icon

Kedy je správny čas na sťahovanie do domu?

22. máj 2025

Ahojte,
naskyta sa nam moznost kupit pozemok v nie uplne zlej lokalite, ale stavat sa tam bude dat tak za vyse 5 rokov
.. Dieta ma 2 roky, ja 33 rokov, muz o rok viac. Premyslam tak, ze najviac si asi deti uziju pozemok a volny vybeh, ked su male? A ci sa mi v 40tke bude chciet este stavat? Ako to mate ostatne? Kolko ste mali rokov a kolko rokov mali deti, ked ste isli do domu? Bude sa z vybehu tesit este aj mladsia skolacka, ci to uz bude zavalena domacimi ulohami, kruzkami a ani si to neuzije? Dakujem za vsetky skusenosti

Strana
z2
autor
23. máj 2025
@nevenka

No, my sme kupili investicny, mali sme ho 2 roky a "uz uz" mali byt povolenia na siete a bla bla...do toho prislo 3.dieta, tak sme zacali zhanat dom, v roku 2020 sme zohnali dom, predali pozemok, lebo inak by nam nevysla hypo na dom, dom sme postupne prerabali a vlani v lete sme sa stahovali. Preslo 5 rokov, ako sme mali pozemok, tak 7 a investicny pozemok je stale investicny. Sused pod nami, co bol, tiez predava. Asi uz stratil nervy. Pokial na tom mieste nema pozemok niekto vplyvny, tak to neprejde, aspon tu v BB nie. Ale ked je moc a peniaze, tak to ide, o jednom takom mieste vieme tiez, aj tam sme pozerali pozemok kedysi davno, mozno je to uz aj 10 rokov a uz su tam "lukrativne domceky". Ale musel to niekto pomastit, taka je pravda. Tak zvazit aj toto, ci to nie je tento pripad.

@nevenka ked ste ten pozemok predali, museli ste ist pod cenu, ci aspon sa podarilo za taku, ako ste ho kupili? A museli ste platit nejaku dan, ked ste ho predali za skor nez 5 rokov?
Ono tu ze sa maju na siete skladat vlastnici, cca 40 eur/m2 je odhad.
Na stavbu ako taku by sme bud museli nasetrit, alebo by sa dalo predat byt. Ano, ratam s tym, ze 5 rokov moze byt aj 10+, preto ratam, ze by som bola 40+ aj viac...

beronsche
23. máj 2025

No, hlavne by som nekupovala pozemok, kde nie sú siete..
Sľuby sú síce super, ale neboli by ste prvi ani poslední, čo čakajú donekonecna, kým sa sľub zrealizuje...
Aby by ste nakoniec neostali s nepredajnym pozemkom, na ktorom sa nemôže stavať, na krku.

A čo sa týka toho, kedy stavať... Nuž, toto je individuálne. Aj väčšie deti môžu záhradu, priestor pred domov plne využívať, záleží od ziv.stylu a "dostupnosti" kamarátov.
Podľa mňa neexistuje vek, do kedy je to super a odkedy to za to nestojí...

misanthropicdann
23. máj 2025

Ak je to dobrá cena za pozemok kúpil by som ho.
To ze sa ti možno nebude chcieť stavať nevadí. Predáš ho za výrazne vyššiu sumu jak si kúpila.

44janica44
23. máj 2025

Netere išli do domu vo veku 3 a 6.... teraz majú 13 a 10. Na záhrade su len keď návšteva sedí v altánku... staršia je buď vo svojej izbe alebo vonku s kamoškami- ľutuje že v blízkosti nie je obchodak kde by sa mohli "tulat" keď prší.... pubertak už nebude skákať v trampolíne alebo sa hojdat na hojdačke. Už ma iné záujmy ako dvor... A ani ich rodicia ten dvor nevyužívajú na nejaký relax... pomedzi krúžky, starostlivosť o dom a dvor na to nie je extra cas.

misanthropicdann
23. máj 2025

Keďže píšeš ze je predávaný ako investičný tak neexistuje ani UPI ktorá by nejakú výstavbu domov vôbec riešila.
UPI môže byť vydané budúci rok alebo o 10 rokov alebo 20.
Zároveň keď sa aj vydá (môžeš stavať) tak môžeš čakať 10 rokov kým sa niečo rozhýbe ohľadom stavby lebo ak niesu siete musíte sa dohodnúť všetci ze idete do toho a podpísať záväzné zmluvy.

