Koľko ste ochotné pomáhať vášmu rodičovi s minimálnym dôchodkom?
Pôvodne som tu mala rozpísaný celý príbeh, ale keďže sa obávam Vášho odsúdenia, spýtam sa inak.
Koľko ste ochotné pomáhať Vašemu rodičovi s minimálnym dôchodkom? Odmieta riešiť si problémy predajom veľkého bytu, za menší, či nájdením brigádky. Proste zavolá: kazia sa mi veci a potrebovala by som nové. Kde máte hranicu? Dokupujete pravidelne mesačne nejaké potraviny? Koľko rokov to takto ťaháte?
Ide o zdravú 65r. ženu.
@zaba21 presne tak, aj ked to casto spolu suvisi, doopatrovala som rodicov, aj partnerovho otca, ale vsetci boli na dochodok dobre zabezpeceni. Samozrejme, ze som neriesila peniaze na benzin, ked som chodila po lekaroch a nemocniciach, to povazujem za samozrejmost.
@kleopatra114 presne ja by som to tiež nedokazala žiadat aby ma vyživovalo dieta , však musi niekde ubrat aby mi dala ,
Treba mame urobit analyzu prijmov a vydavkov. Nie som financnik ale fakt to treba v jej záujme vyhodnotiť . a podla vysledku dobre s bratom premyslieť a navrhnut riesenia.
Veľký byt ma a bude mat svoju hodnotu, (zalezi od lokality a miestnej ceny), možno ho chce pre vas udržať .ale žiť môže kludne 20-30 rokov a to bude v tom byte pre ňu samu velkom ako krava ? Zvážiť podnájomníčku na kratky čas, občasné prespanie, alebo vymenu za menší, alebo predaj.
Mozno zistíte ze fakt sa nedá a s bratom sa rovnocenne podelite o nejake platby.
Možno bude chciet ist do senior centra medzi seberovnych niekde blízko vás.
Možno nebude platiť nejake poplatky, lebo chudera nemá, tak hrozi ze o byt príde.
Zostava iba preskúmať prijmy a vydavky. Tym jej viac pomôžete ako iba navalit prachy.
@cacianka
Len je to smutné, keď si 65 ročná žena nevie sama uvážiť svoje možnosti. Veď ešte nie je taká stará, je iné keby mala čo ja viem... 80 rokov... Moja kamarátka má mamu dokonca vo veľkom dome, má problém to utiahnuť, ale nechce ho predať. Pritom by sa jej ľahšie dýchalo...takže ťažko to je niekedy so seniormi. Ale určite to treba riešiť čo najskôr, lebo čím je ten človek starší, tým horšie sa to rieši.
@zaba21 to je ten problém s finančnou gramotnostou. Ja tiez nemam na to bunky, ale snažím sa používať zdravy rozum. Napr.drobnosťami.nekurim 22-25°C, radšej si dám tepke ponožky a vestu.potraviny v akcii.vodu šetríme.svietenie a elektrinu duplom.
Pani matke to asi nejde radsej podprahovo horekuje ze nemá a čaká aby ju deti živili. Moja mama ma velky dom na dedine.dochodok nízky.drobnosti jej platím ja, sestra kurenie.ale ona sa pomota na dvore a v zahrade. Z tej malej penzie si aj ušetrí, aj má plnu komoru zásob na každú príležitosť, plnu mrazničku, aj na vianoce a vsetky sviatky dá prispevok 7 ľuďom.(ja jej za to nieco kúpim/zariadim. Ano pošomre ze sa dôchodcom ťažko žije, urcite by jej 100€ zvysenie pomohlo.ale prikryva sa takou perinou na aku má
Ja si myslim, ze poniektori dochodci rozmyslaju tak, ze ved byt/dom zdedia deti, ved to bude raz vsetko ich. A nechce sa im riesit stahovanie, hladanie noveho domu/bytu, nove prostredie, novi ludia atd. Na jednej strane to chapem.
Tak pomoc rodicom, ak sa da, treba brat ako investiciu do svojho buduceho dedicstva. Ak sa neda, treba rodicovi pomoct najst nove byvanie, pomoct s papierovackami atd.
Nepodporovala by som len rodiča, ktorý sa o mňa nezaujíma a v minulosti nestaral. Niektorí mali ozaj úbohé detstvo. Pokiaľ sú dobré vzťahy tak nie je nad čím rozmýšľať.
