Koľko času trávia starí rodičia s vašimi deťmi?
Ak tu už taká téma je, tak sa ospravedlňujem. chcem sa len opýtať, koľko času s vašimi deťmi trávia starí rodičia, prípadne iní rodinní príslušníci. Ja som už úplne vyčerpaná. So svokrou a celkovo s manželovou stranou rodiny sa viac-menej nestýkame, raz za pol roka sa ozve jeho otec, príde na hodinu, aj to si malého ani nevšimne. svokra o neho záujem nemá. Moja mamina žije s partnerom v inom meste. Chodíme ku nim raz za 2 týždne buď v sobotu, niekedy prespíme aj do nedele. a to je vsetko. Viem, ze maleho lubia, ale niekedy by som privítala, keby mi sním mal kto pomôcť, sme na neho s manželom úplne samy, pričom muž je stále v robote, proste už som unavená....
tak nasi vela su uz na dochodku ale ked sa da tak sa snazime my s muzom ich stihat skola skolka v praci mi vysli v ustrety a robim na 75 percent sice sa to odzrkadlilo na plate ale aspon ze je robota.Prazdniny su deti u nasich kedze nie je tolko dovolenky no proste ked sa da nasim tak pridu aj po deti do skoly a skolky a to su od nas cca pol hodiny ked im dame v cas vediet tak pridu alebo deti odvezime k nim svokrovci su s nimi tak raz za mesiac cez vikend ae to su z muzom tam a kedze byvaju 100 km od nas tak na prazdniny atm nechodia iba ked ma muz dovcu ale nestarali by sa o ne lebo su uz stari tak ze ja bym ich tam nedala ni keby mali uz 15 a vedeli by sa o seba postarat ale nasi nam vela pomahaju
@mawka a tak aj u nas je obdobie vzdrou, ale zvladame ho myslim lepsie ako niektore baby...Vdaka tomu rezimu...Ked ho dame spata vylezie z postele, tak mu cez dvere povieme, ze treba spat, tak sa vrati bez slova do postele a tam aj zaspi...Malicka je este velmi malicka, tak uvidime 🙂
ja mam dve decka a tiez sme na nich s muzom iba my dvaja.. muz je cez tyzden v praci, v poslednom case aj dost dlho, takze to je vsetko iba na mne.. obcas to je na nervy, ale moj muz sa snazi mi pomoct ako sa da.. stari rodicia nam nepomahaju, lebo moja mama uz nezije, otec je invalidny dochodca /nedokaze sa postarat ani sam o seba/ svokra do nedavna aktivne pracovala a svokor este pracuje..
mna osobne vobec nestve, ze nam deti nebravaju ked toho mam vela - jedine co mi je luto je, ze babka sa venuje viac svojmu druhemu vnukovi.. nie je to ani tak jej chyba, vlastne to nie je nikoho chyba, len druhy vnuk od dcery je asi trocha blizsie k srdcu a svagrina jej proste syna viac dava..
ja na deti nepotrebujem davat pozor, vystacime si sami - ale na druhej strane by som privitala, keby sa babka sama od seba troska viac zaujimala.. nechcem ju kritizovat, je to naozaj dobra zena a ja ju mam uprimne rada, ale svoje vnucata vidi tak dvakrat mesacne /byvame od seba asi 20km, co nie je vela, chodi k nam aj mhd/ aj to iba vtedy, ked my prideme k nim..
chodieva k lekarke do domu vedla nasho a aj tak sa nikdy nezastavi.. moje deti ma rada, deti ju zboznuju, ale aj tak trocha v kutiku duse citim, ze su jej troska vzdialenejsie.. a mysli si to aj moj muz - jej syn..
no a ostatna rodina? z mojej strany surodenci moje deti vidavaju casto /brat a stredna sestra su moji susedia, najstarsia sestra k nam chodi aspon raz mesacne/ ale to je skor o tom, ze sa my dospeli rozpravame a netere, synovci a moje deti sa hraju, alebo som pri nich ja /pre vysvetlenie - ja som najmladsia a mam preto aj o dost neskor deti ako moji surodenci.. ked boli deti mojich surodencov male, tak som na nich casto davala pozor a su namna dost zvyknute, rozumieme si a preto s nimi niekedy travim cas aj teraz/..
