icon

Kedy začať dôverovať svokre so strážením dieťaťa?

26. dec 2023

Ahojte, mám problém nechávať dcéru (8m) samu so svokrou..kedy ste takto začali nechávať detí? Dcéra odmieta kočík, svokra by ju stále chcela kočikovať, myslí si že keď sa s ňou bude rozprávať nebude v kočiku plakať, nechcem aby to skúšala a stále s tým otravuje, stále chce aby sme jej dcéru doniesli keď ideme do obchodu alebo tak, proste ju chce strážiť, každý deň sa pýta kedy jej ju necháme. Ja nechcem ani muž nechce, nerešpektuje nás napríklad poviem aby ju netahala za ruky a robí to ďalej. Musíme jej ju vôbec niekedy dať? Není zlá babka ale ja mám na ňu od tehotenstva averziu, už vtedy sa vyjadrovala akoby dcéra bola jej stále hovorila ako bude každý deň kočikovať, že kojiť ani nemám aby ju strážila a bude s ňou chodiť k doktorom aby bola babka vždy pri nej, alebo že keď veľa priberiem ona bude chodiť kočikovať a ja môžem doma cvičiť. Odkedy sa dcéra narodila stále by chcela byť s ňou, stále píše, volá ale hlavne chce byť sama s dcérou.
Všade hovorí aký sme hnusný že jej ani vnučku nedáme postrážiť. Sme divný my či to máte niektorá podobne

autor
27. dec 2023

@mircalla a kde vidíš problém?? Hádam mám právo mať nejaké požiadavky čo sa týka starostlivosti

mircalla
27. dec 2023

@autor A to jej kedy davala tie kolace? Kedze sama s nou nie je a u Vas jej to nemala ako dat. Ci to pride, naberie si u vas lyzicku medu a nasilu pred Vami jej ju dava do ust?

autor
27. dec 2023

@mircalla zase nečítaš celú tému, stačí že si odskočim keď je u nás nestojím pri nej ako policajt a nesledujem ju tak isto keď sme u nej. Zozačiatku to normálne robila pred nami lebo si myslela že budem vychovávať podľa nej lebo len tá výchova je spravna

mircalla
27. dec 2023

@autor Cize ona si berie od Vas z chladnicky ci spajze hocico a dava to malej? Ci med nosi so sebou? Prepac, snazim sa pochopit tu logistiku.....

autor
27. dec 2023

@mircalla med máme bežné položený v kuchyni, muž si ho dáva každé ráno do čaju
Koláče sú normálne vyložené keď príde aby sa ponúkla? Kde nevidíš logiku?

lienka.7
27. dec 2023

@mircalla nosi si so sebou proviant 🤣
Podľa mňa tu autorka zvelicuje, jednoducho ju apriori neznasa... lebo keby toto robila, mm by jej to uz davno "vysvetlil". Teda aspoň u nás by to bolo. A viac by prah nášho domu teda neprekročila👌

autor
27. dec 2023

@lienka.7 nemám dôvod zveličovať
Zjavne si nestretla ešte človeka čo si ide stále svoje

alickapusinka
27. dec 2023

hlavne že TY o nej vypisuješ hlúposti.

