icon

Konflikt s mamou

momo2022
15. aug 2022

Píšem tu ani neviem či pre riešenie tohto konfliktu alebo pre porozumenie alebo či ste boli v podobnej situácii. Začnem tým že pochádzam z katolíckej rodiny, skôr tvrdšieho presadzovania viery akoby sa niekomu páčilo. A v tom začína byť u mňa problém. Som už niekoľko rokov ateistka a som s týmto rozhodnutím veľmi spokojná a šťastná, lenže moja mama o tom nevedela, tušila to ale nikdy som to otvorene nepovedala. Jednak som sa bála jej reakcie a na druhej strane prečo si robiť zbytočné problémy. Taktiež dlhodobo žijem mimo SR, už 10 rokov pomaly. Minulý rok som sa vydala a podarilo sa nám po svadbe aj rýchlo otehotnieť. Snažili sme sa aj predtým len som potratila. Narodila sa nám zdravá dcérka. No všetko sa zbehlo nejako rýchlo a sme sa rozhodli s mužom, že naše dieťa nedáme pokrstiť, aj on je ateista, lebo sme názoru že nechceme dieťa indoktrinovať do nejakého náboženstva ale nech sa sama rozhodne keď bude dospelá. Tak som sa odhodľala to povedať mojej mame, že nie som veriaca a nebudeme krstiť dieťa. No a ako sa možno dalo očakávať neprijalo to nijak pozitívne, ani som nečakala, ale ako na to zareagovala a čo robí nie je v poriadku. Veľmi mi vynadala a ma prirovnala ani neviem komu, no hrozné ani počúvať sa to nedalo. To som musela odísť z domu, lebo by som sa úplne zložila. A ďalej nasledovali telefonáty a maily o tom aká som, aký je môj muž, vynadala mužovým rodičom a nakoniec mi povedala veľmi škaredé veci o našej dcére čo z nej vyrastie. Ja chápem, že je zronená a nešťastná a aj sa snažím ju pochopiť, ale zachádza za akúkoľvek hranicu. Veľmi sa povyšuje nado mňa, môjho manžela a jeho rodičov, kt. jej nič neurobili. Oplzlo mi nadáva (ja som jej nikdy takto neodpovedala) a mi vyhadzuje na oči všetko čo pre mňa v živote urobila, že ako som vyštudovala vysokú školu za jej peniaze, že inak by nebolo nič zo mňa. Inak som popri škole pracovala a keď som po škole odišla do zahraničia, posielala som peniaze na všetko čo bolo treba, na opravy v dome, na kúpu auta a taktiež som zaplatila bratovi celú vysokú školu, keďže bola súkromná. Neviem sa s ňou normálne porozprávať, všetky moje odôvodnenia sú pre ňu nič. Len kričí, že som jej zničila život svojím rozhodnutím a že už nikdy nebude šťastná. Navrhla som spoločnú poradňu/psychologičku to odmietla. Máte podobnú skúsenosť?
Veľmi mi to ubližuje čo robí a už som veľa krát plakala, ale neviem ako ďalej, lebo takto sa ďalej žiť nedá. Keď nás neakceptuje, okey fajn, ale zakaždým si kopnúť do mňa a narábať so mňou ako s handrou to taktiež už nejde. Už nevládzem takto ďalej.
Inak sa moja mama stihla za celé roky pohádať s každým v rodine, lebo jej vždy niekto nejako ublížil, takže jej rodina pozostáva len zo mňa a brata.

PS: niekedy mi to všetko príde, že to nie je o viere ale o kontrole, kt. nado mňou stratila a chcela by ju za každú cenu mať. A taktiež otec už nežije, takže ten nemôže nič povedať a môj brat taktiež nič nepovie, lebo nechce zostať na čiernej listine, aby sa aj s ním hádala, keďže u nej stále býva.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. aug 2022

@zoro9836 moje ego bude musieť ešte dlho rast aby dosiahlo aspoň stotinovu veľkosť tvojho🤩

majla87
17. aug 2022

@zoro9836 vyzera to tak, ze si nazornym prikladom krestana, preco niektori ateisti vyslovene neznasaju krestanstvo a pokladaju ho za sektu. Blahozelam 😀

