icon

Koľko si doprajete sebe a aj deťom v tejto dobe?

12. mar 2023

Myslím tým koľko a čo si doprajete kúpiť navyše sebe a deťom v tejto ťažkej dobe keď všetko je také drahé? Keď idem do obchodu s deťmi stále niečo chcú, väčšinou im kúpim jednu sladkosť alebo jednu knižku s úlohami. Lenže sladkost sikovno zjedia a knižku spravia doma za pol hodinu, potom by chceli hneď druhé. Darčeky väčšie dostávajú na narodeniny a na sviatky, menšie občas kúpim aj len tak pomimo. Do školy škôlky oblečenie topánky to im kupujem to čo potrebuju. Taký zlatý stred, nemajú ani málo ani veľa. Sebe len minimum občas niečo navyše pod zub, oblečenie keď sa mi staré zderavie tak kúpim nové. Snazim sa ušetriť aspoň na sebe. Do reštaurácie nechodíme, varím doma. Výlety si vymýšľam po okolí čo sa dá aj zadarmo zrealizovať. Cez leto aj väčšie ako zoo. No človek sa boji aj niečo navyše kúpiť aby ho to nezruinovalo finančné. Ako to máte vy?

Strana
z2
eva8
12. mar 2023

@danica2711 mne tieto témy pomahaju

lentilka46
12. mar 2023

Zdrazovanie velmi citime, aj ked platy mame dobre a peniaze nerozhadzujeme len tak. Vzdy som si premyslela,ci to treba kupit alebo nie, teraz nad tym premyslam dlhsie. Deti mam male -6 a 4, aj im vysvetlujem,ze korunky na vsetko nemame a ak chceme ist v lete na dovolenku, musime na nu usetrit. Nasi su zvyknuti,ze ak idu so mnou do obchodu, mozu si vybrat jednu vec,ktoru im kupim, ale cenovo to kocirujem. Napr.naposledy chcel syn cerealie ciniminies za 4e, tak som mu vysvetlila,ze tieto sudrahe,ale mozme kupit take iste v inom obale, suhlasil. Alebo si dcera zela donut, vyberie si ten najdrahsi,tak jej dam na vyber z tych lacnejsich. Hraciek maju kopec, dostavaju ich len na sviatky, ale zato napr knizky im kupim,ak sa mi nejaka zapaci. Oblecenie kupujem vacsinu vo vypredajoch dopredu, ale vzdy je nieco aj aktualne,co treba dokupit. Detom nekupujemznackove veci,rychlo z toho vyrastu. Peniaze sa snazime setritdo buducna, ale zase si ich aj vieme uzit,napr ked mame chut na pizzu,taksi ju objedname a nejako to neriesime. Vzdy si poviem,ze nechodimedo prace len preto,aby sme zili a platili len nutne veci. Zivot mame len jeden, chceme si ho aj uzivat v ramci nasich moznosti.

simsalabim
12. mar 2023

@simona20201309 ano, pisala som to, lebo som mala dojem, ze autorka chce setrit. Ja mam deti uz velke, ale dobre si spominam, ze sme niektore pracovne zosity mali aj 4x 😂 Ale tie vytlacene papiere sa tiez daju zviazat a tak...

lucky_k
12. mar 2023

Skús nekupovať pri každom nákupe maličkosti, a uvodíš, že si budete môcť dopriať viac....

autor
12. mar 2023

@eva8 Aj mne pomáhajú, niekedy iný vedia dobre poradiť.

loginexistuje
12. mar 2023

Zdrazovanie je dost vyrazne (mne sa zda ze omdost vyraznejsie ako v rakusku ja tam nakupujem) a tu neskutocne stupli ceny zeleniny ovocia masa
pre mna je setrenie varenie doma a nosenie si stravy do prace (nie kazdy den ale aspon vacsinovo) je to dobre aj zo zdravotneho hladiska
skor si rozmyslim ak mame niekam ist napr do aqvaca ked pre troch kudi ma vyjde den v tatralandii na 200 eur (boli sme ale nabuduce zvazim radsej madarsko ci polsko
obmedzila som kupovanie pizy a pod pride mi to uz cez dat za pizzu desat eur
proste treba vydrzat myslim ze este take tri styri roky to lepsie nebude najma ak pride este k znizovaniu podpory deti po volbach (nas sa to tak nedotkne mame vysokoskolacku cize nemame tych 200 eur)
toto je este len priprava na horsie casy

deti95060810
12. mar 2023

autorka, my tak stále fungujeme ako ty...aj keď bolo hojno - teda žiadna kríza.
Deti učím skromnosti - samozrejme nič im nechýba. Manžel je nastavený ešte z domu na skromnosť - takže žiaden problém.
Knižky nekupujeme - chodíme do knižnice, do rest. len mimoriadne - napr. rod. oslava, na ktorú treba pozvať 20 ľudí a mne sa nechce pre toľkých variť doma....samy od seba nechodíme do rest. NIKDY.
Varím denne, nerozhadzujeme, výlety - turistiku robíme len do okruhu cca 100 km, bazén máme doma, lyžujeme v okolí ....
držíme si svoj štandard už pár rokov... možno skromnejšie - ale nám to tak vyhovuje.