autor
27. dec 2023

@alickapusinka hlúposti? A na to si zas ako prišla

angel993
27. dec 2023

@lienka.7 malé deti nevedia vydierať rodičov ani si nič nevydobijaju plačom. Nevedia ešte rozprávať, tak ako ináč majú dať najavo že sa cítia nepohodlne, boja sa? Rovnako dieťa nevie, že mama sa vráti o hodinu. Dieťa to berie tak že odchádza navždy.
@autorka nič si nerob z tých komentárov, niektoré ženy na MK sa tvária že poznajú tvoje dieťa lepšie ako ty. Ale každé dieťa je iné a jedine osoba ktorá sa o dieťa stará 24 hodín ho pozná najlepšie a vie najlepšie čo dieťa v danej situácii potrebuje. Tvoje dieťa je akurát v období separacnej úzkosti, takže je úplne normálne že chce byť stále pri tebe. Najlepšie čo môžeš urobiť pre dieťa je, že naplniš jeho potrebu tvojej prítomnosti. Takto sa potom postupne a prirodzene bude osamostatňovať.
Ja to vidím na svojich deťoch. Staršieho mi každý bral z rúk. Už v pôrodnici ho separovali odo mňa. Prišli sme domov, hneď prišli svokrovci a mužova sestra s rodinou. Ja som si chcela dieťa prvý krát prebaliť a každý daj mi ho, ja ti ho prebalim. 2 hodiny si ho podávali na rukách, keď som ho pýtala naspäť odbili ma že veď ja ho budem mať keď odídu. Každá návšteva potom vyzerala rovnako. Syn doteraz nechce byť bezo mňa a nechce byť s tými, ktorí ho tak veľmi chceli ako bábätko, aby si na nich zvykal. Tých, ktorí sa k nemu snažili pomaličky priblížiť, počkali kým sa k nim sám vypýta, respektíve príde, tých má veľmi rád.
Mladí syn už nikoho nezaujímal. 2 mesiace sme nemali takú návštevu ako pri prvom. Syna som veľa nosila v šatke, takže aj počas návštevy bol pri mne, a nikto mi ho netrhal. Keď prešla separačna úzkosť, syn sa sám púšťa ďalej odo mňa. Je oveľa samostatnejší aj odvážnejší. Aj keď sa snažím neporovnávať ich, lebo každý je iný, toto vidím pri každej návšteve.
A k otázke ako sme to riešili, kým syn nezačal rozprávať. Nebol sám so svokrou, ja som jej nemohla veriť, presne pre to isté čo ty píšeš. Sadnúť ho dávala od 4 mesiacov pred TV, aj keď vedela, že si to neprajeme, stále len za ruku ho chcela vodiť. Džúsy od pol roka mu núkala piť. Takže som vždy bola pri nej, tvárila som sa že tam nie som, ale keď ho posadila, hneď som ho vzala, s tým že toto ešte nie. Nosila som mu chrumky a keď som videla, že ide s Brumíkom k nemu, dala som jej chrumky do ruky, že tieto má veľmi rád. Naozaj som sa snažila ako som vedela, aj keď najradšej by som povedala, že keď nerešpektujú nás ako jeho rodičov, tak k nim nebudeme chodiť. Ale nechcela som aby to potom robila potajme, lebo ona vždy striehla, keď som išla preč, že syn bol s mužom a v momente bola u nás. Takže som s ňou musela byť zadobre, môjho muža nikdy nerešpektovala a ani teraz ho nerešpektuje.

autor
27. dec 2023

@angel993 ďakujem za príspevok, skoro ako naša situácia, tiež nerešpektuje a presne ako píšeš snaží sa to robiť tajne. A pri druhom aspoň viac rešpektovala čo si želáte či nie

lienka.7
27. dec 2023

@autorka ano? A co takto byt o "krok" pred ňou? Odlozim med, nenachystam koláče... nachystám do misky piskotky, plus ano, chcete kŕmiť? Jej, tak mi pomôžete... no nech sa paci, tu ma mala polievočku, ryzu s maskom...alebo druhé jedlo co jej dávaš.. a nech sa paci. Nebude jej pchať hríby (mimochodom, neuvarim to a basta). Ci takto sa nedá? Lepšie je len nadávať, co?

autor
27. dec 2023

@lienka.7 za 1 chodíme k nej kde má prístup ku všetkému
Za 2 áno skúšala som vysvetľovala som že tu je prikrm a môže ju nakŕmiť ale nie to jej ona dávať nebude lebo ju kŕmim ako sprostá lebo ona deťom dávala už dávno to a to stále nechápeš? Všetka moja výchova je zlá a nebude robiť niečo čo by som chcela ja. Aj keď sa už ponúkla že malej spraví zeleninu hneď to solila takže toľko asi. Ochota chýba z jej strany ja som sa snažila. Dcéra má 8 mesiacov nie týždňov skúšala som už na ňu hocičo
Aj som jej ju dala do kočíka s tým že keď bude plakať nech sa vráti ale hneď tam nebola ochota vrátiť sa šak si zvykne

angel993
27. dec 2023

Áno, pri druhom rešpektuje trochu viac, ale ja som už zistila ako s ňou komunikovať, takže ju vždy nechám, nech povie ako by sa to malo robiť, potom poviem, že nám to vyhovuje ináč a viac nediskutujem. Ale celkovo o druhého syna nemá taký záujem, takže tam sa zas snažím aby to deti nevideli, manžel vždy dopredu zisťuje čo má pre staršieho a niečo podobné jej donesieme aby dala aj mladšiemu.

mircalla
27. dec 2023

@angel993 Ale my nemozeme za to, ze s manzelom nemate ziadne sukromie a je okolo vas x ludi...To, ze sa nasackovali uz v porodnici, boli vkuse na navsteve je problem jedine tvoj a tvojho manzela, nie ste zrejme dost asertivni. Ved to je uplne absursdne, ze si to neviete osetrit. Toto absolutne nehrozi, ze mojej rodine by som takto dovolila sa spravat. Koho je to asi chyba?

