icon

Koľko času trávia vaši starí rodičia s vnúčatami?

9. nov 2025

Ahojte koľko času trávia starý rodicia z vnúčatami?
Ú nás je problém ze naši bývajú vedľa nás, neprídu len tak, to ako nehrozí, alebo nejak zobrať deti von keď sa ohlásim, ze ci by nezobrali mladšieho von tak proste nie
Malý je zlatý, rozpráva všetko je rád vonku, ale nechcú
Staršiu iba staršiu volajú k sebe na prespatie ale to je tiež vsetko, neviem naozaj nemajú záujem starý rodicia tráviť viac času z deťmi?
Nikdy nežiadam aby si brali kvôli deťom dovolenku keď sú choré, alebo sú prázdniny ale nepáči sa mi ze všade len staršiu volajú a na malého sa zabúda

anonym_7508d5
10. nov 2025

@anonym_autor mame malé.dieta 4r. Rodičov po 70 tke a 500 km ďalej. Navštevujeme ich niekoľkokrát do roka . Drobec sa rad hra na dvore , zboznuje to. A keď už tam sme snažíme sa my im pomôcť s čím sa dá. Obaja s manzelom tiež pracujeme a nemáme ani pestúnku. Nejako to zvládame aj keď je to náročné. Úprimne neviem si predstaviť nepostrazit vnúčatá, ak by som byvala blizko, ale skôr by som ich zapojila do aktivít na dvore, aby som to sklbila. Si myslím, že to je normálne stráviť spolu cas pokiaľ to nie je zneužívané.

jessica6
10. nov 2025
@ivik4

@jessica6 no ty to ale dobre hrotis a k tej sprave predtym, nie nemusime mat hned vsetky ci viacere zle vztahy, studeny odchov a bla bla bla. Normalne chceme vo vyssom veku travit cas s nasimi rodinami cez prazdniny, Vianoce , narodeniny a vsetky sviatky, vidiet sa sem tam pri nedelnom obede , pomoct detom s vnucatami ked si to situacia naozaj vyzaduje ale aby sa mi trepalo dieta s vnucatami domov kazdy bozi vikend alebo kazdy druhy tak to zas prrr, mne to u tychto jedincov pride extremne ,,skarede" alebo ako to nazvat, aby si jedny dedkovci nemohli aspon ten vikend po tyzdnovej praci v tichu a klude oddychnut. ( a kludne aj ku dochodcom co uz nepracuju) .Ja poznam 2 osoby kt. Chodia s detmi kazdy bozi vikend k rodicom ( to su dochodci) a takto keby mi chodili ustavicne tak nie ze ja, ale moj muz sam by ich uz otocil na opätku, ja by som ani nestihla. Nedaj boh kazdy den , co tu vela krat tiez citame. To je vrchol, nebrat ohlad na zivot druhych.
Nemusis to hrotit, my to nehrotime.
Nemame vsetci s inym nazorom nez je tvoj zle a chladne vztahy. Ja mam vztahy v rodinne vyborne a vsetkym nam nase fungovanie plne vyhovuje. Chceme byt sem tam spolu ale hlavne mat aj kazdy svoj klud. V podstate som na tom uplne rovnako ako ty, budem rada ze som si dieta vychovala a ked ma syn poziada,pomozem mu. Ale dokazem pochopit aj to, ze niekto proste nie a nemusim to riesit

@ivik4 ale ved ty popisujes uplne normalne fungovanie. Si nastavena rovnako ako ja, tak neutoc na mna. Jasne, ze kazdy vikend nie, zas nejdeme to extremu. Ale stojim si za tym na rozdiel od teba, ze ak stari rodicia nejavia ziadny zaujem, alebo ich viditelne obtazuju aj 2 hodiny mesacne s vnucatami, tak je to na povazenie. Ja viem, ako tym trpia vnucata a ich rodicia, vidim to vsade v okoli. Kamarati s ktorymi sa stretavame maju takmer kazdy tento problem, su sklamani zo svojich rodicov, ze naozaj uplne minimalny zaujem alebo ziadny.

drahomirrra
10. nov 2025

Hold, to su dnesni moderni stari rodicia, ine to uz nebude. Generacia, co svoje deti slahla svojim rodicom, ale ked maju “vracat pozicane”, tak neexistuje, su znaveni, vytazeni, utrapeni, no des 😁 (ale na Fb sediet a komentovat kazdy prd, to stihaju). Zostava sa len s tym zmierit autorka.

jessica6
10. nov 2025
@drahomirrra

Hold, to su dnesni moderni stari rodicia, ine to uz nebude. Generacia, co svoje deti slahla svojim rodicom, ale ked maju “vracat pozicane”, tak neexistuje, su znaveni, vytazeni, utrapeni, no des 😁 (ale na Fb sediet a komentovat kazdy prd, to stihaju). Zostava sa len s tym zmierit autorka.

