Konflikt v rodine. Ako by ste reagovali vy?
Ahojte baby. Mám taký problém s rodičmi - vysvetlím na profilovej situacii z dneška: nebyvam s nimi, volali sme si cez videohovor s maminou, ukazovala som jej oblečenie nové čo som si nakúpila - medzi tým aj Balmain sakové šaty. Otec prišiel do hovoru, a “zo srandy” poznamenal: “sak v tom budes mat hole cecky”... podotýkam vôbec tento kúsok nemá hlboký výstrih, a aj keby, som dospela a mám pravo nosit čo chcem. Padlo mi to veľmi zle, možno som citlivka, labilná,.... ale rozplakala som sa a vybuchla, že nech si tie primitivne reči necha. Jednoducho ma to ranilo, urazilo, podľa mna to nie je kóšer reakcia od rodiča. A mama mi povedala, že nerozumiem srande, že som labilná a nenormalna, že cirkusujem,... zhodila všetku vinu na mna, pritom som nič zlého neurobila, komunikovala som pekne, slušne, kým otec neprišiel s tou blbou poznámkou. A takto je to vždy. Oni ma vyprokovuju, dobre vedia čo neznášam, a potom keď vybuchnem, som ja ta najvacsia krava. Nemam chut ich už ani vídať. Toto bol len príklad, tých situacii je oveľa viac... Ako by ste reagovali vy? Prosím vás, rešpektujem každý názor, ale pamätajte, vswtko sa da povedať pekne. Ďakujem 🙂
A ja netuším, čo je Balmain, ani ako to vyzerá. Ale otec má zrejme taky slovník odjakživa, tak by som sa asi kvôli tomu takto neopúšťala.
Nemyslim si, ze rozhovor s rodicmi posunie situaciu inam.
Ved mama jej povedala, co cirkusuje. Myslim, ze v rozhovore jej to len zopakuje, ze je labilna, ze robi cirkus...Vo vnimani rodicov to tak je, v autorkinom vnimani nie.
Rodicia sa nebudu spravat podla toho, ako si to zelas ty. Musis sa zariadit. Teda bud sa obrnit, co ti asi cudzie, alebo sa im postavit na odpor, jasne a zretelne im povedat, ze sa nespravaju ok ze je to vulgarne a ponizujuce, ziadne zranuje ma to, citim sa blbo...(Mimochodom, vedome by ste ponizovali svoje dieta, resp. si z neho robili srandu, alebo by ste sa aspon nezastali svojho aj ked dospeleho dietata?) Alebo posledna moznost je sa na to vysr...Doslova. Nic s nimi nezdielat, aj tak sa nedockas uznania, pochvaly a uvidis sama ako sa tvoja situacia vyvinie.
....no tak tiez mi to nedalo a vygooglila som si odevy tej znacky.....niektore su pekne,ale tie ceny su ozaj vysoke aj keby boli o desatinnu ciarku mensie.....hmmmmm.....ale k otcovi.....nuz tak do buducna by som sa rodicom urcite nechvalila kupenymi vecami aby mi nepokazili radost z toho co si mozem dovolit a po com som tuzila.....uzivaj si zivot ako to vyhovuje tebe a nedavaj dovod rodicom na taketo poznamky.
Myslim ze dnes bude mat stránka balmain vela pozretí ☺️
V príspevku i 15:27 píšeš, že reaguješ vždy slušne, primerane a tak, aby si nikoho neurazila. Ale podľa úvodného príspevku si sa rozplakala a vzápätí navrieskala na otca, nech si nechá svoje primitívne reči. Takže, môj názor je ten, že si nielen reagovala neprimerane, ale ešte máš o tom aj skreslenú predstavu, že Tebe bolo ublížené a Ty si tá dobrá, ktorá reaguje len slušne.
