icon

Koľko času trávia starí rodičia s vašimi deťmi?

suz2
12. nov 2015

Ak tu už taká téma je, tak sa ospravedlňujem. chcem sa len opýtať, koľko času s vašimi deťmi trávia starí rodičia, prípadne iní rodinní príslušníci. Ja som už úplne vyčerpaná. So svokrou a celkovo s manželovou stranou rodiny sa viac-menej nestýkame, raz za pol roka sa ozve jeho otec, príde na hodinu, aj to si malého ani nevšimne. svokra o neho záujem nemá. Moja mamina žije s partnerom v inom meste. Chodíme ku nim raz za 2 týždne buď v sobotu, niekedy prespíme aj do nedele. a to je vsetko. Viem, ze maleho lubia, ale niekedy by som privítala, keby mi sním mal kto pomôcť, sme na neho s manželom úplne samy, pričom muž je stále v robote, proste už som unavená....

ivaanka79
13. nov 2015

Ona chcela len vedieť, ako to chodí v iných rodinách. My vysvetlite na čo ju tu súdite, nemáte na to žiadne právo. Každý sme iný a každý záťažové situácie zvláda ináč. Pre niekoho to problém je a pre niekoho nie. Možno potrebovala trocha podpory a pochopenia ale určite nie to čo tu píšete poniektoré. Sa trocha zamyslite nad sebou. Aby sa niekedy minca neobrátila a vy budete takisto niečo potrebovať a potom Vám bude niekto takto reagovať. Také typické slovenské.

erikanezbedna
13. nov 2015

@sheldonc prepac ale nie dobre píses...lebo ti asi tak zato píses ze ti nemás rada ..dietatu starích rodicov 😒 a stai rodicia necakajú ze bi nieco dat ..hm to som este nepocula ked ze som aj ja stará mama...staré mami lúbie svojích vnukov .ver tomu ....prepac len vtedy to pocítis ked budes starou mamou... 🙂 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
erikanezbedna
13. nov 2015

@miriam11 ano starí rodicia nie su povinny starat sa o vnúcata ale ajtak ked je alebo ze bi bola moznost tak starí rodicia bi mohli pomáhat ak sa ím da .....ak nie tak bohuzial sama matka bi si mala dat nejak radi abi sa dalo tak aj vichovat ze bez pomoci .....mas pravdu ze co píses ....

suz2
autor
13. nov 2015

@miriam11 samozrejme, ze stari rodicia nie su povinni, ani to od nich necakam a nechapem, preco to ludia tahaju do takej krajnsoti. isteze, kazdy ma svoj zivot.... ale ako tu uz jedna maminka pekne napisala, uz zijeme vsetci tak individualisticky a v tejto tazkej dobe, ze nas to raz vsetkych zabije.... kedysi, ked ludia nemali taky stres v praci, zila cela rodina v jednom dome, a ta starostlivost o deti bola nejak prirodzene podelena. teraz kazdy kope sam za seba. ale zas neberte to tak, ze sa stazujem na moju mamku, ona je ta najuzasnejsia mamka na svete a aj starka. len sa tu stale odbaca od podstaty mojej otazky, ktora bola viac - menej statisticka, len stale niekto za tym hlada nejaku zadrapku

hanka_april
13. nov 2015

kazdy den cca 8 hodin 😀 na striedacku rodicia a svokrovci - obaja pracujeme a skolka je plna 😎 byvame kazdy v svojom dome, v tej istej dedine - som spokojna 😎

aj ked v podstate nemam volny cas od malej, lebo ked pridem z prace, tak uz som s nou a davat ju na vikend este prec, aby som si oddychla mi je luto, takze volny cas a oodych v podstate tiez nemam, ale mala ma aspon velmi dobry socialny kontakt 🙂

erikanezbedna
13. nov 2015

@suz2 áááááno más pravdu...ale je mi lúto ze nemás tú pomoc ktorá bi aj mohla bit lenze ked píses ze daleko od seba byvate tak ako len maju ti pomáhat tí rodicia ja som vychovala mojho vnuka do 3 rokov a uz neviem pomáhat ked uz nie je blísko mna, a chcela bi som nadalej pomáhat, ale sa neda ... 😒 zivot je taský a treba ho tak zit 🙂 .

balkica
13. nov 2015

@shopoholocka teeeda pani..Vy ale viete urobit zavery z niekolkych viet 🙂 Poprosim nevyjadrujte sa k mojej vychove ako by som svoje deti terorizovala...vobec ma nepoznate...maznam sa s nimi aj ja....a dost, nie je to pre mna PRACA a je mi luto, ze som ich nekojila, trapi ma to a nemozem za to, tak toto nemusite zdoraznovat..A Vasa sprava sa ma dost dotkla....