@drahomirrra uplne presne si to vystihla..

galadriel90
10. nov 2025
@drahomirrra

@drahomirrra vystihla si to 100%... Oni sami stopli túto "rodinnú solidaritu", a my sme teraz vyhoreti lebo nám chyba village. Ale ved ich dobehne staroba a potom zistia ze urobili chybu

darmasiswa
10. nov 2025

zvlastne je, ze ked v minulosti boli tak nadherne vztahy s vnucatami, o ktore sa aktivne zaujimali stari rodicia, u ktorych vnucata travili kopec casu a kazde prazdniny, je velmi zvlastne, ze domovy dochodcov su preplnene, ze stari ludia su osameli a tie vdacne vnucata spolu s ich rodicmi, ktore maju vytvorene tak nadherne vztahy su zrazu fuc, a stari rodicia ostali sami. Tak radsej nech si uzivaju stari rodicia kym mozu, vztahy nie su kalkulacka, tak ci tak je dobre sa zabezpecit na starobu sam, nehovoriac o vyhrazkach mladych mamiciek, ze ak im stari rodiacia kaslu na vnucata, tak aj oni sa vykaslu na svojich rodsicov v starobe, take nadherne, laskyplne a hlavne vypocitave

galadriel90
10. nov 2025
@darmasiswa

zvlastne je, ze ked v minulosti boli tak nadherne vztahy s vnucatami, o ktore sa aktivne zaujimali stari rodicia, u ktorych vnucata travili kopec casu a kazde prazdniny, je velmi zvlastne, ze domovy dochodcov su preplnene, ze stari ludia su osameli a tie vdacne vnucata spolu s ich rodicmi, ktore maju vytvorene tak nadherne vztahy su zrazu fuc, a stari rodicia ostali sami. Tak radsej nech si uzivaju stari rodicia kym mozu, vztahy nie su kalkulacka, tak ci tak je dobre sa zabezpecit na starobu sam, nehovoriac o vyhrazkach mladych mamiciek, ze ak im stari rodiacia kaslu na vnucata, tak aj oni sa vykaslu na svojich rodsicov v starobe, take nadherne, laskyplne a hlavne vypocitave

@darmasiswa moja babka ma 80 a je v domove dôchodcov. Ma dve dcéry (moja mama a teta) ktoré majú 60, obe ešte pracujú. Ja mam 30 a malé dieťa plus prácu. To generácia mojej mamy sa teraz vyprdla na svojich rodičov, aj ked ja som svoje detstvo často trávila práve u tej babky. Čiže generácia mojej mamy nielenže nepomáha s vnúčatami (mne), ale nestará sa ani o svojich rodičov (sú v DD). A pritom pred rokmi s nami im bolo veľkoryso pomáhane. Chyba nenastala v mojej generácií, ale doplácame na ňu najviac

anonym_4d65fa
10. nov 2025
@galadriel90

@darmasiswa moja babka ma 80 a je v domove dôchodcov. Ma dve dcéry (moja mama a teta) ktoré majú 60, obe ešte pracujú. Ja mam 30 a malé dieťa plus prácu. To generácia mojej mamy sa teraz vyprdla na svojich rodičov, aj ked ja som svoje detstvo často trávila práve u tej babky. Čiže generácia mojej mamy nielenže nepomáha s vnúčatami (mne), ale nestará sa ani o svojich rodičov (sú v DD). A pritom pred rokmi s nami im bolo veľkoryso pomáhane. Chyba nenastala v mojej generácií, ale doplácame na ňu najviac

@galadriel90 ta tvoja babka bola kratko po 50ke na dochodku, cize je 30 rokov na dochodku, sa stacila zregenerovat. Mama a svokra budu makat do 64, tie sa uz nezregeneruju, uz vitalitu a klidek zien v dochodku po 50ke nedozenu.

galadriel90
10. nov 2025
@anonym_4d65fa

@galadriel90 ta tvoja babka bola kratko po 50ke na dochodku, cize je 30 rokov na dochodku, sa stacila zregenerovat. Mama a svokra budu makat do 64, tie sa uz nezregeneruju, uz vitalitu a klidek zien v dochodku po 50ke nedozenu.

