icon

Konflikt o urnu zosnulého

19. máj 2025

V januári zomrel mamin brat. Jeho manželka a nevlastná dcéra ném jeho úmrtie oznámila, takisto aj čas a miesto pohrebu, ale nevyžiadali si názor na miesto pohrebu, nič. Takisto, sa rozhodli, že je spopolnia, hoci my spopolnenie odmietame.
Vzťahy s nami viac rokov boli iba také, že sms k narodeninám, nič viac. Neoznámili nám ani to, že bol chorý, nič.
Pohreb riešila jeho nevlastná dcéra s manželom, vlastne ľudia, čo mu nie sú ani len rodina. Urnu odložila, hoci sme ju chceli vziať z pohrebníctva, nám ju nevydali. Urnu si vzala do zahraničia, kde ju plánuje aj uložiť. Ako vymôcť od nej urnu? Nie je mu ani rodina, nič.

Strana
z2
jana005
19. máj 2025

Manželka tvojho brata nepotrebuje od nikoho povolenie, kde a ako má pochovať svojho manžela.
A tak isto nepotrebuje vaše povolenie, či ho môžu spopolniť.
Veď to bola predsa jeho manželka a nie nejaká cudzia osoba.
A očividne aj nevlastná dcéra je oveľa viac ako vy.
Tak sa s tým zmier.
Určite mali pekný vzťah, keď si urnu berie so sebou do zahraničia.

tim23
19. máj 2025

Ale veď mal manželku, prečo by ste sa mali starať vy do toho či ho manželka dala spopolniť alebo nie? Však oni boli jeho rodina

mamamasama
19. máj 2025

Fakt neverím tomu, čo čítam. Keď si predstavím, že by môjmu mužovi po mojej smrti toto robil môj brat, alebo sestra. Ona bola jeho manželka. Vy nemáte dôvod riešiť miesto jeho posledného odpočinku. Moji súrodenci tiež nevedia, že chcem byť spopolnená, môj muž áno.

zuzanaete
19. máj 2025

Jedine manzelka ma pravo rozhodnut, co a ako. S najvacsou pravdepodobnostou to mali spolu prediskutovane, kedze bol chory.

abbey1
19. máj 2025

Mamin brat mal manželku. Nechajte rozhodovanie na nej. Bola to jeho najbližšia rodina.
Chápem, že cítite bolesť a mama by chcela mať brata bližšie. Avšak on už mal rodinu, ktorú si vybral.
Akceptuje ich rozhodnutie. Skúste slušne komunikovať, aby ste vedeli, kde brat spočinie.

fkata
19. máj 2025

Nesúhlasím, že nevlastná dcéra je cudzia, možno pre vás, ale ak pochovala "otca", tak asi tou rodinou je.
Je to jej vec, ako rieši pohreb. Oznámili vám úmrtie, pohreb, nič viac nemusia a ani toto nemuseli. Ona hradila pohreb, jej vec. To by ma v živote nenapadlo, že vezmem urnu, ktorú uhradil niekto iný.
A, že bol chorý? Mohol on oznámiť, nepotreboval hovorcu, zrejme nechcel a mal právo sa rozhodnúť.

ivuska027
19. máj 2025

"Neoznámili nám, že bol chorý...." Teda ani samotný brať s vlastnou sestrou nekomunikoval a ani ona s ním. Neviem prečo sa teraz po smrti niečoho dozadujete(popola), keď za života Vám bol ukradnutý 🙄

rozculena
19. máj 2025

normálne sa mi mozog zastavil....čo si myslíš,že ty ako neter máš nejaké právo rozhodovať o tom,kde a ako bude spopolnený a pochovaný tvoj strýko? Ako si prišla na takú myšlienku?

