Keď vám svokra začne upratovať dom
Vždy ma moja svokra mala rada, nedala na mňa dopustiť, nechápala ako si jej syn mohol nájsť takú milú dobrú ženu... všelijaké lichôtky no. Doma sme mali aj máme vždy poupratovane, teda no v deviatom mesiaci tehotenstva som už nerobila nejaké veľké upratovania ale doma sme mali vždy čisto. No potom som prišla z pôrodnice a čo muž nespravil, zavolal k nám na pár dní svokru. Takže to začalo, umývanie podlahy, rozmrazovanie chladničky, mrazničky, pranie už vyprateho oblečenia,... Ja som sa samozrejme cítila zahambene, takže som jej ubolena, unavená pár dni po porode pomáhala. Viem že zniem asi nevdacne a chápem že to asi myslela dobre ale tak tešila som sa kedy už pôjde domov. Odvtedy k nám začala chodiť čoraz častejšie na návštevu lebo sa velmi tešila z vnuka, no tie návštevy boli trochu prepadovky. Malý má teraz 3 mesiace, ešte si budujeme vzťah, máme problemy s kojenim, spánkom, snažím sa mať doma upratané a čisto no nie je vždy všetko na 100 percent. Takže začali poznámky typu, že máme na poličke prach, zanesené poháre, že mi všetko dlho trvá, ako keby sa chystám na svadbu, prečo ho tak veľa obliekam, prečo ho tak málo obliekam, prečo ho stále nosím že sa na to naučí,... Že jej syn nemôže robiť všetko aj chodiť do roboty aj variť aj upratovať, a nechápe tie mladé mamičky čo dnes nič nestíhajú, vraj sa musím obracať. No poriadne mi naložila, až som sa skoro rozplakala. Čo aj neviem odkiaľ má že muž robí všetko pretože on mi s malým ani veľmi nepomáha, prebalil ho možno raz aj to naopak, kocikovat tiež nechce chodiť že by som zatiaľ voľačo spravila a o uspavani ani nehovorím, on je len nervózny že ho v noci budime. Akurát čo navarí a potom všetkým hneď telefonuje a chváli sa tým. Ale to je jedno. Ja už len asi nevládzem, prídem si taká nedocenená, neschopná. Dni mi utekajú ani neviem ako. Snažím sa ako viem, robím čo môžem a iba má kritizujú. Možno sú to iba popôrodné hormóny, ale príde mi že odkedy som sa stala mamou, že má každý nenávidí...
uprac si najprv muža, ale dôkladne a dôrazne, nech si uvedomí, že je otec a manžel. Potom spoločne upracte svokru, nech si uvedomí, že to je vaša domácnosť a platia tam vaše pravidlá. Pravdaže, s tými pravidlami ju musíte detailne oboznámiť
@danica2711 presne moje slova. pokial sa nezladia s muzom, tak podla mna so svokrou nepohne. v istych veciach je potrebne, aby boli manzelia proste jednotni a tym padom svokra nebude mat ani komplica a bude sa proste musiet prisposobit
Neznies nevdacne. Kebyze moj muz urobi nieco take poza moj chrbat aj s poporodnymi bolestami by som ho hnala aj so svojou mamickou.
My sme sa na rodicovskej sice po troch mesiacoch vymenili, ale taketo vycitky to teda nie. Prvorodicke to proste trva, kym si vsetko zosynchronizujte, dieta a ty ste ale na prvom mieste. Nie nejake zanesene pohare.
Normalne som sa vytocila.
Nezávidím Ti to. Počúvať také sprosté reči, keď máš dosť problémov so sebou.
Obmedz jej návštevy u Teba, keď sa nevie správať.
Okrem iného, manžel Ti nepomaha. Manžel sa spolupodiela na chode domacnosti a starostlivosti o dieťa. Aj on žije v dome, dieťa je aj jeho. Takže treba ocinka viac zapojiť do chodu domácnosti a roboty okolo bábätka.
Držím palce!