@anonym_4d65fa to je pravda, ale faktom je aj to, ze oni mali len prácu a celkom dosť sa "ušetrili", keď drbli nás deti ku babkam.
Potom je to ale reťazová reakcia - ja sa kedy zregenerujem? Pri dnešnom trende budem pracovať možno do 70tky, a popri tej práci mám deti nonstop doma, lebo však niet tej generacnej pomoci... Moja generácia pôjde rovno do truhly asi..

jessica6
10. nov 2025
@galadriel90

@anonym_4d65fa to je pravda, ale faktom je aj to, ze oni mali len prácu a celkom dosť sa "ušetrili", keď drbli nás deti ku babkam.
Potom je to ale reťazová reakcia - ja sa kedy zregenerujem? Pri dnešnom trende budem pracovať možno do 70tky, a popri tej práci mám deti nonstop doma, lebo však niet tej generacnej pomoci... Moja generácia pôjde rovno do truhly asi..

@galadriel90 ano bohuzial, nasa generacia to “vychytala” po kazdej stranke 🫣

galadriel90
10. nov 2025
@jessica6

@galadriel90 ano bohuzial, nasa generacia to “vychytala” po kazdej stranke 🫣

@jessica6 to áno, to sme veru vychytali. Ale oveľa smutnejsie a horšie hlavne po fyzickej stránke, si myslím ze je teraz na tom generácia mojej babky. Oni ešte poctivo gazdovali kadetade po dedinách, dochovali svojich rodičov, vychovali svoje deti, tie ich deti im potom na každe každucke prázdniny ci iné voľno drbli vnucata (nás), a teraz skončili v domovoch a sami. To oni sú reálne zhumplovani a zodrati ľudia, nie moja mama ktorá áno, este pracuje ale už špekuluje nad predčasným dôchodkom, nepomáha mi s deťmi ani len symbolicky, a svoju mamu ma v domove dôchodcov. S nami jej pomáhala práve tá babka a dosť veľkoryso. Teraz zije sama, stará sa len o seba, vnucata jej stačí vidieť na fotkách a po práci pod ho domov scrollovat Facebook...

jessica6
10. nov 2025
@galadriel90

@jessica6 to áno, to sme veru vychytali. Ale oveľa smutnejsie a horšie hlavne po fyzickej stránke, si myslím ze je teraz na tom generácia mojej babky. Oni ešte poctivo gazdovali kadetade po dedinách, dochovali svojich rodičov, vychovali svoje deti, tie ich deti im potom na každe každucke prázdniny ci iné voľno drbli vnucata (nás), a teraz skončili v domovoch a sami. To oni sú reálne zhumplovani a zodrati ľudia, nie moja mama ktorá áno, este pracuje ale už špekuluje nad predčasným dôchodkom, nepomáha mi s deťmi ani len symbolicky, a svoju mamu ma v domove dôchodcov. S nami jej pomáhala práve tá babka a dosť veľkoryso. Teraz zije sama, stará sa len o seba, vnucata jej stačí vidieť na fotkách a po práci pod ho domov scrollovat Facebook...