erikanezbedna
13. nov 2015

@balkica ak sa ta dotkla je mi to lúto ale aj más ti pravdu ...a nikto bi nemal ..súdit nikoho len bi sa mohlo tu pomáhat ci radit to ááááno 🙂

balkica
13. nov 2015

@erikanezbedna ale niektore zeny tu iba striehnu do koho si rypnut za to , ze sa vyjadri k teme...

mizu89
13. nov 2015

My s manzelom byvame u mojej mamy.Takze jedna straka je kazdy den s malym.Moj ocino pride pozriet cca kazdy druhy den na 30-60min.Byva 5km od nas.Alebo my ideme k nemu.A svokrovci byvaju 150km a maleho vidia asi raz za 3 tyzdne ked prideme k nim na vikend.No keby sme byvali sami s manzelom tak by som bola rada keby mi maleho postrazili.Ale ked ideme ku svokre tak pre mna to je nocna mora.Mozno si budete o mne mysliet ze som hnusna ze si to nevazim ale nie som jedina tu na MK.Svokra sa do vsetkeho stara.Vsetko chce robit(natahovat na ruky rocne dieta co uz vie chodit,krmit,kupat,prebalovat...)A mne to vadi.Do zaludka by mu dala hocico co sa mne nepaci-no proste rozkazovat mi ako sa mam o dieta starat ako keby som nevedela 😠 Ale lutujem maminky ktore maju deticky a ich rodicia - svokrovci odmietaju byt nejaku dobu s vnucatami ☹

erikanezbedna
13. nov 2015

@balkica nie kazde zeni sú tu tak abi vedeli nejak poradit ...nooo su tu viacere take ze sa radi smeju na inych a radi otcudzuju ludi ..niezebi pomáhali ci radili inak sú zviknute..inak...a je to smutne ze sa tu neda dobre poradit ked to niekto potrebuje ...ale sú tu vseliake treba si len na to zviknut len to...ja napriklad rada pomozem ci poradim .. 🙂

paris3
13. nov 2015

@suz2 sheldonc sa vyžíva v šírení zlosti po celom modrom koniku. Je tým známa. Rada žiadna, len zloba a jedy z nej sedia na vsetky strany. Z nej si nic nerob.
A z ostatných supermatiek tiež. Veď to, či niekto zvláda materstvo či nie, je len subjektívny pocit. V reale to môže byť úplne inak. A navyše tí, či si alebo nie si z toho unavená, nehovorí o tom či si dobrý alebo zlý človek 😉

erikanezbedna
13. nov 2015

@paris3 je to celá pravda ako píses ano pravda... 🙂

maminkakacenka
13. nov 2015

Ahoj, ja ta chapem, kazdej maminke predsa dobre urobi, ak si moze nieco v klude porobit, alebo len tak pre seba nohy vylozit. Naberie novy dych a moze pokracovat vo svojich povinnostiach. Ide o to, ze cim je dusevne maminka spokojna a vyrovnana, tym spokojnejsie je dieta. To je svata pravda, vidim to na mojom dietati.
Ked si u mamy, nechaj male na starosti rodicom a hajde aj na dve, tri hodky von medzi ludi, do obchodaku, do posilky alebo na kavu s inou mamickou, kamaratkou, proste vybit si negativnu energiu a nabrat novy dych. Mne pomahaju obe strany, aj stara mama aj nasi, aj partner sa pohra a zoberie ju kedykolvek po praci von, niekedy to vyuzijem na domace prace, ale nerobi mi problem si ten cas len vylozit nohy a uzit si nic nerobenie. Myslim, ze sa nase mamy isli viacej zodrat, aby bola stale zem cista, vsetko porobene, ja ten cas radsej venujem dcere a domace prace len tak naoko, nemusim to mat doma nablistane. Velke upratovanie robim, iba ked je nahlasena nejaka navsteva.
Myslim, ze tak od dvoch a pol roka by mohlo dietatko aj u tvojich rodicov cez vikend prespat, ak ma s nimi dobry vztah a vy si uzite spolocny vikend a doma si v klude porob, co treba 😉

tortelinka
13. nov 2015

dobrá téma, my máme oboch starých rodičov ďaleko, pracujú, takže sa vidíme iba pár krát do roka, a nikdy s nimi nie sú sami a netuším či niekedy aj budú (deti majú 4 a 1 rok)

magmolatus
13. nov 2015

@suz2 mi sa staráme cisto sami. Raz za mesiac sa prídeme ukázať na 1-2 hodiny a hotovo. Mala ma 11 mesiacov. Je to náročné samozrejme.

