Keď som mal 5 rokov, tak mama odišla za prácou do zahraničia

23. apr 2021

Teraz mám 28 a čím som starší, tým ma to viacej trápi a nemám chuť sa jej ozývať.
Vyrastal som pri starých rodičoch. Mama bola vtedy slobodná matka a chcela ma lepšie zabezpečiť, aby som mal "krajšie" detstvo. Každý rok som ju v zahraničí navštevoval na pár dní, zavše prišla aj tu (raz, dvakrát za rok) ...ale celkovo to bolo pre mňa vždy frustrujúce, lebo za pár dní opäť odišla. Za nejaký čas si tam založila rodinu, ale nikdy som nepocítil záujem z jej strany, aby som sa presťahoval za ňou, keďže som vyrastal tu, kde som mal zázemie. Taktiež jej manžel, ktorého tam našla sa sústredil hlavne na svoje deti.
Keď si to zhrniem, tak to "krajšie" detstvo som aj tak nemal, lebo nikdy som ju nechcel finančne využívať a aj teraz, keď som starší, tak som si 90% zabezpečil vlastnou snahou a osamostatnil sa.
Viem, že mnohé deti vyrastajú ešte v horších podmienkach, ale čoraz častejšie sa jej prestávam ozývať, lebo sa s tým neviem nejak zmieriť ...a aj tak za tie roky čo som vyrastal bez nej, nepociťujem k nej vzťah, ako k mame, ale skôr ako len niekomu z rodiny :-/
Máte nejaký podobný osud? ... ako to zvládate?

mircalla
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sofia1
23. apr 2021

Nemám podobný osud,ale pustili sa mi slzy ,ako som bola v polke textu....co to je za matku,ked toto urobi???!!!

leuchtturm
23. apr 2021

A otec co? Ten je mimo hru?

liz_lemon
23. apr 2021

@leuchtturm ved pise, ze bola slobodna matka

sofiella
23. apr 2021

Prajem ti, aby si si našiel zenu, ktorá bude dobrou matkou a aby ste spolu boli šťastná rodinka ❤
Podla mna len toto ti zahojí vsetky rany
Ak nemáš potrebu ozvať sa jej, nerob to. Nezaslúži si to.

leuchtturm
23. apr 2021

@liz_lemon na splodenie kazdeho dietata s vynimkou Jezisa Krista je potrebny aj otec. Aj otcovia maju svoje povinnosti voci detom, nemyslis?

syslik81
23. apr 2021

tvoja mama to isto nemyslela zle .. zial zle to dopadlo-zle pre teba .. na tvojom mieste by som si prehovorila s mamou .. preco sa rozhodla ako rozhodla a preco ta nevzala k sebe a k novej rodine ... ulavi sa ti aj ked mozno odpoved bude ina ako by si chcem .. verim tomu ze ako mama urobila co mohla ... aj ked bola sebecka ... na zmenu je uz neskoro odpustenie je len a len na tebe .. ale hnevat sa cely zivot neprospeje len tebe ... treba sa pohnut dalej .. aj ked ta vychovali starky verim ze ta vychovali dobre a ze sa s mamou zmieris odpustis a pouzis z jej chyb ...

autor
23. apr 2021

môj biologický otec nikdy neprejavil záujem, vznikol som znásilnením :-/

liz_lemon
23. apr 2021

@leuchtturm ano, to je sice pravda, ale len v tom pripade, ak je zaujem, pripadne, ak o dietati vobec vie

leuchtturm
23. apr 2021

@liz_lemon az ta niekto znasilni a ty porodis nasledkom kriminalneho cinu dieta, potom mozes napisat o svojich pocitoch.

miadi
23. apr 2021

Aha tak to cele vysvetluje preco matka odisla daleko od teba a nechcela Ta. Odisla hladat lepsi zivot pre seba nie pre teba. Lebo Ta nevedela prijat ako svoje dieta . Ale mal by si jej odpustit vzhadom na tu traumu ako si bol splodeny a vzdy jej to pohlad na teba propomenie. Nespracovala to. Neberie Ta ako svoje dieta . Odisla aby na to zabudla . Ale urcite Ta svojim sposobom lubila kedze nesla na potrat. Dala ti život to je vsetko. Tvoja babka je vlastne tvoja mama Lebo Ta vychovala. A mal si ten lepsi zivot Nie koli $ ale preto ze si bol s niekym koho pphlad na teba netyral. Chcela aby si vyrastal tam kde Ta Niekto mà rad bez tych negativnych pocitov za ktore ty nemozes a ani ona za to ze ich citi. Moze za to len tvoj bio otec . Tak sa na nu nehnevaj a netrap sa nic na tom nezmenis: mysli na svoj zivot a na rodinu ktoru si raz urobis.

zuzinapipina
23. apr 2021

@miadi ťažko sa to číta, ale máš úplnú pravdu.

