icon

Koľko času trávia starí rodičia s vašimi deťmi?

suz2
12. nov 2015

Ak tu už taká téma je, tak sa ospravedlňujem. chcem sa len opýtať, koľko času s vašimi deťmi trávia starí rodičia, prípadne iní rodinní príslušníci. Ja som už úplne vyčerpaná. So svokrou a celkovo s manželovou stranou rodiny sa viac-menej nestýkame, raz za pol roka sa ozve jeho otec, príde na hodinu, aj to si malého ani nevšimne. svokra o neho záujem nemá. Moja mamina žije s partnerom v inom meste. Chodíme ku nim raz za 2 týždne buď v sobotu, niekedy prespíme aj do nedele. a to je vsetko. Viem, ze maleho lubia, ale niekedy by som privítala, keby mi sním mal kto pomôcť, sme na neho s manželom úplne samy, pričom muž je stále v robote, proste už som unavená....

oli18
12. nov 2015

Táto téma tu už bola. Aj som do nej prispela. Bola som zvozená v 99 % príspevkov. Preto mi pride, že v prípade vás, mladých, tu diskutujúcich, človek nevie, kedy sa vám zavďačí. aby náhodou neprekročil svojou pomocou hranicu únosnosti. Česť výnimkám. Preto sa nedivím, že vám niektorým ani rodičia a svokrovci nepomáhajú. Som babička a o svoje dve vnúčatá sa s manželom radi a s láskou postaráme. Všetky moje aktivity idú stranou, ak je potrebné pomôcť s vnúčatami. Podotýkam, že to CHCEM a robím to RADA vždy, ak som o pomoc požiadaná. Sú chvíle, keď sa ponúknem sama, ak sa mi za nimi cnie. Ak ich pár dní nevidím, pozerám si fotky. 🙂

mawka
12. nov 2015

no, tu nesmiem chybat s mojou story ako super dokonala matka 😀
tak u mna takto, ked sa narodil maly, mamka chodila do rakuska na 2-tyzdnovky a tatko tiez robil. takze na vsetko sama s manzelom, ktory tiez bol od nevidim do nevidim v praci a bohvie kde a casto na sluzobkach a "sluzobkach". okrem toho som bola v tom case szco, takze materska, ak sa to da nazvat bola dokopy mozno tri mesiace. moje deti poznaju pojem opatrovatelky, strazenie, jasle. ked mamka prisla po 2 tyzdnoch, tak mala svoje vybavovacky a chcela si oddychnut - prirodzene a este chcela byt aj s dvomi starsimi vnucatami aj s najmladsim a so svojimi detmi a rodicmi. cize bola na roztrhanie. ani ja ani brat sme ju v ziadnom pripade nepretazovali, aby urcite bola s vnucatami. cas bezal, rozviedla som sa, prestahovala som sa do ineho mesta, uz bola na svete mala, pri nej som na materskej nebola vobec, brvala som si ju na sluzobky, na porady, na stretnutia, pripadne som mala kocku, ktora postrazila ochotne za slusny peniaz. svokra deti strazit nemoze, pretoze ma vyse 80 rokov a zdravotny stav nie je dobry. takze par rokov sama v cudzom meste bez nasich, s dvomi detmi, bez chlapa.. chodili sme na navstevy mozno 2x za mesiac k nasim. potom som sa vratila na rodnu hrud, ale zase ja som sa dostala do prace ako opatrovatelka, ale mesacne turnusy, takze mesiac ked som ja prec, su s detmi nasi. ked sa vratim, uzivam si deti ja a opat sama bez chlapa, mam dvoch skolakov, prvacka a pubertak, napriklad teraz som tyzden skapinala s virozou a musela som slapat na plne obratky, pretoze ja nebudem nasich otravovat, teda uz len tatka lebo mamka je moja kolegyna, cize teraz je ona mesiac v robote. nasi tiez potrebuju cas pre seba a svoje veci. do toho sa este starame o starych rodicov s demenciou, alzheimerom. a vy sa tu poniektore s jednym dietatom a chlapom budete stazovat, ze nieco nejde? ale prosim vas..... ked citam NAROCNE dieta, jezia sa mi chlpy. kazde dieta je dive, aktivne, ubehane, vyzaduje si pozornost a s kazdym dietatom sa da pracovat, mile damy. ale ja chapem, je jednoduchsie povedat "mam narocne dieta" ako sa pozriet do seba a na seba ako sa da na tom popracovat. dieta je len take nakolko si ho rodicia ukociruju. mam na mysli zdrave dieta bez hedikepu.
no a na margo toho, vyzivne ten mesiac co su nasi s detmi spolu spridavkami ide im. asi tolko.
stari rodicia nie su povinni byt s vnucatami. a ja ked som mesiac doma a ex si deti nevezme vtedy, tak nemam cas lauter na nic, nemam osobny zivot. no a? tak si ho uzivam s detmi. a az vyjde cas, ze su s exom, tak ideme vecer von partia. alebo ked su v skole alebo ked mala bola v skolke, kavu som si vybavila doobeda. a ked sa neda von, zavolam baby sem a klabosit mozeme aj tu. aj moje deti boli malicke a nemala som ich kam dat. no ked som velmi chcela niekam ist, tak som si zaplatila baby sitterku. no a? z deti neubudlo.

