Kedy stíhate žiť?

6. feb 2024

Ahojte žienky - hlavne pracujúce na plný úväzok, kedy všetko stíhate? Myslím prácu, deti, domácnosť, manžela, čas na seba. Ja som sa po rodičovskej vrátila do práce, bude tomu pomaly rok a zdá sa mi, že si ten deň neviem poriadne časovo zmanažovať.
Ráno vstávam o 6 a chodím spať o 23, a aj tak sa mi zdá deň krátky na všetko. S manželom sme na všetko obidvaja, či už si striedame vozenie detí do a zo škôlky alebo domáce práce, no aj tak mám pocit, že nič nestíham. 🤔

jaroe
6. feb 2024

Poviem rovno, nestíhala by som pri plnom úväzku. Žiť myslím. Prežívať áno.

kluska
6. feb 2024

Za mna tiez radsej polovicny uvazok, niekedy peniaze nie su vaetko

fairyy
6. feb 2024

vsetky domace prace som nechala na smart spotrebice alebo zavolam nejaku pani na vypomoc...a venujem sa iba rodina a praca inak by som to nedala... a vozenie na to sme 5ti 😂 striedame sa rodicia z triedy

sissy27
6. feb 2024

Ja som na RD ani nebola, len na materskej, takže pol roka po pôrode full time, ale bolo to o držku (žiaľ, okolnosti si to vyžadovali). ono keď deti trošku podrastú tak sa to uvoľní. Teraz aj keď sú už "veľké" (teda behajú, vedia si vypýtať jesť a piť, netreba ich prebaľovať atď) tak sú stále malé (nemôžeš ich nechať úplne bez dozoru, nepôjdu samé zo škôlky, nenatrú si chlieb s maslom...). Treba ich ale odmalička viesť k samostatnosti, nestáť im vkuse za zadkom, samozrejme primerane veku. Trojročná si nebude zohrievať obed, ale ak je smädná, tak vodu si vie nabrať do pohára, nemusíš ty vstať a obslúžiť ju. A takto postupne so všetkým.
V práci tiež treba vedieť povedať "nie", nezostávať dlhšie ako je nutné. Byt sa nemusí lesknúť čistotou, ste dvaja pracujúci, mali by ste si vedieť dovoliť 1-2x do týždňa pani na upratovanie a hneď máš pár hodín času ušetrených pre seba. Alebo nech je aj prach na poličkách, ale zájdeš si ku kozmetičke raz za čas.
Nehanbiť sa poprosiť o pomoc ak treba - či už starých rodičov alebo kamošku. Prinajhoršom ti povedia nie, ale aspoň si to skúsila.

caroline_
6. feb 2024

Absolútne nestíham, a nezvládam to :D

louise
6. feb 2024

Deti máme dve, druháka a siedmačku. Manžel robí na smeny, takže sa už 19 rokov prispôsobujeme aj tomuto režimu. A na materskej som bola oba razy len rok. Ide to pri dobrej organizácii a keď sa zapojí celá rodina. Keď boli deti malé, nie tak samostatné, neboli ešte školské povinnosti. Teraz sú oveľa samostatnejší a vedieme ich k tomu, ale zas pribudla pomoc s učením. Od 4 rokov majú krúžky, ale dcéra zvláda na ne chodiť sama od 5teho ročníka a syn má krúžky v škole. Doma pomáhajú, práce máme podelené. Upratujeme priebežne, cez víkendy sa snažíme tráviť čas výletmi, prechádzkami... Jeden deň v týždni sa dcéra postará o brata a my máme s manželom voľné popoludnie a večer. Často sú u nás ich kamaráti, ale aj oni chodia k nim a na prespávačky. Dosť sa stretávame aj s našimi kamarátmi a ich rodinami, ja behávam, manžel hrá hokej. Bývam večer unavená, ale nemám pocit, že nestíham a neužívam si život.

