Koľko ste ochotné pomáhať vášmu rodičovi s minimálnym dôchodkom?
Pôvodne som tu mala rozpísaný celý príbeh, ale keďže sa obávam Vášho odsúdenia, spýtam sa inak.
Koľko ste ochotné pomáhať Vašemu rodičovi s minimálnym dôchodkom? Odmieta riešiť si problémy predajom veľkého bytu, za menší, či nájdením brigádky. Proste zavolá: kazia sa mi veci a potrebovala by som nové. Kde máte hranicu? Dokupujete pravidelne mesačne nejaké potraviny? Koľko rokov to takto ťaháte?
Ide o zdravú 65r. ženu.
Toto sa bude veľmi líšiť od možnosti a okolností... Koľko jej ostáva na vyžitie po zaplatení všetkých účtov. Koľko je vás detí, aké máte príjmy / výdavky, vlastné rodiny a náklady na živobytie atď atď.
Ale osobne by ma zarazil prístup "pokazilo sa mi, kúp mi nové" môj otec kým žil by si nevypytal ani na jedlo. Pomoc bola vždy vnutena z našej strany...
Ako, rodičom všetci pomôžeme a radi. Na druhu stranu sú aj rodičia ktorý vedia nezdravo zneužívať ponúknutú ruku a považovať ju za samozrejmosť...
Podľa toho, ako to tebe vychádza. Ak nato máš aj 400€. Ak nie tak stačí 50€. A ak nie vôbec, hold musí sa mama nato naučiť žiť s mála peňazí. Koľko má dôchodok vlasne??? Má odrobené roky ???
Urcite neodsudzujem, na starych ludi by sa malo nazerat akoze s uctou a tak, ale fakt je ze ich staroba vyzera tak, ako sa na nu pripravili, ako zili cely zivot. Zila som chvilu za morom a tam teda dochodcovia od statu ani od deti nic neocakavaju. Toto nasi dochodcovia, ktori drvivu cast zivota prezili v komunizme, trochu nezvladaju. Pomahaj tolko, kolko uznas za vhodne.
Inak, ešte k otázke "koľko rokov to takto tahate?" no úprimne, tu nieje cesta späť 😁 ak raz začnete prispievať tak to tak veľmi pravdepodobne zostane. Náklady sa môžu len zvyšovať.
Moja este nieje na dochodku ale pre mna je bezne jej sem tam nakupit stravu alebo drogeriu alebo poslat nejaku hotovost aby si prilepsila..ved sa o mna starala cely zivot, preco by som nepomohla ked mozem...
Bola by som ochotná prispievať, napr ak by potrebovala nejaký základný spotrebič, napr. Chladnička, pracka, sporák.
Ale určite nie neustále a na všetko. Mame by som jednoducho povedala, že musí buď predať byt, alebo ísť do prace.
Dala si veľmi malo info, pracovala riadne? Má do hodil? Nebudí sa doma? Ako si finančne na tom ty? Pyta len od teba alebo aj od súrodencov?
Kazda situacia je ina, a kazdy pribeh tiez. Ja pomaham mamke kazdy mesiac 200€. A ked sa jej nieco pokazi tak sa snazim vybavit a aj zaplatit ak sa da. Napriklad sa jej pokazila ladnicka a mala kratko nato narodky. Tak som jej kuoila novu. Takisto potrebovala novy bicykel tak som prilozila peniaz a dostala na meniny. Taham to tak uz 6rok. Ale je to vzdy o tom ake vztahy su v rodine. Ja si poviem ze ked som bola dieta mala dve prace aby nam umoznila vsetko co bolo v ramci moznosti. Tak teraz ju nenecham zit z minkmalneho dochodku.
@haley7897 Ved prave, presne pre to som tuto otazku "kolko to tahate" polozila, lebo je mi jasne, ze cesta spät sa moze stretnut s nepochopenim a pocitmi nejakej krivdy.