Ktovie, ako by vyzeral pohľad na vec zo strany Tvojho otca: "Dcéra mi práve strašne vynadala a pritom ja som jej nič zlé nepovedal. Ukazovala nám cez Skype nejaké otrasné šaty, výstrih až po pupok, utratila za je celý majetok. Predstavil som si, ako ju v nich budú očumovať chlapi. Ju, moje malé dievčatko! Nepáčilo sa mi to, som jej otec, chcem ju chrániť. Tak som jej povedal, že sa mi tie šaty zdajú príliš odhaľujúce. No a ona sa na mňa rozkričala, vynadala mi do primitívov. Ale ja som to vôbec nemyslel zle..." Hm?
Ono pokial dopredu ocakavas od rodicov len pozitivnu reakciu ale poznas ich, ze to casto tak nie je a vadi ti to, tak im radsej neukazuj ziadne svoje nove veci a ani nic, co by viedlo k skritizovaniu. Naco.... predsa len rodic a dieta je vzdy ina generacia kde sa nazory casto rozchadzaju vo vela veciach, toboz v mode...
Osobne nechapem kde je problém. Nemyslim zeby ta otec urazil. Moj mal bežne srandovné poznámky. Napríklad keď som si krátko po zime dala sukňu a mala hole nohy, rak ocino poznamenal: "daj si radšej nohavice, lebo máš nohy ako sibírska modelka" 😊 ani trochu na to neurazila a teraz keď už nie je medzi nami tak s láskou spomínam na tie komentáre. Zbytocne robis problem tam kde nie je. Keby ti vynadal, tak je to niečo uplne iné. Takto len zbytocne hystercis.
S takymto pristupom si mozno u ludi vydupes slusnost. Ale neraz to bude falosna slusnost sprevadzana vysmechom za tvojim chrbtom. Neviem ci sa ti to bude takto viac pacit, ale ved budis... ludia sme rozni... Osobne konkretne na tejto otcovej poznamke nevidim nic strasne. No tak si povedal svoj nazor. Trochu nadhladu. Mohlo to byt aj horsie. Podstatne, ze ty si so satami spokojna.
Tak keby mne otec splechol taky primitívny koment, tiez mam slzy na krajicku, dá sa to povedať aj inak. My sa s rodičmi tak nerozpravame. Ty si ich poznáš. Rovnako, kebyže vybuchnem, čo neviem co presne u teba znamená, tak by ma ranilo, ak by mi mama povedala ze som labilna. Môže povedať, že nervacim, alebo vybuchujem, alebo sak sa ukludni, alebo sa zasmiať ale povedať dieťaťu, že je labilne?
Ako, keby mi toto hovorili od dectva napr, tak diky, rodičovstvo ako lusk.
Šaty, sako, či čo, neviem ako vyzerá, ani ma to nezaujíma, kupujem často aj z druhej ruky a chlapom sa dosť paci moje sako za 5 eur a sukňa za 6, čo som dnes mala. Značky neriešim, ale ten strih a matros, to už hej, a aj to upúta 🙂
Ahoj, podľa tejto situácie čo si opísala sa nebojím povedať, že žiaľ si to nezvládla. Jedna vec je, že si sa chcela pochváliť. Druhá vec je, že otec nereagoval ako si očakávala a tu si žiaľ ty zlyhala, lebo sa dalo reagovať aj inak ako plačom a výbuchom. Stačilo predviesť a ukázať, že nie je to tak. Tak isto si mohla reagovať smiechom, že však o to ti ide, aby si svoje prednosti mohla ukázať. Asi by bolo na mieste začať dýchať zhlboka skôr ako zareaguje s na niečo čo sa ti zdá ako provokácia. A až keď sa ti mozog prekrvi reagovať ale inak ako doteraz..... Ono to dosť pomáha urovnavat vzťahy a predchádzať výbuchom..... Oni sú rodičia a síce tebe sa nemusí páčiť ich reakcia, ale nemusíš sa hneď za ňu rozplakať a tiež vybuchnúť....