zuzinapipina
23. apr 2021

Úprimne mi je ľúto, čím si si musel prejsť. Ja by som zašla za nejakým dobrým psychológom, urcite ti poradí, ako sa toho všetkého zbaviť a oslobodít sa od toho bremena a konečne byť šťastný. Držím moc palce 💜

andreatytler
24. apr 2021

Je mi nesmierne luto ze sa trapis. Poviem ti mal si priserny start do zivota. Normalne maju deti hned dvoch ludi co ich lubia najviac na svete (mamu a otca) a ty nielenze si nemal ani jedneho ale ti dvaja ludia ti este robili zle (aj ked mama bola v tom nevynne). Mas moj obdiv, ze si sa s tym doteraz vedel popasovat.
Urcite zajdi za psychologom. Toto je prilis velka trauma na to aby si to riesil sam alebo s pomocou nasho babinca. Skvele je, ze si napriek tomu vyrastal v rodine a mas kontakt s biologickou mamou. Stratil si uz v zivote toho velmi vela. Urcite chod za odbornikom a pracuj na tom aby si nestratil este viac.
Zelam vela stastia.🍀

miriam11
24. apr 2021

To je tak smutné. Ale na tvojom mieste by som sa na to mamy rovno spýtala, prečo si ta nevzala neskôr do zahraničia. A konala tak, ako mi city napovedajú. To znamená, že by som sa jej už asi neozvala. Ja mam 2 detičky, ale nikdy by som si ani len nevedela predstaviť môj život bez nich. Žiadaj od nej vysvetlenie. Možno to potom lepšie pochopíš a vysporiadas sa s tým.

777januska777
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martina1201
24. apr 2021

Ahoj, tvoj príbeh je veľmi smutný a mrzí ma tvoje trápenie. Ťažko radiť čo urobiť. Najskôr by asi bolo dobré si o Tom pohovoriť so psychológom, terapeutom, podľa toho čo poradí s mamou a aj jej povedať že pre vás lepšie vzťah by mala popracovať aj ona na odpustení spôsobu počatia svojho prvého dietata a nakoniec pracovať na odpustení. Lebo ak v sebe budeš dusiť tieto pocity tak tvoje trápenie ti bude brániť v šťastnej budúcnosti. Aj vo výbere dobrej partnerky.
To, že ťa mama opustila a nevzala k sebe bývať po založení rodiny je presne z toho dôvodu ako si bol počatý. Ona sa s tým nevyrovnala, nevyhľadáva pomoc a nenaucila sa ťa milovať. Žiaľ, zlyhala pomoc aj jej rodičov, ktorý ju mali k psychológovi alebo terapeutov poslať. K dobru jej ale slúži, že ťa nezabila, len odsunula. Držím palce aby si sa s tým dokázal vyrovnať, aby sa ona dokázala vyrovnať s minulosťou a spôsobom tvojho počatia a tiež aby ste si dokázali nájsť k sebe cestu. Predsa len aj tvoje deti budú potrebovať milujúcich starých rodičov z oboch strán.

777januska777
24. apr 2021

@leuchtturm si riadne krutá.

miadi
24. apr 2021

@miriam11 vznikol znasilnenim ake dalsie vysvetlenie si mà pytat? Nemozes ju sudit ci porovnavat to so svojimi detičkami ked si to nezazila.Je to tazke spracovat psychicky statisticky 50.%zien co tak otehotnie ide na potrat .6% da dieta na adopciu a 11% konci prirodzenym potratom. Skusila to tych prvych 5r jeho zivota a asi bola nestastna. Ono je to dost tazke byt single mama ked si neplanovane otehotnela dobrovolnym sexom predstav si tu situaciu ze to bolo nasilne proti tvojej voli a zmeni sa ti zivot naruby. Nevie ho milovat ako deti ktore mala potom chcene s manzelom, Pripomina jej cloveka ktory jej ublizil. Je to hrozne ze ho opustila ale asi nic lepsie nevedela urobit. Zlomila mu srdce lebo jej bolo rozbite, Vybrala si seba. Odisla daleko zacat novy zivot , .Najlepsie by bolo odpustit jej Autor., aj ked ti chyba mama a jej laska ver tomu ze si zasluzis v zivote to najlepsie a vela lasky od inych ludi este dostanes hoci od nej asi nie ,Mozno aj chcela ale nejde jej to .. urcite chcela.. len nebola dost silna osobnost . V idealnom svete Ta mala lubit Ved ty za nic nemozes . Vybrala si zivot bez teba je to jej strata.

gbgb
24. apr 2021

😭😭😭 hrozne. Dúfam, že ťa aspoň starí rodičia ľúbili. Prajem Ti milujúci ženu a prosím nesprav túto chybu na svojich deťoch.

guliver19
3. jan 2024

Ja verim ze o to lepsim otcom budes raz ty!!velmi tazko sa to cita. Ver ze ale su aj horsie a tazsie osudy, skus sa nato tak pozerat. Tvoja mama asi mala svoje dovody ked ta splodila za tak zlych okolnosti, ale mozno teda skoro isto ju to cely zivot prenasleduje ze niekde ma svojho syna..
Ja si viem predstavit ze ani vlastna rodina ak raz budes mat nie celkom tuto ranu v tebe zaceli, to sa asi neda, ale skus tento svoj zial pretransformovat do usilia byt raz skvelym rodicom!