icon

Konflikt s mamou

momo2022
15. aug 2022

Píšem tu ani neviem či pre riešenie tohto konfliktu alebo pre porozumenie alebo či ste boli v podobnej situácii. Začnem tým že pochádzam z katolíckej rodiny, skôr tvrdšieho presadzovania viery akoby sa niekomu páčilo. A v tom začína byť u mňa problém. Som už niekoľko rokov ateistka a som s týmto rozhodnutím veľmi spokojná a šťastná, lenže moja mama o tom nevedela, tušila to ale nikdy som to otvorene nepovedala. Jednak som sa bála jej reakcie a na druhej strane prečo si robiť zbytočné problémy. Taktiež dlhodobo žijem mimo SR, už 10 rokov pomaly. Minulý rok som sa vydala a podarilo sa nám po svadbe aj rýchlo otehotnieť. Snažili sme sa aj predtým len som potratila. Narodila sa nám zdravá dcérka. No všetko sa zbehlo nejako rýchlo a sme sa rozhodli s mužom, že naše dieťa nedáme pokrstiť, aj on je ateista, lebo sme názoru že nechceme dieťa indoktrinovať do nejakého náboženstva ale nech sa sama rozhodne keď bude dospelá. Tak som sa odhodľala to povedať mojej mame, že nie som veriaca a nebudeme krstiť dieťa. No a ako sa možno dalo očakávať neprijalo to nijak pozitívne, ani som nečakala, ale ako na to zareagovala a čo robí nie je v poriadku. Veľmi mi vynadala a ma prirovnala ani neviem komu, no hrozné ani počúvať sa to nedalo. To som musela odísť z domu, lebo by som sa úplne zložila. A ďalej nasledovali telefonáty a maily o tom aká som, aký je môj muž, vynadala mužovým rodičom a nakoniec mi povedala veľmi škaredé veci o našej dcére čo z nej vyrastie. Ja chápem, že je zronená a nešťastná a aj sa snažím ju pochopiť, ale zachádza za akúkoľvek hranicu. Veľmi sa povyšuje nado mňa, môjho manžela a jeho rodičov, kt. jej nič neurobili. Oplzlo mi nadáva (ja som jej nikdy takto neodpovedala) a mi vyhadzuje na oči všetko čo pre mňa v živote urobila, že ako som vyštudovala vysokú školu za jej peniaze, že inak by nebolo nič zo mňa. Inak som popri škole pracovala a keď som po škole odišla do zahraničia, posielala som peniaze na všetko čo bolo treba, na opravy v dome, na kúpu auta a taktiež som zaplatila bratovi celú vysokú školu, keďže bola súkromná. Neviem sa s ňou normálne porozprávať, všetky moje odôvodnenia sú pre ňu nič. Len kričí, že som jej zničila život svojím rozhodnutím a že už nikdy nebude šťastná. Navrhla som spoločnú poradňu/psychologičku to odmietla. Máte podobnú skúsenosť?
Veľmi mi to ubližuje čo robí a už som veľa krát plakala, ale neviem ako ďalej, lebo takto sa ďalej žiť nedá. Keď nás neakceptuje, okey fajn, ale zakaždým si kopnúť do mňa a narábať so mňou ako s handrou to taktiež už nejde. Už nevládzem takto ďalej.
Inak sa moja mama stihla za celé roky pohádať s každým v rodine, lebo jej vždy niekto nejako ublížil, takže jej rodina pozostáva len zo mňa a brata.

PS: niekedy mi to všetko príde, že to nie je o viere ale o kontrole, kt. nado mňou stratila a chcela by ju za každú cenu mať. A taktiež otec už nežije, takže ten nemôže nič povedať a môj brat taktiež nič nepovie, lebo nechce zostať na čiernej listine, aby sa aj s ním hádala, keďže u nej stále býva.

matullienka
15. aug 2022

Robiť toto moja mama tak jej napíšem, nech sa láskavo ukludni je to váš život, vaše dieťa a vaše rozhodnutia, lebo ak v tom bude pokračovať môže sa veľmi rýchlo stať, ze ju vystrihnete z vášho života. Takéto správanie by som netolerovala veru u nikoho

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
letfenixa
15. aug 2022

Mňa rodičia pokrstiť nedali a babka ma dala tajne, keď ma raz strážila. Rovnako moji rodičia sú sobaseni len na úrade a babka im niekoľkokrát dohodla svadbu v kostole, na co oni ale nepristupili. Rodicia ma vo viere nevychovavali, babka akurát ma brala na omše, nikdy mi nič nevysvetlila, vybavila mi nauku o náboženstve poza chrbát mojich rodičov. Ja som cestu k cirkvi nenašla. Nemajú sa čo starí rodičia do toho starať. Ako tot, diskusia, že pokiaľ dieťa nenaucia madarsky, babka vnuca nechce vidieť . To čo sú za podmienky?!