@galadriel90 ani mi nehovor, fakt stratena generacia 🫣

abbey1
10. nov 2025
@jessica6

@galadriel90 ani mi nehovor, fakt stratena generacia 🫣

@galadriel90
@jessica6 Chúdence ženy. Prepáčte, ale smejem sa, keď čítam tieto vaše výlevy. Možno vy ste z nefunkčných rodín, to však neznamená, že sme všetci bývali odložení u starých rodičov. Naši rodičia sa starali o nás, doopatrivali svojich rodičov. A rovnako sa my staráme o svoje deti a doopatrovali sme svojich rodičov.
Vy ste mladé ženy a už teraz nariekať, kedy budete regenerovať. Však regenerujtevteraz. Deti sú pre vás zaťažou? Nuž, treba sa inak nastaviť, alebo si zaplatiť opatrovateľku.
Ako to len zvládajú všetci tí, ktorí už rodičov nemajú, alebo ich majú ďaleko. To mi je záhadou. Skúste si vygoogliť pôvodný význam pomenovania Lost generation a potom sa ešte raz zamyslite, kým tak nazvete svojich rodičov a ich rovesníkov.
Snowflakes. 🙂

jessica6
11. nov 2025
@abbey1

@galadriel90
@jessica6 Chúdence ženy. Prepáčte, ale smejem sa, keď čítam tieto vaše výlevy. Možno vy ste z nefunkčných rodín, to však neznamená, že sme všetci bývali odložení u starých rodičov. Naši rodičia sa starali o nás, doopatrivali svojich rodičov. A rovnako sa my staráme o svoje deti a doopatrovali sme svojich rodičov.
Vy ste mladé ženy a už teraz nariekať, kedy budete regenerovať. Však regenerujtevteraz. Deti sú pre vás zaťažou? Nuž, treba sa inak nastaviť, alebo si zaplatiť opatrovateľku.
Ako to len zvládajú všetci tí, ktorí už rodičov nemajú, alebo ich majú ďaleko. To mi je záhadou. Skúste si vygoogliť pôvodný význam pomenovania Lost generation a potom sa ešte raz zamyslite, kým tak nazvete svojich rodičov a ich rovesníkov.
Snowflakes. 🙂

@abbey1 pojem “stratena generacia” je regulerne sociologicke pomenovanie, nie nadavka ako sa to snazis prezentovat. Obratila si si to na seba - tebe sa venovali, teba neodkladali. Ok v poriadku, urcite nie si jedina, ktora neciti krivdu voci starsej generacii. Blahozem. Ale ste mensina bohuzial. A vacsina ludi ako ty bude stale pretlacat to slovne spojenie - odkladat, zbavit sa deti. Ale ved to, ze stari rodicia odbremenia na chvilu rodicov je len bonus. Hlavna myslienka toho celeho je, ze chcu travit cas s vnucatom, odovzdat mu zazitky, spomienky. Raz sa ma niekto opytal, ze keby som mala prezit jeden den z minulosti este raz, ktory by to bol. Narodenie dietata?Nie. Svadba s milovanym muzom?Nie. Bol by to den z mojho detstva, ked sme boli vsetkych 5 vnucat u babky a dedka. Take silne puto mi ostalo. Kazdy rodic by sa mal vediet postarat o svoje deti bez toho, aby ocakaval nejaku pomoc. Mnoho rodin zije v zahranici, nemaju take moznosti sa pravidelne stretavat. Ale ak raz su podmienky, zdravotny stav to dovoluje, ale stari rodicia maju ine priority (napr. aj to scrolovanie fb) zamrzi to a dieta opravnene citi krivdu. Tak uz prestante obhajovat neobhajitelne. Cest vsetkym starym rodicom, ktori dokazali najst balans medzi dnesnou modernou dobou, pohodlim a svojou rodinou. Tych ostatnych doba pohltila.

anonym_55a818
11. nov 2025

Su aj taki ze im to vyhovuje bez castych navstev starych rodicov : D ak maju stari ine nazory, napr. Konspiracie a tlacia tieto kaleraby detom, rodicia sa tesia ked stari nechodia casto..

drahomirrra
11. nov 2025
@abbey1

@galadriel90
Snowflakes. 🙂

@abbey1 Dost to prehanas a prekrucas. Baby maju pravdu, my teda ziadne snowflakes niesme. Makame; splacame obrovske hypoteky, co nasi rodicia ani nechyrovali, starame sa o deti sami, bez akejkolvek pomoci, co nasi rodicia ani nechyrovali. Do dochodku to nasej generacii vychadza cca v 70tke, ak nejaky bude. Nasi rodicia placu v 60tke. Tak o com potom hovoris? Kto je tu snowflakes? Nasi rodicia, co z kazdej strany zlizli smotanu a nedokazu to vratit ani na jeden smer.

zuzana76
11. nov 2025
@drahomirrra

@abbey1 Dost to prehanas a prekrucas. Baby maju pravdu, my teda ziadne snowflakes niesme. Makame; splacame obrovske hypoteky, co nasi rodicia ani nechyrovali, starame sa o deti sami, bez akejkolvek pomoci, co nasi rodicia ani nechyrovali. Do dochodku to nasej generacii vychadza cca v 70tke, ak nejaky bude. Nasi rodicia placu v 60tke. Tak o com potom hovoris? Kto je tu snowflakes? Nasi rodicia, co z kazdej strany zlizli smotanu a nedokazu to vratit ani na jeden smer.