lucia851
6. feb 2024

Nikedy

ivik4
6. feb 2024

Ja som si povedala ze kym moje dieta nieje samostatne byt same doma,chodit same do skoly, celkovo zvladat vela veci sam a aj ucenie, nehne ma pracovat na viac ako x hodin.
Narobim sa este dost a je pre nas prvorade aby sme stihali aj seba,domacnost a vzajomne zit,nielen prezivat.
To ale nic nemeni na tom ze plne chapem ze niekto na plny uväzok pracovat musi alebo chce .
A aj muz je rad ze mame vsetko viacmenej podelene a stihame.
Nevravim, stane sa ze pride den kedy padam na hubu

alazala
6. feb 2024

Deti sa snažím viesť k samostatnosti , doma spotrebiče robia veľa, istý čas som mala aj výpomoc. S manželom samozrejme robíme všetko spolu. Občas pomohli starí rodičia, ideál kým je dieťa v škôlke alebo možno aj na prvom stupni , čiastočný úväzok . Potom sa uz dá - ale treba mať aj trochu šťastia - napr my máme šikovne deti, nikdy som sa s nimi neučila, nehrala a pod (tvorenie , spoločne varenie to áno )

oblecenie99
6. feb 2024

Už som to tu niekde písala tuším.. 25 percent práca, 25 percent domácnosť a asistentka rodiny, 25 percent matka, 25 manželka. Ja som sa do stovky už nezmestila. Momentálne som na Tom tak, že každý jeden bežný úkon, ktorý sa má vykonať (mám na mysli blbé umytie ruky po návrate domov, odpísať niekomu, prezliecť sa do domáceho, dať tanier do umývačky, dať dieťaťu jesť, atď. Atď. ) Je pre mňa jedna nekonečná otrava, ďalšia povinnosť, ďalšie sračky na riešenie. Práve riešime dovolenku, a ja som aj vyhlásila, že ani neviem, kde by som išla. Proste niet miesta, kde by som rada bola, činnosti, ktorá by ma potešila. Totálny nezáujem, fungovanie na zotrvačnosť, baterky sa už nie že vybili, ale sa niekde rovno stratili. Asi by som sa len tak "vypla", pauzla, hybernovala.. Ehm, ale asi som nepomohla no 😄

natalia2007
6. feb 2024

@fairyy jezis daj typa ake smart spotrebice? Ja mam len roboticky vysavac a el. tlakovy hrniec ale chcela by som vsetko smart :D dakujem

basulaak
6. feb 2024

Mam dom a pani na upratovanie. Ked s e zdravi a chceme ist na wellness a do sauny na par hodin, tak dam syna na strazenie. Ked chcem vlasy, nechty, kozmetiku atd tak necham muza s malym samych a idem. Cez vikendy nevarime, jeme von. A ked sa nahodou vari tak vacsinou cez vikend moj muz. Pracu mam teraz novu zaciatok bude tazky ale v office budem len 1-2x do tyzdna, takze to sa da. A domacnost pravidelne triedim, udrziavam, vyhadzujem nepotrebne veci.

dzejny656
6. feb 2024

Mne osobne sa to zdá po návrate do práce lepšie a že stiham viac ako keď som bola doma na RD. Práca ma veľmi baví, dosť mi pomáha možnosť home officu, fyzicky do práce chodím len 1-2 týždenne (ako sa mi chce). Ušetrím čas dochádzaním. Keď som v office s kolegami je to pre mňa relax. Prácu som si vybrala tak aby bola flexibilná, nemusím striktne robiť 8 hodín denne, ani od - do. Je to na mne za aký čas stihnem to čo mám a kedy to urobím. Máme len jedno dieťa, je to pre mňa oveľa jednoduchšie keď je v škôlke - ma tam program, stravu a neurobí doma toľko neporiadku. V škôlke spí, takže po skolke kým ide spať máme spoločného času až až. Čas pre seba mám hocikedy po práci alebo cez víkend pripadne večer, muž sa vie o malú plnohodnotne postarať.

zuzulka558
6. feb 2024

Preto som na polovičnom už od prvej dcéry dokopy 6 rokov rodičak do toho nerátam

dzejny656
6. feb 2024

A teda ešte dodám, že ja mám trošku iný mindset. Ja nerozdeľujem svoj čas na prácu a na život. Pre mna ani pracovať nie je stratený čas a nemám pocit ze vtedy "nežijem". Ja si užívam aj čas s kolegami, spoločný smiech na obede, kávu a koláčik v kuchynke, pocit z dobre odvedenej práce, keď sa niečo nové naučím, keď sa mi podarí niečo vyriešiť. Pre mna je aj toto život a mám to rada.