s manzelovymi sestrami sa vidavame troska menej zvacsa u svokry - s detmi som vtedy zvacsa ja a moj muz a to aj so synovcom..
su dni, ked ma to hneva - ale ako vravim, nie preto, zeby som potrebovala nejaku pomoc a oddych od deti, oddych mi dopraje manzel.. ale hneva ma to preto, lebo iniciativa sa zaujimat o deti nevychadza nikdy z druhej strany.. keby som poprosila urcite mi kazdy rad pomoze.. ale skor take to, "zahram sa s tvojim synom, ci dcerou " ako som to robila kedysi ja - tak take u nas moc nefunguje.. ale zas starsie netere a synovci sa im dost venuju, co je super..
ale pomaha mi, niekedy to takto nahlas napisat, lebo zvacsa to v sebe len tak dusim.. tak snad ak sem chodi niektora moja sestra alebo svagrina - nehnevajte sa na mna, ja viem ze toho mate vela a nic nevycitam 🙂
zienky, dakujem za vase nazory, priznam sa, ze som ich este ani vsetky nestihla precitat...
pre tie, ktore sa tak zaujimali, ze preco nezvladam jedno dieta...tato tema nemala byt o tom, ale budis... nuz kazde dieta je ine, to moje je, povedzme, narocne.... vstava pred 6:00 a ak zaspi pred 21:30, som stastna. cez obed spi max 40 minut. sam sa nezahra, nech ho motivujem akokolvek. mozno by som ho este mohla nechat sediet pred telkou, ale potom o com to je, vsak? teraz uz chodi do skolky, tak je to "lepsie", ale pracujem s ludmi, mam fakt narocnu pracu a ked pridem domov, dalsi kolotoc s malym, ze sa velakrat nestihnem ani prezliect...ale napokon, to som tu nechcel riesit...pre niekoho je to mozno situacia, ktoru zvblada lavou zadnou, pre niekoho je to narocne.... ja sa priznam, ze je to pre mna tazke, velmi. ale co narobim.
a co sa tyka toho casu , ktory stravia stari rodicia s detmi. to, ze sa na to zo zvedavosti pytam neznamena, ze si nejak narokujem, aby moja mamina bola s malym neviem kolko...pytala som sa zo zvedavosti. tato doba je celkovo narocna na vychovu deti. stari rodicia su este zamestnani, rodicia, ak chcu splatit hypoteku atd. pracuju a zamestnavatelovi je srdecne jedno, ci skolku zatvoria o 16:00 , pracovat sa musi, dolezity je vykon, treba robit stale viac, byt dravy coraz viac, vsetko zvladat bez stresu, s usmevom a pristupom profesionala.... nedajboze ochorie dieta, tak je clovek na pracovisku nenahraditelny...ale ked sa jedna o nieco ine, tak na moje miesto caka asi 100 dlasich.... ved to uz asi vsetci doverne pozname...
na druhej strane, a teraz nechcem sa nikoho dotknut, myslim si, ze ked sme vyrastali my, bola ta doba predsalen o nieco jemnejsia, taka...no neviem, nie taka drava? stari rodicia tiez uz boli doma a napr. moja straka nechodila na jogu alebo s kamoskami do mesta a bolo uplne normalne, ked sme isli trebars na sobotu ku nej na zahradu, mamina si zatial normalne upratala doma, kym sme boli mali, potom sme samozrejme uz pomahali aj my doma s upratovanim... mamina nas vychovala s braskom sama, vsetka ucta, ale bola to doba, kedy sa robilo tak do 14:30 - do 15:00, v praci , aspon myslim, to nebolo take drave, zatvorili sa dvere na firme a da sapovedat, cista hlava..ale nechcem to zlahcovat, aj to bolo narocne obdobie, ale aj tak si myslim, ze vychovavat v tej dobe deti bolo ine, pretoze aj ta doba mala ine naroky na ludi a aj deti boli ine.... tym zas nechcem povedat, ze stari rodicia nemaju pravo na svoj zivot, na vlastne konicky...prave naopak, velmi im fandim. ja sama som maminu nabadala, aby si nasla noveho partnera, nech si zivot uzije, neocakavam od nej, ze mi bude stat pred skolkou denne o 15:00 a vyberat syna a potom s nim bude az kym nezaspi... to teda nie. mama som ja. len som bola zvedava, ako to chodi v inych rodinach...