@galadriel90 ak pracuju, kedy sa maju starat o babku? Z nejakeho dovodu v tom DD je. Ja mam rodicov nevladnych, treba vsetko okolo nich, nakupit, upratat, vozit lekarom. Mam este skolopovinne deti, mam takmer 50. Som z toho uz unavena, mama okrem noh, nechodi, lebo operacia sa nevydarila, riesime to, je zdravsia ako ja (4 autoimun.) choroby. My sme travili cele prazdniny u starych rodicov, aj moji rodicia postrazili moje deti, ale tato zataz je neunosna. Horko tazko som ich presvedcila na obedy pre seniorov, ani to nechceli a bolo treba robit nakup kazdy druhy den, lebo varili denne. O kilach ovocia, lebo za par dni zjedli aj 5 kg ovocia, zemiakov atd... ani nehovoriac. Uz zase vymysla, ze tie obedy jej nechutia. Keby som sa este teraz mala starat aj o vnucata v tomto stave, bolo by to neunosne.

@drahomirrra obrovsku hypoteku splacame aj my 50-tnici

zuzana76
11. nov 2025
@jessica6

@abbey1 pojem “stratena generacia” je regulerne sociologicke pomenovanie, nie nadavka ako sa to snazis prezentovat. Obratila si si to na seba - tebe sa venovali, teba neodkladali. Ok v poriadku, urcite nie si jedina, ktora neciti krivdu voci starsej generacii. Blahozem. Ale ste mensina bohuzial. A vacsina ludi ako ty bude stale pretlacat to slovne spojenie - odkladat, zbavit sa deti. Ale ved to, ze stari rodicia odbremenia na chvilu rodicov je len bonus. Hlavna myslienka toho celeho je, ze chcu travit cas s vnucatom, odovzdat mu zazitky, spomienky. Raz sa ma niekto opytal, ze keby som mala prezit jeden den z minulosti este raz, ktory by to bol. Narodenie dietata?Nie. Svadba s milovanym muzom?Nie. Bol by to den z mojho detstva, ked sme boli vsetkych 5 vnucat u babky a dedka. Take silne puto mi ostalo. Kazdy rodic by sa mal vediet postarat o svoje deti bez toho, aby ocakaval nejaku pomoc. Mnoho rodin zije v zahranici, nemaju take moznosti sa pravidelne stretavat. Ale ak raz su podmienky, zdravotny stav to dovoluje, ale stari rodicia maju ine priority (napr. aj to scrolovanie fb) zamrzi to a dieta opravnene citi krivdu. Tak uz prestante obhajovat neobhajitelne. Cest vsetkym starym rodicom, ktori dokazali najst balans medzi dnesnou modernou dobou, pohodlim a svojou rodinou. Tych ostatnych doba pohltila.

@jessica6 citit krivdu nikdy nikomu nepomohlo. Clovek nema asi ocakavat nic od nikoho, aby nebol sklamany. Citenim krivdy nic nevyriesis. Rodicov nezmenis. Oni sa nezacnu zaujimat, ked tak nie su nastaveni. Jednoducho kazda generacia ma svoje. Ja ani neviem kam sa mam zaradit. Som uz generacia tvojich rodicov? alebo generacia tvoja? Podla veku skor tvojich rodicov, podla fazy zivota skor tvoja. A moze sa mi kludne stat, ze o 10 rokov bude aj vnuca, aj totalne nevladny rodic odkazany na mna. O koho sa budem starat? O oboch?

