerka spinka vedla mna a dnes asi nezaspim. Premyslal som aj o manzelskej poradni, ale kedze mam s psychologiou na slovensku skusenost, obavam sa, ze to bude len strata casu. Rad by som skor pocul rady od vas. Ak mozem, zacnem od zaciatku.
S parnerkou sme sa spoznali asi pred 10 rokmi a ako to byva, spociatku bolo vsetko super. Hned som si vsimol, ze sa rychlo opije. Je to utle ziena, po 2 poharoch vina sa jej krizia oci a po 4 uz ma problem suvisle rozpravat. Prvyraz mi zazvonil o polnoci telefon, este sme spplu len chodili. Z nesuvislych reci som pochopil, ze nevie trafit domov. Sadol som do auta a nasiel ju o 3 brany vedla bytu, ako sa snazi vopchat kluc do dierky. Na druhy den sme sa rozpravali, povedal som, ze mi to vadi a ona priznala, ze to bolo moc a ospravedlnila sa. Par rokov bolo vsetko fajn, myslel som. ze je to za nami.
Druhyraz sa to stalo na rodinnej oslave, kde boli okrem mojich rodicov aj sirsia rodina a rodinni znami. Na druhy den, som sa s nou o tom nerozpraval len ja, ale aj moji rodicia, u ktorych prespala. Velmi sa hanbila, ticho plakala a videl som. ze ju to uprimne mrzi. Uzmierili ame sa, oapravedlnila sa vsetkym. Par rokov bolo zas vsetko fajn a myslel som, ze je to za nami.
Znova sa to stalo ked mala dcerka 2 roky. Po polnocnom telefonate som nakladal rozospate mrzute dieta do auta a siel do mesta hladat mamku, ktora nevedela kde je. Na druhy den som zaviezol dcerku na pol dna k babke, ako sme to zvykli robit casto a az sme zostali sami, dost sme sa pohadalli. Dovodom hadky ani nebolo to extempore,skor to, ze si manzelka nehchcela priznat chybu. Nas vztah po tomto raze dost ochladol.
Dcerka ma dnes takmer 4 roky, nas vztah je posledne roky skor o symbioze ako o laske a dnes sa to stalo znova. Mal som ju vyzdvihnut vecer u kamaratky. Tazko stala na nohach, kamaratka ktora posobila celkom triezvo, sa na mna vo dverach len previnilo pozrela a pomohla mi a nou dole, kedze som drzal za ruku aj dcerku. Vecer chcela malicka, aby jej mamka precitala rozpravku. Mamka nevedela udrzat knizku a po velmi tichej hadke odisla do obyvacky s paplonom, dcerka si snad nic nevsimla. Ked som moju malicku uspal, chcel som moju velku roztrhnut napoly. ale v obyvacke uz zaspala. Asi sme mali obaja stastie, lebo myslim, ze by som jej prvyraz v zivote vlepil facku.
Tak si lezim a premyslam ci toto ma zmysel. Za tie roky sa to stalo len parkrat, ale kym prvyraz to zranilo len mna, druhy raz uz moju rodinu a teraz aj to najdrahsie - nasu malu dcerku. Ak niekto zazil cosi podobne, povedzte mi co s tym...
@joe858 vies, jeden mudry lekar raz na margo svojich alk. pacientov povedal: "Not why the addiction but why the pain." Asi by som sa jej velmi mierne, s laskou opytala ci je vobec stastna, co jej chyba alebo z coho je v zivote frustrovana. Mozno sa neopija casto, ale opije sa do nemoty ako keby potrebovala na nieco zabudnut a nieco zresetovat. Tymto smerom by som isla. Hadka nema zmysel, treba sa uprimne zaujimat o to, co s tym clovekom v skutocnosti je. Drzim palce.
Je fajn že ste sa o Tom pobavili, ale podľa mňa to hrozne pitvas a riešiš. Opiť sa 4 x za 10 rokov je tak zanedbateľné číslo, že by som nad tým mavla rukou a dala jej k posteli lavor. Jediné čo uznávam je že fakt možno to dieťa to vidieť nemuselo, ale ty si začal písať príspevok štýlom akoby popíjala doma každý deň a skrývala fľaše. Keby ma muž takto spucoval 4x za vzťah jak skolkarku tak sa asi aj urazim, lebo to si z nej spravil. A tá veta o facke bola hnusnejsia ako to že ona sa opila.

@joe858 ja chápem, že ty si zrejme mal veľmi zlú skúsenosť s niekým kto bol alkoholikom a preto máš k tomu takýto postoj, je to pochopiteľné. Každý si nesieme nejaký ten blok z detstva v sebe. Ale pre mnoho ľudí je také naozaj veľmi zriedkavé opitie len chybou, zlyhaním je už podľa mňa práve skutočný alkoholizmus. No chápem, že ty to vnímaš inak. Je super, že ste sa vedeli tak pekne s manželkou o tom porozprávať a dohodnúť na riešení, to je veľmi dôležité vedieť si všetko vydiskutovať. Každý problém má riešenie, ak ho obaja chcú spoločne a s ohľadom jeden na druhého riešiť.👍