My sme minulý rok kúpili pozemok bez sieti a prístupovej cesty.
UPI bola vydaná v roku 2012 a nikam sa to nehybalo, nikto nič neriešil.
Spolu snami kúpili aj ďalší ľudia a tí sa do toho opreli naplno.
Už máme uhradené štúdie na vodu, elektrinu, prístupovú cestu.
S distribučnou (elektrina) sme už dohodnutý ze nám bezplatne vybudujú pripojenia až na pozemok - našlo sa nás vyše 70 pozemkov co chceme stavať tak distribučná vyhodnotila ze sa jej to oplatí.
Vodárne sa vyjadrili ze nebudú investovať ze si to musíme zaplatiť sami a potom odovzdať.
Mame už aj predbezny rozpočet co nás to všetko bude stáť.
A pre celú našu oblasť to vychádza niekde medzi 2,7-3,5 milióna eur aj s cestami, chodníkmi, osvetlením, rozšírením cesty.
Na 1 pozemok to vychádza niekde medzi 30-40 tisíc eur.

Mame vypracované aj predbežne ohodnotenie pozemkov akú budú mať hodnotu keď budu vybudované siete.
Takže vieme ze v horizonte 3-5 rokov sa nám pozemky zhodnotia z 70€m² na 250€m²

No a teraz pozri ze 13 rokov nikto nič neriešil, my nový vlastníci sme to začali vo veľkom riešiť a už vieme ze siete sa budú budovať az v roku 2027. Pretože vodárne musia zvýšiť kapacitu vody na obec ale nemajú peniaze.
Takze ak sa do toho spoločne neopriete stavať nebudete ani o 20 rokov.

Ak tam chcete reálne stavať nestačí len čakať.

zuzinabila
24. máj 2025
@sidicek

Naši išli do domu keď sme boli brat v puberte a ja po nej ,žiadna výhoda len robota na záhrade a to bola okrasná. Ale tak niekto ma dom ako zlaty grál niekto ako nočnú moru .

@sidicek ahoj, len pre zaujimavost sa chcem spytat, lebo ma zaujala tvoja odpoved. spatne to hodnotis ako negativnu skusenost tu fyzicku pracu okolo domu? my sme sa tiez stahovali ked boli deti v puberte a tiez robia veci okolo domu v ramci svojich moznosti, ale vedieme ich k fyzickej praci ako pozitivnej hodnote , ako sucasti zivota. velmi vela veci sa uz naucili, aj take, ktore som ja v ich veku nedokazala,lebo rodicia ma praveze k fyzickej aktivite neviedli, aj ked som vyrastala od narodenia v dome..ja to teda skor vnimam ako nevyhodu, ze ma k tomu neviedli. ci o co presne si prisla tym stahovanim? lebo hovoris, ze ti to neprinieslo ziadne vyhody..robim aktualne so zavislymi zenami (alkoholicky, narkomanky) a tam je fyzicka praca dokonca sucast terapie, podobne ako v roznych liecebniach a resococh. ja som si tiez nasla k tomu pozitivny vztah, povazujem to za velmi dolezitu psychohygienu a nieco, co buduje aj mna aj pretvara okolie.

mischy00
24. máj 2025

Keď sme sa sťahovali do domu, dcéra mala 2 roky a syn 8rokov. Dvor sme využili naplno hlavne s dcérou, vtedy to bolo super. Už teraz sú obaja väčší, takže dvor ich nezaujíma, jedine keď prídu dcére kamarátky, tak v lete bazén. Ale tak my neľutujeme že sme v dome, mam zahradu, svoje súkromie a kľud.
Co sa týka pozemku asi by som skôr išla do niečo hneď, nie čakať. Nie kvôli veku ale kvôli istote.

maury
24. máj 2025

Kúpila by som a začala stavať o tých 5 rokov, keď sa bude dať. A teraz pred pôrodom sa chystám sťahovať z bytu do domu. Takže dieťa príde hneď do domu.

romino
27. máj 2025
@zuzinabila

@sidicek ahoj, len pre zaujimavost sa chcem spytat, lebo ma zaujala tvoja odpoved. spatne to hodnotis ako negativnu skusenost tu fyzicku pracu okolo domu? my sme sa tiez stahovali ked boli deti v puberte a tiez robia veci okolo domu v ramci svojich moznosti, ale vedieme ich k fyzickej praci ako pozitivnej hodnote , ako sucasti zivota. velmi vela veci sa uz naucili, aj take, ktore som ja v ich veku nedokazala,lebo rodicia ma praveze k fyzickej aktivite neviedli, aj ked som vyrastala od narodenia v dome..ja to teda skor vnimam ako nevyhodu, ze ma k tomu neviedli. ci o co presne si prisla tym stahovanim? lebo hovoris, ze ti to neprinieslo ziadne vyhody..robim aktualne so zavislymi zenami (alkoholicky, narkomanky) a tam je fyzicka praca dokonca sucast terapie, podobne ako v roznych liecebniach a resococh. ja som si tiez nasla k tomu pozitivny vztah, povazujem to za velmi dolezitu psychohygienu a nieco, co buduje aj mna aj pretvara okolie.