darmasiswa
11. nov 2025

ak niekto chce deti, ma ich brat ako radost, obohatenie, naplnenie zivota, nie ako starost, a ak maju mamicky deti ako pritaz, a potom nariekaju, ze nikto im nepomaha, tak naco si ich robili? . Kto nezazil opatrovanie starych ludi, netusi, ake obety to prinasa. A faktom je aj to, ze vacsina mamiciek, ktore ziadaju o pomoc starych rodicov, aj tak nebudu mat moznost im to vratit osobnou starostlivostou v starobe, pretoze je vacsinou nerealne dat vypoved v praci, popritom zabezpecovat starostlivost este o sdtudujuce deti, popritom splacat hypoteky, popritom si rozvijat osobny zivot, uz dnes vieme, ze aj tak to mamicky svojim rodicom nevratia, ani tie vrucne milovane vnuicata to starym rodicom nevratia, tak naco tie vyhrazky, ze ak stari rodicia nepomozu s vnucatami, ani deti nepomozu rodicom. Takze tie srdcervuce nareky mamiciek o tom, ako stari rodicia nevenuju svoje zivoty vnucatam, a nevytvoria si s nimi vztah a preto ostanu potom osameli, su len talafatky. Vacsinou stari rodicia ostanu sami tak ci tak, taka je realita. Takze zite a nechajte zit, a vazte si vsetko, co mate

galadriel90
11. nov 2025
@darmasiswa

ak niekto chce deti, ma ich brat ako radost, obohatenie, naplnenie zivota, nie ako starost, a ak maju mamicky deti ako pritaz, a potom nariekaju, ze nikto im nepomaha, tak naco si ich robili? . Kto nezazil opatrovanie starych ludi, netusi, ake obety to prinasa. A faktom je aj to, ze vacsina mamiciek, ktore ziadaju o pomoc starych rodicov, aj tak nebudu mat moznost im to vratit osobnou starostlivostou v starobe, pretoze je vacsinou nerealne dat vypoved v praci, popritom zabezpecovat starostlivost este o sdtudujuce deti, popritom splacat hypoteky, popritom si rozvijat osobny zivot, uz dnes vieme, ze aj tak to mamicky svojim rodicom nevratia, ani tie vrucne milovane vnuicata to starym rodicom nevratia, tak naco tie vyhrazky, ze ak stari rodicia nepomozu s vnucatami, ani deti nepomozu rodicom. Takze tie srdcervuce nareky mamiciek o tom, ako stari rodicia nevenuju svoje zivoty vnucatam, a nevytvoria si s nimi vztah a preto ostanu potom osameli, su len talafatky. Vacsinou stari rodicia ostanu sami tak ci tak, taka je realita. Takze zite a nechajte zit, a vazte si vsetko, co mate

@darmasiswa talafatky sú práveže to, co tu hovoríte o vracani. Pred vami nikto nespomenul vracanie niečoho, oplacanie, ja som nikde nenapísala ze sa musí vracať alebo ze mne keď moja mama nepomôže s dieťaťom, tak ja ju nedochovam. Ale už keď ste nacali to vracanie, treba sa opýtať generácie mojej mamy, co sú dnešní Boomeri, ze oni kedy vrátia, co im bolo pomáhane? Lebo si myslíte ze moja mama keď o pár rokov pôjde na dôchodok, ze si vezme svoju mamu z DD ku sebe a postará sa o ňu? Kdeže, ona ma plány.... Preto je pravda co napísala @drahomirrra ze oni sa len poobohacovali v každej etape života, z každého smeru dostali pomoc ale keď im začne dôchodok - "nechajte nás, neotravujte nás, poradte si ako viete".

darmasiswa
11. nov 2025
@galadriel90

@darmasiswa talafatky sú práveže to, co tu hovoríte o vracani. Pred vami nikto nespomenul vracanie niečoho, oplacanie, ja som nikde nenapísala ze sa musí vracať alebo ze mne keď moja mama nepomôže s dieťaťom, tak ja ju nedochovam. Ale už keď ste nacali to vracanie, treba sa opýtať generácie mojej mamy, co sú dnešní Boomeri, ze oni kedy vrátia, co im bolo pomáhane? Lebo si myslíte ze moja mama keď o pár rokov pôjde na dôchodok, ze si vezme svoju mamu z DD ku sebe a postará sa o ňu? Kdeže, ona ma plány.... Preto je pravda co napísala @drahomirrra ze oni sa len poobohacovali v každej etape života, z každého smeru dostali pomoc ale keď im začne dôchodok - "nechajte nás, neotravujte nás, poradte si ako viete".

