Koľko času trávia vaši starí rodičia s vnúčatami?
Ahojte koľko času trávia starý rodicia z vnúčatami?
Ú nás je problém ze naši bývajú vedľa nás, neprídu len tak, to ako nehrozí, alebo nejak zobrať deti von keď sa ohlásim, ze ci by nezobrali mladšieho von tak proste nie
Malý je zlatý, rozpráva všetko je rád vonku, ale nechcú
Staršiu iba staršiu volajú k sebe na prespatie ale to je tiež vsetko, neviem naozaj nemajú záujem starý rodicia tráviť viac času z deťmi?
Nikdy nežiadam aby si brali kvôli deťom dovolenku keď sú choré, alebo sú prázdniny ale nepáči sa mi ze všade len staršiu volajú a na malého sa zabúda
Tu máš toľko v komentároch skúsenosti a každý iná. Čo rodina, to iný príbeh a skúsenosť. Jediné čo ti pomôže pochopiť, ako je to u vás, porozprávať sa. Ale nie v emóciách, s výčitkami. So záujmom pochopiť situáciu rodičov, že ako sa cítia oni, prečo berú dcéru, prečo sľúbia, prečo neberú malého...
Ja mám 52r., vnuk 13r. a vnučka 10m. A mám doma aj syna 14r. Čítam, že mám toľko čo tvoja mama. Takže napíšem ti to takto. Ja bývam po 50-tke taká unavená, že by som sa najradšej niekedy ani nepostavila z postele. Sú dni, kedy ma bolí každý nádych a pohyb (a to nemám žiadnu diagnózu). S vnukom 13r. som do jeho 7 rokov, trávila čas 24/7 a dnes v puberte nemá záujem so mnou tráviť čas. Beriem to OK, však by som mu ani nestačila. 10m vnučka k nám chodila na tri dni v týždni. Je to užasne, radostné stvorenie, ale som sa s dcérou dohodla, že budú chodiť na dva dni, lebo v nedeľu (ten tretí deň) si proste musím oddýchnuť. Mamičky pochopte prosím, že aj keď z vášho pohľadu máme viac času, tak musíme ešte pracovať (moje babky išli v mojom veku už do dôchodcu) a hlavne nemáme už toľko síl, ako keď sme my mali malé deti (20r.-30r.). Vy so svojimi deťmi nevládzete, a my už môžeme vládať? Prírodu neobabreš, kvôli niečomu sa chodilo do dôchodku okolo 55rokov. Tie hormonálne zmeny a úbytok energie sa neriadia zákonmi a ekonomikou SR.
@anonym_b65a8b ale ved tu nikto nevravi, ze stari rodicia maju byt nonstop s vnucatami..vravime o tych, ktori maju minimalny zaujem alebo ziadny..jednoducho sa im nechce, nie je to o tom, ze nevladzu, nikto im predsa nehadze dieta kazdy vikend na krk..
svokor chodi len na sviatky a oslavy narodeniny a inak nema zaujem a zas pri chorobe ho postrazi, aj cez prazdniny tyzden ked nemam ako vykryt....moji rodicia tiez tak podobne ja to beriem v pohode, ved svoje si uz odkrutili a ako tu niektore pisu tiez kebyze mam vnucata tak nejako extra casto by som nechodila mam rada svoj pokoj a hobby
@anonym_df52f0 nebudes mat zaujem vidat ich castejsie?Tento model inak vidim v rodinach, kde toto absentovalo, tebe sa to nedostalo, tak ani ty sa nepretrhnes. Pre mna nepochopitelne, stale sa da najst balans medzi hobby, svojim kludom a rodinou..Ale nie si jedina, ktorej nevadia chladne rodinne vazby. Mne by teda vadili.
ja to beriem tak,že je to ich právo. Nechcu tak nechcu netreba ich nútiť. Moja dcéra bola s jednou babkou často s druhou takmer vôbec. Je dospela keď príde na vik zo školy sadne do autá a ide k babke volajú si skoro každý deň za druhou nepojde a ani jej nezavolá. Čo tým deťom dáš to sa myslím potom vrati(nie vždy) nikdy som ani jednu babku nenútila aby mi bola s dieťaťom.
No keď ťa to ukľudní tak ti poviem že ani moja mama sa mojim deťom nevenuje. Nikdy nevzala môjho syna na ihrisko, do parku, na bicykel atď. NIKDY a to býva sama vo veľkom dome v rovnakom meste. A to je jej jediný vnuk. Ak raz niekto nechce,.neprinutis. Osobne by som nedokázala takto ignorovať vlastne vnúčatá, takže áno, mrzi má že je taká ale už ju neriešim.
