Koľko času trávia vaši starí rodičia s vnúčatami?
Ahojte koľko času trávia starý rodicia z vnúčatami?
Ú nás je problém ze naši bývajú vedľa nás, neprídu len tak, to ako nehrozí, alebo nejak zobrať deti von keď sa ohlásim, ze ci by nezobrali mladšieho von tak proste nie
Malý je zlatý, rozpráva všetko je rád vonku, ale nechcú
Staršiu iba staršiu volajú k sebe na prespatie ale to je tiež vsetko, neviem naozaj nemajú záujem starý rodicia tráviť viac času z deťmi?
Nikdy nežiadam aby si brali kvôli deťom dovolenku keď sú choré, alebo sú prázdniny ale nepáči sa mi ze všade len staršiu volajú a na malého sa zabúda
@zuzana76 moja mama mala deti v 20 tke, ja som mala prvé v 20 tke a moja mama sa vnúčatam venuje . Ja mám 51 a mám 8 ročného syna a kludne môžem povedať že vládzem , ak by som mala vnúčatá vládala by som aj pri nich . To je o prioritách ktoré si stanovíš . Buď s nimi chcem byť alebo chcem mať svatý pokoj .
@subartic a dalsia vec, ako rodic vies ovplyvnit, ze kedy chces dieta. Nikto ho nesplodi za teba. Ako starý rodic to ovplyvnit nevies a nikto sa ta nepyta, ci chces byt uz starym rodicom a citis sa na to. A mladi zrazu zamiesia a ocakavaju od rodicov pomoc.
Mile zeny, dovolte sa mi vyjadrit k tejto dookola omielanej teme. V prvom rade chcem upozornit, ze nehadzem vsetkych starych rodicov do jedneho vreca, urcite sa najdu vynimky, aj poznam takych. Generacia nasich rodicov je tzv. stratena generacia, toto sociologicke pomenovanie to dokonale vystihuje. Kym vela z nas bolo zvyknutych na uplne ine babky, dedkov - kde sme travili prazdniny, choroby, obedy a nasi rodicia si uzivali volno, oni tento model uz neaplikuju u svojich vnucat. Je to smutne, ale je to tak. Tak ako boli zvyknuti, ze im kedykolvek dieta niekto zabavil, postrazil, vykryli bez problemov prazdniny, teraz nie su ochotni toto spravit pre svoje deti/vnucata. Vela z nich ani nemaju extra vztah k detom, ale v tej dobe to bolo nepripustne nemat deti, ocakavala to spolocnost. S pomocou rodicov to nejak dali, ale su radi, ze uz maju pokoj, nebudu sa trhat za vnucatami. Toto je vsetko ok, maju na to pravo, nikto ich nemoze nutit. Ale treba si to priznat a hlavne neocakavat pevne rodinne vazby. Ja mam 4 deti a naozaj mam dost na 4 zivoty a ked by som ani nemala vnucata, nebude mi to vadit. Ale ak ano, urobim vsetko preto, aby som s nimi pravidelne travila cas, aby mali na mna take krasne spomienky ako ja na moju babku a dedka. A na druhej strane aj odbremenit rodicov, aby mohli travit spolu cas aj sami, ist na rande, do kina, na pobyt. Nasi rodicia si toto vobec neuvedomuju, alebo to maju na haku. My s muzom sme uz tak unaveni z vychovy deti, ale toto svojim detom neurobime, ze budeme kaslat na vnucata, lebo vieme, ake je to narocne, ked o vnucata je zaujem minimalny slebo ziadny. Viem to aj podla okolia - len 1 par kamaratov ma rodicov, ktori naozaj bravaju vnucata pravidelne, lebo chcu. Ostatni 0 bodov, len vo vynimocnych pripadoch, aj to strcia dietatu mobil, nedajboze aby vymysleli program. Hovorim stratena generacia.
@jessica6 "Vela z nich ani nemaju extra vztah k detom, ale v tej dobe to bolo nepripustne nemat deti, ocakavala to spolocnost. S pomocou rodicov to nejak dali, ale su radi, ze uz maju pokoj, nebudu sa trhat za vnucatami. " - toto, co si napisala bude ten problem, nemaju k detom vztah, ale ocakavalo sa od nich deti mat. Tak ich mali, ale tam to hasne. Dnesni mladi uz nebudu mat deti, lebo to od nich ani nikto nebude ocakavat, takze podla mna taketo problemy uz nebudu byvat tak casto. Cim dalej tym viac mladych nechce vlastne deti.