@suz2 ale ved to mas v pohode dieta. akurat ze aktivnejsie. mozno skor ty si viac pod tlakom a pada to na teba.
doba minula ako kde kto robil. mamka od siedmej do minimalne 16.00 hod a tatko na smeny ako banik, cize narocna praca. ale je fakt, ze nikdy nefrflal, dosiel narobeny ako kon a pomahal s detmi, doma, dom staval. to bola zase generacia o inom. a tiez ako deti sme boli samostatnejsie. v siestich rokoch kluce na krk a hotovo. sice nebola taka kriminalita, ale dobre, ked to beriem tak, ze aj keby sme nelietali po vonku, ale mamka sa mohla spolahnut, ze sedemrocny postrazi rocnu. alebo neskor ma ako 12 rocny strazil cez noc, ked som mala 6 rokov a nasi sli na ples. mohli sa spolahnut. ja som same deti na noc nenechala nikdy a uprimne, neviem si to predstavit este a su presne v tom veku. a druhy strasiak je socialka, lebo dnes sa kazdy nou ohana. vlastne ani neviem ako to je legislativne u nas ze co ked deti su same doma.
skuste sa pokukat po baby sitterke a chodte na wellness. alebo chod sama a maleho nechaj s muzom obcas. urob si babsky den.
@suz2 suhlasim s tym,ze doba ba vtedy ina. Vtedy sa neriesilo ocr,proste sa s tym pocitalo,ze ked dieta ochorie,mama zostane doma. Ja som teraz na materskej,takze logistiku ohladne kruzkov a skolky zvladam,ale ked som robila pri malej od 15m.,bolo to o hubu. Tiez nemame prac.dobu do 15. V dnesnej dobe je to tazsie. Neboj,ked trochu podrastie,zlepsi sa to,zahra sa aj sama.Dovtedy treba len vydrzat. Treba si povedat,ze kolko energie do dietata das,tolko sa ti raz vrati.
@suz2 rozumiem ti.... aj ja mam narocne dieta a bola som na neho dlho sama. bolo to tazke.
teraz mamina nepracuje a ma viac casu sa venovat aj vnucke. je to velmi prijemne, ked si to obe spolu uzivaju. a ja som si konecne oddychla. pred tym som mala pocit, ze sa topim a len sem-tam sa nadychnem nad hladinou. teraz uz konecne vladzem plavat.
smutna doba, ze muzi casto musia byt non-stop v praci a zeny su same na deti... viem, ze ti to asi nepomoze, ale vedz, ze casom to bude lepsie 😉 skus si najst cas sama na seba, nejaku opatrovatelku (ak si to mozete dovolit), jednoducho nemaj vycitky najst ci cas na seba a na oddych 😉
Moja mama (51 rokov) travi s nasimi detmi maximum volneho casu, kazdy druhy vikend sme spolu na chalupe a aj vacsinu prazdnin, kedze je ucitelka a ma vtedy volno. Raz za cas si deti vezme na chalupu aj bezo mna, takze mame s manzelom volny vikend pre seba. Byvame v rovnakom meste, takze kedykolvek je treba deti postrazit alebo s nimi nejako vypomoct, je ochotna (samozrejme ak nie je v praci). Obe deti ju zboznuju.
Svokra (74 rokov) je uz v podstate jedina pribuzna mojho manzela. 2.5 roka sme byvali spolu, teraz byva vo vedlajsej ulici. Vidame sa takmer denne, bud pride za nami na ihrisko alebo k nam domov. Rovnako deti kedykolvek postrazi, odvedie do skolky, vezme na ihrisko atd. Teda v ramci svojich moznosti. Nechavam jej deti max na 2-3 hodinky. Ona by bola ochotna aj viac, ale predsa len uz ma svoj vek, takze na to beriem ohlad. Obe deti aj ju zboznuju.