0.00
bola by som zvedava, ak by vase deti stari rodicia bravali, Ale: nechodili by s nimi na bicykloch, ani na kupaliska, ale zapajali by ich do domacich cinnosti: zahrada, zavaranie, zabijacka, cistenie, varenie, a vsetky ostatne cinnosti okolo domacnosti, poobede by vsetci isli na navstevu, kde by deti ticho a slusne sedeli, neskakali by dospelym do reci, a potom by sa mohli same hrat na dvore az do vecere. Nejak ste zabudli, ze starsia generacia nerobila animatorov detom, ani z nich nerobila stred vesmiru, ale zapajala ich do kazdodenneho zivota. Vtedy by ste boli spokojne? alebo by ste mali problem, ze stari rodicia im nerobia detsky program? mozno prave v tom je konflikt, ze kazdy ma inu predstavu.
bola by som zvedava, ak by vase deti stari rodicia bravali, Ale: nechodili by s nimi na bicykloch, ani na kupaliska, ale zapajali by ich do domacich cinnosti: zahrada, zavaranie, zabijacka, cistenie, varenie, a vsetky ostatne cinnosti okolo domacnosti, poobede by vsetci isli na navstevu, kde by deti ticho a slusne sedeli, neskakali by dospelym do reci, a potom by sa mohli same hrat na dvore az do vecere. Nejak ste zabudli, ze starsia generacia nerobila animatorov detom, ani z nich nerobila stred vesmiru, ale zapajala ich do kazdodenneho zivota. Vtedy by ste boli spokojne? alebo by ste mali problem, ze stari rodicia im nerobia detsky program? mozno prave v tom je konflikt, ze kazdy ma inu predstavu.
@darmasiswa nuž, to už zabudli tie nostalgičky, že babky síce piekli buchty, ale napríklad mne ich dala do ruky a vyhnala nás na dvor sa hrať medzi sliepky, húsky a nevidela nás vlastne do večera 😁 Dedo ma pravidelne brával do krčmy, kde hrali karty a ja som cuckala kofolu 🤣A hej, milovala som tie dni tam, no s dnešnými nárokmi rodičov na dedkovcov sa to nedá ani porovnať.
@anonym_autor svokrovci byvaju v tom istom meste, tiez preferovali starsiu dceru (mladsia mava svoje naladicky, starsia pohodacka), trvalo to nastastie iba rok a ako mala mladsia 3 roky, tak ich beru rovnako (dokonca je tam mladsia castejsie, kedze nema este povinnu skolsku dochadzku). Moji rodičia byvaju na opacnom konci Slovenska, ale 1x mesacne ideme my k nim, ale vacsinou oni k nám. Ked budu obaja na dôchodku budu castejsie, uz sa na to tesia.
Nastastie mame starych rodicov, co chcu travit cas s vnucatami, beru si ich cez prazdniny, obcas cez vikendy (planujeme vzdy dopredu, ked chceme niekam ist len s mužom).
Ja som v šoku koľko starých rodičov nechce tráviť čas so svojimi vnúčatami 😮 u nás sa dobreže nebijú o ne 🙈
Moji rodicia velmi malo, nakolko mamina este pracuje, tatino je na dochodku kratko a byvaju od nas dve hodiny cesty, vidame sa jeden vikend do mesiaca, niekedy ani to nie....svokrovci byvaju vo vedlajsom meste, obaja na dochodku dlhsie, svokor netravi s vnucatami vobec a svokra ked potrebujeme zavedie do ZUS mladsie dieta, ked uz ich naozaj nemame ako my s muzom postrazi tak vtedy pomoze. A ked je nejaky sviatok navstevujeme sa ale nie je to nejako casto. Nepytaju si ich na strazenie ci na travenie casu s nimi vobec.....teraz ma velmi sklamalo, dcera bude mat vianocny koncert a oni nemaju zaujem sa prist pozriet. Maju otvorenu hodinu/vyucovanie poprosili sme ci by mohla prist aby tam dcera niekoho mala, nakolko mam zrovna ja aj muz dennu a neviem si to vymenit tak odpoved bola ze sa jej moc nechce ale ze teda pride aspon na jednu hodinu 😢😓 velmi ma z toho boli pri srdci aky maju pristup....