@zuzinabila to asi zavisi od povahy cloveka, ako ho bavi ta praca. Aky charakter prace. A kolko tej prace, a akej financne narocnej...na material.
Okolo domu sa asi nemysli samotna zahrada, pestovanie.
Ale samotny dom. Ak sa furt nieco kazi, alebo je po zivotnosti, ...kazdu chvilu treba nieco natierat, menit, nebodaj volat majstrov ..to tipujem uz vacsinu ludi nebavi/nemoze bavit ...a neberu to ako relax.
Resp. v dnesnej dobe mnohi povazuju za relax sport, behy, turistiky, horske bicykle ...a aktivnejsie sa tomu venovat, mi nepride kompatibilne s udrziavanim domu.
Samozrejme ak je niekto sikovny aktivny majster, zahradkar...a bavi ho to, ...to je jeho predstava volnocasovych aktivit... ten sa zase bude cudovat naco len tak zabijat cas "vozenim sa na bicykli" 🙂

sidicek
27. máj 2025
@zuzinabila

@zuzinabila nie, ja som radšej trávila čas s kamarátmi ,športom alebo som čítala knihy , nie kosenim záhrady. Plus som bola zvyknutá na sídlisko kde som mala v okruhu par metrov kopu kamarátov, v dome každý zalezeny. Ja som rýchlo odišla na výšku, ale mladší brat sa tam vyslovene nudil a bol izolovaný ,na ulici 1 chalan aj to intelektovo inde. Ja sa dokážem veci co potrebujem naučiť aj napr.z videa alebo si prečítam nejaký postup . Ja nezatracujem fyzickú pracu, ale sú aj zábavnejšie fyzické aktivity.Inac ten dom strašne privazuje , co si všímam tak deti z domu sú menej prisposobive a spoločenské, motaju sa po dvore a zaujem ísť mimo je menší.

zuzinabila
27. máj 2025
@romino

@zuzinabila to asi zavisi od povahy cloveka, ako ho bavi ta praca. Aky charakter prace. A kolko tej prace, a akej financne narocnej...na material.
Okolo domu sa asi nemysli samotna zahrada, pestovanie.
Ale samotny dom. Ak sa furt nieco kazi, alebo je po zivotnosti, ...kazdu chvilu treba nieco natierat, menit, nebodaj volat majstrov ..to tipujem uz vacsinu ludi nebavi/nemoze bavit ...a neberu to ako relax.
Resp. v dnesnej dobe mnohi povazuju za relax sport, behy, turistiky, horske bicykle ...a aktivnejsie sa tomu venovat, mi nepride kompatibilne s udrziavanim domu.
Samozrejme ak je niekto sikovny aktivny majster, zahradkar...a bavi ho to, ...to je jeho predstava volnocasovych aktivit... ten sa zase bude cudovat naco len tak zabijat cas "vozenim sa na bicykli" 🙂

@romino neviem ci sme sa pochopili..urcite nie..ako som pisala,fyzicka praca je sucast zivota,nie zmysel zivota.keby to bolo ako pises,ze spravim z prace okolo domu stredobod mojho vesmiru a nejdem ani na ten bicykel ci turistiku,tak sa nacisto zblaznim.

romino
27. máj 2025
@zuzinabila

@romino neviem ci sme sa pochopili..urcite nie..ako som pisala,fyzicka praca je sucast zivota,nie zmysel zivota.keby to bolo ako pises,ze spravim z prace okolo domu stredobod mojho vesmiru a nejdem ani na ten bicykel ci turistiku,tak sa nacisto zblaznim.

@zuzinabila to si potom rozumieme

lubka2517
30. máj 2025

Znama to mala dobre vymyslene, manzel pracoval, aby sa splacala vystavba a pozicka pre stavbu rodinneho domu. Ona riesila terminy a realizaciu vystavby s profesistami, starka pomahala s detmi. V takejto kombinacii sa stavalo dom v celku v pohode. Dobre je mat pozemok premysleny vzhladom na odstupove vzdialenosti stavby https://www.promiprojekt.sk/blog/stavebny-pozemok aby vystavba domu ci bungalovu bola z kazdej stranky v poriadku

lubka2517
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2