Citujem: Ja to vidím na svojich deťoch. Staršieho mi každý bral z rúk. Už v pôrodnici ho separovali odo mňa. Prišli sme domov, hneď prišli svokrovci a mužova sestra s rodinou. Ja som si chcela dieťa prvý krát prebaliť a každý daj mi ho, ja ti ho prebalim. 2 hodiny si ho podávali na rukách, keď som ho pýtala naspäť odbili ma že veď ja ho budem mať keď odídu. Každá návšteva potom vyzerala rovnako

lienka.7
27. dec 2023

@autorka píšeš, že med mate dostupný volne, lebo ho muz ma rad. A ona mu ho teda na tajnasa dáva...A zrazu vlastne vy chodíte k nej... zase sa nejako zamotavas, či? Tak k nej.nechodte, či zase musíš?

vreckovka2
27. dec 2023

Ja sa velmi cudujem, ze sa autorka stale obhajujes. Precitaj si nejaku literaturu. Napr. Psychologia pre milujucich rodicov, alebo si pozicaj vyvinovu psychologiu a precitaj si vzdy postupne state, ktore sa ta aktialne tykaju. Ja mam doma Langmeier, Krejcirova. Je tam okrem ineho aj to, kto a kedy je pre dieta dolezity v zivote. Nadobudnes istotu a argumenty k tomu, co robis pocitovo. Nebudes mat potom taku potrebu sa obhajovat pred cudzimi diskutujucimi a ani pred svokrou dookola.

autor
27. dec 2023

@lienka.7 hovorím že chodíme aj k nej nie nezamotavam sa

angel993
27. dec 2023

@mircalla ale ja od teba nepýtam radu ani pomoc, s týmto som sa už dávno vysporiadala, nechápem o čo ti tu ide.

angel993
27. dec 2023

@mircalla ošetrili sme si to už, môžeš pokojne spať, ten komentár bol adresovaný autorke a je tam aj pokračovanie, ty si vytrhla z kontextu čo ti vyhovovalo

autor
27. dec 2023

@angel993 ďakujem za odpoveď pomohla si mi

stanislavicenka
27. dec 2023

@autorka nevsimaj si ich
Asi nechapu suvislosti,vyzera to tak

dkl
27. dec 2023

@autorka, nie si divná, resp. pokiaľ áno, tak som divná tiež 😄 Moja malá ma 5m a zatiaľ bola bezo mňa iba s jej otcom. Mamu ani svokru zatiaľ nenechávam osamote kočíkovať ani strážiť malú presne z toho dôvodu ako ty - ani jedna ma nerešpektuje, a tak nemajú moju dôveru, že ich môžem s malou bez obáv nechat. Najviac mi vadí, že by obe bez zaváhania nechali malú vyplakať ("no a čo že by plakala, však všetky deti plačú", "veď ju polož do postieľky a choď si po svojom", "ona s tebou tým plačom len manipuluje, to sa nenechaj" - tieto a ďalšie podobné skvosty od nich bežne počúvam).

mircalla
27. dec 2023

@angel993 Osterili ste si to pri 2. dietati...aj to len ciastocne. .

angel993
27. dec 2023

@mircalla ty u nás bývaš, alebo odkiaľ máš také info? Poznať celý život mamičky z jedného komentára je také modrokonikovske.

autor
27. dec 2023

@dkl som rada že niesom jediná držím palce aby ste to zvládli

mircalla
27. dec 2023

@angel993 Opisala si to sama...Vychadzam len z tvojich vlastnych slov.

konikmodry111
27. dec 2023

Bože niektoré ste sa sem len prišli vyventilovať či ako ?
@autorka kašli na ne, to je ako hádzať hrach o stenu 🤦🏼‍♀️ neskutočne niečo, matky dokonale 🤦🏼‍♀️

j_m
27. dec 2023

Môj názor som tu už dal… len som si spomenul, že bratova žena dala svokre zoznam povolených jedál a nápojov, ktorý “akceptuje”. Noo, však jedného dňa bola s malým na hromadnej akcii, kde natáčala aj TV a pekne v správach ich odvisielali ako malý baští nepovolený koláč 😂. Takže u nej po správach zazvonil mobil… 😂😂

dkl
27. dec 2023

@autorka vieš čo, mňa už to vlastne ani netrápi, ja som sa jednoducho naučila byť asertívna a pohotovo reagovať, a hlavne som prestala riešiť, čo si o mne mama / svokra pomyslí.

Mama na mňa pravidelne na návšteve skúša, že: "Kedy môžem ísť malú pokočíkovať?" - moja odpoveď: "Kľudne aj hneď, daj mi 10 minút, nachystám malú aj seba, a môžeme všetky tri spolu vyraziť".

Rovnako keď mi svokra tvrdila, že ma dcéra v 6t manipuluje plačom - moja reakcia: "Zaujímavé, malá síce ledva zaostrí pohľad na jeden bod, ale hlavne, že manipulovať už vie!"

Samozrejme sa vždy obe ofučia, ale aspoň je koniec diskusie... Nič lepšie ako ich "odpálkovať" som doteraz nevymyslela, lebo vysvetľovať / opakovať môžem, koľko chcem, a je to bez výsledku 🤷‍♀️