Pokial nie si dostatocne asertivna, tak jednym uchom dnu a druhym von. Uzi si, ze ti niekto zadarmo uprace a vykasli sa na jej ostatne reci. Najedz sa z jej jedla, podakuj sa a chod si pomojkat babatko, zatialco ona uprace.
Ja by som si podala muza, pretoze svokra tie info o neporiadku a nicnerobeni musi mat od svojho syna. Takze vycistit zaludok chlapovi a svokre podakovat za pomoc ale angazovat sa uz nemusi.
Ak by začala prať oprane, rázne poviem, že to už oprané bolo, ak začne s iným upratovaním, slušne, ale rázne ju stopnem - nie, vďaka, ja to zvládam. A keď chce prísť do čistého, nech sa vopred ohlási. Ze nebudeš uprednostňovať vyblyskanu domácnosť na úkor dieťaťa. Zo dva tri razy jej neotvor, naučí sa.
Autorka, Hlavne muž musí pochopiť, že odišiel od mamy, nemá ju žiadať o pomoc, ste nová rodina, mate riešiť všetko v prvom rade vy dvaja.
Nie si vôbec neschopná. Jednak hormóny to trocha skresľuju, nemaj vycitky, zariad sa podľa seba. Pre svokru je to tiež nová situácia, musíš jej dat hranice, inak si bude dovolovat viac. Co sa ti nepáči, povedať hneď. Slušne, ale ozvať sa. A pripomenula by som jej, že jej syn si teba vybral dobrovoľne, ak sa mu Nepáči ako je upratané spoločná domácnosť, nech priloží on ruku k dielu. alebo nech ide naspäť k mamičke
Upratat muza, on ma upratat svokru…budovaniu vztahu s dietatom nerozumiem ale to uz je ina tema
ty si velmi zlata nevesta, mne by sa len pozrela na pradlo ze ide prat a isla by domov :DD PReco si nepovedala, proste nech to nerobi? je to tvoja domacnost hadam :DDD moze si sadnut a dat si kavu, pohrat sa s vnuckou a vybavene.. ani len moju mamu u nas nenecham riadit. Mne stacilo ked som bola v porodnici a vraj mi bola upratat a ozehlit :DDDD a taky neporiadok aky som zazila ked som prisla domov par dni som nevidela u nas davno :DDD Pri takychto veciach treba zacat skor ako neskor, ziadne prepadovky u nas byt nemohli byt a ani nebudu, pretoze uz na zaciatku vztahu som urobila uragan, ked len tak sa niekto dovalil hocikedy, raz nas doslova chytili v posteli, doleteli do spalne o 7mej rano... na dvere som namontovala retiazku, chlapa zvozila pod ciernu zem... a vybavene. Navstevu prepadovkovu ked sme mali dcer som chtiac nechtiac odignorovala, lebo mala spala =nedovolila som ju zobudit, hulakat museli ist do kuchyne a okrem toho, som prave mala zasavovanu celu kupelnu, lebo som upratovala, cize som to musela dorobit, vsade smrad.. otvoreny balkon a tak :DDD takto sa zbavis navstev ;)
@simca06022011 ty si taká zlá ako ja🤪
a inak kludne by som to povedala aj priamo jej, preco to ma mat od syna? ONA SA HRABE mne v domacnosti. MNE. NEch ide synovi auto cistit...;)
Mne príde,že on sa asi svokre, teda svojej mamičke sťažuje a aj preto chodí k vám. Musíš mu povedať ,,a dosť,, zapriahnut aj jeho. O domácnosť sa ma vedieť postarať aj manžel. Svokre by som už jasne povedala,že žiadne upratovanie nechceš. Podľa mňa ti to vôbec neprospieva. Veď nemáte súkromie. To ju máš stále u vás nasackovanu? Ty si potrebuješ spraviť svoj režim
A uz prestaňte s tým,že hormony🤦♀️ žene po pôrode niečo vadi a hneď ,,hormóny,, ja to len čítam a mam dosť. Ja by som po pôrode 2m u nas nechcela vidieť ani svokrovcov ani našich. Sú ženy ktoré to proste nepotrebujú.
