Kedy prestala byť rodina oporou v núdzi?
Zda sa mi to alebo v dnesnej dobe je kazda druha tema "mam problem, potrebujem podporu, ostala som sama s detmi a rodicia mi nechcu pomoct" a odpovede na styl "ty mas ine problemy nehadz to na matku, no a co svoje si uz vychovala pochop ze chce mat klud atd"
Neviem ci je to len mnou, ale nechapem potom vobec o com je rodina 😅 nemala by byt rodina prave ta najblizsia o koho by sme sa mohli opriet? Poziadat o pomoc ked bude zle? Kde je zakladna empatia?
Ja si neviem predstavit ze by mi dieta prislo s tym ze zaziva jedno z najtazsich obdobi a ja jej poviem jaj sorry mne sa to teraz nehodi chcem uz chillovat 😂 kludne aj do garzonky by som ju vzala keby bolo treba
Necudujem sa vobec ze su moderne matky vyhorene a v depresii ked sa nemaju o koho opriet a v kazdej snahe poprosit o pomoc akurat tak pride kritika ze "co po nich chces, ved teba uz vychovali, skus si to zariadit inak"
Sorry za mensi vylev na stvrtkovy vecer
Keby som mala sudit cisto podla sekcie mk-rodinne problemy, tak mas pravdu. Inak nie.
@silvike povedala by som že také štandardné, chodila som na výšku, domov nakúpiť, navariť, učiť sa a celé znova. Občas dáke rande a aj to som mala vždy predtým krížový výsluch. Bola som práveže až moc poslušné decko, ale v tej dobe mi to prišlo normálne.
A nie, nestrážila ani na doliečenie ani na vyliečenie, ani aby som si dorobila VŠ (pričom jej rodičia sa starali komplet o jej najstaršiu dcéru, aby si ona dorobila VŠ) ani keď som potrebovala ísť k doktorke/zubárke/gynekologičke, ani na úrad ani nikdy. Pričom odkedy som sa ja narodila, tak už nepracovala (po štyridsiatke) celé dni sedela doma a žiaden iný program si nerobila. Keď som ju chcela navštíviť s deťmi tak vždy dostala migrénu, keď už sme sedeli v električke na ceste za ňou, hoci sme boli dohodnuté.
Proste sú také matky a onaké matky, aj keď sa to môže zdať divné tým, ktorí majú normálnych rodičov.
Tak vieš,rodiny kde to funguje nemajú dôvod tu písať.A robiť závery z diskusií,ktoré sú tu nie je smerodajné.
To stráženie detí ale fakt, kedysi bola iná doba. Babka 50tnička na dôchodku už, deti boli poslušnejšie, rešpektovali dospelého, oveľa oveľa samostatnejšie ako dnešné-v podstate babka mala na starosti len varenie a nákup potravín, deti sa prehrali niekto von samé. Dnešné deti neposlúchajú dospelých, vyžadujú pozornosť a to aby sa im človek venoval, nie sú celý deň niekde vonka na ulici a naozaj pre 60 ročnú ženu čo pracuje je to extrémne náročné postarať sa o dieťa čo stále niečo chce, neposlúcha, má kopu energie ak ona už sama je totálne vyčerpaná z práce, kde musí chodiť, lebo ešte nemá dôchodkový vek.
Mne pride vzdy smiesno, ako mladi napisu, ze pracuju, po praci su unaveni a chceli by si trocha vydychnut, nech sa babkovci postaraju aspon o vyzdvihnutie zo skoly/ skolky, ulohy a zabavenie vnucat, pripadne cez vikend zavarovat. A ta babka ma kde vziat tu enegiu? Ma minimalne +25rokov, pracuje rovnako ako mladi, lebo do dochodku daleko a ak nechce varovat, tak na nu nakydame, aka je neochotna, lebo neskace ako stepna koza okolo mladtch a vnuceniec. A ona kedy bude oddychovat?
Fakt sa zamyslite, dnes to uz nie je ako byvalo. Prislo sa domov 14.30h a vsetci, stari, mladi, byvalo sa pokope, tak ten spravil to, ten to. Dnes to uz tak nejede, dnes aj ta babka musi na seba zarobit, ale jej regeneracia je dlhsia, ako u mladeho cloveka. Tak co sa vlastne mladi cuduju? Ved snad nie su unaveni? Ked babka nemoze byt unavena
Jedna moja babka išla do dôchodku ako 51-ročná, druhá ako 54-ročná a obe väčšinu svojho času venovali vnúčatám obľúbenejších detí ako boli moji rodičia. Nemala som a nemám (jedna ešte žije) s nimi vybudovaný takmer žiadny vzťah. A veru ani jedna veľmi nepomáhala svojim deťom- mojim rodičom. Moji rodičia mne aj bratovi pomáhajú veľmi, ale keďže obaja si už prešli fakt vážnymi zdravotnými problémami, tak pomáham veľmi aj ja, brat podstatne menej, dokonca som bola viac rokov znížený úväzok, aby som mohla s nimi k doktorom chodiť.