mandinka
19. máj 2025

Ja len toľko, že - ste hlúpi, zákerní a zlí ľudia! Myslím si, že keby ľudia čo len tušili, čo o sebe prezradia občas, radšej by držali jazyk za zubami

danniiee8
19. máj 2025

Byť rodičom nie je iba o krvi - aj keď nebol jej biologický otec, mohli mať spolu lepší vzťah ako má ktokoľvek z nás so svojím otcom. A manželka je vzdy prvoradá a dcéra, aj keď nevlastná je vždy bližšia ako neter, sorry. A druhá vec - viete vy čo si on želal? Napríklad môj ujo dal už za života jasný príkaz deťom- spopolniť. Možno si to tak želal aj tvoj ujo. Po smrti je z človeka len mŕtve telo a ak si ho chceš uctiť, zapáliš mu sviečku pri hocijakom kríži, nemusí to byť jeho hrob a bude to lepšia úcta ako doťahovanie sa o jeho popol s niekym, kto mu bol zrejme bližší. Hádam si ten popol teraz nerozdelíte na polovicu.

vkatush
19. máj 2025

Už som čakala len zaklincovanie, že čakáte na dedičské a budete sa dožadovať, aby MANŽELKA!!! a nevlastná dcéra nič nemali.
Vy ste s ním neboli v kontakte (wooow, sms-ka ročne), nevedeli ste ani, že je chorý, každý ste si žili vlastné životy, aké právo pre pána chceš riešiť na jeho pozostatky a to, kde má byť? Čo keď on sám chcel byť spopolnený a uložený niekde v zahraničí?
Och, no hnus vaše správanie.

januska12323
19. máj 2025

Vy chcete rozhodovať o niekom s kým ste ani neboli v kontakte? Dobre čítam?

som_realistka
19. máj 2025

A dufam ze pan pred smrtou spisal zavet, aby poistil zenu pred takouto rodinou.

tykat
20. máj 2025

"...Vzťahy s nami viac rokov boli iba také, že sms k narodeninám, nič viac. ..."
Roky SMSky par krat do roka a vy chcete urnu? 👀
Za zivota ste za nim mali chodit a nie teraz chciet ruky spinat nad urnou.

rachel36a
20. máj 2025

Váš názor je uplne irelevantné, mal manželku, rozhoduje ona

aandrea9
20. máj 2025

Sms k narodeninám a nič viac. Ale o urnu záujem máš. Že ťa hanba nefacká.

ella1234
20. máj 2025

Ziadny blizky vztah a ty si myslis ze mate pravo sa starat do toho ako ma byt pochovany?? Keby nebol spopolneny tak sa teraz v hrobe obracia nad takymito uvahami.
A ze ako vymoct urnu???o ziveho nebol zaujem ale urnu chcete?? 🤦🏼‍♀️ keby nebol MK ja by som asi ani neverila ze fakt takyto ludia existuju..

ibrunova
20. máj 2025

Predpokladám, že na pohreb ste finančne neprispeli, či áno?

cacianka
20. máj 2025
@ibrunova

Predpokladám, že na pohreb ste finančne neprispeli, či áno?

@ibrunova aj keby prispeli, iba právoplatná manželka môže rozhodovať kedy, kde a ako naložia zo zosnulým.
Autorka - už to bola vaša vizitka, že ste neboli v rodinnom kontakte, ani on ani vaša mama si nevolali, nenavštevovali sa, nemali záujem o stav, život.
O úmrtí, o mieste a čase pohrebu vám vedieť dali, splnili si základnú morálnu povinnosť - čo by pri takých chladných vzťahoch ani nemuseli.
Nechápem prečo by mali s vami preberať priebeh a uloženie, áno mohli, ale keď viete aké ste mali vzťahy, tak hádam nebudú mať záujem počúvať vaše hysterické želania a dupkanie nožičkami.
Manželka rozhoduje, má na to zákonné právo a môže poveriť riešením koho chce.