katarinkam
14. nov 2015

Bože citala som si tu komentáre ako ženy toto čo už je. Úplne od veci píšete že prečo je z jedného dieťaťa unavená no 3 roky nikde nebola ale je náročný a vyžaduje si ju celý deň ani na WC nemala kedy ísť. A musela stíhať prať, variť , upratovať. Manzel prišiel neskoro a často aj cez víkend robí. Preco by nemohla chcieť oddych? Ja mám moju maminku a ale ju miluje často sme spolu aj mi s ním pomáhala od narodenia nie že by som ju nútila sama chcela . Že vaši starí rodičia nemajú čas nech sa potom nečuduju že keď budú a čas tak ich vnúčatá pošlú kade ľahšie a nebudú mať o nich záujem. Všetko sa vráti.
Najľahšie je sa tváriť že však ja to zvládam lepšie, môj syn je oproti @suz2 Miskovi sto a jeden sám sa hrá nemá problém s cudzími ľuďmi ani deťmi. Zuzkin maly neznesie cudzích takže rady typu si zaplate opatrovateľky sú zbytočné a navyše z bežného platu to ani nejde.

drotenka
14. nov 2015
Používateľ drotenka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od drotenka.

my mame buducich starych rodicov kusok od nas dufam, ze s nimi bude casto.. bolo by mi velmi luto keby moje deti necitili od starych rodicov tolko lasky ako ja od tych mojich 🙂

erikanezbedna
14. nov 2015

je to aj taské starím rodicom ked sú daleko od svojích vnukov,ze sa nedá pomoct ci lúbit,starí rodicia lubia svojích vnokov ci vnuciek, 🙂 al ked sú daleko tak je to taksie 🙂

katarinkam
14. nov 2015

To je jasné 😊 keď sú ďaleko je to iné. Mi byvame tých 80 km od mojich rodičov a chodíme tak často ako sa dá. Aj prastarkych tu mám najradšej by aj ty malého varovali celý deň no nechcem ich nechať samých s ním predsa len už toľko nestíhajú za ním hoci si to nechcú priznať 😆

erikanezbedna
14. nov 2015

@katarinkam ale kebi ze bývas 780 kilometrov?tak ako sa len dßa pomáhat?,,starím rodicom?aj ked bi chceli 🙂

katarinkam
14. nov 2015

@erikanezbedna veď vravim že to je jasne že keď sú ďaleko je to iné. Veľa rodicov býva aj mimo Slovenska vtedy sa samozrejme nedá ani tak ze raz do mesiaca chodiť žiaľ. To je iná situácia. Ľudia musia za prácou chodiť 😯 a veľa otcov aj na týždeň či mesiac preč. To je taká doba že už nie ako voľakedy že každý večer všetci spolu doma.

erikanezbedna
14. nov 2015

@katarinkam ano je to tak ako píses veru je to tak,no moja dcera býva mimo slovenska a ja neviem jej nijak pomoct aj ked ze bi chcela ,napriklad este jedno vnúca mám na blisko a tomu viem pomáhat ,,ale skoda ze tomu druhému sa mi neda pomáhat este stastie ze ma pozna moj vnuk .do troch rokov som ho ja vychovala a pozna ma ze som stará mama este to mám aspon stastie,ale ajtak mi je luto ze neviem bit pri nom ,,,

katarinkam
14. nov 2015

@erikanezbedna fu ti nezavidim 😯 keď vidím aký super vzťah má môj malý s babkou keď ho hrešim tak sa ide babke schovať 😊 aj jej pomáha zo všetkým. Ja som tiež takto bola so starkymi a bolo to super tak mu chcem dopriať čo najviac. Teraz mi zomrel ocko a chýba nám takže si chceme všetci užívať čo najviac spolu nič nie je dôležitejšie momentálne pre nás a navyše za chvíľu bude ďalšie vnúča tak viem že keby niečo tak malý má kde byť. Samozrejme nie že by sa tato nevedel postarať 😊 to zvláda skvele na chlapa. 😅

erikanezbedna
14. nov 2015

@katarinkam
@katarinkam ano mas pravdu a celú,mi staré mami lubime vnukov a to velmi napriklad ja velmi lubim svojích vnukov .len to ma trápi ze neviem pomahat svojmu vnukovi a velmi ho lubim aj on mmna lubi..pred vcerom mal 4 roky moj vnucik a nevedela som snim byt je to smutné ze neviem bit pri vnukovi ked som mu blahozelala k narodeninym tak ma aj slo porazit ze iba ces skipe ho viem vidiet ..a aj on taky nestastni bol ked ma videl na skipe ...je to velka rana ked som ho stratila..a chcela bi som ho este mat pri sebe ..ale sa to neda ked ze je uz pri matke ano viem ze u nej patri,ale ma velmi boli ze neviem bit pri nom a ze pomahat mu aj mojejd dcere ...je to len bolest srdca ...a aj bude,naotaj mi je lúto ze ti ocko umrel lebo stari rodicia lubja svoje vnúcata no ja velmi lubim moje vnucata dobre jedno mám na blisku ale ajtak ten co neni mi na blisku ma velmi boli ze neviem bit pri nom a pomahat mo aj samozrejme ze aj mojej dcere..