fairyy
6. feb 2024

@natalia2007 mam umyvacku co sa sama otvara a este mi posle notifikaciu ze skoncila 😂 taka blbost ako samootvaranie zrusi aj to cakanie na to, ze kedy skonci aby mi nezatuchol obsah... susicka a pracka su "dvojicky" cakaju na seba ked ich sparujem kedy skoncia, aby som nesla vyberat po jednom v rozne casy, maju plniace nadoby takze realne tam len hodim pradlo a vyberiem program, vsetko sa da aj na dialku ovladat - takze casto len nahadzem pradlo ale pustam az ked odchadzam z prace ... smart termostat a smart klimatizacia su dalsie super veci (klima vie aj len tzv vetrat) cize kontrolujem/spustam pred prichodom domov ... roboticky cistic okien je tiez fajn ale este maju co vychytavat podla mna lebo s nim som ok len ked sa mi fakt nechce a nestiham 😀 na zahrade je zas roboticka kosacka aj ostrekovace na wifi... rura ma pyrolizu to zhori vsetko v nej a potom to len pozametam = umyte... a kurierov mam vychytanych tak ze tam mam smart kameru aj s obojstrannou komunikaciou a dvierka pre psa v plote , ktore sa otvaraju tiez na dialku takze len to tam vlozia ten balik a mam tam striesku nech nezmokne balik... varna doska ma zas wifi a funkciu vypnutia ci pomaleho varenia a taktiez proti vykypeniu cize ak aj zrazu musim odbehnut viem.na dialku mu povedat co ma robit .... a ano roboticky vysavac aj zmyva 😊

mamatroch
6. feb 2024

Pri plnom uvazku si to neviem predstavit, preto som sa po RD vratila len na 75 % (6 hodin denne). Robim od 8 do 14³⁰. Mam dve teenagerky + 5-rocneho. Starsie uz maju svoje aktivity, no tiez sa snazim aj s nimi travit cas, je to pre nas dolezite, aby sme mali casopriestor na spolocne rozhovory. 5-rocaka 2x do tyzdna vyzdvihuje zo skolky manzel a donesie ho domov az na veceru, dovtedy maju svoj "chlapsky" program a ja priestor pre domacnost napr. V soboty poobede berie manzel vsetkych troch a ja mam volno na seba. Zvysne dni mam deti ja, nedele mame rodinne. Asi jedine si sadnut s manzelom a jasne sa dohodnut kedy kto co. U nas to na principe spontannosti nefunguje. Moj muz potrebuje jasne a zrozumitelne pravidla hry a aj ja vediet si naplanovat tyzden.
Prvy rok som to skusala nechat bezat na volno, ale to som nemala ziadny cas pre seba, az ked vsetci pospali, na ukor svojho spanku...

majada35
6. feb 2024

Ja sa teším na piatok, úprimne...takže tiež to asi veľmi nezvládam.. z práce chodím domov unavená na mrte... mám tam toho dosť, doma už ani nie...v stredu ešte chodím na jogu. Možno je to aj počasím...nech už je jar...prijala by som štvordňový pracovný týždeň 😊🙏

momoftwo35
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nwnw
6. feb 2024

Padame na hubu kazdy vecer. No a mam pocit,ze uz sa ani tym detom nevenujeme. Od kedy su full time v skolke, tak sa nejak spomalil vyvoj. Logopediu nemame ani kedy cvicit 😩, doma jak po vybuchu. Cez vikend dobieham vsetko. No a uplne najlepsie su tie debilne komentare starsej generacie ako oni vsetko stihali. Celu moju skolku riesila so mnou babka! Este aj ranajky a vecere mi robila babka. A to skolku sme mali 700m od domu a nie 10km ako teraz. Teraz musime pouzivat aj zdielany kalendar, aby sme zosuladili vozenie do skolky s pracou.

doriiis
6. feb 2024

Vyberám si takú prácu,ktorá mi dáva minimálne polku mesiaca voľno.Niekedy aj viac

liliana8
6. feb 2024

@momoftwo35 a co robis, ak sa smiem spytat?