bielasovicka
20. máj 2025

Toto snáď nemyslíš vážne 🤔

sense
20. máj 2025

Mal manželku takže ma na to viac právo ako vy... A že nevlastná dcéra nebola pokrvna rodina? Niekedy ti "cudzí" sú lepší ako ti vlastni

maryetta
20. máj 2025

Tak tak.... veru treba riesit vztahy zavcasu..... nepovedali vam... a vy ste ich ako casto kontaktovali? Ako sa maju? Ako casto ste sa stretavali...???
Niekedy sa aj vravi ze cudzi je blizsi nez rodina. Asi to tak bolo aj v tomto pripade.

bg92
20. máj 2025

prepac ale sa uvedom...brat mal SVOJU RODINU a ta ho moze pochovat kde chce a ako chce. ty si len sestra (nemozes sa porovnavat s jeho najblizsou rodinou), ktora s nim ocividne nemala ziadny vztah. preco to vobec riesis?? taka jesitnost az sa mi verit nechce ze toto neni fake. v zivote by som neriesila kde bude pochovany moj brat, ktory ma rodinu.

summer23456
20. máj 2025
@bg92

prepac ale sa uvedom...brat mal SVOJU RODINU a ta ho moze pochovat kde chce a ako chce. ty si len sestra (nemozes sa porovnavat s jeho najblizsou rodinou), ktora s nim ocividne nemala ziadny vztah. preco to vobec riesis?? taka jesitnost az sa mi verit nechce ze toto neni fake. v zivote by som neriesila kde bude pochovany moj brat, ktory ma rodinu.

@bg92 dokonca je to mamin brat, nie jej... Ešte lepšie...

bg92
20. máj 2025

@summer23456 jezismaria to som si prehliadla :D tak to musi byt vymyslena tema, taky postihnuty nikto nie je

cacianka
20. máj 2025

konflikt o urnu robíte iba vy, nikto iný. vy nemáte žiadne právo riešiť urnu maminho brata. Keď zomrieš ty, alebo tvoja mama, riešte si pohreb ako chcete, do rodiny maminho brata je vás trt makový.

summer23456
20. máj 2025
@bg92

@summer23456 jezismaria to som si prehliadla :D tak to musi byt vymyslena tema, taky postihnuty nikto nie je

@bg92 možno chcú urnu, aby si mohli narokovat na dedičstvo potom...keď už sa tak akoze starajú o urnu...to by bol argument...

summer23456
20. máj 2025

Tak vy ste neboli v kontakte, nestarali ste sa oňho,keď bol chorý, nevybavili a neplatili ste pohreb, ale chcete vymôcť urnu je ľudí, ktorí s ním toto všetko absolvovali, ale sú to v podstate cudzí ľudia preňho. No človek fakt žasne nad touto logikou... Či tu nejde nakoniec o majetok a nie o urnu...

viestta
20. máj 2025

ja si uz dlho sedim na prstoch aby som ta nenazvala tak ako mi prve napadlo. Manzelka je jeho rodina, v momente sobasa sa stala jeho najblizsim clovekom, najblizsim pribuznym, nielen emocialne ale aj podla zakona. Manzelka rozhoduje, vzdy a vo vsetkom, dokonca manzelka aj vsetko zdedi.
Vy ak si chcete uctit neboheho brata, nemusite chodit na jeho hrob, nemusite ani vediet kde spocinul jeho popol. Na to staci chvilka hoci aj v obyvacke aby ste mu venovali tichu spomienku. Vy ale potrebujete riesit zenu, ktoru si on vybral za zivotnu partnerku, ktora s nim bola do jeho poslednych chvil ale vy ste ju nikdy neakceptovali, neprijali a este aj po smrti jej najblizsieho cloveka jej budete robit peklo. Ste bezcitni a zakerni ludia (ale dalo by sa to napisat aj inac).

veronikaszabova
20. máj 2025
@summer23456

@bg92 možno chcú urnu, aby si mohli narokovat na dedičstvo potom...keď už sa tak akoze starajú o urnu...to by bol argument...

@summer23456 to, kde je urna, nema ABSOLUTNE ziadny vplyv na to, kto bude dedit

Strana
z2