Koľko času trávia vaši starí rodičia s vnúčatami?
Ahojte koľko času trávia starý rodicia z vnúčatami?
Ú nás je problém ze naši bývajú vedľa nás, neprídu len tak, to ako nehrozí, alebo nejak zobrať deti von keď sa ohlásim, ze ci by nezobrali mladšieho von tak proste nie
Malý je zlatý, rozpráva všetko je rád vonku, ale nechcú
Staršiu iba staršiu volajú k sebe na prespatie ale to je tiež vsetko, neviem naozaj nemajú záujem starý rodicia tráviť viac času z deťmi?
Nikdy nežiadam aby si brali kvôli deťom dovolenku keď sú choré, alebo sú prázdniny ale nepáči sa mi ze všade len staršiu volajú a na malého sa zabúda
bola by som zvedava, ak by vase deti stari rodicia bravali, Ale: nechodili by s nimi na bicykloch, ani na kupaliska, ale zapajali by ich do domacich cinnosti: zahrada, zavaranie, zabijacka, cistenie, varenie, a vsetky ostatne cinnosti okolo domacnosti, poobede by vsetci isli na navstevu, kde by deti ticho a slusne sedeli, neskakali by dospelym do reci, a potom by sa mohli same hrat na dvore az do vecere. Nejak ste zabudli, ze starsia generacia nerobila animatorov detom, ani z nich nerobila stred vesmiru, ale zapajala ich do kazdodenneho zivota. Vtedy by ste boli spokojne? alebo by ste mali problem, ze stari rodicia im nerobia detsky program? mozno prave v tom je konflikt, ze kazdy ma inu predstavu.
@darmasiswa presne takto som ja (50+) trávila týždeň letných prázdnin u starých rodičov. A vždy som sa tam neskutočne tešila a mám na to najkrajšie spomienky z detstva. Dnes je ale asi aj nereálne, aby deti takto trávili čas, lebo starý rodičia už nehospodária väčšinou. Teraz to je už skôr ako "adrenalínova atrakcia" pre deti.
@anonym_b65a8b ale ved tu nikto nevravi, ze stari rodicia maju byt nonstop s vnucatami..vravime o tych, ktori maju minimalny zaujem alebo ziadny..jednoducho sa im nechce, nie je to o tom, ze nevladzu, nikto im predsa nehadze dieta kazdy vikend na krk..
@jessica6 základ je v tomto príspevku ten, že nevie si to nevie s rodičmi od komunikovať, a tak sa trápi v ľútosti a vlastných dohadoch.
@anonym_autor nechoď do ľútosti a postoja obete. Komunikuj s rodičmi. A k tej samote, to je o povahe človeka. Môj svokor má 90 r. a vôbec "nenarieka", že nechodia vnúčatá. Je ešte aktívny, má kamošky, špacíruje sa. Tak isto môj otec (70+), je rád, keď prídem na chvíľu na "kus reči", ale žiadne dožadovanie sa spoločnosti. Možno rodičia mali deti "lebo sa to patrí" a teraz si chcú žiť život podľa seba. Moje deti nemali babky, resp. jednu (ale bola chorá) a prežili sme. Treba brať život tak ako je...
@anonym_b65a8b Počkaj, nechápem. Možno mali rodičia deti, "lebo sa to patrilo". Takže teraz tie deti majú kvázi trpieť za to, že ich niekto mal, hoci nechcel?
@0silvia0 Moja svokra sa stala babkou 1x v 54 rokoch a cítila na na to primladá :D :D :D
@drahomirrra no to poznam, ja som sa narodila, ked moja babka mala 44 rokov a vraj to tazko znasala😃
@anonym_b65a8b Počkaj, nechápem. Možno mali rodičia deti, "lebo sa to patrilo". Takže teraz tie deti majú kvázi trpieť za to, že ich niekto mal, hoci nechcel?
@drahomirrra nemusia trpieť, treba to prijať ako fakt. A áno kedysi malo veľa žien deti, lebo sa to od nich "očakávalo, patrilo sa to". Dnes už nie je taký spoločenský tlak, však pozri aj tu na MK koľko príspevkov o tom, že nechcú mať deti a väčšina to v pohode akceptuje. Kedysi bola spoločnosť nastavená inak.
@drahomirrra nemusia trpieť, treba to prijať ako fakt. A áno kedysi malo veľa žien deti, lebo sa to od nich "očakávalo, patrilo sa to". Dnes už nie je taký spoločenský tlak, však pozri aj tu na MK koľko príspevkov o tom, že nechcú mať deti a väčšina to v pohode akceptuje. Kedysi bola spoločnosť nastavená inak.
@anonym_b65a8b to si pamatam, tie posmesky ohladom starych dievok, co sa neminuli. Dnes sa to uz nastastie nedeje.
A hlavne neboli extra moznosti sebarealizacie, len v rodine a detoch. Cestovat sa nedalo, teda dalo ale bol to dlhodoby proces ziskat povolenie vycestovat do zahranicia.
@0silvia0 Moja svokra sa stala babkou 1x v 54 rokoch a cítila na na to primladá :D :D :D
@drahomirrra a ja jej rozumiem, budem mat 50 a citim sa ako 35 rocna. Asi sme mentalne mladsi ako v minulosti.