A co ze nejaky starsi clovek radsej bude na zahrade robit ako behat upachteny za uvrieskanymi malinkymi detmi ? 😃
Kks toto je nonsens . Ked chcu,vnucata si vezmu , ked nie tak nie. My sme rodicia,my sa mame starat. To ako casto si vnucata beru je naozaj len ich chcenie, nie povinnost. Oni mali povinnosti voci nam a my sme uz dospeli, teraz KONECNE mozu travit svoj volny cas ako chcu a nemusia sa prisposobovat ziadnym detom ako kedysi
@jessica6 "Vela z nich ani nemaju extra vztah k detom, ale v tej dobe to bolo nepripustne nemat deti, ocakavala to spolocnost. S pomocou rodicov to nejak dali, ale su radi, ze uz maju pokoj, nebudu sa trhat za vnucatami. " - toto, co si napisala bude ten problem, nemaju k detom vztah, ale ocakavalo sa od nich deti mat. Tak ich mali, ale tam to hasne. Dnesni mladi uz nebudu mat deti, lebo to od nich ani nikto nebude ocakavat, takze podla mna taketo problemy uz nebudu byvat tak casto. Cim dalej tym viac mladych nechce vlastne deti.
@zuzana76 hlavne mladé ženy nechcú mať deti . A mladí muži aj hej , ale bez roboty a zachovaní staromládeneckého života. A tie čo aj chcú často ich ani nemajú mať s kým, lebo z mnohých mladých mužov vyrastá nepoužiteľný materiál. Napriek tomu všetkému nech sa potom starí rodičia nesťažujú že vnúčatá o nich ani nezakopnú ak budú veľké. To sú potom také tie vydieračské sťažnosti , nikto ku mne nechodí , každému som ukradnutá atď. Mojej kamarátke včera zomrela 75 ročná mama, bola ťažko chorá . Keď som to vravela synovi , mi vraví že si nevie predstaviť že by tu dedko alebo babka už neboli , alebo z mužovej strany babička ( tak ju voláme ). Vzťah sa budoval od malička a teraz moji rodičia majú podporu nielen nás detí ale aj svojich vnúčat.
A co ze nejaky starsi clovek radsej bude na zahrade robit ako behat upachteny za uvrieskanymi malinkymi detmi ? 😃
Kks toto je nonsens . Ked chcu,vnucata si vezmu , ked nie tak nie. My sme rodicia,my sa mame starat. To ako casto si vnucata beru je naozaj len ich chcenie, nie povinnost. Oni mali povinnosti voci nam a my sme uz dospeli, teraz KONECNE mozu travit svoj volny cas ako chcu a nemusia sa prisposobovat ziadnym detom ako kedysi
@ivik4 nikto nehovori o povinnosti, ale o chceni. Vela z nich nechce a snad mozem zhodnotit, ze je to smutne. Ja to napr. nedokazem pochopit, ze im vnucata nechybaju. Ale asi je to bezne, lebo naozaj z 10 parov sa vnucatam venuju asi v 2 pripadoch.
@ivik4 nikto nehovori o povinnosti, ale o chceni. Vela z nich nechce a snad mozem zhodnotit, ze je to smutne. Ja to napr. nedokazem pochopit, ze im vnucata nechybaju. Ale asi je to bezne, lebo naozaj z 10 parov sa vnucatam venuju asi v 2 pripadoch.
@jessica6 a ty uz vnucata mas?
@jessica6 ano pisem, ked chcu, vezmu si . Ked nie tak nie ,bodka. Naco to rozoberat. Ci je to smutne,co ja viem... za mna je super ze konecne si clovek oddychne po rokoch povinnosti s vlastnymi detmi 🙃
@zuzana76 No ešteže nezávisí od názoru starých rodičov, kedy si môžu mladí dovoliť zamiesiť :D :D To by ešte chýbalo, niektoré ženské sa na babku necítia nikdy.