timikaj1
12. nov 2015

@oli18 Však toto! Niektorým starkým asi stačí pozerať si len fotky vnúčat 😉 ...Samozrejme česť výnimkám! P.S.Ja tie super ženy, matky, manželky, milenky tu na MK beriem s rezervou, ktovie koľko z nich plače večer do vankúša! 🙂 Poznám veľa takých typov aj osobne, navonok super život, dokonalé deti a manželia a keď majú slabé chvíľky a prekecnú sa , tak človek nestačí oči otvárať a ústa zatvárať 🙂 ...Osobne tu na MK neodporúčam čokoľvek riešiť, lebo všetko čo poviete môže byť (a aj bude) použité proti Vám! 😉 ...

dionyzka
12. nov 2015

@oli18 je krasne, ze takto vies pomoct. Vztah stareho rodica a vnucatka ma svoje caro. Na moju babku velmi rada spominam, ako sme chodili na prechadzky, piekli spolu kolace a ona mi pritom rozpravala rozpravky alebo spievala. Jednoducho patri k mojmu detstvu.
Moje deti take stastie nemaju, svokra ani moja mamina si nase deti neberu. Tie vztahy su medzi nami jednoducho narusene a to je velka skoda.

mawka
12. nov 2015

narocne dieta, noooo. ja som si proste nepripustala nic take a nastolila som tvrdy rezim od prichodu z porodnice. presny casovy harmonogram. bez neho by som sa zblaznila. ziadne spanie spolu v posteli, ale v postielke. pevne a jasne pravidla. kedy sa spi, pap, je, moje deti slapali ako hodinky. nevlacila som ich nonstop na rukach a od babatka som im papagajovala pri prejavoch mrcania a vzdoru ze nie takto ale inak. tiez mam dve ruky, tiez som varila, s dvomi detmi, upratovat som musela aj pracovat a stihala som. a to som nekojila ani jedneho, viem, co je byt nevyspata a co je to x razy vstavat, prevatit vodu, zarobit UM a dat napapta, prebalit, zase ulozit a spat chvilu a zase toto iste dokola. ovela narocnejsie ako sa prevalit na bok a vytiahnut prsnik dietatu vedla mna. unavena ako kon, tiez som padala na hubu. ale som sa nepoddala. kazdy si moze vybrat sposob. a od toho sa odvija to ostatne.

loginexistuje
12. nov 2015

@timikaj1
@oli18
nasej babke staci davat Like na fotky vnucat na fcb .. holt doba pokrocila... ale vziat vnuca na zmrzlinu, prechadzku alebo precitat rozpravku to ju nenapadlo roky .... 😀

mawka
12. nov 2015

@loginexistuje heh akurat dnes sme so znamym preberali dobu. ze ake je krasne pocuvat ako sa nasi rodicia zoznamili alebo stari rodicia, krasne pribehy, vtipne. a ked sa generacia nasich deti opyta o par rokov, ze a vy kde ste sa zoznamili? odpoved: prisla mi RP. koniec pribehu 😀 😀 😀

sorciera24
12. nov 2015

@mawka ako pisem...kto nezazije nepochopi.....poznam rezim....u starsieho fungoval....ale predstav si, ze dieta ti place 20hodin z 24h......a nefunguje nic!...naozaj nic!.....nie, nevies si to predstavit a vlastne ani nemozes!.....boze, takato macherka som aj ja bola pri prvom.... 🙄

mawka
12. nov 2015

@sorciera24 kazdy problem ma riesenie a ver, ze ja som si siahla na same dno. s dvomi detmi. a ksutocne, na vsetko existuje riesenie. a ver, ze keby som mala "narocne" dieta, tak na riesenie pridem. sa poznam.

