Konflikt ohľadom stravovacích návykov s mojou švagrinou
Nahnevala ma lekárka a potom aj švagriná. Mam 12 ročného syna z predchádzajúceho vzťahu a dve deti s jej bratom teraz je mojim manželom. Ten môj 12 ročný syn je úplne normálny chalan. Nie je chudý a lekárke sa nepáči jeho váha vraj má nadvahu a má mať prísnu dietu no má 149 cm a 65 kg Ja viem najlepšie či má mať dietu alebo nie. Veď s toho vyrastie nie ? Na veľkú noc sme boli u švagrinej a mali tam misu s čokoládovými zajacmi,vajcami atď a jej vadilo že si môj syn vzal najväčšieho zajaca a celého ho zjedol a ospravedlňovala to tým vraj sa to pred obedom nehodí a že by nemal také jesť a vadilo jej že to vraj doslova zožral. Ešte aj to pozerala na môjho syna že jedol zákusky úplne záhledy hádzala aj na neho aj na mňa a ešte sa ma vypytovala či riešime jeho jedalniček a prečo mu dovolim jesť toľko sladkostí pritom aj obed normálne celý zjedol ale švagriná mi nemá čo kecať do toho čo zje môj syn. Potom švagriná povedala že sa nemieni miešať do toho . Bola som na ňu kvôli tomu nepríjemná a nakoniec sme sa pohádali.
Čo by ste jej povedali vy
mozno sa zamysliet, ci dieta potrebuje velkeho cokoladoveho zajaca aj zakusky, poznam mamicku, kde deti su extremne obezne a fotky vkuse s kolacmi, chrumkami, sladkostami, ona vyzera podobne, cize ziadna genetika, ale extremne prejedanie, teraz mu to mozno nevadi, ale casom bude nestastny ako vyzera, nehnevala by som sa na pediatricku, ani svagrinj, ale zmenila stravovacie navyky
Pochybujem že je toto reálna téma. Žiadne matka nemôže byť taká hlúpa. Ak by predsa len bola, tak milá autorka, pozri si extrémne premeny a uvidíš ako tvoj syn bude v 30 vyzerať a že ho bude zabíjať vlastny tuk. Takže jedine tupelo si tu ty. Nie dr, ani švagriná.
Ale tak zase chápem aj autorku, na jednej strane švagriná kritizuje 12ročné dieťa koli váhe, A na druhej strane pred neho postaví tácku so zákuskami - ostatné deti môžu on nie. Tak sa to malo nejako poriešiť. 12 ročné dieťa nie je ešte v stave si toto regulovať…
Co su "zahledy"? Nejaky novotvar? On je tucny a pazravy a ty si hlupa, ked to nechces vidiet... vybavene, podciarknute.. ocividne svagrina nepocitala s tym, ze mas nenazrate decko a dala pohostenie na stol... bolo na tebe, aby si ho usmernila...
Zase tá istá autorka/troll😃😃 aspoň zmeň štylistiku keď píšeš 100 tém
Autorka, to že ste boli na návšteve, boli sviatky nik neberie do úvahy. Každá si sem prišla kopnúť a poučovat ťa. Švagriná nachystala, zákusky boli na stole, zajace v miske chlebičky.. Švagriná mala príležitosť pustiť ventil a ,,odbavit,, sa na tebe a tvojim synovi. Žiadna z týchto dám si nedala na sviatky čokoládu, zákusok, alebo chlebíček pred obedom, ani poobede... A ak si dali iba preto, že sú štíhle a môžu si to dovoliť. Svojim deťom s nadvahou nedali jesť cez sviatky nič sladké.. ani chlebíčky.. lliba deti s ideálnou hmotnosťou mali nárok. Všetky sa zdravo stravujú, deťom nedovolia sladkosť a rátajú im celodenný príjem...