No dievcata, na kazdy jeden vas prispevok by som vedela zareagovat a dat upresnujuce informacie, ale ako som napisala v uvode, chcem sa vyhnut sudeniu a ako sa mi cez par prispevkov aj potvrdilo, ze niektore hned hladaju v tom nieco, co som nikdy nenapisala, a vraj ze aj na mne by sa naslo nieco negativne, (ved iste, na kazdom, ale teraz tu riesim nieco konkretne nevidim suvislost s uvedenou poznamkou, akoze ked mam aj ja nejake chyby tak nemam pravo sa nad tymto vobec zamyslat?), tak si vas len citam, premyslam a nechavam sa inspirovat.
Je mi jasne ze niektroe sa na to pozeraju cez perspektivu uzasnej mamy a ze niet nad cim premyslat a niekto zase inak, podla osobnych skusenosti.
No a ja teda vsetko tuna sa snazim zvazit.
ja ako dcéra by som sa hanbila, keby moja mama musela ísť v 65r. na brigádu. A to myslím teraz vážne. Určite by som pomáhala nezištne.
A ak jej nechcete pomáhať, tak naozaj nech ide do menšieho, nech si žije z rozdielu, ktorý by jej ostal z veľkého bytu a tým pádom potom aj vám ostane menej na dedičstve.
@elizabet173 ja viem kazda strana ma dve mince, ale moja mamka je studovsny clovek, robil psychologicku v predmanzelskej a manzelskej poradni vzdala sa kariery kvoli rodine a isla do skolstva cize mizerny plat ale celu dedinu vlastne,,vychovala,, ako ucitelka. Teraz po 40rokoch prace ma minimalny dochodok lebo ved stat no
Moja mama bola nútená už pred veľa rokmi vymeniť 2 izb. byt za 1 izb. My sme 3 sestri...paradoxne tá ktorá býva najbližšie a dostala vždy najviac pomoci od rodiny a mamy, tak ta pomáhala s prispievala vždy najmenej. Minule sme mame potrebovali vymeniť vaňu za sprchový kút...celé to bolo na mojich a muz9ovych pleciach...cez organizáciu,inštaláciu, kúpu...financovanie.Od mami sme nič nepýtali, nič nenukala...sestrám som to spomenula...ale ani jedna sa nevrátila, že by chceli niečo prispieť.Stalo to cca 400€. Sestra, ktorá žije v zahraničí potom mame vymenila linoleum v kuchyni,chodbe a kúpeľni...sama to zafinancovala, urobila s pomocou rodiny...cca 140€.
Roky rokúce už chodím mame upratovať byt,umývať okná, vybavovať potrebne.Chodi ku nam...a iba ku nám na Vianoce...teraz bola 2 týždne). Kupim čo treba...na Vianoce to bol senior mobil, na narodeniny paplón+ vankusiky.
Ale moja mama je fakt skromná žena.Nikdy nemala veľa peňazí, ale ani veľa neminala.Vacsinou času aj z nízkeho dôchodku ušetrila.
Bola ku nám vždy štedrá...dala čo mala.
Preto mi príde fér, jej pomôcť, keď môžem.
Skôr ma serie fakt, že moja sestra, ktorá býva od nej 5 min. ju vie prísť akurát navštíviť... netuší, kde má mama hrnce, v živote jej neumyla okna.
Ano,už sa naučila jej kúpiť nejaku drobnosť.
Uz asi 6 mes. má mama opatrovateľku, ktorú si sama platí (ale ja + jedna sestra sme jej vraveli, že ak jej to nebude vychádzať, tak jej ju budeme platiť my dve...naša najstaršia sestra až nikdy necíti na takyto príspevok).
Takže asi toľko...rokmi sa pomoc samozrejme zvyšuje...a to hlavne fyzická.
Ale nie vždy všetky deti prispievajú rovnakým dielom, ochotu a časom.
Podľa mňa, veľmi aj záleží na tom aký máte spolu vzťah.Aka ku vám bola, ako ku deťom.
Pomoc je fajn aj dať aj prijať.
Iná je však uz manipulácia a vydieranie.
Vy už musíte vedieť...ako je to vo vašej rodine.
.

@elizabet173
Tak ja predpokladám, že ide o takú jednoduchšiu ženu.
V našej rodine je to odjakziva tak, že sa aj moji starí rodičia aj rodičia o seba vedeli postarať čo sa týka financií, proste si vždy vytvárali rezervu. V staršom veku už potrebujú skôr inú pomoc ako finančnú.