zuzliq
15. aug 2022

@zoro9836 aj v Biblii je napísané - jedni majú znamenie na spásu, iní na zatratenie.
Ja sa za svoje deti modlím, modlím sa za dar viery pre ne, za ochranu, za to aby kráčali po Božích cestách. To je všetko, čo pre svoje pubertálne deti môžem robiť. Nútiť ich nemôžem, kázať im nemôžem. Rozprávať sa s nimi môžem, ak majú záujem ( v 16-tich...).
Ak sa rozhodnú vzdať sa viery, nemôžem ich ani ich deti nútiť. Môžem a budem sa za nich modliť. Ale žiadať ich o svätokrádežné výsluhovanie sviatosti krstu....tak na to teda odvahu nemám.

viestta
15. aug 2022

@zoro9836 ale to je len vás kresťanský pohľad. Vaše hodnoty. My, neveriaci mame iné hodnoty. Nebolo by od veci ak by aj veriaci akceptovali naše hodnoty, tak ako my akceptujeme ich? Aby mali k tým hodnotám úctu.
Skúsim aj keď veľkú nádej, že pochopíš nemám, vysvelit na názorných príkladoch. Áno, niekedy navštívim aj ja kostol. Pre mňa je to iba a len kus histórie a umenia, ale viem, že pre veriacich je to svatostanok. Tak z úcty k ich hodnotám, čo kostol pre nich predstavuje sa tam správam primerane, oblečiem sa primerane. Rovnako ako keď idem do synagody,
alebo mešity.
Tak isto sa stáva, že sa zúčastňujem cirkevných obradov. Nie, nemodlim.sa s nimi, aj keď odriekat motlitby by som vedela, ani sa neprezahnavam, pretože, podľa mňa, by to bolo popretie mojich hodnôt. Postavím sa bokom a s úctou k ich hodnotám neruším.

kamatopo
15. aug 2022

Ťažká situácia ,ťažké rozhodnutie a ešte ťažia strata. Odpoveď si sama čo všetko stratis a či to za to stojí. Z mamy hovorí sklamanie. Nemala by hovoriť čo hovorí no inak ti nevie povedať to čo to pre ňu znamená tvoje rozhodnutie... To sú starší ľudia.mas to veľmi zložité.

vorkola
15. aug 2022

@momo2022 Ja sa ta teda takto opytam...citujem tvoju vetu.....Som niekolko rokov ateistka.,to znamena ,ze pred tymi niekolkymi rokmi si vieru mala ?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
filipka250
15. aug 2022

@viestta presne!!!

viestta
15. aug 2022

@zoro9836 🤔 takže ty sa staráš o môj život po živote. Je to síce od teba smachetne, ale ja som si už vybrala.

vorkola
15. aug 2022

@zoro9836 Velmi mudra odpoved.Tusim nas skutocnych veriacich by nas v lyzicke utopili

majah212
15. aug 2022

@zoro9836 vidis a potom su tu ludia, ktori naucia dieta ako pouzivat zapalky aby boli deti v bezpeci a tuto novodadobudnutu schopnost vedeli zuzitkovat aj v zivote ;) ty ako autorita zoberies dietatu zapalky - nie nemozes a bodka, lebo som to povedal. Druhy clovek ho nauci, rozvinie jeho osobnost a ukaze mu ze dieta ma schopnost naucit sa pracovat so zapalkami a o tom je myslim aj "viera" bez zbytocnych nabozenskych okolnosti, strasenia ludia a ucenia ich na to, ze co povie autorita to je svate a ludia nemusia rozmyslat, len posluchahu a spoliehaju sa na niekoho kto im povie co maju robit, kedy, ako a pod. Dat dieta krstit len preto ze sa to ma je tak krasne farizejske a neuctive voci danej cirkvi

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
filipka250
15. aug 2022

@vorkola v ziadnom pripade. Vazim si a respektujem skutocnych veriacich, aj ked som ateistka. Ocakavam to iste aj od druhej strany.
A nie taketo nasilne presadzovanie svojho. To je krestanske??

viestta
15. aug 2022

@vorkola nie, nikto vás topiť nejde. Aspoň teda ja nie. Vy si žite ako najlepsie viete, ale tých ostatných tiež nechajte žiť tak ako sa oni rozhodli. Aspoň kým vám ich spôsob života nijak neublizuje, nemal by vám ani prekážať. Môžte nám k ceste postaviť smerovu tabulu, ale nechajte nás ísť svojou cestou aj keď bude iná ako ta vaša.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
majah212
15. aug 2022

@zoro9836 ok dieta zapalky odlozi -ale netusi preco, len ich ma odlozit - ako sa z toho ponauci? ake dobro si pre dieta spravil?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
15. aug 2022