Tak zase nezatváraj oči pred realitou...jedna vec je, že švagriná by sa nemala starať do toho koľko váži tvoje dieťa a druhá že chlapec má naozaj dosť kíl....a ano ty ako matka by si mala ustriehnuť aby syn nejedol toľko sladkostí, lebo priberá práve z nich....reálne ten čokoládový zajac mohol mať toľko kalórií ako ten obed čo zjedol potom.....na druhej strane je otázne či švagrinej vadilo práve to že toho zajaca zjedol lebo má veľa kíl alebo preto že je to práve tvoj syn a nie syn jej brata a zjedol práve toho najčšieho zajaca....ale to už je nepodstatné....s váhou má švagriná pravdu a ak ti to povedala v dobrom, tak by si sa mala nad tým zamyslieť, lebo má pravdu.....tvoj syn má na svoj vek viac kg ako by mal mať a preto by sa nemal "prežierať" a obmedziť sladké....
Autorka, ak je tvoj syn stále hladný, je to zrejme preto, že sa kŕmi síce vysokokalorickým ale výživovo málo hodnotným jedlom. Mal by jesť najmä proteíny a veľa vlákniny, cukry len veľmi obmedzene a sladkosti len veľmi výnimočne.
Autorka, to že ste boli na návšteve, boli sviatky nik neberie do úvahy. Každá si sem prišla kopnúť a poučovat ťa. Švagriná nachystala, zákusky boli na stole, zajace v miske chlebičky.. Švagriná mala príležitosť pustiť ventil a ,,odbavit,, sa na tebe a tvojim synovi. Žiadna z týchto dám si nedala na sviatky čokoládu, zákusok, alebo chlebíček pred obedom, ani poobede... A ak si dali iba preto, že sú štíhle a môžu si to dovoliť. Svojim deťom s nadvahou nedali jesť cez sviatky nič sladké.. ani chlebíčky.. lliba deti s ideálnou hmotnosťou mali nárok. Všetky sa zdravo stravujú, deťom nedovolia sladkosť a rátajú im celodenný príjem...
@laila22 ostatné deti nemajú nárok lebo nemajú tabulkovo kg
Ja som z generacie, kedy sme pred obedom sladkosti nejedli, ziadne, vlastne sme mali mozno niekedy desiatu chleba alebo ovocie ked bolo. Nemali sme volne pristup k pochutkam, ako je to teraz. Cokolada, keksy, to bolo raz za cas, nie denna strava niekolko kusov.
V dnesnej dobe, ked je kult tela taky silny (a casto je nadvaha, aj mierna proste dovod sikany a ponizovania), tak by som na tvojom mieste skusila na celu situaciu pozriet triezvo. A hlavne obmedzit prisun potravin ako je cokolada, keksy, proste nastavit zdravsie stravovanie.
Nie, tvoj syn z toho nevyrastie, ako sa kedysi oplacanym detom hovorilo, ze pockaj, vyrasties.
Zacni to riesit co najskor, kym nebude z toho nestastna cela rodina, nielen syn. Lebo vieme, ake su deti a za co sa budu posmievat. Kolegyna ma dceru, ktora je proste obezna, lebo jej nevie povedat nie, nech papa, ked jej chuti. Ma 10 rokov, ide do puberty a potom z nej moze vyrast clovek s PPP. Lebo na kazdom kroku jej budu predhadzovat, ze je tucna, najtucnejsia, ze ine dievcata su o polku chudsie.
Neverím, že toto nie je fake téma. Dr. čosi trepala?
@laila22 ty si teda ponúkla ďaľší extrém....samozrejme že všetky deti jedli cez sviatky sladké, ale otázka je koľko im rodič dovolí.....lebo povedzme si pravdu je rozdiel zjesť pár bombónov a rozdiel zjesť celú bonbonieru na posedenie.....
