Komplimenty voči cudzím deťom a matkám
Ste vzdy uprimne co sa tyka komplimentov voci inym detom/matkam?
V poslednej dobe si vsimam same ihanie, achkanie a ochkanie pod fotkami zien, ale hlavne deti o tom, ake je to dietatko krasne, zlatucke ake ma nadherne toto alebo tamto. Teda mam na mysli fyzicke atributy. Nemusi to byt nevyhnutne batola. Vidim to aj u deti v predskolskom a skolskom veku.
Rozumiem tomu, ze pre kazdu matku je jej dieta to najkrajsie a rozumiem aj tomu, ze kazdej matky by sa takato netaktna poznamka dotkla. Aj mna by sa dotklo, keby mi niekto povedal, ze mam skarede dieta. Lenze povedzme si uprimne, existuju menej atraktivni ludia a ti maju najcastejsie aj neatraktivne a skarede dieta. Nepovieme to sice narovinu ale myslime si to. Su pekni a skaredi muzi, rovnako aj zeny a ano su aj pekne aj skarede deti. Ja viem, ze fyzicka stranka "nie je vsetko" a viem aj to, ze tie deti za to nemozu. Ja nechcem nijako vyprovokovat sikanu ani vzbudit nenavist u ludi voci ostatnym menej obdarenym ludom. Taketo myslienky si aj ja pochopitelne nechavam pre seba. Zaujima ma len vas subjektivny postoj a sposob akym riesite neprijemne situacie, ked sa nejaka matka "pochvali" dietatom a ocakava od vas kompliment, pricom vy si myslite a vidite, ze dieta/matka maju podpriemeru mieru atraktivnosti? Stalo sa vam uz, ze ste v takejto situacii napriklad "klamali" ?
Za seba poviem, ze ano. Ked vidim proste nepekne dieta, riesim to napriklad tak, ze pochvalim cast odevu alebo poviem nieco neutralne "ako krasne podrastol". Nechcem sa mamicky dotknut,ale zaroven vidim, ze to dieta je proste skarede tak radsej to poviem takto.
Na MK som si vsimla dva extremy, neskutocny hate voci prirodzene krasnym zenam alebo neuprimne ochkanie nad fotkou podpriemerne vyzerajucej zeny alebo dietata. Ano videla som tu zopar deti, kde som si sama povedala, ze to vzivote nebudu mat lahke, ale take fotky scrollujem a radsej nic nepisem. A preto ani nepredstieram achkanie nad fotkou zeny, ktora naozaj nieje nicim vynimocna. Radsej nenapisem nic. Stale sa bavime len o fyzickej krase. Ako to vnimate vy?
Co sa tyka vyslovenia mojho nazoru, tam som uprimna. Ak poviem o niekom/niecom, ze je to pekne, tak si to aj myslim a stojim si za tym.
Ak si to nemyslim, alebo ma to nezaujima, nehovorim nic, nekomentujem.
Alebo ak uz musim, najdem si na tom to, co pokladam za pekne a to pochvalim. Neklamem ani seba, ani druhych v tomto.
Navyse, kopec ludi nie je fotogenickych. Nekamaratia sa s optikou.
Ale v realnom zivote, kde ich vlastne stale vidis s mimikou a v pohybe, sa ti zdaju pekni.
A k tomu kazdy mame nejaky vkus. Kazdemu sa paci nieco ine.
Co sa nam zda pekne, ovplyvnuju aj skusenosti. Ak v niekom vidime crty niekoho, kto k nam bol dobry, mame na neho prijemne spomienky, automaticky je nam aj ten novy clovek sympatickejsi.
Funguje aj naopak. Ak ma crty niekoho, kto nam ublizil, spajaju sa nam s tym neprijemne veci, tak apriori mame voci novemu cloveku predsudky.
Niektore zeny vidia sokynu i vo fotografii inej zeny.
Bud maju malo sebavedomia, alebo ide o zly vyber partnera, ktoremu zialbohu nestacia.
Hejtovanim krajsich zien (resp. tych, co pokladaju ony za krajsie od seba = citia sa od nich menejcennejsie) to nezachrania, ani nezmenia.
Krasa (opticka krasa, priatelska aj s kamerou) je vyhoda i nevyhoda.
Otvara dvere naozaj o polovicu rychlejsie a ochotnejsie, to ano. Taki ludia dostavaju viac sanci.
Zaporom je, ze krasu sprevadza zas povest sebectva a sebestrednosti (a hluposti), takze su ludia, co intriguju voci peknym ludom uz len z principu.