Moji rodicia velmi malo, nakolko mamina este pracuje, tatino je na dochodku kratko a byvaju od nas dve hodiny cesty, vidame sa jeden vikend do mesiaca, niekedy ani to nie....svokrovci byvaju vo vedlajsom meste, obaja na dochodku dlhsie, svokor netravi s vnucatami vobec a svokra ked potrebujeme zavedie do ZUS mladsie dieta, ked uz ich naozaj nemame ako my s muzom postrazi tak vtedy pomoze. A ked je nejaky sviatok navstevujeme sa ale nie je to nejako casto. Nepytaju si ich na strazenie ci na travenie casu s nimi vobec.....teraz ma velmi sklamalo, dcera bude mat vianocny koncert a oni nemaju zaujem sa prist pozriet. Maju otvorenu hodinu/vyucovanie poprosili sme ci by mohla prist aby tam dcera niekoho mala, nakolko mam zrovna ja aj muz dennu a neviem si to vymenit tak odpoved bola ze sa jej moc nechce ale ze teda pride aspon na jednu hodinu 😢😓 velmi ma z toho boli pri srdci aky maju pristup....
@havlicka11 prepac ale vážne?Ty si sklamaná zo svokrovcov ,že sa im nechce ist ,však tam nebudes ani ty a ani muz ,tak??? Tvoji rodicia prečo nejdú
@anonym_autor Moji rodičia ešte pracuju. Tak málo. Mužoci rodičia vitálny dochodcovia s autom. Bývajú od nás 7 km. Vidia deti možno raz za 3 týždne na hodinu. Lebo rýchlo niekam utekajú. Ale staršieho si zoberú aspoň na týždeň cez prázdniny.
Ved pockajte, az budete v tom veku aj vy, teraz mlade. Patdesiatnici pracuju rovnako ako vy mladi, nakolko musia, len tych sil im ubudlo, narozdiel od vas, mladych. Doteraz sa starali o vas a teraz si chcu aj nieco uzit. A kedy si to uziju, ak nie cez vikend? Lebo cez tyzden su v praci, presne tak ako vy. Maju narok na odpocinok a zabavit sa tak, ako im vyhovuje. Kto chce si vnuca zoberie, kto nie, tak, zial nie. Nesie potom za to nasledky, ale tak sa rozhodol.
Autorka, ved popros rodicov, nech maleho idu aspon sem tam zo skolky vyzdvihnut, prejdu sa s nim mestom a hotovo. Budu mat kontakt a ani rodicov to nezatazi, neobmedzi. Sama pises, ze mama cez vikendy pracuje. Tak sa necuduj, ze sa jej uz potom nechce. Ja tiez tak robim, ideme sem tam po malych do skolky, skoly, v lete dame zmrzku, v zime kolacik, nikoho to nezatazi a vsetci sme spokojni.
@anonym_autor 4 ročné dieťa by som z môjho dohľadu nedávala nikomu! Ani starým rodičom. Až tak okolo 8 rokov. Veď sa dohodni s tvojimi rodičmi, že pôjdeš k nim s obidvomi deťmi na návštevu na dve hodiny a všímaj si, ako sa k malému správajú. Koľko trávia deti so svojím otcom?
@havlicka11 prepac ale vážne?Ty si sklamaná zo svokrovcov ,že sa im nechce ist ,však tam nebudes ani ty a ani muz ,tak??? Tvoji rodicia prečo nejdú
@minenkaa niesi ty tak teochu mimo?? keby si citala s porozumenim tak by si vedela, ze moja mamina pracuje a su od nas dve hodiny cesty, takze zobrat si volno a pricestovat uprostred tyzdna je problem...muz ani ja z prace odist nemozeme a vymenit sa mi tiez tentokrat neda, ja sa zucastnujem na vsetkom, ked mam volno a velmi rada. A nemyslis ze je trosku velky rozdiel, ze ja ist chcem ale nemozem a druhy sedi doma nic nema na praci cize moze ist ale nechce sa mu??? Ja si myslim ze to je sakra rozdiel! A neist sa pozriet na vnuca len preto, ze sa mi nechce, je za mna smutne....my na vianocny koncert ideme zvysok rodiny a aj na volnych hodinach som uz bola.
@minenkaa a dakujem za pripomenutie, preco malokedy sem prispievam 👍👍👍
@minenkaa niesi ty tak teochu mimo?? keby si citala s porozumenim tak by si vedela, ze moja mamina pracuje a su od nas dve hodiny cesty, takze zobrat si volno a pricestovat uprostred tyzdna je problem...muz ani ja z prace odist nemozeme a vymenit sa mi tiez tentokrat neda, ja sa zucastnujem na vsetkom, ked mam volno a velmi rada. A nemyslis ze je trosku velky rozdiel, ze ja ist chcem ale nemozem a druhy sedi doma nic nema na praci cize moze ist ale nechce sa mu??? Ja si myslim ze to je sakra rozdiel! A neist sa pozriet na vnuca len preto, ze sa mi nechce, je za mna smutne....my na vianocny koncert ideme zvysok rodiny a aj na volnych hodinach som uz bola.