áno syn je tučný, začni s tým niečo robiť. Ja mám 170cm a 65 kíl, a je to normálna váha. Na 149cm je 65 kíl príliš veľa. Napíš čo syn zje v normálne dni a budeme ti vedieť poradiť, čo zaradiť do jedálnička.
Dieťaťu sa dá normálne povedať aj na návšteve. Janko nejedz teraz čokoládu ide byť obed, odložím ti ju.
Janko už si mal 3 zákusky, nie je zdravé jesť toľko sladkého, ak si hladný daj si teraz niečo iné.
Zjavne sa takto stravuje pravidelne keď má v 12 rokoch pri výške 149 cm, 65 kíl.
Keď už si vymýšľaš aspoň to píš uveritelne. Dané dieťa je proste tučné a je veľa, či sa to matke páči alebo nie.
@laila22 moje dieťa keď príde na návštevu (a ani doma) nezozerie všetko čo vidí. Mňa by už hanba fackovala len za to, že si vytiahol toho najväčšieho zajaca. Je rozdiel sa ponúknuť a rozdiel sa prezierat.
Tvoj syn má tak minimálne 20kg nadváhu. Zarábaš mu na krásne choroby.
Ty budeš tiež obézna, že?
nemám rada tabuľky, ale ak tam píšu, že priemerný 12 ročný chlapec má 149cm a 40 kíl, tak niekde si spravila veľkú chybu. 65 kíl má mať v 17 rokoch :(
Je pravda že chlapec z toho môže vyrásť tým, že sa v určitom veku jednoducho vyšvihne...otázne ale je či sa dieťa aj hýbe, lebo ak nie tak sa obávam že jednoducho skončí s nadváhou aj neskôr....teraz momentálne má nadváhu a teda je viac ako by mal alebo má málo pohybu a na tom treba stavať.....platí to čo pri dospelom....môže aj sladké ale upraviť trochu stravu, obmedziť sladkosti, vylúčiť sladené vody a viac sa hýbať....
Očakáva sa, že ty budeš mať rozum, nie tvoje 12rocne dieťa. A asi sa ,,nevypapal,, za jeden deň u švagrinej ,,keď bolo nachystané,,. Dlhodobo kašleš na jeho stravu. A tváriš sa, že švagriná a doktorka je ta sviňa. A potom chudak chlapec bude len trpieť lebo bude len viac a viac priberať. V dospelosti bude už nemožné riešiť tento problém, lebo on nič iné poznať nebude a bude sa mu zdať , že veď toto je normalne. A vyhovárať sa, že on je stále hladný je smiešne. Si stym v pohode, že bude mať vážne zdravotne problémy ? Nie nevyrastie z toho…. Treba s tým niečo začať robiť..uvedomiť si že ma problém a riešiť to.Zachvíľku bude mať depresie, ked sa začne porovnávať s druhými. Je mi ľúto toho chlapca už teraz.
@laila22 moje dieťa keď príde na návštevu (a ani doma) nezozerie všetko čo vidí. Mňa by už hanba fackovala len za to, že si vytiahol toho najväčšieho zajaca. Je rozdiel sa ponúknuť a rozdiel sa prezierat.
@lucia147852 áno. Na toho najväčšieho zajaca si možno brusila zuby švagriná... 😋 a malý jej ho vyfúkol, tak bola nepríjemná.. Potom dourazala autorku aj chlapca...
Mohli, striedmo, ale nie vyžierať a obžierať. To ty nevieš regulovať stravovanie svojho dieťaťa a si hnusná keď ti švagriná poukáže na tvoje chyby. Ty si žer koľko chces, ale svojmu synovi nedávaj príklad , ako sa prepchavat. A nie, 12 r. decko nemá čo mať svoju hlavu a jesť čo mu tá hlava dovolí. Ty si matka, ty máš viesť svoje dieťa k správnemu stravovaniu.