A zeny navyse musia viac znasat alfasamcovske ataky muzov, co si myslia, ze su neodolatelni a kazda, ktorej prejavia zaujem, by mala ist do kolien a do jeho postele.
Ak nie, uziju si ovela viac ako priemerna zena i hrubeho chovania od urazeneho alfasamca. Takze casom vedia byt prirodzene otrlejsie, netýkavejšie. Museli sa naucit.
Cim zas posobia oni ako vyberave horenosky.
Co zas len budi v ludoch predsudky.
Atd, atp.
Kto sa trochu zamysli, uvedomi si, ake su na to dovody, ze to takto je.
A ze za tie tisicrocia existencie kultur (a ich ustnej, ci pisomnej tradicie) sa to stale rovnako, bez zmeny opakuje.
Takze - zbytocne riesit.
Ak nie je čo chvalit, nechvalim. Nechvalim cudzie deti ani na nete ani nazivo na ihrisku, obcas si pomyslim, ze dieta je zlate, ked robi nieco mile a zabavne, co mi vycari usmev na tvari. Ale ja nie som povaha ze co na srdci to na jazyku, skor nieco ako mlčať je zlato 😅
A este chcem upresnit, ze si fakt o ziadnom dietati memyslim, ci je krasne/ skarede. Skor si vsimam, ako rozprava, atd.
Deti su vsetky krasne lebo su deti. Ale ako ty vravis faktom je ze su vyslovene nadherne "reklamove" deti, potom normalny krasny priemer ale su aj take ku ktorym mi nepasuje slovo krasne. Nikdy nemam problem zaklamat a vzdy a vsetky deti komentujem ako krasne. Tak isto ja vsetky mamicky. Tam je to zase tak ze nie kazda zena je krasna ale kazda mama je krasna.
Chápem, čo myslíš. Ja som úprimná. Nie všetci to dokážu zniesť. Niektoré osoby tu zo steny mám zablokované, lebo akonáhle som otvorila koňa, hneď mi tu vyskočili ich fotky. Za mňa osobne- nepáčia sa mi tuční ľudia, tučné deti, tučné zvieratá. Ale keďže matky tu majú interný Instagram, kde sa potrebujú tlapkat po pleci a ubezpečovať aké sú nádherné ony aj ich deti (lebo im to asi nikto nepovie naživo, tak potrebujú virtuálnu pochvalu od anonymov na nete) a som si vedomá, že očakávajú iba lajky a pochvalné komenty, tak keď aj pozriem a nepáči sa mi, pokrútim hlavou a idem ďalej. Keď je to fakt niečo čo mi ostane v mysli a je to podľa môjho vkusu naozaj otrasné, tak to zoshareujem s mojím mužom a tam to hasne. V súkromí si povieme, že "och chúďa, hrozne vyzerá". Ja som už viackrát videla podľa môjho gusta naozaj nepekné deti, ale veď z nich ešte môžu vyrásť pekní dospelí, nikdy nevieš. A keď sú aj prirodzene škaredé, tak za to nemôžu. To nad čím sa vždy v mysli pozastavím je, ako sa dospelé ženy dokážu spotvoriť. Na zaplakanie. Medzi ľuďmi v osobných konverzáciách sa zdržiavam akýchkoľvek narážok na vzhľad žien a detí, mužov pochválim, keď je čo. Naučila som sa vo svojej práci, že pochváliť úprimne ženu, že dobre vyzerá je politicky nekorektné a rodovo nerovnoprávne, nakoľko to poukazuje na trend, že žena by mala byť pekná, čo je diskriminačné. To, že ja si myslím, že je niekto pekný či škaredý je len môj osobný vkus a nehovorí to nič o tom človeku, preto sa týmto rečiam vyhýbam. Ale samozrejme, že keď vidím niekoho na fotke či naživo, tak je úplne ľudsky prirodzené, že ho vyhodnotím ako krásneho, priemerného či nepekného. Lebo tak sme biologicky nastavení, vnímame očami, sú ľudia, ktorí sú pre nás krásni a sú ľudia, ktorí sú pre nás škaredí. Ale vytvárať o tom rozhovor v spoločnosti a poukazovať na to medzi ľuďmi ako "Simona je nádherná, ale ten Leonard, to je tak skaredy chlap, že mi až oči prechádzajú", tak to rozhodne nie. Také slová jednoducho nepatria do spoločnosti. V hlave si pomysli co chceš. Tvoje myšlienky sú tvoje, ale nikto tvoje hodnotenie vzhľadu iných a vkusu iných nemusí poznať. Ako hovorím, ak je muž fešák, tak ho pochválim. Ale ženy a deti nikdy, je to proste proti pravidlám modernej spoločnosti. A to, že pekní ľudia to majú ľahšie je to, prečo je absolútne out hodnotiť lidom ich vzhľad. Lebo posudzovaní máme byť na základe našich schopností, vlastností, intelektu, charizmy. Nie vzhľadu. V bigotnej spoločnosti to bolo dôležité. Byť pekným. Ale spoločnosť sa za posledné roky posunula a ja viem, sem na Slovensko to dorazí mozno za 50 rokov a do mentality ľudí sa to vpíše možno o 300 (súdiac podľa mentality 17. storočia, ktorú si mnohí stále držia- resp. niektorí už prešli do viktoriánskej éry, čo je úspech). Ale už dlhšie je tabu uprednostňovať ľudí na základe vzhľadu, etnicity, farby pleti, pohlavia, rodovej príslušnosti, náboženstva atď.