sorciera24
12. nov 2015

@mawka skoda, ze ja nie som taka dokonala 😖 .....mojim riesenim bolo len vydrzat..... a pomoc aspon hodinu za tyzden by mi neskutocne pomohlo.....o tom je tato sikusia......ale mne bolo starymi rodicmi vytknute aj to, ze som si dovolila amt pri polrocnom dietti 2 dni vysoke horucky....jo....zabudol vol, ze telatom bol.....inak takychto machrov okolo mna bolo....ale ani jeden mi akosik nakoniec neporadil...hmmm...

mawka
12. nov 2015

@sorciera24 ja ti neradim, pisem, svoj nazor a to, ze by som to dala. to neni dokonalost. to je o niecom inom.

sorciera24
12. nov 2015

@mawka nevies, ci by si to dala...mozes si to len mysliet a to je fakt.... 🙂

mawka
12. nov 2015

@sorciera24 no, vzhladom k tomu, co som zazila, tak si mozes byt ista, ze narocne dieta by bolo asi to najmenej z tooh vsetkeho. takze faktom je, ze viem, ze by som to dala, lebo taka som. ja sa nestazujem, nerevem do vankusa, nefnukam. ja zo zasady riesim. ale tak zbytocne vysvetlovat. pre niekoho je narocne dieta vrcholny problem zivota.

sorciera24
12. nov 2015

@mawka paradoxne som taka ista, riesim, len tie riesenia nie vzdy su sotupne....ale ako pisem, pre mna si usmevna, lebo ty "vies".... 😀 😀 😀 a pritom o mne prt vies......a tiez zaidne riesenie od teba....ale takych uz poznam.....dakujem.....v konecnom dosledku aj ja som to dala.....len som popisovala situaciu, ze ty by si ho hodila babysitterke, ked ti ho nejaka vezme, tak jej to fasa 😀
skoda slov..... ak aj realne poradis nejake riesenie, tak ti mozno aj uverim.....
(a vlasnte aj nie, ekdze sme na anonymnom fore, kde mi mozes byt ukradnuta...lebo vlastne ani neviem, ci existujes) a tym padom ti mozem byt ukradnuta aj aj a moj hrozny problem s "narocnym" dietatom 😎
ospravedlnujem sa, idem sa venovat mojim dvom vrcholnym problemom zivota (boze to sa budem este dlho smiat na tychto slovach) 😀

a zakladatelka....chcela som ta len podporit, ze ja to chapem, ze obcas potrebujes vypnut....

mawka
12. nov 2015

@sorciera24 je ti lepsie teraz? 🙂 ulavilo sa ti? 🙂

lady511
12. nov 2015

@suz2 Ahoj,,nevsimaj si premudrele reči,,vieš bola aj som ešte v niektorých veciach ako ty,,bývame 250km od.mojich rodičov, ,a mama môjho žije v inom štáte malú videla zatiaľ len na foto,,moji rodičia sú u nás 1 za dva.mesiace,,niekedy častejšie,,žiaľ moja mamina aj ocino sú.pracujuci ľudia,,plus mamina po ťažkej chorobe takze tej energie nieje veľa,,ale.mala ich zbožňuje, ,no musíš vydržať alebo sa venovať s mužom.keď.mali bude/ je v škôlke, ,u nás : musíme sa.spoľahnúť len jeden na druhého, ,keď.je malá chorá,,keď.sú.prázdniny,,sviatky v škôlke skratka všetko, ,bude.mať teraz 4roky a ja sa čudujem ako.sme.to.skvelo zvládli, ,je väčšia a ja budem s.ňou jazdiť vlakom za rodičmi, ,aby bola s.nimi viac,,taktiež bola veľmi uplakane dieťa do 3rokov aj 10x v noci hore,,bola som na to.sama aj.keď.muž veľmi pomáhal, ,tiež som v.koncoch von spolu s.mužom teda chodíme len vtedy keď príde moja mamina, ,ale kompenzujeme si to.ak.je muž doma v týždni cez deň.keď je malá v škôlke, ,ideme na spoločný obed,,kávu,,alebo.doma vylihujeme a blaznime sa,,je to tak ako to.je a.ja.som rada že je malá väčšia ale je.mi.to.aj.ľúto ako to uteká