Namiesto dovolenia zožrať veľkého čoko zajaca, mal dostať za tanier ovocia/ zeleniny
Ale je smutne,ze sa 12 rocny chlapec nevie spravat na navsteve. To uz aj ja dospela viem,ze pred obedom sa nejedia sladkosti. Tu nejde o to,ze nezje potom obed. Ale o to ako sladke vplyva na organizmus. A jest pazravo kolace a pohostenie,to sa ozaj nehodi. Jasne,ze kazdu mamu by nahnevala vycitka ma svoje dieta,to ti neberiem. Ale ozaj sa treba zamysliet a ucit dieta k zdravemu zivotnemu stylu. Ty si matka,ty musis vychovavat a nie aby tebe dieta skakalo po hlave.
Očakáva sa, že ty budeš mať rozum, nie tvoje 12rocne dieťa. A asi sa ,,nevypapal,, za jeden deň u švagrinej ,,keď bolo nachystané,,. Dlhodobo kašleš na jeho stravu. A tváriš sa, že švagriná a doktorka je ta sviňa. A potom chudak chlapec bude len trpieť lebo bude len viac a viac priberať. V dospelosti bude už nemožné riešiť tento problém, lebo on nič iné poznať nebude a bude sa mu zdať , že veď toto je normalne. A vyhovárať sa, že on je stále hladný je smiešne. Si stym v pohode, že bude mať vážne zdravotne problémy ? Nie nevyrastie z toho…. Treba s tým niečo začať robiť..uvedomiť si že ma problém a riešiť to.Zachvíľku bude mať depresie, ked sa začne porovnávať s druhými. Je mi ľúto toho chlapca už teraz.
@livsi od malička bol pevnejší. Je to taký typ človeka to má po otcovi
Je pravda že chlapec z toho môže vyrásť tým, že sa v určitom veku jednoducho vyšvihne...otázne ale je či sa dieťa aj hýbe, lebo ak nie tak sa obávam že jednoducho skončí s nadváhou aj neskôr....teraz momentálne má nadváhu a teda je viac ako by mal alebo má málo pohybu a na tom treba stavať.....platí to čo pri dospelom....môže aj sladké ale upraviť trochu stravu, obmedziť sladkosti, vylúčiť sladené vody a viac sa hýbať....
@mogaa ano vravim vyrastie s toho bude vyšší
Mohli, striedmo, ale nie vyžierať a obžierať. To ty nevieš regulovať stravovanie svojho dieťaťa a si hnusná keď ti švagriná poukáže na tvoje chyby. Ty si žer koľko chces, ale svojmu synovi nedávaj príklad , ako sa prepchavat. A nie, 12 r. decko nemá čo mať svoju hlavu a jesť čo mu tá hlava dovolí. Ty si matka, ty máš viesť svoje dieťa k správnemu stravovaniu.
Namiesto dovolenia zožrať veľkého čoko zajaca, mal dostať za tanier ovocia/ zeleniny
@cacianka tak to by mi nejedol poznam ho
Bohuzial, toto urcite nie je vymyslena tema...mame podobne vyzrate dieta v rodine (pardon za expresivny vyraz, ale je to holy fakt) akurat jeho matka odisla od jeho otca a ked je u otca, ten sa snazi ho trosku viest k pohybu a obmedzuje mu poricie a ked pride k mame,tak ta len nadava,ze ho chudacika necha hladneho... aj som sa jej snazila dohovarat, iba co sme sa pohadali. Tak to neriesim, ju bude dieta v 20 neznasat, lebo bude chore a este aj skarede, nie mna...
Bez ohladu na to, ci je alebo neni tucny, podla mna vobec neni vhodne, aby niekto komentoval pred nim, co je, a ci je vela. Ano, matka vy to mala strazit, bolo by vhodne obmedzit sladke, ale urcite to neni svagrinina starosz

Autorka ponúknuť sa na návšteve a vyzierat to tam je rozdiel.
@doriiis sú to deti bohužial. Ale také záhledy nemusela mať švagriná na syna