@galadriel90 prispevky v roznych vlaknach s touto temou su plne narekov a vyhrazok, ze ak stari rodicia nepomozu s vnucatami, tak ani mamicky nepomozu svojim rodicom na starobu, a nesutaz, kto ma tachsi zivot, ci starsia generacia alebo mladsia generacia, nikto nechodi v topankach druhych, kazda doba ma svoje vyhody aj nevyhody, neposudzuj a staraj sa o svoj vlastny zivot, aky si ho spravcs, taky ho mas, a nauc sa spoliehat sama na seba a prijmi svoju zodpovednost za vlastny zivot, netahaj do toho druhych

galadriel90
11. nov 2025
@darmasiswa

@galadriel90 prispevky v roznych vlaknach s touto temou su plne narekov a vyhrazok, ze ak stari rodicia nepomozu s vnucatami, tak ani mamicky nepomozu svojim rodicom na starobu, a nesutaz, kto ma tachsi zivot, ci starsia generacia alebo mladsia generacia, nikto nechodi v topankach druhych, kazda doba ma svoje vyhody aj nevyhody, neposudzuj a staraj sa o svoj vlastny zivot, aky si ho spravcs, taky ho mas, a nauc sa spoliehat sama na seba a prijmi svoju zodpovednost za vlastny zivot, netahaj do toho druhych

@darmasiswa vymenovanie generačných faktov nikomu osobne neublizuje. To ako tu píšeš - "staraj sa o svoj vlastny zivot, aky si ho spravcs, taky ho mas, a nauc sa spoliehat sama na seba a prijmi svoju zodpovednost za vlastny zivot, netahaj do toho druhých" - sranda ze toto pred 30timi rokmi nepovedala babka mojej mame. Preco sa toto musí teraz aplikovať len na nás, a prečo si toto nepovedali ľudia už pred 30-40timi rokmi? No lebo medveď...

darmasiswa
11. nov 2025
@galadriel90

@darmasiswa vymenovanie generačných faktov nikomu osobne neublizuje. To ako tu píšeš - "staraj sa o svoj vlastny zivot, aky si ho spravcs, taky ho mas, a nauc sa spoliehat sama na seba a prijmi svoju zodpovednost za vlastny zivot, netahaj do toho druhých" - sranda ze toto pred 30timi rokmi nepovedala babka mojej mame. Preco sa toto musí teraz aplikovať len na nás, a prečo si toto nepovedali ľudia už pred 30-40timi rokmi? No lebo medveď...

@galadriel90 to, ze ty nevies, ze nevies, moze byt aj genetika, aj vychova, rozsiruj si obzory a staraj sa o seba, nestaraj sa do druhych. Dnesna doba ti nastastie prinasa viac moznosti, ako sa pozitivne rozvijat, v minulosti nemali taketo vymozenosti

0silvia0
11. nov 2025

Jaj, uz sa tu zas vyplakava nad generacnymi traumami? Klasika v kazdej teme. Moja mama (teraz ma 72) tiez vyplakavala, ze ich generacia to mala najhorsie. Lebo materska nebola, deti si neuzili, od 9 mesiacov jasle ( to si ja osobne ani predsravit neviem a dnesne mamy by to tiez nepredychali), rodicov nemohli dochovat, lebo musela robit "az" do 57ky. Ona videla generaciu jej matky, kedy zeny boli vacsinou este v domacnosti. Ale to, ze zazili vojnove casy uz nebrala do uvahy.

Doba ide dalej, vsetko sa meni, nemozeme si generacne taketo veci vycitat. V kazdej generacii je nieco lepsie, nieco horsie. A hlavne toto pausalizovanie, lebo jednej-dvom sa neobzru rodicia za deckom, uz je na vine cela generacia🙄

galadriel90
11. nov 2025
@darmasiswa

@galadriel90 to, ze ty nevies, ze nevies, moze byt aj genetika, aj vychova, rozsiruj si obzory a staraj sa o seba, nestaraj sa do druhych. Dnesna doba ti nastastie prinasa viac moznosti, ako sa pozitivne rozvijat, v minulosti nemali taketo vymozenosti