@anonym_autor Poviem ti to takto. Mám jemne cez 50, robím, starám sa o dieťa, domácnosť. Vnúčatá ešte nemám. Každý víkend si buď v sobotu alebo nedeľu beriem na celé popoludnie až do 20 hodiny syna svojho synovca. Milujem ho a veľmi rada s nim trávim čas, väčšinou aktívne na výlete, v kine, alebo doma na záhrade. Ale úprimne priznám, že mi následne chyba ešte ten ozaj voľný víkend.
Píšeš trochu zmätočne a ťažko povedať, koľko času reálne sú tvoji rodičia s vnúčatami. Možno skutočne potrebujú popri práci a vnúčatách aj oddych.
@abbey1 a kedy tráviš čas so svojím mužom, kedy si pestujete svoj partnerský vzťah?
@jessica6 a ty uz vnucata mas?
@anonym_4d65fa nie, ale mam 4 deti a ver mi, ze mam toho uz plne zuby a tesim sa, ked vyrastu. Ak sa moje deti rozhodnu, ze budu bezdetni, som s tym v pohode, lebo vychovy a starostlivosti o deti mam dost na 4 zivoty. Ale nikdy by som sa k tomu nepostavila tak, ze uz ked tie vnucata mam, kaslem na ne, lebo si konecne chcem uzivat a oddychovat - aj to sa da v rozumnej miere. Viem ake je to na h….o ked stari rodicia nemaju zaujem. Ja taka nechcem byt.
@abbey1 a kedy tráviš čas so svojím mužom, kedy si pestujete svoj partnerský vzťah?
@anonym_2ca1b2 Š mužom sme spolu 33 rokov, z toho 30 manželia. Ešte neutiekol. 🙂 Tak to také zlé snáď nebude. Ja pracujem len max 20 hodín týždenne. Čiže nestráca ani naše dieťa, ani manžel.
@anonym_autor prečo sa pýtate tu a nie rodičov?
@zuzana76 No ešteže nezávisí od názoru starých rodičov, kedy si môžu mladí dovoliť zamiesiť :D :D To by ešte chýbalo, niektoré ženské sa na babku necítia nikdy.
@drahomirrra ano, a myslim si, ze bude takych stale viac. Doba sa zmenila. Je to asi aj tym, ze dnes su rozne moznosti. Ze 50-tnik sa citi este stale dost mlady este aj na vlastne deti. Ze maju moznosti cestovat, ucit sa atd... Za socializmu moja babka v 50 tke bola echt babka. Kypra zena s trvalou ondulaciou na hlave, nosila take tie kvietkovane saty strihu babiek. Ja moje deti milujem a staram sa o ne urcite viac ako nasi rodicia o nas. Maju urcite lepsie moznosti ako sme mali my. Ano, boli sme u babky a dedka cele prazdniny - 5 vnucat. Ale babka cely den ani netusila, kde sme. Hrali sme sa blizko trate, oberali jedovate bobule zo stromov, cele dni okrem jedla sme sa tulali po dedine. Babkina jedina starost bola navarit, ano, aj to je vela pre dvoch dospelakov a 5 deti. Ale inak sme boli ponechani sami na seba. Myslim, ze toto by dnes ziadna babka neurobila a tak si radsej beru vnucata len na kratky cas. preto pisem, ze ja sa ako 50-tnicka necitim a preto by som nedokazala momentalne byt babkou. Chvalabohu nie som a dufam, ze skoro ani nebudem. Nie, ze by som nechcela vobec, ale zrejme aj preto som mala deti neskor, ze som nebola na ne dostatocne pripravena emocionalne a psychicky.