@pribinak Vies to je také... pracovala celý život, nikdy nebola nezamestnaná, no pracovala za min. mzdu v nenáročných prácach a nikdy nemala snahu sa pokúsiť o niečo viac, nech už na to mala akýkoľvek dôvod. Ona je dosť pohodlný človek, a myslím, že je trochu zvyknutá robiť zo seba obeť, a pomáhajte mi, hoci to takto priamo nepovie. Proste ľahko si svoje rozhodnutia zdôvodní, nechá sa viesť svojou pohodlnosťou a nikdy sa nezamyslí nad tým, čo ten druhý. Nejakú sumu by som jej mohla dať mesačne, kebyže zvážim, že aj u nás sa sem tam kúpi deťom zbytočnosť. Na druhej strane si vravím, to mám deti obmedziť kvôli jej pohodlnosti? A tak stále dokola, potom si poviem, že kašli na to, prispej jej, jedného dňa možno zdedíš ten byt a vrátia sa ti všetky výdaje. Prosím neberte ma ako vypočítavú - skôr sa sama snažím sebe odôvodniť svoje rozhodnutia. Akože či to stojí za to, však starého psa novým kúskom.... Môj brat dáva pravidlene 30 eur mesačne, ale je teda naštvaný, že keď on niečo potrebuje od nej, má pocit, že mama dáva najavo ako ju to otravuje. A kedze som zistila, že jej to vychádza asi tak hranične, premýšľam, že jej dorovnám tiez 30 eur. Viete, ja aj brat sme jej už dali za život fakt že dosť. štve nás, ako vidíme, že sakra, to to fakt bude fungovať takto až do jej smrti? Pozeram sa na to cez svoju perspektivu, fungovat samostatne a nikdy neotravovat druhych - lenze presne takto ma vychovala ona, nic neziadat a davat. Takze vlastne neviem, ci nie som tak trochu "v jej sparoch".
No ono práve z tvojho príspevku nevyznieva, že by bola šanca na nejakú cestu späť. Cesta späť je, ak niekomu pomahas "naštartovať" kým sa vrátia do nejakej produktívnej fázy. Rozbiehajú biznis a pod. Tvoja mama, aspoň to tak nevyzerá, nestartuje nikam. Má 65, naspäť do roboty ju zrejme neťahá, ak má minimálny dôchodok, predpokladám, že nemala nejakú život naplnujucu kariéru a dobrý príjem. Takže ani nemá asi motiváciu. Len sa ale samozrejme domnievam. Byt má zrejme rada, chce v ňom dožiť (?) takže ani túto cestu nepripúšťa... Tu nič nenaznacuje nejakú cestu späť. Tu pomoc by som nastavila citlivo, rozumej nevyhnutné minimum ak pôjde o pravidelný záväzok. Vždy môžete situacne pomôcť viac, ale ťažko sa pôjde zo situácie ak si zvykne na vyšší štandard a vy si to nebudete možno dlhodobo môcť dovoliť.
Jednoducho mame vysvetlit, že ak je sama tak veľký byt nepotrebuje. Že je vhodnejšie mat menší, kde je aj nižší nájom a zostane jej viac peňazí na žitie
30e je úplne v pohode. Zo je suma, ktorá neboli.
dohodla by som sa s bratom že kolko presne da on a ty , zase nie je fér aby si dávala viac
je to čisto jej byt alebo máte v nom podiel ? ak máte v nom podiel už trvala by som na odpredaji
ak ma na zbytočnosti ma aj na to aby si odložila ak sa jej niečo pokazi bud teda mam alebo nemam
tiež ako nerozumiem baraky tu oprosti sama vo velkom 3iz byte čo si to nevymenia za o panelak dalej 1 izbovy alebo garsonka, hej v tej iste lokalite len iny barak , a tu takto vela tak ludi sám v 3 izbaku obrovskom a nariekaju ako sa tažko maju
sama byt nezdedíš ak je tam braško, otazne je aké tam bude zrovna cena,
otázne je čo si kupuje za potraviny lebo ja ked pozeram čo a kolko nakupuju dôchodcovia do košikov tak fakt neviem či je to ako len pre nich , ten náš košik je dost biedny vždy oproti nim -nie je to zavist len konštatovanie lebo u nas čo sa kupi sa zje absolutne nič sa nevyhadzuje ale nič
Žila celý život sama?nič nezdedila?
Ťažko radiť, ale určite by som nechcela, aby musela v obchode rátať na čo má peniaze.V mojom okolí ti, ktorí potrebujú, tak im deti napr platia nájomné tu sumu čo píšeš mi príde zanedbateľná.Ako zase úprimne si povedzme v takom veku a, keď je pohodlná na brigádu nepôjde a nie je to tak jednoduché si ju nájsť.mas pocit z jej reči, že Ťa využíva manipuluje?
Aj nám moja prababka povedala, že pozná rodiny kde prababki zoberú k moru na Kanárske ostrovy😄každý má inú ideu a ocakavania
Uplne vobec nerieisim co potrebuje, Vzdy mame dam peniaze, aj ked nepyta a nikdy by som od nej neziadala hladat brigady.. Tak ako sa o mna starala ked som bola mala, chcem sa starat teraz o nu ja( aspon financne nakolko fyzicky nemozem)
Mojim rodicom neprispievam nic, ziju spolu, takze im to urcite vychadza. Osobne, ak by som na to mala a niektory z rodicov zostane sam, tak by som podla moznosti prispela. Ale zas ako poznam mojich rodicov, ti by sa radsej uskromnili ako by pytali. Cize je to naozaj velmi individualne.