@zoro9836 áno, moje subjektívne presvedčenie je na základe toho co poznám, čo mám zažite, v co dúfam a verím.. Ale si si istý, že je zle? Mne je tvoje subjektívne presvedčenie, aspoň čo sa viery úplne ukradnuté, ži ako chceš a vieš. Nechaj aj mňa (a ostatných) žiť ako chcú a vedia. Postav svoju smerovu tabulu k ceste, zvyšok nechaj na ich slobodné rozhodnutie, tak ako Písmo píše.

marianeta
15. aug 2022

@zoro9836 a aké prosím ťa? Aby som to uviedla na správnu mieru.. Povedzme ,že naozaj Boh je.. Ja však neuznávam cirkev..Pre mňa je to banda zdieracov.. Peňazí a majetkov majú ,že by mohli rozdávať, a ja chudák keď mi mama umrela ,ešte som mala platiť nejakým farnickam a farárovi za to ,že odslúžil v jej mene omšu a pár slovami ju vyprevadi na večný odpočinok? Ak berú tú lásku v Boha tak vážne ,mali by to teda robiť pre svojich veriacich nezištne.. Ja rovnako rešpektujem veriacich ,neopovazila by som sa vnucovať im svoj názor, nesudim ich za to že v niečo veria, že chodia do kostola, rovnako by som sa neopovazila len z vlastného presvedčenia nedopriať mame cirkevný pohreb, keď viem, že si to tak želala.. Ale keď vidím práve takéto správanie od veriaceho tak ma ide rozdrapit od hnevu.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
majah212
15. aug 2022

@zoro9836 akym utrpenim? nebude jednoduchsie oboznamit dieta s tym co su zapalky, ako sa pouzivaju, na co sluzia, ako mu len strucne povedat odloz to? (nevznika z toho to ze zakazane ovocie najviac chuti?) nie vychova nie je o tom- vychova je o tom, aby sa z dietata stalo sebavedoma, samostatne mysliaca bytost, ktora dokaze fungovat v spolocnosti, prinasat pre seba i spolocnost prospech, rozvijalo pozitivne hodnoty (i tie hodnoty su otazne) a to sa docieli bezpodmienecnou laskou, respektom, podporou osobnosti dietata. to ze dietatu povies aby odlozilo nieco (bez toho, ze by sa dozvedelo preco)- vytvara zavislost dietata na autorite, ktora mu vzdy povie co ma robit, bez toho nikdy nic nespravi, len bude cakat a slepo posluchat... dieta sa nebude pytat, nebude objavovat, pretoze vzdy mu niekto povie co ma robit, prip. zakaze a ked sa ocitne v nejakych narocnych situaciach tak sa nebude vediet samo rozhodnut ( a tu nastupuju napr. vplyvy rovesnikov, rozlicnych skupin a pod.)
- pisal si o zapalkach, nepisal si o autonehode - ja som reagovala na situaciu o zapalkach,,, v situaciach kedy ide o zivot nie je cas na reci...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
majah212
15. aug 2022

@zoro9836 tak si pouzil zle prirovnanie.. v mojej odpovedi je vsak ukazka toho, ako je mozne uz male deti manipulovat aby slepo posluchali co im hovori a kaze autorita. pekny vecer

ckocka
15. aug 2022

@zoro9836 Prikladáš rovnaké právo starať sa o blaho blížneho podla svojho najlepšieho presvedčenia aj jehovistom, muslimom, vegánom alebo nihilistom? Nakolko si ochotný ich úprimne mienené starostlivé rady akceptovať?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
vorkola
15. aug 2022

@viestta A ake mas tie svoje prednostne hodnoty, ked sa ani v kostole neprezehnas?Ale to sa naozaj len pytam.,zo zvedavosti,Lebo ja viem ze aj ja mam svoje hodnoty ,ale sa prezehnam aj pomodlim,lebo inak, by som sa tam citila ako na nejakej vernisazi povedzme obrazov alebo pocas omse ,modlitbiet ako ze ja to nepotrebujem, ja mam svoje prednostne hodnoty, ? Ja si poviem ,kto som ja ,ved ja som len ubohy clovek,ale na domnou v tomto bohostanku je niekto,vyssi, najvyssi, menom Jezis Kristus,.Teda Bohoclovek.Ale my vam vobec nevnucujeme nic zle, toboz vieru v Boha.Ved viera Boha je dar,A ten som dostala ako vzor praktizujucich krestanov od malicka,.najprv od rodicov. V nasej rodine sme neboli nejak strasne nabozni,ale mali sme vzory ,a to tie prave krestanke ,Kde u mnohych ateistov som nenasla.Ale nehazem vsetkych ateistov do jedneho mecha.,ale ked pride nalamanie chleba, vtedy sa obycajne da rozoznat ,kto aky je.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
15. aug 2022

@zoro9836
Cesta do pekla je vydlazdena dobrými úmyslami. Nič lepšie ako názorný príklad by som nenašla, ako tento cirkus okolo krstu vnúčata.