@drahomirrra ano, a myslim si, ze bude takych stale viac. Doba sa zmenila. Je to asi aj tym, ze dnes su rozne moznosti. Ze 50-tnik sa citi este stale dost mlady este aj na vlastne deti. Ze maju moznosti cestovat, ucit sa atd... Za socializmu moja babka v 50 tke bola echt babka. Kypra zena s trvalou ondulaciou na hlave, nosila take tie kvietkovane saty strihu babiek. Ja moje deti milujem a staram sa o ne urcite viac ako nasi rodicia o nas. Maju urcite lepsie moznosti ako sme mali my. Ano, boli sme u babky a dedka cele prazdniny - 5 vnucat. Ale babka cely den ani netusila, kde sme. Hrali sme sa blizko trate, oberali jedovate bobule zo stromov, cele dni okrem jedla sme sa tulali po dedine. Babkina jedina starost bola navarit, ano, aj to je vela pre dvoch dospelakov a 5 deti. Ale inak sme boli ponechani sami na seba. Myslim, ze toto by dnes ziadna babka neurobila a tak si radsej beru vnucata len na kratky cas. preto pisem, ze ja sa ako 50-tnicka necitim a preto by som nedokazala momentalne byt babkou. Chvalabohu nie som a dufam, ze skoro ani nebudem. Nie, ze by som nechcela vobec, ale zrejme aj preto som mala deti neskor, ze som nebola na ne dostatocne pripravena emocionalne a psychicky.
@zuzana76 no presne, kedysi na babky neboli ziadne naroky, stacilo ze nakrmili deti a o program sa deti starali sami. Dnesni mladi rodicia by takuto nijaku starotlivost asi nepredychali.
Moje obe babky boli v domacnosti, nevedeli co je pracovny stres, babkami sa stali po styridsiatke. Neda sa to ani porovnavat s dnesnou dobou.
@zuzana76 no presne, kedysi na babky neboli ziadne naroky, stacilo ze nakrmili deti a o program sa deti starali sami. Dnesni mladi rodicia by takuto nijaku starotlivost asi nepredychali.
Moje obe babky boli v domacnosti, nevedeli co je pracovny stres, babkami sa stali po styridsiatke. Neda sa to ani porovnavat s dnesnou dobou.
@0silvia0 ano presne, zaroven dnesne babky maju kopec moznosti travenia volneho casu. Preto uz nikto neocakava od nich taku intenzitu stretavania sa s vnucatami ako v minulosti. U niektorych sa ale tato intenzita rovna 0, alebo ked je im to vytknute, tak este sa ohradia. Ale im to dobre padlo, ked mali starych rodicov k dispozicii kedykolvek. Mnohe ani to minimum usilia nevynalozia. Nevenovali sa ani svojim detom, nieto este vnucatam..
@anonym_autor a sú to ich deti či tvoje ? Starší človek chce mať kľud, oddýchnuť si a nie stále deti na krku, hluk, byť v pozore. Obzvlášť, ešte ak pracujú. Nie si trochu sebecká ? Prečo by si mali brať nejako často na zodpovednosť dve tvoje deti ? Skús sa nato takto pozrieť.
Ja by som chcela vedieť ,kedy sa stari rodicia majú venovať tým vnúčatám
Veď už nevestám a dcéram vadí keď nieje u babky tip top upratané a ešte aj navarené ako si predstavujú. babky musia chodiť do prace ,postarať sa o svoju domácnosť a keď už sú alebo budú v 67 na dôchodku ,konečne!!! Chcú fakt kľud ,teda fakt chápem,keď prvé dva roky na dôchodku chcú mať ticho a klud
Kolena aj chrbát zničené ,konecne nezvoní budík,nikde sa človek konecne nemusí ponáhľať a v tom nevesta chce aby babka-svokra šla do školy ,lebo ona nemá ako riesit prácu
Veď keď si stari rodicia pýtajú vnúča s radosťou dám ,nepýtajú s radosťou sa venujem ja ,načo si tie deti robíte
@anonym_autor a sú to ich deti či tvoje ? Starší človek chce mať kľud, oddýchnuť si a nie stále deti na krku, hluk, byť v pozore. Obzvlášť, ešte ak pracujú. Nie si trochu sebecká ? Prečo by si mali brať nejako často na zodpovednosť dve tvoje deti ? Skús sa nato takto pozrieť.
@anonym_178287 kde pisala ze stale??boze, prekrucate tu vsetko ako vam vyhovuje..