@suz2 co ti poviem..moja mama zije v zahranici,otec uz nezije,svokor v zahranici a svokra nonstop v praci minim este dalsich 5r,sme totalne sami na 2 deti nie ze jedno a ked treba strazit platime si opatrovatelky mnuz smutne ☹ tiez sme vycerpani obaja,bez oddychu v jednom kolecku ale molujeme ich nadovsetko a raz sa ten kolotoc hadam skonci..
@suz2 myslim si ze by ste sa mali zariadit tak aby si necakala pomoc od starych rodicov - potrebujes si vydychnut a potrebujes niekoho aby isiel vyzdvihnut dieta zo skolky - najdi si nejaku starsiu nezamestnanu pani/studentku alebo mladu maminu na materskej, ktora ti za rozumnu cenu tieto sluzby poskytne a mozno ak sa s nou dohodnes a raz dva razy do tyzdna namiesto toho aby bola s malym dovtedy kym sa vrati tvoj muz z roboty si zajdete na veceru a ona ho aj ulozi tak si oddychnete obidvaja. ver mi je to omnoho lepsie ako sa zozierat tym ze co by bolo keby bola zemegula kockata. budte sebestacni - vsak aj to prislovie hovori clovece pomoz si aj pan boh ti pomoze. 😉 😉
@suz2 ano da sa ti verit ze ta únava aj je pri dietatu no nehnevaj sa ze napisem aj ked asi nemam to robit...más iba jedno dieta ved stim tak neni uz tak roboti ..jedno este dobre ze len jedno más ...ano viem ta pochopit ja som to prezila s troma detmi ze mi rodicia nepomohli ani nevedeli lebo som nemala rodicov no ties som nemala pomoc ziadnu..ale ak su ti starí rodicia stari tak vedia ti pomoct?ak nie su stari tak nie dobre robia ze ti nepomahaju aj kebi bolo pekne ze bi ti aj pomohli ..ved starí rodicia bi mali mat radcej svoje vnúcata ako svoje deti no ja to tak mam lebo som stara mama uz dvoch vnucat a ja ich lubim a pomaham ako sa len da..je to taske pre teba ako pises ale musis bit sylna na dieta ..dieta nie je sranda ..ale da sa nejak ..len skoda ze nemas tú pomoc ako bi mala bit...a preco ti nepomahajú?????
@suz2 to mas blbe..
Moji chodili kym som bola doma zvacsa 2xdo tyzdna (i podla potreby ked som bola chora),teraz tiez podla potreby,chodia po deti do skolky,ak robim dlhsie a v lete ich mali takmer cele prazdniny (skolkarske plus maleho chorobabpo vybere nosnej mandle).
Svokrovci su uz starsi77,78 r.,sme s nimi cez vikendy a tiez pomahali,ak bolo treba,no uz to nejde.nemozu-zdrav.stav. Ale o vnucata sa zaujimaju a tesia sa na ne. No my vsetci byvame dost blizko seba,nasi maju sikovne rychle spojeniz k nam,k svokrovcol zajdeme pesi.
Ostatni - vidavame sa ako sa da. No tiez robia,zvlast sestra na smeny.
@suz2 mas jedno dieta a si vycerpana? ja mam tri 😀 rodicov 2500km daleko, za 10 rokov ma tu bola mama pozriet 2x. k rodicom chodime tak raz za 1 -2 roky a nie je to ziadna dovolenka, skor sme este viac unaveni, ako keby sme boli doma. materska je tu pol roka, potom sup do prace. takze fungujem tak, ze zaveziem decka do skoly, s najmladsim je opatrovatelka, ja padam do prace, z prace utekam do skoly a ked pridem s deckami domov, tak ich mam na krku vsetkych troch. ak chcem mat nejaky cas len sama pre seba, tak ponocujem, pretoze az po deviatej vecer mam na cosi cas. takze som sa naucila spat max 6 hodin denne. btw, nemenila by som, nie som zrovna typ, co musi mat rodicov ako sa hovori za zadkom. ak si chcem spravit vacsie nakupy, napriklad teraz pred vianocami, co sa s troma malymi detmi robit neda, tak si zaplatim opatrovatelku
ja mám tiež len jedno dieťa a som vyčerpaná...a čo, mám sa tváriť, že nie som, keď som? 😀
u nás starí rodičia našťastie pomáhajú, svokrovci, niekoľkokrát za deň. Mamina bude pomáhať tiež hneď, ako budeme spať na SVK.