Ty sa nečudujem že moderné matky sú vyhorené, ja sa nečudujem že mnohé babky si chcú tiež oddýchnuť. Či babka, často stále ešte pracujúca nemá právo oddýchnuť si alebo ísť na dovolenku? Ale ako si ty nazvala moderná matka áno?
Moja babka bola od 52 rokov má dôchodku a keď sme tam aj boli ma prázdninách tak to nebolo štýlom že nás brala babka po výletoch, aquapark ich a neviem čo ale pekne ráno sme vstali a keď nám aj raňajky nachystala tak po ranajkach sme spratali mi a potom bolo treba pomáhať lebo statok , záhrada....v bežný týždeň na akrk kľúče a zo školy sami domov, na krížok samé....žiadne že nás 10r odvážala do školy zo školy mama, na krúžky mama , učila sa s nami tri hodiny mama.
A teda áno sú tu témy kde starí rodičia nepomôžu, ale koľko je tu tém že je mama unavená a naštvaná na pracujúcu babku že si chce cez dovolenku oddýchnuť. Pretože sa ešte stále dosť fyzicky narobí. A nestačí že pomáha cez týždeň vyberať deti aj cez víkendy? Skôr mi to príde že mladí majú právo na oddych ale starí nie
No, na druhú stranu, jedna z mojich svokier má dcéru v Austrálii a lieta tam každé tri mesiace na štvrť roka (strieda sa s druhou babkou detí) aby sa tam starala o deti a dcéra mohla pracovať. A ano, počula som ju už si vzdychnúť, že
je z toho vyčerpaná a že nevládze s tými deťmi, dcére však nikdy nič nepovedala a ešte si aj sama platí letenky tam aj späť. Takže ano, kto chce, nájde si spôsob aj cez pol sveta a moja svokra evidentne dcére pomôcť chce. Takže sa nemusíme baviť o vyčerpaní a práci do 65tky, kto chce, ten si spôsob nájde a súčasné babky proste nechcú.
@deninka233 Tak zrejme zavisi aj celkokvo od vztahov. Urcite ma iny vztah ta svokra so svojou dcerou ked za nou a jej detmi lieta do Australie a iny k tebe a tvojmu muzovi. Nikdy nemas uplne rovnaky vztah so vsetkymi svojimi detmi, kazde dieta ine , kazda nevesta/zat ina osobnost, nie s kazdym si rovnako rozumies. Teba zrejme stve, ze tvoja mama nema s tebou a tvojou rodinou taky vztah ako dana svokra so svojou dcerou v Australii.
Máš úplnú pravdu. Problém je komplexný. V prvom rade, v nedávnej minulosti sa na bývanie pre mladú rodinu nezadĺžilo na celý život. Mladí sa zobrali, dieťa mali ako 20 roční a o 2 - 3 roky im bol pridelený byt. Babička mala tak 45, 50 rokov. Takže vládlala a chcela pomáhať. V 53 už bola na dôchodku, matka v práci a dieťa v škôlke. Počas choroby, alebo len tak pre radosť, mohlo dieťa ostávať u starej mamy, ktorá aj tak nemala veľa iných možností sebarealizácie. Za socíku to bolo tak. A ešte generáciu predtým, čo poznáme už len z rozprávania, žilo viac generácií pod jednou strechou a všetky radosti aj starosti zdieľali spoločne. Teraz sa materstvo posunulo na neskôr takmer o celú 1 generáciu. Mladí si zvykli na komfort, starí rodičia sú už echt starí. Celé je to proti prírode. A čo je proti prírode, to sa vždy niekde vypomstí.

@autorka moderné matky, ako si ich nazvala, by si mali predovšetkom dobre premýšľať nad tým, s kým založia rodinu. Pretože ten výber je aj podľa tém tu na koni tristný...To je jedna vec. Tá druhá je, že dnešné "babky" sú úplne inde než predchádzajúca generácia. Často ešte pracujúce, odchod do dôchodku v nedohľadne. Moja mama išla do predčasného v 54 práve preto, aby sa pomohla starať o prvú vnúčku, to bolo pred 26 rokmi... Takže nie, ja sa naozaj nedivím, že takáto novodobá babi nie je zrovna odvarená z predstavy, že sa jej domov nakvartýruje depresívna dcéra s holou riťou a deťmi k tomu... Ja osobne by som jej pomohla, ale to len preto, že mám možnosti poskytnúť jej bývanie mimo môj priestor.