erikanezbedna
14. nov 2015

@katarinkam uz ma moja dcera prosi ze abi som sla tam kde byva ale sa mi neda len tak tam ist naposledi bola u mna s mojim vnukom pol roka ...

stenin1013
15. nov 2015

@suz2 necitala som vsetky prispevky len tie zo zaciatku...nic si z toho nerob ze sa do teba ine maminy navazaju takto cez internet to ide jedna radost asi si potrebuju nieco vyventilovat. Myslim si ye je uplne normalne ze si chces po troch rokoch od dietata trosku oddychnut, byt s manzelom, alebo hoci aj sama. Nepoznam mamicku ktorej by to nepadlo dobre, niektore to len nechcu priznat. Neries. K otazke - moji rodicia zhruba raz za tri tyzdne az mesiac postrazia deti na niekolko hodin...vynimocne - raz za niekolko mesiacov az pol roka tam aj prespia.

jeennyv
15. nov 2015

@suz2 necitala som diskusiu, ale ak nieco chces alebo potrebujes, tak o to poziadaj...nikto nikomu do hlavy nevidi, tak ako si vyjadrila tu, ze by si uvitala pomoc, vyjadri sa tak aj smerom k babkam, dedkom atd. niekto berie iste veci ako samozrejmost, inemu treba naznacit a necakat na to, ze kedy a ako a ci sa vobec dovtipi...a k tomu casu, ja som bola prisposobive dieta, moja maminy nikdy nemala potrebu dat ma k babke v ramci svojho programu, ale ked trebalo niekde ist, kde som nemohla ci som bola mala a chora vzdy prisla bude jedna alebo druha babka... moja sesternica bola asi dva roky miesto skolky kazdy den kym rodicia boli v praci tych 10 hodin u babky cize tak...to travenie casu je velmi individualne a zavisi od toho vela faktorov ci stari rodicia este pracuju, ake su rodinne vztahy atd... no ja napr. tiez nepovazujem za povinnost strazit a pomahat, ak chcu pomozu alebo ked poziadat a vyhoveju ok...ked nechcu, tak ich rozhodnutie a vec.........

vvrka
16. nov 2015

@suz2 uplne ta chapem, aj ja mam "iba" jedno dieta a mam toho obcas plne kecky. Ale ja som rozvedena, byvaly muz chodi len 2x do tyzdna za synom a dost casto ani to, lebo uz ma "ine zaujmy". Pomahaju mi hlavnr nasi, teraz v lete zacal u nich syn aj spavat v noci, tak tam obcas v piatok prespi. S byvalou svokrou vychadzam tiez dobre, syn je u nej raz za tyzden. Pracujem z domu.
Nic si nerob z toho, ze ta cudzi ludia na internete sudia a zhadzuju. To vypoveda viac o nich nez o tebe. Niekde sa da medzi riadkami velmi jasne citat, ze ich vztahy s vlastnymi rodicmi ci svokrovcami nie su prave ruzove, tak to schovavaju za to, ze oni pomoc vlastne vobec nepotrebuju. V skutocnosti by im dobre padla, ale ich rodiny im neboli ochotne pomoct, tak si teraz tu potlacenu agresiu ventiluju takto. A strasne budu tvrdit, ze nie. Ale to je uplne jedno. 🙂
Kazda clovek potrebuje niekedy cas pre seba. Neuznavam sebaobetovanie a hranie sa na hrdinku, ked zena drie ako tazny kon a mysli si, ake dobro pacha pre svoje deti a manzela. Ta frustracia sa casom niekde prejavi (napriklad v agresivnych prispevkoch na internete) ;)
Nikto ma nepresvedci, ze existuje narocnejsia praca nez materstvo. Su deti, co sa vedia hrat same, su matky, co im cely den nechaju zapnutu telku, su aj take, co si cely den nesadnu na zadok. Kazdy to mame inak. Ja ti uplne rozumiem, tiez ma islo porazit, ked sme boli mesiac zavreti s chorobou doma. Potrebujem svoj cas na oddych, sebarealizaciu, je to uplne normalne a zdrave.
Ako ti uz radili, skus opatrovatelku, zapoj viac manzela cez vikendy, ved je to aj jeho dieta. Ved vies - spokojna matka = spokojne dieta.