Trošku už mimo témy, koľko je dosť? Koľko je málo a koľko veľa času. Záujem zo strany starých rodičov je, či nie je? Potom snáď môžme hodnotiť, či je to tak ok. Nezdá sa mi, žeby autorka vyžadovala nejakú starostlivosť, skôr ju trápi nezáujem. Tu zachvilu začne vojna starých rodičov proti tým mladým 😂
Trošku už mimo témy, koľko je dosť? Koľko je málo a koľko veľa času. Záujem zo strany starých rodičov je, či nie je? Potom snáď môžme hodnotiť, či je to tak ok. Nezdá sa mi, žeby autorka vyžadovala nejakú starostlivosť, skôr ju trápi nezáujem. Tu zachvilu začne vojna starých rodičov proti tým mladým 😂
@gribka1 ono uz od fungovania rodiny by sa dalo vediet ako to bude asi vyzerat. Neviem, ja som proste chodila k nasim takmer kazdy den, popoludni som s deckami vyrazila a boli sme tam aj niekolko hodin. Deti tam mali svoje hracky, nami kupene zvacsa, alebo co podostavali tam pod stromcek a nechceli si vziat domov. A ked boli vacsi, tak deti sme tam nechavali na par hodin obcas. Ale v byte, nechodilo sa na vylety, to by moja mamina nedavala, nie je vyletovy typ. Cize aj tu sa tazko radi, ona ma rodicov mladych, moji boli na dochodku, ked sa mi narodili deti.
@anonym_178287 kde pisala ze stale??boze, prekrucate tu vsetko ako vam vyhovuje..
@jessica6
@jessica6 a ty sa čo staráš ? Tam si napíš svoj názor a tu sa nestaraj. Samozrejme som to nemyslela doslova, že stále. Ale starí rodičia nie sú povinný si brať jej dve deti. Keď sa vidia raz za mesiac, dva, tri je to podľa mňa úplne ok, keďže sú pracujúci. Keď chcela deti, má sa sama starať. Nie každý je nastavený tak, že musí byť s vnúčatami 3x do týždňa, aby mamky mohli chodiť kade tade.
@gribka1 ono uz od fungovania rodiny by sa dalo vediet ako to bude asi vyzerat. Neviem, ja som proste chodila k nasim takmer kazdy den, popoludni som s deckami vyrazila a boli sme tam aj niekolko hodin. Deti tam mali svoje hracky, nami kupene zvacsa, alebo co podostavali tam pod stromcek a nechceli si vziat domov. A ked boli vacsi, tak deti sme tam nechavali na par hodin obcas. Ale v byte, nechodilo sa na vylety, to by moja mamina nedavala, nie je vyletovy typ. Cize aj tu sa tazko radi, ona ma rodicov mladych, moji boli na dochodku, ked sa mi narodili deti.
@zuzana76 Veď tak. Ja som zažila starých rodičov presne tak, ako sa tu popisovali, dali jesť a večer nahnali spať. O citovej väzbe nebolo ani reči. Ja som to poňala tak, že chcem byť ich súčasťou, samozrejme koľko sa dá. Sú malí a to dá zabrať na postreh😂 áno, potom oddychujem, ale teším sa z toho, že budujeme vzťah. Veď koľko to trvá, pár rokov a potom sú to veľké deti. Samozrejme úplne každý deň nie, ale min. dvakrát do týždňa. Tak mám čas aj pre seba, aj pre nich.
@jessica6
@jessica6 a ty sa čo staráš ? Tam si napíš svoj názor a tu sa nestaraj. Samozrejme som to nemyslela doslova, že stále. Ale starí rodičia nie sú povinný si brať jej dve deti. Keď sa vidia raz za mesiac, dva, tri je to podľa mňa úplne ok, keďže sú pracujúci. Keď chcela deti, má sa sama starať. Nie každý je nastavený tak, že musí byť s vnúčatami 3x do týždňa, aby mamky mohli chodiť kade tade.
@anonym_178287 este raz a naposledy- nie su povinni, samozrejme. Ale prestante ich obhajovat, ze je to ok. Nie nie je, je to smutne. Vacsina tych, ktori obhajuju tento model nema ktovieake vztahy, tzv. studeny odchov.
@jessica6
@anonym_178287 Ja nechodím kade tade ale do práce
A haló haló normálne sa starám o deti áno? Úplne že bežne, ale teraz neviem sú vlastne moje ci požičané?