by som povedala že mam čo ukazat a by ma zaujimalo ako dokažeš riešit skutočne problemy ked ta taka kravina rozhodi
Autorka - asi ti rozumiem. Tiež by som vybuchla, ale iba preto že by mi opäť niekto niečo skritizoval, kdežto ja som sa chcela len pochváliť. Ale teba asi rozhnevalo a rozplakalo to akými slovami ti to povedal však? (neviem, len tipujem) Asi by som reagovala rovnako - neviem teda či je takýto slovník ako používa tvoj otec u vás bežný.... (u nás nie). Fakt sa to dalo povedať aj slušnejšie napr. že budeš mať v tom veľký výstrih. Nie hentak nechutne. 😒 napr. preto sa ja už našim ani nechválim s novým oblečením, teda viem že otec by nereagoval nijako (keďže on sa v móde nevyzná 😀 ale viem čo by povedala mama🙄 (bože to sa ti páči, a koľko to stálo, a prečo biele veď to sa ti bude stále špiniť atď...) preto s ňou už ani nechodievam nakupovať - znechutí mi to už tam. Ale ako hovorím - tebe asi vadilo aký slovník pri tom použil, to mi zarazilo aj mňa😠 (keď teda ty sama taký slovník nepoužívaš)
Preco cakas diplomaciu v rodine? Je normalne ze pri svojich povies jasny nazor....
To slusne mozes cakat od druhych....kde sa diplomacia vyzaduje a za zatvorenymi dverami ohovoria....alebo povedia inak....
Tvoja reakcia bola prehnaná.
No moj otec by nikdy nepovedal slovo cecky v spojeni so mnou.Je to dost sedlacky comment.Mozno nabuduce nemusis vybuchnut, vsak az tak na tom.co hovori nezalezi, nie?Radsej mu daj nejaky diss naspat a dokaz ze chapes srandu
Tam bude niečo viac a nie komentár Tvojho otca.Citis sa nedocenená alebo Tá neberú vážne?A preto Ťa to tak hnevá?Reagujes podľa mňa prehnane,lebo je niečo prečo takto vybuchuješ.Chod na terapiu a uvidíš,možno odhališ prečo takto Reagujes.Ale určite to ries,lebo evidentne Ťa to zožiera
Koľko máš autorka rokov? ( môj tip cca 22 r )
Mozno budem jedina ale od otca je cez ciaru hovorit o dcerinych "ceckoch" (br, ani pisat sa mi to nechcelo)... na toto mi napada len vratit mu to "ta co foter, matka ti dlho nedala ze uz vsade cecky vidis?" ...ale to je fakt IV.cenova... v nejakej ozranskej rodine by to mozno brali ako dobry for.
Mne keby toto otec povedal tak hned mama ho zvozi pod ciernu zem. U nas sa takto nikdy nikto nevyjadroval. A toboz nie otec o dcere.
ja by som odvetila no a co, sak mam co ukazovat. Zbytocny konflikt
"Nechcem nikoho uraziť, ale ak toto naozaj príde všetkým normálne, tak mám strach v akej spoločnosti žijem... to sa vytratila všetka slušnosť?"
Presne tak, potom sa cudujeme ze zeny nemaju ziadnu sebauctu. Ze sa nechaju urazat od primitivnych chlapov.
Normálny vyzretý človek zareaguje buď tak, že to otočí na vtip alebo povie slušne a pokojne otcovi, že poznámka ho ranila a mohol si to odpustiť. S pokojom a bez plaču, nervov, hoci aj po 1000 krát. Takže áno, tvoja reakcia bola podľa mňa prehnaná. A keď vieš aká tvoja rodina je, tak im neukazuj veci, na ktorých ti obzvlášť záleží, aby boli prijaté.
A keby ti povedal: "Dcérenka moja milená, ale v týchto super drahých šatách, na ktoré si dlho zarábala ti bude predsa vidieť poprsie/ňadrá (hocijaké slovo namiesto sexistického vyjadrenia cecky)" - to už by bolo prijateľnejšie pre teba? Nepýtam sa sarkasticky, ale teda či by bolo toto pre teba lepšie a očakávaš takéto citlivejšie vyjadrovanie.
Nerieš to takéto veci s rodičmi.. Načo.. Radšej s kamoškami 😉

@matabb73 ono sa ťažko niečo hodnotí cez internet a keď poznáme len jednu stranu mince. Každopádne podľa mňa reagovala prehnane alebo mala narovinu povedať, že sa jej to nepáči a nie rozplakat sa a vybuchovat 🤦♀️