@drahomirrra a ja jej rozumiem, budem mat 50 a citim sa ako 35 rocna. Asi sme mentalne mladsi ako v minulosti.
@zuzana76
54 skutočne už je vek na babkovstvo, bez ohľadu na to, ako sa kto cíti. Mňa to absolútne šoklo, lebo prvé dieťa mal manžel ako 29 ročný. Žiadny puberťák.
@zuzana76
54 skutočne už je vek na babkovstvo, bez ohľadu na to, ako sa kto cíti. Mňa to absolútne šoklo, lebo prvé dieťa mal manžel ako 29 ročný. Žiadny puberťák.
@drahomirrra ja som mala prve ako 31 rocna, mam synov, takze dufam, ze este tak skoro nebudem, fakt by som to tiez zle znasala, rozhodne sa ako babka necitim, 50 tku mi nikto netipuje, mozno tak 35-40
@drahomirrra ja som mala prve ako 31 rocna, mam synov, takze dufam, ze este tak skoro nebudem, fakt by som to tiez zle znasala, rozhodne sa ako babka necitim, 50 tku mi nikto netipuje, mozno tak 35-40
@zuzana76 Nepreháňaš trošku? 50 ročnej tipujú 35? Daj fotku, toto je až neuveriteľné. 😉
@zuzana76 Nepreháňaš trošku? 50 ročnej tipujú 35? Daj fotku, toto je až neuveriteľné. 😉
@drahomirrra tipuju, sem fotku nedam, poslem ti ak chces, ale nezverejnis
@drahomirrra akurat v piatok sme boli u muzovho kolegu a poznamenal, ze to hadam nemyslis vazne, ze mas takmer 50, potom ratal, ze kolko sme spolu s muzom, ze to uz tak dlho ?
@zuzana76 čo znamená takmer 50-tka, že ju osláviš za pár dní, týždňov? Lebo ja som tiež ako čerstvá 50-tnička nevyzerala na svoj vek. A hups nikdy by som tomu neverila, keby nezažijem na vlastnej koži, že v priebehu pár mesiacov, som s výzorom išla rapídne dole.
@drahomirrra možno ako má kondičku, venovala sa sebe dostatočne (oddych, výživa, možno úpravy) môže byť. Ale po 50-tke bez estetických zákrokov na 35 vyzerať nebude...
@zuzana76 čo znamená takmer 50-tka, že ju osláviš za pár dní, týždňov? Lebo ja som tiež ako čerstvá 50-tnička nevyzerala na svoj vek. A hups nikdy by som tomu neverila, keby nezažijem na vlastnej koži, že v priebehu pár mesiacov, som s výzorom išla rapídne dole.
@drahomirrra možno ako má kondičku, venovala sa sebe dostatočne (oddych, výživa, možno úpravy) môže byť. Ale po 50-tke bez estetických zákrokov na 35 vyzerať nebude...
@anonym_b65a8b o par mesiacov mam 50
@anonym_b65a8b upravy nemam ziadne, okrem vyberu znamienok na estetickej klinike z tvare - podozrenie na bazaliom, inak nic
@anonym_b65a8b to ja nevylucujem, mam 49, 50 buduci rok, nevylucujem, ze nezostarnem potom rychlejsie, to neviem posudit, hodnotim terajsi stav.
@anonym_autor to je pre mna trosku smutne,ja idem za mojou vnuckou kedy len mozem,hoci musim cestovat,dva tyzdne robim poobede,tak sa mi da odskocit doobeda len na dve hodky,ale idem...ta obojstranná radost sa neda popisat
@anonym_autor aj jedni aj druhí starí rodičia bývali kúsok od nás, no neviem, prečo by mi mali pomáhať s deťmi. Nikdy ich nezobrali na výlet alebo na dovolenku, asi by som to ani nechcela, prišli pohrali sa s nimi, vybláznili, alebo sme išli my k nim. Chodili sme aj spolu na výlety a dovolenky, ale boli sme tam aj my, rodičia a nepotrebovali sme ich ako opatrovateľky detí, užívali sme si vzájomnú prítomnosť. Prečo ich nezoberiete na bicykle vy s mužom? Ja by som tiež nebrala vnúčatá s bicyklami na cyklotrasu. Do kina, do ZOO kľudne, ale na cyklotrasu a na kúpalisko napr. nie. Je to každého vec, zbytočne sa nad tým pozastavuješ, ber to ako fakt, budeš mať ľahší život
@anonym_7a51e2 nechapem, co na tom je nepochopitelne. Ja mam take uzasne spomienky na to, ze som chodila k babke, dokonca ma aj 2x k moru zobrala. Ona z komentaru nepise o tom, ze sa ich chce zbavit a hodi na krk rodicom, nech ma pokoj. Podla mna len chce, aby si zazili take pekne chvile, ako mozno ona a ja zazila so svojimi rodicmi. Nevidim na tom nic zle a je to skor smutne, ze nemaju zaujem. Potom nech na stare kolena necakaju, ze za nimi dospele vnucata budu chodit. Aky vztah si vytvoria s vnucatami, taky ho budu mat.