@darmasiswa pani vy ste asi Boomer ze? Ou trafila som asi klinec po hlavičke.. Niekto sa našiel v mojich slovách ale nechytí sa za nos ani keby co bolo 🙂

darmasiswa
11. nov 2025
@galadriel90

@darmasiswa pani vy ste asi Boomer ze? Ou trafila som asi klinec po hlavičke.. Niekto sa našiel v mojich slovách ale nechytí sa za nos ani keby co bolo 🙂

@galadriel90 je uplne jedno kto som, horsie je to, ze sama si vytvaras vo svojej neomylnosti frustracie, a ze miesto radosti zo zivota sa valas v blate krivd

jessica6
11. nov 2025
@darmasiswa

@darmasiswa vela ludi generacie mojich rodicov, ktori maju aspon kusok sebareflexie priznali, ze to mame ovela tazsie vo viacerych sferach. Oni o xy veciach ani nechyrovali, ked vidia, ako sa musime obracat, lebo ved hypoteka, aky tlak z kazdej strany je na nasu generaciu vyvijany, ze uz sa necuduju preco je tolko psychickych problemov u mladych ludi. Jasne bola ina doba, teraz sa zije ovela rychlejsie a zato starsia generacia nemoze. To ale nemeni nic na veci, ze ich lahostajnostou a neochotou ubrat zo svojho komfortu to robia svojim drtom este tazsie.

0silvia0
11. nov 2025
@galadriel90

@galadriel90 a ty si aka generacia? Ja som napriklad generacia x, alebo Husakove dieta, mam 51. Ale po skusenosti s mojou mamou a jej generacnymi vyplakavackami, ja toto odmietam robit. Nebudem nikomu nic vycitat a ani nebudem vyplakavat. Vnucata este nemam, do dochodku daleko, bude ako bude, ak budem vladat pomozem, ak nam dochodkovy vek predlzia do 70ky, tak budem rada ze sa dosuchcem do roboty. Ale moje deti sa plodit a rodit este nechystaju. Uvidime.

drahomirrra
11. nov 2025
@darmasiswa

@galadriel90 je uplne jedno kto som, horsie je to, ze sama si vytvaras vo svojej neomylnosti frustracie, a ze miesto radosti zo zivota sa valas v blate krivd

@darmasiswa Ale veď prečo by sa niekto váľal v blate krívd. Toto je len fórum. Nič podstatné, iba debatné vlákno. Ja to napríklad neberiem nijako osobne, ani sa v tom nemágam. Nastavila som sa, žijem život najlepšie ako viem, od nikoho nič nečakám. Rodičov mám mladých, pracovať budú ešte dlho, deti budem mať už školákov a druhostupniara, keď babky pôjdu do dôchodku.

Ale to neznamená, že keď napíšeme na fórum názor, tak sa cítime ukrivdené. Ja napríklad nie. Hoci dodnes mám najkrajšie spomienky na dni u babky, kam nás naši dávali pravidelne, lebo veď museli pracovať. Roky deväťdesiate.

anonym_b65a8b
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_b65a8b už to asi nechám tak, mate na jednej strane aj pravdu
Ja svoje deti ľúbim strašne, venujem sa im chodíme pravidelne von, majú toľké km nachodene a vlastne nebudem nikomu vnucovať moje deti. Sú ľudia ktorý s nimi radi trávia čas hoc len sa zahrajú s nimi, ale sú aj ľudia čo nechcú
Nevadí tieto detské duše vyrastú, oni budu už úplne starý a v byte nebude počuť detský krik a smiech potom si povedia bože ako ako sme tu sami

@anonym_autor nechoď do ľútosti a postoja obete. Komunikuj s rodičmi. A k tej samote, to je o povahe človeka. Môj svokor má 90 r. a vôbec "nenarieka", že nechodia vnúčatá. Je ešte aktívny, má kamošky, špacíruje sa. Tak isto môj otec (70+), je rád, keď prídem na chvíľu na "kus reči", ale žiadne dožadovanie sa spoločnosti. Možno rodičia mali deti "lebo sa to patrí" a teraz si chcú žiť život podľa seba. Moje deti nemali babky, resp. jednu (ale bola chorá) a prežili sme. Treba brať život tak ako je...