Tak ja pravidelne. Sice nepotrebuju az tak,ale ak mam nadbytok,s kym inym sa podelit,ak nie s rodinou. Platim im telku,internet,nejake predplatene casopisy som im objednala,lieky a vitaminy posielam,obcas oblecenie,jednoducho co vidim. Vzdy ked prideme ku nim na navstevu,tak spravim velky nakup,pozvem na obed. Proste aby nechybalo. Rovnako pomahaju moji surodenci. V zivote by mi nenapadlo dochodkyni brigadu nukat,alebo do mensieho bytu nutit. Nasi maju tiez barak ako krava,nakladny,ale jednoducho tam zili cely zivot. Tak co ich tam odtial teraz trhat? Pozri,ked ti vychadza,daj. Ked nevychadza,nedaj. Je to len a len na tebe. Do takychto veci sa neda silit. Bud to chces,alebo nie. Ale jedno ti poviem,vymenovala si vsetky jej "chyby" z fleku. Co myslis,ze by videli ini,keby mali hodnotit teba.
nastastie nemam take...moja mama ma 3i byt a vsetko financne zvlada, ked nieco treba opravit, manzel je sikovny, opravi jej. Ale ma dobry dochodok. Svokra ma maly, tusim len cez 300e, co som ostala minuly rok v soku, v bytovke by s tym neprezila, ale byvame spolu, vsetko uz platime my, aj opravujeme dom postupne, ale dava nam kazdy mesiac 100e, aj na sviatky nieco, na Vianoce...
sadla by som si s nou a narovinu povedala ako to vnimas...ked je to pre vas financne zatazujuce, treba hladat riesenie
Nemá nič našetrené za celý život? Veď napr.spotrebiče vydržia roky,tak myslím, že to netreba kupovať tak často,+ ľudia na dôchodku už nemusia platiť napr.cestovne do roboty,nemusia si tak často kupovať nové oblečenie, keďže to až tak nepotrebujú a určite ani výdavky na jedlo nemá také vysoké ako trebárs rodina s deťmi....Je možnosť jedlo im objednať napr.cez nejakú jedáleň,u nás to tak funguje a majú pre dôchodcov výrazne zľavy.
Podľa toho , v akom finančnom stave by bola moja vlastná rodina . Ak som schopná odložiť bokom dost peňazí , tak rada pomôžem . Ak odkladam do rezervy 100- 200 EUR , tak bohužiaľ - spravím nákup raz za čas a to musí stačiť . Tiež nie je výhra uskromňovať sa , odopierat svojim deťom výlety , terapie , makať ako blázon v praví , zatial čo rodič tvrdohlavo sedí sám v 4 i., Byte , nudi sa a odmieta sa presťahovať , lebo tam je zvyknutý . Ja ako rodič by som toto od svojho dieťaťa nedokázala ziadat
U nas to bolo choro nadstavene....otec nevedel prijat...aj ked sme davali asnazili sme sa nakupom,peniazmi.......vzdy ich vracal naspat cez vnucata.....bol generacia hrdy ako muz,ze nie...mozno jeho chlapska hrdost,vychova z detstva...a po smrti sa clovek dozvie,ze mu z jeho dochodku nevychadzalo na kardio lieky na srdce,ze kupoval lacnejsie ako mu doktor predpisal.....nevedel fakt nic prijat...aby nam neuberal...prilis obetavy
Hranica ma byt jasna a odkomunikovana....aj ked starsia generacia nechape o com hovorime
Dala by som tych 30 eur mesacne a sadli by sme si aj s bratom a mame povedali, ze to je maximum, ze nemame take prijmy, aby sme mohli davat viac, ani jej financovat, ked sa nieco pokazi. Aby si premyslela predaj bytu, lebo taky velky je pre nu zbytocne nakladny. A pripomenula by som jej, ze pocas jej zivota zrejme z minimalneho platu svojich rodicov nepodporovala, tak preco to ziada od nas. By ma hanba fackovala, keby som ziadala od deti nieco kupit, ked sa mi pokazi. Hadam vedela, aky bude mat raz z nizkej mzdy dochodok, nie? Je lahsie byt cely zivot pohodlna a potom natahovat ruku, ako sa snazit si zvysit kvalifikaciu, zacat podnikat, mat popri praci dalsiu, alebo brigadu a zabezpecit sa na starobu
Ak je zdrava, 65 ročná, ma velky byt, ktory moze vymenit za menší, tak by som nepomohla vôbec
@cawes tvoja mama mala dve prace, aby vam nic nechybalo, to je ine. Robila by som to na tvojom mieste rovnako. Ale mama autorky temy mala cely zivot malo platenu pracu a teraz zrejme uz nejaky ten rok doma sedi s minimalnym dochodkom. Mam kamaratku v jej veku, tiez nemala hviezdny plat, sama vychovala tri deti ako vdova a nejaky cas robila este v dochodku, takze mala aj plat aj dochodok a teraz si privyraba sitim. Ked je zdrava, da sa aj sama si pomoct, nie sediet na riti vo velkom byte a cakat, kto mi co kupi.