akoze nerozumiem, preco sa to tu zvrhava na posudzovanie mojho "prava" byt unavena "len" pri jednom dietati. No som unavena, vecer padam na hubu, a co? to iste mozem povedat aj ja, ze " aaaa, Ty mas 2 (3,4,...) deti, ved to musi byt pohoda, sa uz same prehraju tak co vzdychas?" ale ved o to mi tu nejde.
@prasiatko30 velmi rada by som zobrala sem - tam nejaku opatrovatelku, ale jednak je to nad nas rozpocet a maly velmi tazko znasa cudzich ludi, ale to by som nechcela rozpisovat.
Boze ludia dobri kolko zakernosti v odpovediach 😒 a pritom sa maminka len pytala a mozno sa potrebovala lej vyzalovat ,,,,,u nas takto , u nas takto ,poniektore prispevky zozrali celu mudrost sveta,zavist nenavist povedz kadial mam ist,,,,,,
@balkica ja som svoje deti,maznala kojila ich kazdych 15 minut v noci a nestazujem sa...nie som v praci ale v rodine aby som zavadzala tvrdy rezim....kazda z nas je ina a HLAVNEEEE kazde dieta je ine... 😉 Takze si ma pobavila tiez....ale toto uz nema s temou nic spolocne🙂
@ava11 Takto si predstavujem ZDRAVE rodinne vztahy🙂SUPER🙂Rodina ma travit co najviac casu spolu 😉
@suz2 nechápem, prečo by ti mal okrem otca dieťaťa s ním ešte niekto pomáhať 😅 😅 😅 ? že si unavená, je tvoj problém, koho to zaujíma? 😅 😅 😅 čo s tým majú iní ľudia? snáď ti držali nôž na krku počas aktu, či ako??? 😅 😅 😅 ale odpoviem ti na otázku: vôbec nikto mi nepomáha, síce mám už dieťa veľké, ale nikdy mi nikto nepomáhal, nakoľko ja nie som ochotná prípadnú pomoc "zdaňovať" a ver, že zadarmo to nikto robiť nebude! všetci čakajú niečo "na oplátku".....všetci starí rodičia, žijú odo mňa (našťastie) 120 km, takže ma nikto neotravuje a ja nikoho neotravujem a žijem pohodový fajn život. sorry, ja fakt nikdy nepochopím týmto otázkam 😅
@suz2 ahoj, no nam sa to v poslednom čase vyvrbilo tak, že najstarší syn (5 a pol roka) chodi cez víkend na jednu noc ku svokrovcom a jednu noc ku našim. On sa na to totiž teší, a starí rodičia tiež. Teda svokor si dosycuje to čo zameškal, ked bol sám otcom, kedže chodil s kamiónmi na týždnovky tak si svoje deti moc neužil. No a moja mama je tiež rada, ked si vezme syna aspon raz do týždna na noc domov, ona je také večne materský typ 🙂
Niekedy normalne som až taka seknuta z toho jak sa syn teší za starkovcami 😀 ale samozrejme to chápem, ja mam deti tri tak nemôžem venovať celu svoju pozornosť len jemu, čo starkovci môžu, ked je tam jediný, takže si to užíva.
A teraz všeobecne. JE síce pravda, že rodičia niesu povinní, ako to tu už ženny predomnoou spomínali, ale..... JE mi luto, ked vidím akým individualistickým spôsobom života žiju dnešní ludia. Tá spolupatričnosť sa kdesi vytráca. Mbohí rodičia nepomahaju, lebo to nieje ich povinnosť a potom na starobu končia v ustavoch, lebo ono sa to vracia ako bumerang a tak isto si aj mladí povedia, že ved to nieje ich povinnosť. Ak ludia robia veci s láskou, nie len preto, že je to ich povinnosť mení sa svet k lepšiemu.

@mawka no ved ani nemusis. Uz stacilo 😊