@simca06022011 ja som potom tiež zla dcéra aj nevesta. Ešte prvé dve som trpela všetko čo rodina chcela. Pri tretej som toto všetko zmenila. Ešte aj bolo,že to v živote nevideli aby sa robili malé krstiny,že neurcovali kto môže po pôrode prísť. Tak ťažké pochopiť,že nie každý má chuť niekomu zadky 4h obskakovat,že žena po pôrode si chce spraviť režim a nepotrebuje cudzích ludi mať u seba zatiaľ čo ja krvacam, kojim, 4x do dňa sa prezliekam co som sa tak potila.
Mali sme raz neohlasenu návštevu-nikdy viac to nespravili. Hádam nebudem žiť život ako to chce druhý a je mi jedno o koho sa jedna
Joooj ako si mi pripomenula moju svokru a narodenie môjho syna. Bývali sme u nich a mali vlastné poschodie. Len preto som držala ústa. Tiež mi bola ukazovať ako sa všetko dá stíhať. Na všetko som bola sama, muž od rána od 5 do večera do 6 preč, syn predčasne narodený. Mal 3 hodinový režim. Prebaliť, cvičiť vojtovku, napapať on spal a ja som musela odsať mlieko. Potom som mala tak hodinu na všetko ostatné. Mala som upratané, navarené akurát opraté prádlo jej vadilo že mi viselo na vešiaku. Chytila malého a v jednej ruke jej visel on a druhou zbierala prádlo, aby mi ukázala že sa to dá... Ak máš vlastnú domácnosť, treba si rýchlo určiť hranice a upratať muža nech sa spamätá, lebo sa zblázniš.
Tvoj chlap to pohnojil s tým pozvaním.
Teraz to už len poriešiť eliminovanim návštev a niekto sa urazí.
Išla by som do toho, nech.
To je môj čas, moje babo, môj domov. ⛱️
Potrebuješ oporu a nie kritiku. Porozprávala by som sa s manželom čo potrebujem. Keď Ťa má trochu rád, tak Ťa nenechá takto. Mal by pochopiť, že partner má byť oporou partnerky a nie kritikom a otec sa má starať o dieťa a nie hľadať výhovorky na činnosti, ktoré sa mu pri dieťati nechce robiť. Je rodič, nie pubertiak čo sa zbaví zodpovednosti, keď dá plienku naopak. Mamička by tiež mala pochopiť, kde sú jej hranice presne ako baby píšu. Vaše dieťa, vaša domácnosť. Keď chce pomôcť, tak nech ide kočíkovať, pohrať sa s dieťaťom, prípadne nech donesie navarené a syn potom môze ísť kočíkovať. A za rady poďakuj a urob si podľa seba. Držím palce. Váčšina sme si týmto prešli. Veľa síl. A nedaj sa, určite si úžasná mama.
Ak bojujes s kojenim a do toho sa takto nervujes, plus musi byt domacnost tip top, mlieko ani nebude. Rovno mozes kupit umele..nie kazdy moze podavat vykony na vsetkych frontoch a este aj kojit. Bud uber, uprac si svokru, alebo vypuliruj domacnost a nasad umele mlieko.
Viac ako svokra by mi vadil mužov prístup. Neprebalí, nekocikuje, neuspava a ešte aj pinda že ho v noci budite?

Každá raz budeme svokrou, každá si raz pofrfleme nad všetkým/všetkými.. Niekedy keď čítam komentáre aké sú teraz hnusné tie ženy, čo dokážu povedať tak normálne ľutujem ich budúce nevesty/zaťov 😁 Oni všetko robili inak ako my, snažia sa pomôcť ☝️ ale klasika, že si už neuvedomujú
ako môžu zraniť city. Muža normálne zdrbaj nech vezme malého aspoň na prechádzku a ty si môžeš doma porobiť. S kojenim odporúčam laktačnú, nám poradila strihnúť uzdičku a chvalabohu pomohlo 🙏
A svokre povedať, že si idete užívať bábo kým je malé a robiť ako to cítite vy a keď budete chcieť poradiť opýtate sa...