@luccija aka zlata prababka, aj ste ju zobrali? 🙂 A zaroven ste jej mohli povedat, ze su rodiny, kde prababka da pravnucikovi do perinky 10000 eur pri krste. Vztahy v rodine hadam nie su o peniazoch a dovolenkach.
@elizabet173
Keď žila celý život z minimálneho zárobku, tak asi si veľké úspory nemala ako urobiť, možno na to nemyslela... A hlavne , asi je to obyčajná žena, najskôr manuálne pracujúca, staršia generácia. Takže hovoriť o zvyšovaní kvalifikácie a podnikaní je úplne odveci.
A k otázke autorky. Moji rodičia žili pomerne skromne, ale snažili sa mať vždy nejaké úspory. Všetko čo potrebovali, si dokázali kúpiť z úspor, aj nás troch súrodencov dokázali podporiť. Mám už len mamku, ale nemá problém vyjsť z dôchodku , aj keď ho nemá veľký. Občas jej niečo kúpime pre radosť. Našťastie nemá veľké výdaje, má bytík primeranej veľkosti, nepotrebuje drahé lieky. Keby to bolo potrebné, radi by sme jej s bratmi prispeli, ale ako vravím, mamka je skromná a šetrná.
Nuž, musí sa naucit sa uskromniť. Treba si nastaviť pravidlá. Ja som bývala v podnájme s jednou dôchodkynou. Za izbu som jej dávala 160 eur a ona mala 300 eur dôchodok. Za byt, TV a energie platila okolo 180 eur. Ona bola schopná tie peniaze rozdať príbuzným, rozhádzať a potom vždy fňukala, ako ona nemá. Šetriť sa ale nenaučila celý život. Aké veci sa jej kazia? Zvážte potrebu tých vecí. Jasné, že základné spotrebiče by mala mať funkčné, na to by som jej prispela. Ale veď keď kúpite nové, tak už by ste mali mať aspoň pár rokov pokoj. Ona sa takto naučí akurát stále žiť z niekoho. Jasné, že to ma ťažké, keď ma len jeden príjem a aj to minimálny...
@zaba21 vobec nie je odveci hovorit o zvysovani kvalifikacie a podnikani. Moja mama by dnes mala o hodne rokov viac, bola vyucena krajcirka, robila predavacku, tiez za biedny plat. A zacala podnikat, z nicoho, za pochodu sa naucila uctovnictvo a to mala po boku muza, ktory by ju v pohode zabezpecil. Tiez mohla robit dalej za minimalku, alebo aj nerobit nic, je to pohodlnejsie. Ale uznavam, ze jednoduchsia zena sa na podnikanie neda, ale brigadovat mohla. Myslim, ze tam je vacsi problem s tym, ze sa rada pasuje do role obete, sedim doma vo velkom byte, nevymenim ho za mensi ani za nic a vsetci ss starajte. Keby nemala deti, tak by asi musela zmenit myslenie
Keby ma pohodlie a klud od tvojej mamy stalo 30e, tak dam 30e - ako brat. Este by som zvazila, ci ma brat deti. Keby nemal alebo mal menej, dala by som dole 5e za dieta. Na dalsie jej nareky by som povedala, ze nemas. Tvoja mama ma velky byt, nechce ist na brigadu a este ma tu drzost zavolat ze chce nieco nove? 😀 Predpokladam, ze jej zivotna poistka su pre nu ty a brat 😀 Mali sme taku susedu. Uz ked mala jej dcera 7 rokov tak hovorila "moja dcera sa o mna musi postarat ked budem stara". A s tym nazorom nikdy nic pre seba nespravila. Neriesila financie, neriesila vzdelavanie, neriesila vahu, neriesila uspory, neriesila zhola nic. Pretoze dcera sa postara ... Ci tvoja mama nebude z toho isteho sudka.

nepomaham ..je samostatna ..ale zalezi od toho ake mate vztahy kolko zarabas a ci mas rodinu ... ja by som jej nekupovala blbosti ak nema kup jej nakup jedla a dovidenia ...