@anonym_178287 Ja nechodím kade tade ale do práce
A haló haló normálne sa starám o deti áno? Úplne že bežne, ale teraz neviem sú vlastne moje ci požičané?
@anonym_autor zbytocne pises, oni si idu svoje. Ze si sa vobec opovazila co i len pomysliet nato, ze by sa stari rodicia mohli obcas povenovat aj mensiemu. Kam tento svet speje. Vsetci chcu byt len odrezani od kazdeho, i vlastnej rodiny, nech maju svaty pokoj.
Ako sa starali o teba ? Ono sa hovorí, se koho nebavilo rodičovstvo, toho nebude mať ani "byt starým rodicom".
A u nás to teda platí.
Moja mama by sa roztrhla za vnúčatámi. Robí na smeny , bude mať 60. A je vážne chora .
No ako ona povie . Byt rodičom je krásne,ale mať vnúčatá to je uplne iná láska a omnoho silnejšia.
Víkendy,dovolenka sú len ich . A vždy kolegyne vedia,že mala vnúčatá. Vraj vzdy omladne a vyzerá stastne 🙂
Zato moji svokrovci bývajú od nás 5 minút ,deti v živote nemali na prázdninách, v živote ich nezobrali von,v živote s nim netravili nejaky spoločný čas.
Ich ani rodičovstvo nebavilo ,žiaľ.
@anonym_autor zbytocne pises, oni si idu svoje. Ze si sa vobec opovazila co i len pomysliet nato, ze by sa stari rodicia mohli obcas povenovat aj mensiemu. Kam tento svet speje. Vsetci chcu byt len odrezani od kazdeho, i vlastnej rodiny, nech maju svaty pokoj.
@jessica6 no ty to ale dobre hrotis a k tej sprave predtym, nie nemusime mat hned vsetky ci viacere zle vztahy, studeny odchov a bla bla bla. Normalne chceme vo vyssom veku travit cas s nasimi rodinami cez prazdniny, Vianoce , narodeniny a vsetky sviatky, vidiet sa sem tam pri nedelnom obede , pomoct detom s vnucatami ked si to situacia naozaj vyzaduje ale aby sa mi trepalo dieta s vnucatami domov kazdy bozi vikend alebo kazdy druhy tak to zas prrr, mne to u tychto jedincov pride extremne ,,skarede" alebo ako to nazvat, aby si jedny dedkovci nemohli aspon ten vikend po tyzdnovej praci v tichu a klude oddychnut. ( a kludne aj ku dochodcom co uz nepracuju) .Ja poznam 2 osoby kt. Chodia s detmi kazdy bozi vikend k rodicom ( to su dochodci) a takto keby mi chodili ustavicne tak nie ze ja, ale moj muz sam by ich uz otocil na opätku, ja by som ani nestihla. Nedaj boh kazdy den , co tu vela krat tiez citame. To je vrchol, nebrat ohlad na zivot druhych.
Nemusis to hrotit, my to nehrotime.
Nemame vsetci s inym nazorom nez je tvoj zle a chladne vztahy. Ja mam vztahy v rodinne vyborne a vsetkym nam nase fungovanie plne vyhovuje. Chceme byt sem tam spolu ale hlavne mat aj kazdy svoj klud. V podstate som na tom uplne rovnako ako ty, budem rada ze som si dieta vychovala a ked ma syn poziada,pomozem mu. Ale dokazem pochopit aj to, ze niekto proste nie a nemusim to riesit

@zuzana76 možno ty budeš výnimka , ale ak máš vnučatá v 50 tke a nejavíš o ne záujem , tak 60 tke budeš ešte unavenejšia , 5 rokov do dôchodku , už vôbec nie. Možno až na dôchodku aj to je diskutabilné.
@subartic nemam vnucata, necitila by som sa na ne momentalne. Neviem aka bude situacia v mojej 60-tke. Zatial si uzivam deti a manzela. Ja som nepisala o nevladani - ja by som kludne brala este vlastne babatko. Ide o ten psychologicky pocit, ze na vnuca sa necitim. Ale mam este skolopovinne deti a ked budu po nas, tak do ich 30 tky sa ani oni nebudu citit na deti, takze mam viac ako 10 rokov casu.