Ale jednym dychom dodam, ze nastastie poznam aj normalnych a dobrych veriacich.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. aug 2022

@zoro9836 no vidíš, a ja sa nazdávam, že tvoje pohnútky sú v podstate bohumile, možno to aj dobre myslíš, len zlý spôsob si si zvolil ako evanielizovat pospolity ľud. Pretože navádzanie na klamstvo a popieranie svojich hodnot, len aby dobre bolo, to ovečky do vášho kosiara nenazenie. Pochybujem, že niekoho tieto tvoje vyjadrenia obrátili k Bohu.
Kto ma trochu súdnosť, vidí jasne co tu predvádzas.

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. aug 2022

@zoro9836 po tejto debate budeš na výsledok naozaj pyšný

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. aug 2022

@zoro9836 a ty? Ta odpoveď babenke co pochválila môj prehľad bolo co?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
taga
17. aug 2022

Inak, asi 2 min googlenia ma hodili na stranku nemenovanej farnosti, kde sa pise:
Krst je dovoleny:
1. ak s nim suhlasi aspon jeden z rodicov
2. Existuje opodstatnena nadej na nabozensku vychovu dietata - najlepsie, ak ho vedu rodicia, ale pokial rodicia tuto podmienku nesplnaju, ma ich nahradit niekto blizky, rodina,priatel... tu by babka bola isto ochotna...

Aj bez toho, taktiez nevnimam, ze ked neveriaci daju pokrstit svoje dieta, pachaju tym hriech alebo klamu... samozrejme, nebavime sa o situacii, ze to robia z donutenia kymkolvek

viestta
17. aug 2022

@zoro9836 iste, nikdy som nepopierala, že využívam googel. Ale bez základných vedomosti a všeobecného prehľadu by mi googel nepomohol. A ty ani netušíš, čo viem a co si len overujem u googla.
Prečo robím predavačku? Lebo mi to tak vyhovuje. A práca predavačky je pre spoločnosť dostatočne dolezita.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
taga
17. aug 2022

@zoro9836 tak ale teraz si klesol na uplne dno! Akekolvek narazky na pracu su uplne nemiestne, ked uz, prezrad nam tvoje pracovne miesto! A potom si otvor stranku mensy, kde sa pise (alebo kedysi pisavalo) ze geniovia su vo vsetkych vrstvach spolocnosti, kludne aj medzi upratovackami!
Davaj si pozor na svoju pychu, uz si tu poburil dnes velmi vela ludi!

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
taga
17. aug 2022

@zoro9836 mas nejakymi faktami podlozene, ze to tak nemoze byt???

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
viestta
17. aug 2022

@taga takže cirkev môže dieťa pokrstiť aj bez súhlasu rodiča? Tak ta inštitúcia je na tom ešte horšie ako som si predstavovala. Lekár, škola, športový klub, ktokoľvek požaduje k akémukoľvek úkonu súhlas zákonného zástupcu, ale cirkev žiaden súhlas nepotrebuje, môže tak spraviť aj proti vôli rodičov.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. aug 2022

@zoro9836 prosím Ta, prestaň sa už strapnovat. Už prerazas aj vlastné dno.

taga
17. aug 2022

@viestta nie, to nehovorim. Pise sa, ze je dovolene pokrstit ak aspon jeden z rodicov suhlasi... tym sa nechce povedat, ze sa to robi nasilu proti voli ineho rodica... skor tomu rozumiem rak, ze ked je to napr jednemu totalne fuk a druhy by chcel, tak sa netrva na tom, ze musia dat suhlas obaja

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. aug 2022

@zoro9836 🙄

taga
17. aug 2022

@viestta ved pisem, ze s nim suhlasi aspon jeden z rodicov

viestta
17. aug 2022

@taga a ak ten druhy nesúhlasí? Ale to už teoretizujeme. Iste je, že na zásadných otázkach sa majú rodičia dohodnúť.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
taga
17. aug 2022

@viestta ano, s tym suhlasim... najma v takychto zasadnych otazkach