Ako sa povie.... mat tak tvoje problemy a prezidentov plat. 🤦♀️
Viem čo myslíš.. áno, už som tu videla zopár fakt že škaredých deti a skoro ma vykotilo keď som videla 20 komentárov aké krásne dieťa atď, ale neriešila som to ďalej... Pomyslela som si svoje, že proste napisu že je krásne a ak majú zdravé oči tak vidia, že to nie je pravda, ale radšej nápisu že je pekne, aby nevycnievali z davu... To je typické slovenské.
@alchemilkazltozelena ako by vyzerala typicky neslovenska reakcia?
@0silvia0 no sak du hast einen schoenen mantel 😂
Pride mi to ako pomerne primitivna tema...prepac...Vobec to nerisiem, ani som sa takouto trivialnostou nikdy nezaoberala. Jednoducho som sa vzdy snazila byt sama sebou a riesit toto mi pride az komicke
Na MK na také fotky neregujem a v reálnom živote samozrejme ,,klamem" v snahe neublížit. Samozrejme každé dieťatko je to najkrajšie pre svoju maminu a ak očakáva pochvalu tak jej ho/ju pochválim 🙂 nikde navyše nie je napísané že z toho škaredého káčatka raz nevyrastie krásna labuť a možno bude z neho/nej fyzicky krajší človek ako z toho rozkošného dieťatka z fotky 🙂 inak ja som tiež bola taká malá princezná a moje niektoré spolužiačky hotové strašidla 🤣 a dnes je to skôr naopak keďže som typ čo nemá doma jeden kúsok dekoratívnej kozmetiky, sukne, podpätkov ani ničoho čo nosia dámy v mojich rokoch 🙂
Chapem co chces povedat. Ja celkovo nechapem naco je dobre ochkat nad detmi alebo celkovo komentovat nejake deti. Nedajboze komentovat vyzor a nechapem potrebu ludi pod fotky vypisovat,ake je krasne,zlate a neviem ake. Kazde dieta je nadherne a vynimocne,nevidela som este skarede dieta. Ja som mozno studeny cumak,ale nikdy som ziadnej kamoske nekomentovala dieta a ak to ocakavali,tak smola. Nerobila som to ani v rodine. Mam kamosku,ktora mi neustale posiela fotky svojich deti,co je pre mna nepochopitelne ako co ja s nimi mam. Na to jej poslem max.srdiecko bez komentara. Jasne,ze su zlate,pomyslim si to,ale nerada ich komentujem. Preto ani ja nedavam nikde fotky,lebo mi pride trapne,aby mi xy ludi vypisovalo nezmyselne komentare,ktore urcite nie su ani uprimne,len maju nejaku potrebu alebo povinnost nieco napisat. Ja som nikdy neocakavala lajky ani komentare,ale bohuzial su ludia,ktori ziju pre lajky a komentare.

@akonetopier možno ten teeneger, ktory nemá pekne oblečenie nebude mať depresie, ale bude na sebe makať, aby sa dobre učilo a raz malo dobrú prácu, aby si mohlo kúpiť po čom túži.
Autorka neviem či sa trafim, ale ty si známa tvojimi super dlhými príspevkami, až sa vždy stratím čo chces vlastne povedať.To, čo píšeš, že pekná žena skôr obkeca pokutu neviem ja poznám ženy, ktoré majú dar reči, sú vtipné, vedia si spraviť srandu samé zo seba nie sú to krásavice a tiež by ju obkecali prečo len atraktívne?