alexka89
12. mar 2023

My máme 2deti ...u nás sa míňa len na jedlo a benzín...my nechodievame na dovolenky ani po nákupných centrách míňať peniaze do obchodov na hlúposti....ani kamaráti na posedeniachcnas veľa nestoja lebo nijakých nemáme takže asi tak...deťom kúpim niečo pomimo na tvorenie pokiaľ to neminú,potom im kupujeme ďalšie ...svokrovci majú dvor tak tam sa deti vysantia počas celého ročného obdobia...aj keď v lete občas navštívime nejaké jazero...alebo ideme k mojim rodičom a súrodencom na východ. Takže u nás len tá strava,oblečenie a benzín.Oblecenie kupujem v sekacoch za lacné akcie....tam majú aj tak najväčšiu kvalitu.

guiseppinka
12. mar 2023

@loginexistuje no aj v rakusku to slo celkom dost hore... Este v juni som bezne kupila 3,5% mlieko za 55centov. V juli uz bolo okolo 79 centov a teraz uz je 99 centov v akcii... Vzdy som kupovala v akciach, niektore veci stoja uz v akci tolko, co bolo normalne... Ale naozaj mam pocit, ze na svk to je des... Normalne som kukala ako debil, ze ake su ceny...

loginexistuje
12. mar 2023

@guiseppinka no ale stale menej ako u nas co ti poviem vzdy bolo tak ze amso bolo drahsie v rakusku (ale aj kvalitnešjsie) a teraz sa uz ceny vyrovnali

guiseppinka
12. mar 2023

@loginexistuje maso na svk zrovna nesledujem, to je fakt... Mna tak dorazili naposledy rezance - 250g balenie v bille a cena okolo 2e... To som normalne kukala ze wtf... V penny ich kupujem 1kg za 1,69... Takze som prihodila dalsiu vec, ktoru nosim mame... Ale velmi casto su nalepky 25% v letakoch a aj rozne akcie 25% na maso, na syry, kavu, ryzu... Konkr. Spar

lululilien
12. mar 2023

Nerada chodím s deťmi do obchodu. Najlepšie je ak majú plné brúško a dám im do ruky nákupný zoznam, ktorý sme si doma pripravili (nakreslili). A to je naša misia, nájsť a kúpiť každú jednu vec. Nič viac a nič menej.

loginexistuje
12. mar 2023

@guiseppinka hej aj ja chodim do spar a zbieram nalepky a tak

majlo1234
12. mar 2023

Ja mam este male dieta, ale v obchode nekupujem(alebo sa snazim aspon nekupovat😃) nic zbytocne. Je to rovnako otazka penazi ako presvedcenia. Ziadne sladkosti, a ziadne nepremyslene hracky. Ak chcem nieco kupit(oblecko, hracky) pisem si zoznam o ktorom premyslam, ci to bude naozaj treba alebo nie. Velakrat som kupila vec, ktoru potom dieta nevyuzilo, v tom pripade predavam/posuvam prec

Nekupujem rovnako napriklad ochutene jogurty, pecivo, dzusy, limosky, salamy, na tom dost usetrim, a potom to miniem na papriku za 6 euro kilo dpc(dnes v obchode)

kristiii
12. mar 2023

Ja som ani pred krízou nekupovala synovi nejakú "drobnosť" zakaždým, toto je podľa mňa dosť blbý zvyk. Ale inak si myslím, že fungujete celkom fajn. My teda raz za čas, cca raz do mesiaca skočíme aj na kebab/pizzu/do mekáča v rámci nejakého výletu, ale tiež už nakupujem hlavne len veci, ktoré fakt potrebujeme. Vďaka zatvoreným obchodom cez koronu som zistila, kooolko veci máme v skriniach (mnohé s vysačkami) a nejak ma to nakupovanie týmto zistením aj prestalo baviť. Samozrejme, čo sa týka sviatkov, platia výnimky 😆

mircalla
12. mar 2023

To co predtym. Dovolenky, kruzky, tabory, sport, vsetko co potrebuju, dostanu NIe su narocne ani rozmaznane. Nemaju znackove oblecko, ale doprajem im zazitky. Na detoch nesetrim. Skor pozeram akcie potraviny a setrrim na sebe. Nekupujem si zbytocne handry co nevynosim, vlasy si farbim sama, nechodim na kavu, nechty, kozmetiku atd. Potrpim si na dobry parfem a kremy, oblecko mi staci bezna konfekcia Reserved a spol. Taky zlaty stred ako ty pises
Vylety casto do prirody. Dovolenka pri mori ale je vzdy, minuly rok dokonca 2. Teraz bude len jedna.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
mircalla
12. mar 2023

@kittykat22 Presne

elmivelmi
12. mar 2023

pekne usetris,mas vybodu ze si skromna a vies usetrit peniaze.

elmivelmi
12. mar 2023

inak pizza ,ja mam najradsej nie v pizzerii,ale kupim cesto v kauflnde,bille tescu a dam si co chcem,je to lacnejsie a mne to cesto najviac chuti.

Strana
z2