@havlicka11 ty si uplne mimo,sú to tvoje deti a chcieť od starých rodicov zastup je teda drzost,tvoj otec je na dôchodku môže prísť
Keď prispejem takýto blud tak ano radsej neprispievaj a hlavne nehádz svoje povinnosti na svokru a hlavne ešte keď vies čo môžeš čakať
@havlicka11 moji rodičia keď som mala deti malé tiež pracovali, ale toto som od nich nikdy nechcela, aby mi chodili deťom na voľné hodiny a vystúpenia. Ani mi to nenapadlo, toto sú záležitosti pre rodiča. Ani nechodili strážiť deti, my sme tam chodievali celá rodina pozrieť babku a dedka.
Sa mi zdá že niektoré požiadavky mladých rodičov sú už trocha prehnané. Tí babkovci a dedkovci už majú svoje roky, svoje povinnosti, záhradu, aj keď sú na dôchodku potrebujú na všetko viac času. To si mladý človek ani nevie predstaviť, aká únava príde rokmi.
@havlicka11 moji rodičia keď som mala deti malé tiež pracovali, ale toto som od nich nikdy nechcela, aby mi chodili deťom na voľné hodiny a vystúpenia. Ani mi to nenapadlo, toto sú záležitosti pre rodiča. Ani nechodili strážiť deti, my sme tam chodievali celá rodina pozrieť babku a dedka.
Sa mi zdá že niektoré požiadavky mladých rodičov sú už trocha prehnané. Tí babkovci a dedkovci už majú svoje roky, svoje povinnosti, záhradu, aj keď sú na dôchodku potrebujú na všetko viac času. To si mladý človek ani nevie predstaviť, aká únava príde rokmi.
@anonym_4d65fa hej unava, ale na zahradu unaveni nie su..mam takych kamosov - ich rodicia vnucata ani nevidia, stale sa len vyhovaraju na zahradu, potom uroda pre pol dediny..to je proste neskutocne aki su dnesni stari rodicia a este kolko ludi s tym suhlasi..
@anonym_4d65fa hej unava, ale na zahradu unaveni nie su..mam takych kamosov - ich rodicia vnucata ani nevidia, stale sa len vyhovaraju na zahradu, potom uroda pre pol dediny..to je proste neskutocne aki su dnesni stari rodicia a este kolko ludi s tym suhlasi..
@jessica6 toto sú také bludy,ja napríklad som bola u starkých stále a ani raz sa nepamätám ,žeby boli čo len raz u mňa v škole ,rodicia nás k ním vždy doviezli ak bolo treba a nik sa o nás nestaral ,nechodil s nami na zmrznú ,dostali sme jesť a boli sme cely deň von
Starybrodisia keď chcú robiť na záhrade je to ich vec,teda mija mama chodila často do školy mijho decka keď mali večierok výstavu na umeleckej škole ale vždy som ju priviezla a aj odviezla a veru sa aj stali ,že nešla keď bola unavená
Veď toto už je čistý teror žiadať toto čo sú fakt veci čo si majú rodicia plniť ,to fakt treba cely zivot okolo niekoho permanentne skákať
@jessica6 môže byť aj, že si na malé deti už netrúfajú a tak sa oháňajú záhradou. Ja mám takú blbú príhodu. Moji rodičia zobrali môjho syna na chalupu, oni sa mu tam nevenovali ako by som si ja predstavovala, dcéra chodila do škôlky aj cez prázdniny, syn už bol školák a potrebovala som ušetriť dovolenku. Kašlali na syna, len sa pri nich motal a mal nepríjemný úraz. Celé leto sme mali pokazené, chodila som po lekároch, syn bol hospitalizovaný.
Už by som to nikdy neurobila, ani som nikdy už nedala mojim rodičom na krk moje deti, ono to vôbec za to nestojí. Keď si starí rodičia netrúfajú a nemajú energiu, nech sa radšej motajú v záhrade akoby sa malo niečo stať.