snowflakenel
6. feb 2024

@nwnw ano, babky. Ja si,pamatam, ze,sa o nas s laskou starali. Ci uz cez,prazdniny alebo ked sme boli chori.
No ked som bola ja na ZS, tak babky boli v 50-ke na dochodku. Cize v pohode sedavali na,lavickach pri dome,,popri tom sa venovali zahradke a vnucatam........
A co dnesna 50 nicka?

snowflakenel
6. feb 2024

@nwnw ano, lebo vacsina,mladych ludi pracuje od 8 do 17.00. Plus vela lidi za pracou cestuje cez.10 km.....
Ano, mame auta, pracky,,umycacky, rovoticke vysavace, no aj tak vacsinou nic nestihame.....resp. o tej 17.30 je clovek rad, ze pride.z.roboty,,chvilu sa,povenuje detom a ani nevie ako a je 23.00.....realita

snowflakenel
6. feb 2024

@momoftwo35 mas.pravdu, zalezi od.toho ako,dlho clovek pracuje. To je vyhoda. Ja som sla na polovicny uvazok

mabenn
6. feb 2024

Mam 6hod uvazok, prvy rok v skolke maleho 4hodinovy

betulinka1
6. feb 2024

Cas na seba nemam ale si ho kradnem. Zacvicim si doma aspon 3x do tyzdna po tom ako vsetkych nakrmim, okolo 19:30x Masaz 2x do mesiaca, ked uz muz pride z prace.Skola a kruzky a vozenie robim ja. Pracovne dni chodi muz domov okolo pol siestej a robi 70km od domu. Cez vikend vari vacsinou on aj mi pomoze upratat, okolo domu robi iba on. Cez tyzden vysava moj Roborock aj kazdy den. Periem priebezne, takze nemavam tonu pradla na vikend. Cez vikend mi ostane cas sa dostat aj ku knihe. Cize cas pre seba si vyslovene kradnem pomedzi domacnost. Deti do postele o 21:00, potom sme spolu s muzom a okolo pol noci spat. Po baroch nechodim ani na kavicky. Ale ak by som sa velmi snazila, tak si vybehnem s kamoskami cez obed v praci alebo maleho nehcham dlhsie v druzine 🤣🤣🤣.

malav
6. feb 2024

Hm,vela z vas tu pisete, ze mate skrateny uvazok. To je potom ozaj radost zit.
Ja som normalne 8 hodin v praci, ale obrovsku vyhodu mam v tom, ze pracu aj skolku mam 5 min od bytu a pruzny prac. cas. Aspon za toto som vdacna, lebo v nasom meste su ponuky na skrateny uvazok jedna velka bieda. No a chodime domov o 15.30, takze celkom sa to da. Ale inak, co mne dost setri cas je nevyvarat v tyzdni, upratovat priebezne - napr.kazdy den max. polhodinka a zapajam aj 4 rocneho syna a cez vikend v sobotu vypadnut na vylet a vyvetrat hlavu a v nedelu relaxovat pri oblubenych cinnostiach. A takto to zvladam ja. A tyzdne letia ako blaznive...

ariesi
7. feb 2024

Nestíham. Ale som na deti sama, mám plný úväzok s občasnými sluzobkami, jedno dieťa s PAS/HFA, druhé si špeciálnu vzdelávacími potrebami. Sú lepšie a horšie obdobia, momentálne už pár mesiacov to je veľmi zlé. Od kedy sa dalo, do školy chodia samé, takisto krúžky, len občas keď je v zime tma, tak idem pre nich. Víkendy aspoň teda jeden deň sa snažím byť von, výlety, občas lyže. Najlepšie je cez prázdniny, keď sa nemusíme učiť, to stíham aj zacvičiť. Ste dvaja, tak ako písali baby vyssie, podeliť si všetko. Mne sa to už začína prejavovať na zdraví aj na psychike. Dlhodobo sa takto fungovať nedá, tak si doma sadnite a nastavte spôsob, kde bude aj čas len pre Teba (a teda aj pre muža logicky).

aurora33
7. feb 2024

Poobede a večer. Našťastie mám pracovnú dobu, ktorá mi max vyhovuje.