Mile zeny, dovolte sa mi vyjadrit k tejto dookola omielanej teme. V prvom rade chcem upozornit, ze nehadzem vsetkych starych rodicov do jedneho vreca, urcite sa najdu vynimky, aj poznam takych. Generacia nasich rodicov je tzv. stratena generacia, toto sociologicke pomenovanie to dokonale vystihuje. Kym vela z nas bolo zvyknutych na uplne ine babky, dedkov - kde sme travili prazdniny, choroby, obedy a nasi rodicia si uzivali volno, oni tento model uz neaplikuju u svojich vnucat. Je to smutne, ale je to tak. Tak ako boli zvyknuti, ze im kedykolvek dieta niekto zabavil, postrazil, vykryli bez problemov prazdniny, teraz nie su ochotni toto spravit pre svoje deti/vnucata. Vela z nich ani nemaju extra vztah k detom, ale v tej dobe to bolo nepripustne nemat deti, ocakavala to spolocnost. S pomocou rodicov to nejak dali, ale su radi, ze uz maju pokoj, nebudu sa trhat za vnucatami. Toto je vsetko ok, maju na to pravo, nikto ich nemoze nutit. Ale treba si to priznat a hlavne neocakavat pevne rodinne vazby. Ja mam 4 deti a naozaj mam dost na 4 zivoty a ked by som ani nemala vnucata, nebude mi to vadit. Ale ak ano, urobim vsetko preto, aby som s nimi pravidelne travila cas, aby mali na mna take krasne spomienky ako ja na moju babku a dedka. A na druhej strane aj odbremenit rodicov, aby mohli travit spolu cas aj sami, ist na rande, do kina, na pobyt. Nasi rodicia si toto vobec neuvedomuju, alebo to maju na haku. My s muzom sme uz tak unaveni z vychovy deti, ale toto svojim detom neurobime, ze budeme kaslat na vnucata, lebo vieme, ake je to narocne, ked o vnucata je zaujem minimalny slebo ziadny. Viem to aj podla okolia - len 1 par kamaratov ma rodicov, ktori naozaj bravaju vnucata pravidelne, lebo chcu. Ostatni 0 bodov, len vo vynimocnych pripadoch, aj to strcia dietatu mobil, nedajboze aby vymysleli program. Hovorim stratena generacia.
@jessica6 plne suhlasim
@anonym_7a51e2 nechapem, co na tom je nepochopitelne. Ja mam take uzasne spomienky na to, ze som chodila k babke, dokonca ma aj 2x k moru zobrala. Ona z komentaru nepise o tom, ze sa ich chce zbavit a hodi na krk rodicom, nech ma pokoj. Podla mna len chce, aby si zazili take pekne chvile, ako mozno ona a ja zazila so svojimi rodicmi. Nevidim na tom nic zle a je to skor smutne, ze nemaju zaujem. Potom nech na stare kolena necakaju, ze za nimi dospele vnucata budu chodit. Aky vztah si vytvoria s vnucatami, taky ho budu mat.
@lucinka9292 písala som niekde, že je to nepochopiteľné? Jedna babka chce ísť s vnúčatami na cyklotrasu, druhá nie, tá sa chce s nimi hrať doma, oboje je správne. Je to len a len ich rozhodnutie. Mne sa nepáči iba to, že robia medzi deťmi rozdiely, ale možno si na to menšie netrúfajú. A vzťah s vnúčatami sa dá budovať aj ináč, ako tak, že ich zoberieš k moru alebo na cyklotrasu
@lucinka9292 písala som niekde, že je to nepochopiteľné? Jedna babka chce ísť s vnúčatami na cyklotrasu, druhá nie, tá sa chce s nimi hrať doma, oboje je správne. Je to len a len ich rozhodnutie. Mne sa nepáči iba to, že robia medzi deťmi rozdiely, ale možno si na to menšie netrúfajú. A vzťah s vnúčatami sa dá budovať aj ináč, ako tak, že ich zoberieš k moru alebo na cyklotrasu
@anonym_7a51e2 ok, ale pises o pomahani, ze to nie je ich povinnost. Preco sa do nej vela bab navaza, akoby sa ich chcela len zbavit a o nic ine jej nejde. Vsak ide o budovanie vztahu a je pochopitelne, ze ju to mrzi, ak ten vztah bude nahovno.
Tak preco jej ten bicykel slubuju? Naco to hovoria. Vsak ked si na nieco netrufam, tak o tom aspon nehovorim a neslubujě detom.

@galadriel90 a ty si aka generacia? Ja som napriklad generacia x, alebo Husakove dieta, mam 51. Ale po skusenosti s mojou mamou a jej generacnymi vyplakavackami, ja toto odmietam robit. Nebudem nikomu nic vycitat a ani nebudem vyplakavat. Vnucata este nemam, do dochodku daleko, bude ako bude, ak budem vladat pomozem, ak nam dochodkovy vek predlzia do 70ky, tak budem rada ze sa dosuchcem do roboty. Ale moje deti sa plodit a rodit este nechystaju. Uvidime.