@jessica6 toto sú také bludy,ja napríklad som bola u starkých stále a ani raz sa nepamätám ,žeby boli čo len raz u mňa v škole ,rodicia nás k ním vždy doviezli ak bolo treba a nik sa o nás nestaral ,nechodil s nami na zmrznú ,dostali sme jesť a boli sme cely deň von
Starybrodisia keď chcú robiť na záhrade je to ich vec,teda mija mama chodila často do školy mijho decka keď mali večierok výstavu na umeleckej škole ale vždy som ju priviezla a aj odviezla a veru sa aj stali ,že nešla keď bola unavená
Veď toto už je čistý teror žiadať toto čo sú fakt veci čo si majú rodicia plniť ,to fakt treba cely zivot okolo niekoho permanentne skákať
@minenkaa ale ved citaj!!!nie permanentne, ale taky ten zdravy zaujem. Alebo teda priznat si - nebudem sa zaujimat o vnucata, nechyba mi to, mam ine priority a rodina to nie je. Nechcem vam pomoct ani obcas, chcem mat uz pokoj, sme s dedom unaveni a ked nie sme, nasou prioritou je zahrada a uroda, ktoru rozdavame potom polke dediny s sme v ich ociach chrumkavi..nemame zaujem vas zastupit v pripade, ze nebudete moct ist na vystupenie nasich vnucat, obtazuje nas to a v podstate nas to vystupenie ani nezaujima..
@anonym_d2e90b mala ma 12,a maly 4 roky
Mama 53
@anonym_autor mam takmer 50 a poviem ti to na rovinu, nechcelo by sa mi momentalne varovat vnucata, necitila by som sa na to. Bicykel urcite nie, maximalne by som ho vzala k sebe. Dost mozne, ze rodicia sa konecne nevedia nabazat chvil, ze su konecne sami a nemusia nic. Ty si asi mala starsiu dost skoro, ked tvoja mama ma 12 rocnu vnucku. Tak to ste mali deti obe tak v 20-21. To bolo skoro, ona si nic neuzila a teraz dohana. Musis asi vyckat, mozno tak v 60-tke sa na vnucata bude citit.
@anonym_autor mam takmer 50 a poviem ti to na rovinu, nechcelo by sa mi momentalne varovat vnucata, necitila by som sa na to. Bicykel urcite nie, maximalne by som ho vzala k sebe. Dost mozne, ze rodicia sa konecne nevedia nabazat chvil, ze su konecne sami a nemusia nic. Ty si asi mala starsiu dost skoro, ked tvoja mama ma 12 rocnu vnucku. Tak to ste mali deti obe tak v 20-21. To bolo skoro, ona si nic neuzila a teraz dohana. Musis asi vyckat, mozno tak v 60-tke sa na vnucata bude citit.
@zuzana76 na aké vnúčatá ? tie už budú veľké a bez vzťahu . A kto sa necíti v 50 tke sa nebude cítiť ani v 60 tke.
@zuzana76 na aké vnúčatá ? tie už budú veľké a bez vzťahu . A kto sa necíti v 50 tke sa nebude cítiť ani v 60 tke.
@subartic no ved prave, ale chyba je podla mna, ze mali obe deti skoro. Ako ja uprimne som starsne rada, ze mam dieta este na ZS a strednej a dufam, ze ked su to chalani, tak tak skoro babkou nebudem. Budem mat takmer 50, ale teda vyzeram na 35 a aj sa tak citim.
@subartic ja si myslim, ze po 60-tke sa budem citit, ani na deti som sa dlho necitila. A potom som ich chcela.
@zuzana76 možno ty budeš výnimka , ale ak máš vnučatá v 50 tke a nejavíš o ne záujem , tak 60 tke budeš ešte unavenejšia , 5 rokov do dôchodku , už vôbec nie. Možno až na dôchodku aj to je diskutabilné.
@subartic no ved prave, ale chyba je podla mna, ze mali obe deti skoro. Ako ja uprimne som starsne rada, ze mam dieta este na ZS a strednej a dufam, ze ked su to chalani, tak tak skoro babkou nebudem. Budem mat takmer 50, ale teda vyzeram na 35 a aj sa tak citim.
@zuzana76 moja mama mala deti v 20 tke, ja som mala prvé v 20 tke a moja mama sa vnúčatam venuje . Ja mám 51 a mám 8 ročného syna a kludne môžem povedať že vládzem , ak by som mala vnúčatá vládala by som aj pri nich . To je o prioritách ktoré si stanovíš . Buď s nimi chcem byť alebo chcem mať svatý pokoj .

svokor chodi len na sviatky a oslavy narodeniny a inak nema zaujem a zas pri chorobe ho postrazi, aj cez prazdniny tyzden ked nemam ako vykryt....moji rodicia tiez tak podobne ja to beriem v pohode, ved svoje si uz odkrutili a ako tu niektore pisu tiez kebyze mam vnucata tak nejako extra casto by som nechodila mam rada svoj pokoj a hobby