alicka850
12. nov 2015

No ja ked vidim dennodenne na prechadzke babicky a dedkov s kocikmi,pride mi aj trochu luto...Byvam v inom meste ako nasi,nasi nemaju auto,takze mama cestuje 3 hodiny raz za mesiac k nam na par hodin a potom zas spat. Za tych par hodin si uzije decka a decka ju,ale kedze syn ma iba 10mesiacov,musim byt stale s nimi. Otec nikdy nemal vztah k detom, v zivote nekocikoval nas so sestrou,o vnucatach ani nevravim,dokonca mu vadi,keby sme tam chceli prespat s detmi,chce mat svoj klud. Takze chodime raz za 1-2mesiace na 2 hod.navstevu. Svokrovci sice ziju v nasom meste,ale maju svoj zivot. A hlavne vsetci rodicia esste pracuju. Priatel pracuje casto aj cez vikendy, takze som casto s nimi sama. Syn mi nezriedka spava 2x20minut denne,v noci je aj 10x hore. Zvykla som si,hoci niekedy padam na hubu.Ale ma to aj vyhodu- nikto mi do vychovy nekibicuje.Neviem,co je to volny cas,alebo cas pre seba,nedajboze cas straveny s priatelom osamote. Ale nas bavi byt s nasimi detmi,ved sme ich chceli. Ja sa tesim, ze ked trochu povyrastu, budeme moct si urobit cas pre seba a deti nechame s babysiterkou. Zatial su mali. Ked budem ja babka,urcite si to nepredstavujem tak,ze mi daju deti vnucata na krk a ja sa budem starat. Chcem si uzivat zivot aspon na stare kolena 😃

shopoholocka
12. nov 2015

@mawka waaaaw super matkaspravidlami od porodnice🙂🙂🙂si ma teda riadne pobavila🙂🙂🙂

mawka
12. nov 2015

@shopoholocka tot dalsia co ma problem 😀 waw... jasne, som super matka a? 😎 😀

alicka850
12. nov 2015

@shopoholocka mna tiez pobavila ☺Takto nejako som si to predstavovala,ked som cakala prve. Ale deti ma vyviedli z omylu ☺

balkica
12. nov 2015

ja mam DVE male deti, svokrovci uz neziju, moj ocino nezije, moja sestra zije v zahranici, a so svagrovcami sa nestykame a moja mama pracuje v zahranici tak pride raz za mesiac na par dni...a to sa v podstate staram este aj o nu 😀 A manzel samozrejme do stvrtej v robote...A celkom sa to da...Mam aj ja chvile kedy mam dost, ale ziadna tragedia to nie je 🙂 som aj celkom rada, lebo ked vidim deti, ktore su so svojimi starkovcami pravidelne a aj niekolko dni, tak je vidiet ze je tam dvojaka-trojaka vychova, vacsinou v negativnom zmysle..Takto si vychovam ja ako chcem 🙂

alicka850
12. nov 2015

@mawka mna by zaujimalo,ako prikazes detom,ze teraz maju spat? Ako mojej 5 rocnej prikazem,ale tomu 10m. mozem prikazovat co chcem 😆

mawka
12. nov 2015

@alicka850 nestaci si predstavovat, staci sa riadit rozumom a nie vysuslanym mozgom, asi tolko 🙂 jaj, ja som zabudla, to sa neda 🙂

alicka850
12. nov 2015

@mawka nerozumiem tvojej odpovedi,mozes mi to prosim vysvetlit,co si tym myslela ?

mawka
12. nov 2015

@alicka850 nie, babatkam som neprikazovala veru. toto teraz pobavilo mna. ze prikazovat. mala som rezim. proste rezim. a organizovala som seba hlavne.

alicka850
12. nov 2015

@mawka ci myslela si drbnut decko do postielky a nechat ho tam revat kym nezaspi? Tak k tomu gratujem ☺☺

mawka
12. nov 2015

@alicka850 nie, nebudem vysvetlovat. z odpovede je to jasne. nenecham sa zatahovat do provokacii 🙂

alicka850
12. nov 2015

@mawka ano,aj ja mam rezim,ale staci,ze rano spi o pol hodinu dlhsie a uz je cely rezim v haji.

balkica
12. nov 2015

@mawka ako keby som o sebe citala 😀 Ked sa ide spat tak sa ide spat..prevaranie vody, miesanie UM..ziadne vlacenie na rukach, ziadne mazny, ziadne vymysly 🙂 Tak to ma byt 🙂 Ale maloktora to pochopi 😉

mawka
12. nov 2015

@alicka850 nie, svoje deti nedrbem nikam. ked tak ich ukladam do postielky. ja gratulujem tebe k vyberavemu slovniku.